Mehrdad Farahmand Profile picture
Commentator & businessman. Former BBC journalist.
Simon Profile picture کا Profile picture حلاج اسرار Profile picture 𝑍𝑎𝑓𝑎𝑟𝑚𝑎𝑛𝑑 Profile picture علیرضا Profile picture 6 subscribed
Feb 1 22 tweets 4 min read
از بسته شدن من‌و‌تو بسیار افسوس خوردم. شبکه‌ای بود که در موفقیت و خلاقیت، قامتی بلندتر از دیگر شبکه‌های فارسی زبان خارج از کشور داشت. اینکه شبکه‌ای را از بیخ و بن، بدون وصل بودن به سازمان بزرگتری بسازی و بالا بیاوری، همیشه هویت خود را حفظ کنی ... (۱/۲۲) موفقیتت ناشی از خلاقیتت باشد و نه شانس آوردن و سوار شدن بر موج حوادث، هنر بزرگی است که من‌وتو در آن یگانه بود.
تأثیرگذاری من‌وتو بر مخاطب ایرانی عمیقتر و پایاتر از دیگر شبکه‌های فارسی‌زبان بود. شش سال پیش که شعار «رضاشاه روحت شاد» سرداده شد، از همین تریبون گفتم که ... (۲/۲۲)
Oct 18, 2023 7 tweets 2 min read
کشتار هولناک غیرنطامیان در بیمارستان اهلی غزه می تواند فرصتی برای جلوگیری از فراگیرتر شدن آتش جنگ شود. فشار بر اسرائیل برای پذیرش آتش بس افزایش یافته و زمینه فراهم شده تا طرفین درگیر به توافقی رضایت دهند که در سایه این آتش بس، تبادل اسرا و گروگانها صورت گیرد، … (۱/۷) کمک خارجی وارد غزه شود و از حماس تضمین گرفته شود که از این فرصت برای تجدید قوا و ضربه زدن به اسرائیل بهره نخواهد گرفت. امریکا، مصر، اردن و محمود عباس به دنبال این راه حلند. به نظر می رسد ایران و حماس هم به این راه حل راضی اند اما بعید است نتانیاهو رضایت دهد … (۲/۷)
Feb 27, 2021 5 tweets 2 min read
نوذر آزادی که در تلویزیون پیش از انقلاب با نام شخصیت کمدی اش، جعفر قاطبه و تکیه کلامش «ای آخ» شهرت چشمگیری داشت، در سن هشتاد و دو سالگی در آلمان درگذشت. نام اصلی اش نوذر فیروز بود اما با نام خانوادگی مادر کرمانشاهی اش (آزادی) خود را در عرصه هنر معرفی می کرد (۱/۵) Image پدرش که افسر ارتش و اهل اراک بود، دل خوشی از بازیگری و این جور قرطی بازیها نداشت.
نوذر آزادی تا بیست و چند سالگی در کرمانشاه زیست و کاراکتر جعفر قاطبه را هم از پاسبانی در این شهر به نام تقی گرفت که همین گونه حرف می زده و رفتار می کرده و مایه تفریح ملت بوده. (۲/۵)
Dec 9, 2020 8 tweets 2 min read
محمد یزدی رفت و نام نکویی بر جای نگذاشت. گرچه عمرش به ویرانگری گذشت اما انصاف نیست از یک نکوکاری بزرگ او یاد نکنیم و آن تلاشی بود که برای سیاست تنظیم خانواده کرد. پرچمدار مبارزه با رشد جمعیت شد و با پشتکار، این سیاست نیکو را پیش برد. (۱/۸) پس از نخستین سرشماری عمومی پس از انقلاب که در سال ۱۳۶۵ انجام گرفت، مشخص شد که رشد جمعیت بسیار بالاتر از آن است که گمان می رفت و نرخی نگران کننده دارد. محمد یزدی در آن زمان نایب رئیس مجلس بود. همو بود که زنگ خطر را به صدا درآورد، هم جلو روحانیت سنتی ایستاد (۲/۸)
Nov 15, 2020 13 tweets 3 min read
بنیانگذار سمپاد (سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) هم قربانی کرونا شد. خدا رحمتش کند. در دهه شصت، جواد اژه ای از نامهای عجیب و توجه برانگیز بود که از تلویزیون می شنیدیم. فکر می کردیم شاید اجدادش از دریای اژه آمده اند. نمی دانستیم اژه جایی است طرفهای اصفهان. (۱/۱۳) چیز دیگری که نمی دانستیم این بود که او داماد بهشتی است.
