Mahdi Kharratiyan Profile picture
اندیشکده احیای سیاست، دانش‌آموخته شریف، سیاست‌پژوه علاقه مند به جامعه شناسی و فلسفه سیاسی https://t.co/zRfBF4y8o9
7 subscribers
May 5 31 tweets 21 min read
نامه سرگشاده به وزیر محترم امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

جناب آقای دکتر سید عباس عراقچی

با سلام و احترام،
پیرو پست اخیر جنابعالی در شبکهٔ اجتماعی X – که نشان از درک صحیح شما و تیم همراهتان از فضای گفتمانی حاکم بر بدنهٔ رأی‌دهندگان حزب جمهوری‌خواه دارد – و با توجه به شرایط بسیار حساس ایران، منطقه و نظام بین‌الملل، لازم دیدم نکاتی را پیرامون تحولات اخیر در واشنگتن و معادلات خاورمیانه به استحضار حضرت‌عالی و مشاوران محترمتان برسانم. امید است که مورد توجه و تأمل قرار گیرد.

در آغاز، وظیفهٔ خود می‌دانم یادآور شوم که حضرت‌عالی را از معدود سیاست‌مداران ایرانی می‌دانم که فراتر از مرزبندی‌های جناحی، با بینشی عمیق و درکی واقع‌گرایانه از تحولات پیچیده و پویای عرصهٔ سیاست جهانی، تلاش وافری در جهت تأمین منافع و امنیت ملی ایران مبذول داشته‌اید. به سهم خود، از زحمات شبانه‌روزی حضرت‌عالی و همکارانتان صمیمانه قدردانی می‌کنم.

اما آن‌چه مایهٔ نگرانی عمیق این‌جانب است و موضوع اصلی این نامه و پیوست‌های آن را تشکیل می‌دهد، آن است که با وجود ماهیت ضد جنگِ بدنهٔ حامی ترامپ، آمار و شواهد نشان می‌دهد که این بدنه درک روشنی از تبعات عظیم جنگ فراگیر در خاورمیانه – اعم از جنگ نظامی یا نبردهای اطلاعاتی و نامنظم میان ایران و آمریکا – ندارد.

متأسفانه، تلاش‌های پرحجم و منسجم لابی اسرائیل و نومحافظه‌کاران جنگ‌طلب در واشنگتن باعث شده‌ این بدنهٔ ناآگاه به‌آسانی در برابر سناریوهای جنگ‌طلبانه آسیب‌پذیر باشد. در چنین شرایطی، جریان‌های مخالف جنگ – شامل سرمایه‌گذاران جسور (ونچرکاپیتالیست‌ها)، کارآفرینان راست‌گرا مانند آقایان @JDVance، @elonmusk و @davidsacks47، جفرسونی‌های ضد مداخله‌گرای وابسته به شبکهٔ کوخ و چهره‌هایی چون @RonPaul، جکسونی‌های ملی‌گرای ضد جنگ نظیر @RealAlexJones، تاکر کارلسون و مارجوری تیلور گرین @RepMTG، و همچنین آکادمیسین‌های رئالیست منتقد لابی اسرائیل چون جان میرشایمر @Real_Politik101 و @StephenWalt – در مقابل ائتلاف نومحافظه‌کاران و لابی اسرائیل آن‌گونه که باید نمی‌توانند موثر واقع شوند.

در چنین شرایطی، اقدامات دیپلماتیک حضرت‌عالی و همکارانتان در راستای تأثیرگذاری بر این جریان‌ها، هرچند ارزشمند، اما احتمالاً ناکافی خواهد بود. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد در ایران نیز درک صحیح و منسجمی از سازوکار تأثیرگذاری بر این طیف ضد جنگ و نحوهٔ تقویت صدای نخبگان آن – که عموماً حول محور اقتصاد می‌چرخد – وجود ندارد، که اوج این سوءتفاهم در سفر نابهنگام و خسارت‌بار جناب خالد بن سلمان به تهران نمایان شد. (دلایل و شواهد فنی دربارهٔ پیامدهای منفی این سفر در پیوست ارائه شده است.)

