Mathijs van der Tang Profile picture
Conservatief christelijk | “enfant terrible van twitter” @V1ctorW | voorzitter @sgpjv | geografie | columnist @cipnl | tekenaar | Altijd in voor discussie
15 Sep
Voorstanders van abortus schermen nogal eens met het duizenden foetussen versus één huilende baby-dilemma.
De meeste mensen zouden de huilende baby eerder redden.
Zie je wel, een foetus is geen echt menselijk leven, zeggen abortusverdedigers.
Maar zo simpel is dat niet.
Het dilemma doet denken aan een migratiecrisis. Veel mensen stellen eigen volk voorop. Begrijpelijk, want je geloofsgenoten, gezinsgenoten en landgenoten zijn in Gods voorzienigheid aan onze bijzondere loyaliteit toevertrouwd.
Toch bestaat er zoiets als gelijkwaardigheid.
Hoewel het dus normaal is dat je eerst de mensen redt die het dichtst bij je staan of wiens lijden het dichtst bij komt, is het dus ook normaal om ook die duizenden foetussen te redden die in levensgevaar zijn.
Ook al schijnt hun leven ons minder tot de verbeelding te spreken.
Read 5 tweets
27 Feb
Discussie gehad met een kennis over het godsbesef van atheïsten. Is moraal werkelijk een bewijs van Gods bestaan?
Zolang moraal beperkt blijft tot het groepsbelang niet. Dieren offeren zichzelf namelijk ook op in het belang van de groep. Als dat belang niet wordt gediend, sterft de groep uit en sterft daarmee ook het groepslid.
Het groepsbelang kan dus ten diepste het eigenbelang om te overleven dienen, en is daarmee geen ware moraal.
Read 12 tweets
25 Feb
De hysterische reactie van Hugo de Jonge is zwaar overdreven.
Voor een minister die niets te verbergen heeft. telegraaf.nl/video/16539650…
Hoe kan het bestaan dat je zo over iemands kritische opmerkingen heen walst? Dit zet zo een ontzettend verkeerd beeld neer.
Zo met kritiek omgaan voedt het wantrouwen alleen maar. Ik wil nu ook weleens weten waarom een positief geteste overledene met onderliggend lijden telt als coronadode, maar een patiënt die overlijdt na een vaccinatie niet als vaccinatiedode.
Read 4 tweets
22 Feb
Sprak vandaag een D’66 die met instemming deze tweet las en mij vroeg wanneer de SGP zichzelf gaat opheffen. “Zijn we daar eindelijk ook vanaf.”
Grapje natuurlijk. Aan de punten die je noemt @maartenvna wil ik geen afbreuk doen. Niet voor niets bezingt Luther het met de beroemde zin “Geen aardse macht begeren wij.”
En dit onderscheidt het christendom ook wezenlijk van de Islam.
Toch doet het mijns inziens de realiteit ernstig tekort om het hierbij te laten. De vraag waarop je namelijk niet zo simpel een antwoord op kunt geven is of het wel goed is om als christen macht te hebben.
Read 14 tweets