ربط جواد اژه ای به انقلاب همان نسبت خویشاوندی اش با بهشتی بود وگرنه هیچ سابقه انقلابی نداشت. در زمان انقلاب داشت در اتریش درس می خواند. نمی دانم آیا درسش را تمام کرد یا نه (۲/۱۳)
Sep 30, 2020 6 tweets 2 min read
بی بی سی عربی با یکی از سوریهایی گفتگو کرده که برای جنگ به جمهوری آذربایجان رفته است. او می گوید هفته پیش و قبل از اینکه جنگ دربگیرد، سیف ابوبکر فرمانده لشکر حمزه (از گروههای مسلح سوری) به او و دیگر جوانان پیشنهاد داده ... (۱/۶)
bbc.com/arabic/middlee… برای شغل نگهبانی مکانهای نظامی به جمهوری آذربایجان بروند و ماهی دو هزار دلار دستمزد بگیرد.
دو هزار دلار پول خیلی زیادی بوده که می توانسته زندگی اش را عوض کند. تحقیقات محلی نشان می دهد نود درصد مردم مناطق زیر حاکمیت گروههای مسلح در شمال سوریه از تأمین هزینه زندگی ناتوانند، (۲/۶)
Sep 29, 2020 4 tweets 1 min read
خدابیامرز شیخ صباح امیر کویت به «پیر دیپلماتهای عرب» معروف بود. از مدت کوتاهی پس از استقلال کویت تا زمانی که امیر شد یعنی بیش از چهار دهه وزیر امورخارجه و معمار سیاست خارجی کشورش بود. در همه این سالها و تاکنون، کویت سیاست خارجی محتاطانه و محافظه کارانه ای داشته ... ۱ از جنجال و تنش دوری کرده. در نزاعهای میان کشورهای عربی، کوشیده همیشه میانجی باشد نه یک طرف دعوا. اینکه با این همه تدبیر در سیاست خارجی، صحنه تاخت و تاز صدام شد، از بدشانسی و آفت همسایه بد بود. ۲
Sep 27, 2020 14 tweets 3 min read
بر خلاف درگیریهای گهگاه در ۳۰ سال گذشته، درگیری امروز در قره باغ ظرفیت بالا گرفتن دارد، ظرفیت اینکه به طول بینجامد یا سرآغاز رشته درگیریهایی در فاصله های زمانی کوتاه شود. دلیل عمده اش، آمادگی نظامی در هر دو طرف از هفته ها پیش است. (۱/۱۴) در ارمنستان، بسیج عمومی اعلام شده و نیروهای احتیاط به خدمت فراخوانده شده اند. در جمهوری آذربایجان بخشی از نیروهای احتیاط را به سربازی برده اند و حتی شماری از خودروهای شاسی بلند شخصی را پلیس از صاحبانشان گرفته و تحویل ارتش داده است. (۲/۱۴)
Sep 26, 2020 5 tweets 2 min read
کسانی که اخبار مربوط به نامزدی ایمی کونی بارت برای قضاوت در دیوان عالی ایالات متحده را در رسانه های امریکایی دنبال می کنند، لابد این وصف را درباره اش شنیده اند، که گاه برای تحقیرش به کار می رود:
Speaking in tongues
(۱/۵) ترجمه این عبارت به فارسی حتی به صورت تحت اللفظی سخت است. در زبان علمی به آن گلوسولالی می گویند (به انگلیسی: گلوسولالیا) که من معادلی فارسی برایش ندیده ام. معنای عام و گل و گشاد گلوسولالی این است که کسی به زبانی سخن بگوید که آن را نمی فهمد. (۲/۵)
Sep 26, 2020 7 tweets 2 min read
روزنامه کویتی الجریدة که خبر از مذاکرات پنهانی میان ایران و آمریکا داده، پیش از این خبرهای پرت و پلا درباره ایران داده و از این رو، اعتماد به آن سخت است. اینکه مذاکراتی پشت پرده در جریان باشد، ممکن و محتمل است و نشانه خوبی هم هست چون ... ۱ اگر واقعیت داشته باشد، نشان می دهد آقایان همه تخم مرغهایشان را در سبد بایدن نچیده اند. اما از سوی دیگر، نام کسی به عنوان خبرنگار روی این خبر خورده که به نظر می رسد وجود خارجی نداشته باشد. روزنامه تصریح کرده که او این خبر را از تهران فرستاده در حالی که ... ۲
Sep 16, 2020 13 tweets 3 min read
برخی دوستان از نوشته دیشب من انتقاد بجایی کردند که چرا نام پایتخت اردن را به جای امان، عمان نوشته ام. یاد آقای حکمت، سردبیر عزیزمان در روزنامه های خرداد و فتح (در سالهای ۷۷ تا ۷۹) افتادم که وقتش خوش و سایه اش برقرار باد. روزی با اندکی عتاب گفت ... (۱/۱۳) یعنی چه که عمان را امان و خرطوم (پایتخت سودان) را خارطوم می نویسید. ایشان در زبان عربی استاد بود و آب را از سرچشمه می خورد: اخبار جهان عرب را در رسانه های عربی دنبال می کرد. اما چون تا پیش از سردبیری روزنامه خرداد، سر و کاری با عالم روزنامه نگاری در ایران نداشت، (۲/۱۳)
Sep 14, 2020 5 tweets 2 min read
نام خبرنگار روزنامه اورشلیم پست که با نتانیاهو به امریکا رفته، توجهم را جلب کرد: لَهَو خارکف.