بر این اساس، با استناد به داده‌ها و تحلیل‌هایی که در ادامه ارائه خواهد شد، نکاتی را به محضر حضرت‌عالی عرض می‌نمایم:

۱. لزوم بازنگری در تعهدات پکن و استفادهٔ هدفمند از اهرم انرژی برای جلوگیری از جنگ

موضوع خروج ایران از توافق پکن و اعلام علنی عدم تعهد جمهوری اسلامی ایران به حفظ امنیت زیرساخت‌های نفتی منطقه در صورت آغاز جنگ علیه ایران، باید در دستور کار وزارت امور خارجه و دستگاه دیپلماسی عمومی قرار گیرد.
می‌توان – بر اساس تحلیل شاخص‌های کلان اقتصادی آمریکا (خصوصاً پس از جنگ تعرفه‌ای)، مصاحبهٔ مهم اخیر ترامپ در برنامه @MeetThePress، تحولات اوپک و… – نشان داد که تنها عاملی که می‌تواند غفلت فعلی افکار عمومی جمهوری‌خواه و بی‌تفاوتی بازارهای مالی نسبت به خطر جنگ با ایران را در هم بشکند، تهدید جدی زیرساخت‌های انرژی منطقه از سوی ایران است.
در اینجا ممکن است عده‌ای بگویند که در صورت وقوع جنگ، این اتفاق خودبه‌خود خواهد افتاد و نیازی به بیان علنی این پیش فرض نیست زیرا تبعات منطقه‌ای آن ناگوار است. اما باید دقت شود که طراحی‌ها و اقدامات خباثت‌آمیز تیم نتانیاهو و طرفداران جنگ در واشنگتن برای کشاندن آمریکا به جنگ، و البته برخی سیگنال‌های شدیداً نادرست از جانب برخی چهره‌ها در تهران، این پیش‌فرض را در اذهان عمومی آمریکا جدا کمرنگ کرده است. (در ادامه با آمار، این مسئله تبیین خواهد شد.)
مسلما هدف ما جلوگیری از جنگ و پایین آوردن هزینه‌های جنگ اطلاعاتی-امنیتی است، وگرنه پس از آغاز جنگ و وارد آمدن خسارات جانی و مالی فراوان به کشور، هر احتمالی ممکن است.

۲. لزوم تعامل فوری با چهره‌های اثرگذار ضد جنگ در جناح ترامپ

با عرض پوزش از صراحت بیان، باید عرض کنم که جنابعالی و تیم محترمتان می‌بایست مدت‌ها پیش با چهره‌های ذی‌نفوذ ضد جنگ در جناح ترامپ – نظیر @TuckerCarlson – وارد گفتگو می‌شدید. در گذشته فرصت‌هایی برای این امر فراهم شد و تلاش‌هایی نیز در این راستا صورت گرفت، اما هنوز نیز دیر نشده است. ضروری است در اسرع وقت، پیام صریح جمهوری اسلامی – مبنی بر اینکه «جنگ علیه ایران، چه نظامی و چه اطلاعاتی-امنیتی، فاجعه‌ای اقتصادی برای کل جهان از جمله آمریکا خواهد بود» – با زبانی شفاف به افکار عمومی جمهوری‌خواه منتقل شود.

۳. هشدار نسبت به سناریوی «پرل هاربر جدید» توسط ائتلاف نومحافظه‌کاران و لابی اسرائیل
مطابق قرائن متعدد – از جمله سخنرانی‌های اخیر نتانیاهو و رون درمر در @JNS_org و اقدامات اخیر اسرائیل در منطقه – به‌نظر می‌رسد تل‌آویو و لابی آن در واشنگتن در تلاش‌اند با بهره‌گیری از غفلت افکار عمومی آمریکا، یک «پرل هاربر» ساختگی برای اسرائیل یا ایالات متحده یا هردو طراحی کرده و از آن برای تحریک حس غرور ملی و وطن‌پرستی جکسونی‌های ترامپی و برهم زدن توازن فعلی میان موافقان و مخالفان جنگ با ایران، به نفع نومحافظه‌کاران و کشاندن واشنگتن به جنگ استفاده کنند؛ و در صورت ناکامی در این سناریو، اسرائیل به‌سمت تصعید جنگ خاکستری و عملیات‌های محدود منطقه‌ای علیه تهران خواهد رفت تا واشنگتن را به‌تدریج به درگیری مستقیم نظامی با ایران سوق دهد.