نام خانوادگی اش که پیداست نشانه انتساب نیاکانش به شهر خارکف در روسیه است. اما نام عبری اش لهو، همان لهب عربی است که به گمانم مناسبترین برابرنهاد پارسی برای آن، گدازه باشد. (۱/۵) در اصطلاح اهل منقل، وقتی زغال خوب می گیرد، یعنی آن قدر باد می زنند تا دیگر دود نمی کند و سرخ و گداخته می شود و آماده پذیرش سیخهای کباب (یا کاربردهای دیگر)، آن سرخی زغال را در عربی، لهب یا لهیب می گویند. (۲/۵)
Aug 13, 2020 6 tweets 2 min read
این داستان دوستی امارات و اسرائیل خیلی بامزه است. نتانیاهو گفت می خواهد شرق کرانه باختری را به اسرائیل ضمیمه کند. امارات آمد وسط گفت: نه تو رو خدا ضمیمه نکن. اینها دیگه بچه های خوبی می شن. نتانیاهو گفت باشه ضمیمه نمی کنم. امارات گفت اه ما با هم قهر بودیما حالا حرف زدیم. (۱/۶) نتانیاهو گفت: آره بابا قهر چیه آشتی خوبه.
دوستی شان مبارکشان باشد، امیدوارم همه با هم دوست باشند اما جالب، منتی است که امارات سر فلسطینیها گذاشته. محمد بن زاید برگشته به فلسطینیها گفته: دیدین؟ اگه ما نبودیم همین چس مثقال زمینی هم که دارین رفته بودا. (۲/۶)
Aug 5, 2020 9 tweets 3 min read
این نمایی از کارخانه ازت روستاوی در شهر روستاوی گرجستان است که نیترات آمونیوم، عمدتا برای مصرف به عنوان کود کشاورزی تولید می کند. هفت سال پیش ۲۷۵۰ تن از تولیدات این کارخانه را بار زدند تا به موزامبیک ببرند. (۱/۹) بار را این کشتی حمل کرد به نام روسوس (یا رودوس) که تابعیت مولداوی داشت اما در مالکیت یک سرمایه دار روس ساکن قبرس به نام ایگور گرچوشکین بود (هنوز هم در قبرس زندگی می کند). خدمه کشتی دو نفر روس (از جمله ناخدا) و هشت اوکراینی بودند. (۲/۹)
Jul 31, 2020 10 tweets 3 min read
#سریال_تهران با سرمایه گذاری مشترک و همکاری سازمان سینمایی اوج وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سازمان موساد، وابسته به دولت اسرائیل ساخته شده. (۱/۱۰) اطلاعات سپاه بدون همکاری موساد محال بود بتواند در سریالی، مأمورانش را تیزهوشتر و کاردرست تر از جیمز باند و همکاران موساد را مشتی ببوی خنگ بنماید. (۲/۱۰)
Jul 25, 2020 7 tweets 2 min read
کشتی اکتشاف نفت ترکیه در برابر همه اعتراضها رفت تا کارش را در دریای مدیترانه آغاز کند. یکی از علتهای اصلی انگولک کردن ترکیه در لیبی، چشمداشت به منابع نفت و گاز دریای مدیترانه است. (۱/۷) Image می خواهد با دولت طرابلس قرارداد تعیین حدود دریایی هم برای مشروعیت بخشیدن به عملیات اکتشافی اش امضا کند، یعنی با دولتی که فقط بر شمال غرب لیبی حاکم است و به اتکای ترکیه و قطر پابرجاست. مانع اصلی، یونان است که ... (۲/۷)
Jul 25, 2020 8 tweets 2 min read
حرفهای آقای واحدی درباره مرحوم ابوالقاسم سرحدی زاده شنیدنی است، بویژه اشاره هایی که به نامه پسر آقای سرحدی زاده می کند و آخرین گفته های او در مصاحبه سانسور شده اش، مصاحبه ای که در آن از انقلابی بودن ابراز پشیمانی کرده و ... (۱/۸)
شکست این نظام برخاسته از انقلاب را محتوم دانسته.