۴. لزوم تدوین استراتژی جامع هشداردهی توسط تهران
ایران باید با هوشمندی و واقع‌گرایی، جریان‌های ضد جنگ آمریکا را – در هر دو جناح جمهوری‌خواه و دموکرات (خصوصاً جناح ترقی‌خواه) – نسبت به پیامدهای فاجعه‌بار جنگ فراگیر در خاورمیانه آگاه کند.
در جهانی که با جنگ تعرفه‌ای و ناپایداری بازارهای مالی روبه‌رو است، وقوع چنین جنگی قطعاً منجر به نابودی تریلیون‌ها دلار از ارزش بازارهای جهانی و البته تخریب زیرساخت‌های حیاتی کشورمان خواهد شد. تنها با تبیین دقیق «هزینهٔ جنگ» برای بازارهای مالی و افکار عمومی آمریکاست که می‌توان ترامپ را ناگزیر به پذیرش گزینهٔ مذاکرهٔ عادلانه و توافقی برد–برد ساخت.

در پایان، از حضرت‌عالی استدعا دارم پیوست‌های این نامه را – که شامل آمارها، تحلیل‌ها و اسناد تکمیلی هستند و با زحمت بسیار تهیه شده‌اند – با دقت مورد بررسی قرار دهید.

از بذل توجه شما صمیمانه سپاسگزارم.
با احترام و ارادت،
مهدی خراتیان
مدیر اندیشکده احیای سیاست/۱Image پیوست ۱. آمار اخیر هاروارد/هریس از موضع شهروندان آمریکا نسبت به حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران. بر اساس این نظرسنجی که در ماه آوریل انجام شده است، ۷۱درصد از پاسخگویان از نابودی تاسیسات «سلاحهای هسته‌ای» ایران دفاع کرده اند؛ و جالب اینجاست که این حمایت در میان جمهوریخواهان ۸۰ درصد است. باید توجه کرد که با تلاشهای لابی اسرائیل و البته شخص ترامپ (که خصوصا در مصاحبه اخیرش شدیدا نمود دارد) جامعه آمریکا تفاوتی میان زیرساختهای غنی‌سازی و تسلیحاتی هسته‌ای ایران قائل نیست./۲Image
Apr 23 57 tweets 35 min read
چرا بررسی دقیق تحولات اخیر پنتاگون و اخراج چهره‌های برجسته ضد مداخله‌گری از پنتاگون به دلیل مخالفت با حمله به ایران و تحرکات اخیر CIA و وزارت خزانه‌داری، موید پیشرفت همزمان پلن جنگ و پلن B به موازات مذاکرات است و خوش‌بینی بیجا جایز نیست؟
چرا سیگنالهای صادره در سفر خالد بن سلمان از جانب برخی، مکمل طرحهای لابی اسرائیل علیه تهران و تضعیف کننده جریانهای ضد مداخله گر و طرفدار مذاکره است و چرا نظریه «چرخش استراتژیک» ریاض به سمت تهران، نظریه‌ای مهمل و بی مبنا است که به شدت تضعیف کننده تهران در موقعیت فعلی است که آنرا در برابر اقدامات طرفداران مهار سخت تهران در واشنگتن شدیدا تضعیف خواهد کرد؟/۱
رشتو بسیار مفصل است. لطفا صبور باشید. با تشکرImage پیشتر و کرارا بارها به تفکیک چند جریان ائتلاف نئوکان/لابی اسرائیل (موافق حمله به ایران)، جریانهای اقتصادی ونچر کاپیتالیستی (محتاط نسبت به ایران و جنگهای فراگیر)، جفرسونی (ضد مداخله‌گری) و جکسونیها/ملی‌گرایان پوپولیست ضد جنگ (که طیفی از تاکر کارلسون تا استیو بنن را در برمیگیرد) پرداختیم. اکنون ونس به دلیل حمایتهایش از مذاکرات با ایران و مخالفت با جنگ یمن، سیبل لابی اسرائیل است و لابی اسرائیل با هدف قراردادن چهره‌های ضد جنگ (نظیر ترور شخصیت و بیکار کردن آنها) تلاش دارد مخالفان خود را سر جایشان بنشاند. این مساله جدالی بزرگ را حول محور نحوه سازماندهی سیاستهای دفاعی آمریکا ایجاد کرده که در نوع خود بیسابقه است./۲
x.com/MehdiKharratya…Image
Apr 9 33 tweets 15 min read
چرا مذاکرات تهران-واشنگتن در برهه زمانی فعلی بسیار مهم و «امنیت انرژی» کارت مهم تهران در این مقطع زمانی است؛ و چرا ترامپ برای پیشبرد جنگ جهانی تعرفه‌ای و بازنویسی نظم اقتصادی جهان، به شدت نیازمند نزول قیمت جهانی نفت است و چرا جنگ تعرفه‌ای با جنگ درخاورمیانه «فعلا» قابل جمع نیست/۱ Image قبل از ورود به تحلیل شرایط اقتصادی آمریکا، تذکر مجدد چند نکته ضروری است. نخست آنکه، پیشتر گفته بودیم که ترامپ توسط چند جریان احاطه شده که هر یک خاستگاه‌ها و خواسته‌های متفاوتی دارند و با توجه به شرایط هر جریان وزن متفاوتی پیدا می‌کند. تحلیل چتهای لو رفته/۲
Mar 26 67 tweets 35 min read
باتوجه به افشای مذاکرات سری کابینه ترامپ پیرامون جنگ با انصارالله چرا زمان خروج تهران از توافق پکن فرا رسیده است:
۱.شکاف در جمهوریخواهان ترامپی پیرامون مداخله‌گرایی
۲.نگرانی ونس از جهش قیمت نفت و آثار اقتصادی آن
۳.معادلات منطقه و فشار لابی اسرائیل به ترامپ برای برخورد با تهران/۱ Image برای شروع بحث ابتدائا باید کانتکس بحث روشن شود. اکنون بعد از مدتها در شرایطی بسر میبریم که شاخص ریسک ژئوپولتیک بلک راک (که از گزارش کارگزاریها و تریدرها متاثر است) در بدترین وضع خود پس از پاندمی قرار دارد و حساسیت بازارها بالارفته و این امر پس از روی کار آمدن ترامپ رخ داده است/۲ Image
Mar 23 31 tweets 15 min read
آمریکا برای نخستین بار پالایشگاههای چینی خریدار نفت ایران (اصطلاحا teapot) را مستقیما هدف قرار دارد و فشار بر فروش نفت ایران وارد فاز جدیدی شد. با وجود این، موفقیت «فشار حداکثری» علیه تهران تابع پارامترهای متعددی من جمله شرایط اقتصادی آمریکا، وضعیت روسیه و روابط تهران-پکن است./۱ Image اولین نکته، درک ابعاد تحریمهای اعمالی علیه تهران است. یک رکن آن برخورد مستقیم با پالایشگاههای چینی است. رکن دوم، تحریم شبکه نفتکشهای موسوم «ناوگان اشباح» است که برخورد با آنها از ماه دسامبر شده یافته است. و رکن سوم، برخورد به شبکه‌های جابجایی پول و/۲
Image
Mar 20 46 tweets 21 min read
«خیانت» دقیقه نودی چاک شومر، رهبر اقلیت سنا در همراهی با تصویب طرح جمهوریخواهان و ترامپ در سنا، نه تنها موید شکاف بسیار عمیق در حزب دموکرات، بلکه موید اراده جدی کاخ سفید برای تغییر نظم خاورمیانه و حمایت شدید لابی اسرائیل از اقدامات ترامپ و نتانیاهو ناظر به غزه، یمن و ایران است/۱ Image دعوای بودجه اخیر بر سر تصویب یک قطعنامه مداوم (CR - Continuing Resolution) بود که برای جلوگیری از تعطیلی دولت ارائه شد. جمهوری‌خواهان لایحه‌ای را پیشنهاد کردند که بودجه دولت را تا پایان سال مالی ۲۰۲۵ تمدید می‌کرد اما شامل کاهش بودجه برای برخی برنامه‌های/۲
Mar 14 67 tweets 31 min read
کلاف سردرگم بازی ترامپ در شطرنج بزرگ ایندوپاسیفیک و فرصتهایی که تهران از دست میدهد. بررسی تحولات رابطه آمریکا با چین، تایوان، ژاپن، هند و اروپا نشاگر وجود تعارضاتی است که فرصتهایی را به چین و روسیه جهت خروج از بن بستهای پیشین داده، اما تهران همچنان خود را از آنها محروم کرده است/۱ Image اولین چیزی که باید به آن توجه کرد این است که آمریکا توسط چین هم در دوره بایدن و هم در دوره ترامپ به «داشتن چهره دوگانه» متهم بوده است. با وجود این همانطور که در ادامه نشان خواهیم داد، ماهیت این دوگانگی در دوره بایدن و ترامپ متفاوت است؛ در دوره بایدن این دوگانگی از تفاوت/۲ Image
Mar 2 32 tweets 16 min read