ابوالقاسم سرحدی زاده چند روز پیش درگذشت اما یاد چندانی از او نشد. او از مبارزان مسلح در زمان شاه بود که چهارده سال جوانی اش را در زندان گذراند و با انقلاب آزاد شد. (۲/۸)
Jul 24, 2020 10 tweets 3 min read
از وقتی ایا صوفیا دوباره مسجد شده، رسانه ها روی لعن و نفرین اردوغان متمرکز شده اند. من در گزارشم درباره نخستین نماز جمعه در ایا صوفیا پس از ۸۶ سال، کوشیده ام از این نگاه یکسویه بپرهیزم و نشان دهم که ... (۱/۱۰) تا از روزن هواداران تبدیل ایا صوفیا به مسجد هم نگاه نکنیم، درک درستی از این تصمیم نخواهیم داشت. عنایت داشته باشید که چه در گزارشم و چه در این نوشته، به واقعیتهای موجود پرداخته ام که نادیده گرفته شده نه اینکه این واقعیتها را تبلیغ یا با آنها همدلی کنم. (۲/۱۰)
Jul 4, 2020 7 tweets 2 min read
متأسفانه در منبری که امشب درباره سرنوشت #احمد_متوسلیان و همراهانش داشتم، فرصت نشد تشریح کنم که در آنچه بر سر این چهار نفر در لبنان آمد، مقصر اصلی نه اسرائیل و فالانژهای لبنان، که حماقت و بی فکری ذاتی جمهوری اسلامی بود. (۱/۷) منظورم سیاست اعزام اینها به لبنان نیست که نقد و بررسی آن مجال دیگری می طلبد، بلکه اشاره من به صورت مشخص به موضوع به دام افتادن آنان است.
ایست و بازرسی برباره در شمال لبنان که ماجرا در آن رخ داد، جایی است که همین حالا هم با وجود اقتدار حزب الله و متحدانش در لبنان ... (۲/۷)
Jun 30, 2020 7 tweets 2 min read
یکی از شگردهای تازه سریال سازی در ایران، استفاده ابزاری از خوشگلهای بازنشسته سینماست. شگرد موفقی است در گسترده تر کردن دامنه بینندگان سریال و جذب آنهایی که زمانی واله و شیدای هدیه تهرانی و نیکی کریمی بودند. (۱/۷) چنین رویکردی که درخور شأن بانوان کهنه کار سینمای ایران است، جای تقدیر دارد، بخصوص در مقایسه با از خدا بی خبرهایی که در همین سینمای ایران، ستارگان در حال افول را به بهای گند زدن به کل کارنامه شان به بازی می گیرند و وادار به خرسواری می کنند و … بگذریم. (۲/۷)
May 28, 2020 4 tweets 1 min read
در نطق عبدالرحمن فرامرزی سردبیر روزنامه کیهان و نماینده لار در مجلس شورای ملی (۶ امرداد ۱۳۲۶) به این جمله برخوردم: «بنده انتظار ندارم که آقاى ذوالفقارى [منشی مجلس و نماینده زنجان] ما را به قول بچه‌ ها قاق کنند و اسممان را ننویسند». (۱/۴) کلمه قاق گویا از اصطلاحات قاپ بازها به معنای بازنده است. در ترکی هم می دانم که معنایش میوه خشک است و به صورت کنائی به معنای آدم ضعیف و بی عرضه و مردنی هم به کار می رود. اما لزوما از ترکی به فارسی نیامده و چه بسا برعکس باشد. (۲/۴)