نقش مهم ونس در شعله‌ور شدن بحث میان ترامپ و زلنسکی غیر قابل انکار است؛ و اگرچه ناتوانی نئوکانهای حامی ترامپ (گراهام و روبیو) در حل اختلافات بنیادین واشنگتن و کیف درمورد نحوه پایان جنگ مهم است، اما تمایل ونچر کاپیتالیستهای ترامپی به افول ادبیات «جنگ سرد»، به همان اندازه مهم است./۱ Image قبل از ادامه لازم به تذکر است که این رشتو دارای ابعاد زیادی است، لذا صبور باشید. ابتدائا باید توجه داشت که جنگ اوکراین نقشی مهم و بی بدیل در احیای ادبیات جنگ سرد و تبدیل رقابت استراتژیک چین و آمریکا به یک تقابل ژئوپولتیک حاصل جمع صفری داشته است. پس/۲
Feb 21 28 tweets 14 min read
سخنان جنجالی ونس در کنفراس امنیتی مونیخ و دیدار با رهبر AfD (حزب راستگرای افراطی آلمان) و مداخلات مکرر ماسک در سیاست داخلی کشورهای اروپایی و نگرانی اروپا از چرخش اخیر زوکربرگ و متا به سمت ترامپ، موید نظریه شکست اجماع نوین واشنگتن و بازشدن شکافهای کهنه در طبقه حاکم آتلانتیک است/۱ Image مدتها پیش این نظریه مطرح شد که تحولات درونی ایالات متحده و اروپا دارای ارتباط معناداری با ریشه‌های وقوع جنگ جهانی دوم است؛ اما باید دقت کرد که نمیتوان مساله را به جدال راست افراطی و بین‌الملل‌گرایان فروکاست؛ بلکه در اینجا جدال دو شبکه الیگارشی مطرح است/۲
Feb 19 6 tweets 3 min read
تایید رهبری نظام بر بلوکه بودن پولهای ایران در قطر (جابجا شده از کره) مهر تاییدی بر نگرانیهای پیشین درمورد تسلط خوانشی منحط از "سیاست همسایگی" بر سیاست خارجی ایران است، که در آن وابستگی کشورهایی چون قطر و سعودی به غرب انکار شد و آنها را بازیگرانی مستقل تصور نمود که میتوان بدون/۱ Image تفاهم کلان با پکن یا واشنگتن یا هردو درمورد معماری امنیتی و اقتصادی منطقه، با تعاملات دوجانبه با این کشورها به نظم نوینی در منطقه دست یافت. همبن تفکر غلط سفیری نابجا را به پکن و سفیری نابجاتر را به دوحه فرستاد؛ و اکنون با تحلیل شرایط منطقه به خوبی میتوان/۲
Feb 11 19 tweets 9 min read
نکاتی ناظر به سناریوی عصر حجر در لبنان؛ اینروزها به دلیل فضای پیچیده سیاسی، مرز میان رمالی و تحلیلگری از میان رفته و نه تنها رمالها مدعی تحلیلگری، بلکه مدعی نقد تحلیل علمی دیگران شده‌اند. امروز قصد دارم در تحلیلی مفصل و مستند به متون علمی نشان دهم که نردبان تصعید چیست و سناریوی/۱ Image عصر حجر و روز قیامت و امثالهم چیستند و به طور خاص ناظر به لبنان در چه زمانی فعال میشوند. اولین تعریفی که در اینجا باید با آن توجه کنیم، تعریف مفهوم «تصعید» یا Escalation است که عبارت است از«افزایش شدت یا دامنه درگیری که از آستانه‌هایی عبور نماید که طرف/۲
Feb 9 21 tweets 9 min read
همانطور که پیشبینی میشد، ترامپ درحال ایجاد دوگانه «جنگ-مذاکره» بر سر موضوعات هسته‌ای، موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران است و کمپین فشار حداکثری خود علیه تهران را بر اساس سند NSMP-2 آغاز کرد. اکنون سوال اینجاست که ترامپ برای اینکار از چه راهبردی پیروی و چگونه میخواهد به هدف خود برسد./۱ Image اولین نکته‌ای که باید در این میان باید به آن توجه کرد، این است که گفتمان «احتمال ساخت قریب الوقوع بمب» توسط تهران و فشار از جانب نیروهای امنیتی به رهبری نظام جهت تغییر فتوای اتمی و تغییر دکترین هسته‌ای یکی از «مستمسکهای» توجیه این حمله نظامی احتمالی/۲
Image
Feb 7 33 tweets 15 min read
«این ساختمانها را در تل‌آویو میبینید؟ آنها نابود میشوند، چیزی باقی نمی‌ماند،.... پس از حمله ما با هر آنچه وجود دارد، حزب الله آنها را نابود خواهدکرد.» این جملاتی است که گالانت در مصاحبه جنجالی خود از زبان نتانیاهو بیان میکند و بیانگر نادرستی ایده «دام نتانیاهو» و «مرد دیوانه»/۱ Image دانستن وی و خطای راهبردی عظیم تهران در تفسیر و مدیریت وقایع پس از ۷ اکتبر است. این مصاحبه بسیار مهم و تاریخی نشان میدهد که نه تنها نتانیاهو عامل اصلی هدایتگر اقدامات کلیدی نبوده، بلکه در مقاطع مختلفی در نقش ترمز ایفای نقش کرده و به مرور زمان با مشاهده/۲
Feb 6 34 tweets 16 min read
پشت طرح متهورانه/دیوانه‌وار ترامپ برای تصاحب غزه؛ برای درک این امر، باید همزمان به چند امر توجه داشت؛ ۱. عبور ترامپ از ایده «نابودی تهدید حماس» به «نابودی حماس» به دلیل ملاحظات جدی واشنگتن درمورد معماری امنیتی مدیترانه شرقی برای مهار چین؛ دوم رقابت کشورهای عربی درمورد آینده غزه/۱ Image اولین نکته‌ای که باید به آن توجه داشت، این است که موضوع ورود مستقیم آمریکا به غزه امر تازه‌ای نیست و پیش از این بایدن در سخنرانی سال قبل خود در کنگره، پس از آنکه تلاشها برای آتش بس به بن بست خورد، اعلام کرد که ارتش آمریکا بندر موقتی در غزه خواهد ساخت./۲
Jan 24 24 tweets 13 min read
ویتکاف به سمت نماینده ترامپ در امور ایران منصوب میشود؛ قبلا در ویدئویی به نقش مهم وی در تجمیع متمولین راستگرای حامی اسرائیل پشت سر کمپین ترامپ در می ۲۰۲۴ پرداخته شد: (ممنون میشوم اگر سابسکرایب کنید)
youtu.be/oGvL1-fTvCA
اما انتصاب احتمالی ویتکاف حاوی چه نکاتی برای ایران است؟/۱ x.com/MehdiKharratya…Image مقدمتا مجددا متذکر میشوم که ویتکاف پس از اعلام بایدن مبنی بر اعمال یادداشت قانونی NSM-20 و عدم ارسال برخی سلاحها به اسرائیل نقشی مهم در هدایت کمکهای مالی حامیان اسرائیل به کمپین ترامپ ایفا کرد؛ همچنین باید توجه داشت که رابطه ویتکاف و ترامپ رابطه‌ای بسیار/۲
Image
Jan 18 21 tweets 9 min read
با پذیرش توافق آتش بس توسط کابینه اسرائیل، اکنون می‌توان گفت که به پایان ۱۵ ماه جنگ خونین غزه نزدیک شده‌ایم. اما پیروز این جنگ در حوزه فلسطینی کیست؟ اسرائیل یا حماس؟ پاسخ: بستگی به این دارد مساله را نظامی ببینیم یا سیاسی، و اصالت را به نتانیاهو بدهیم یا استقرار امنیتی اسرائیل/۱ Image اولین نکته‌ای که باید توجه کرد نتانیاهو در طی تمام مدت جنگ با طرحهای واشنگتن، بریتانیا، دول عربی و استقرار امنیتی اسرائیل مخالف بود و نظریه «پیروزی کامل» شامل نابودی حماس، بازگردانی اسرا (بدون معامله) و جلوگیری از تکرار ۷ اکتبر دیگر را پیگیری میکرد./۲
Jan 17 43 tweets 18 min read
چرا برغم خفت بار بودن توافق آتش بس برای اسرائیل، ترامپ در تحمیل این توافق به نتانیاهو با بایدن همکاری کرد تا اعتبار آنرا با بایدن شریک شود؟ برای پاسخ باید به چند امر توجه کرد: تحولات درونی دو حزب دموکرات و GOP؛ رابطه شخصی ترامپ و نتانیاهو و نظریه اهرمهای فشار دموکراتها بر ترامپ/۱ Image برای مقدمه ذکر این نکته ضروری است که به اذعان بسیاری از رسانه‌ها، نقش ترامپ و نماینده ویژه وی در امور خاورمیانه یعنی استیو ویتکاف در تحت فشار قرار دادن نتانیاهو بسیار جدی بوده است، تا جاییکه میتوان گفت بدون این فشار، نتانیاهو همانند چندین بار دیگر از/۲
Image
Jan 1 10 tweets 5 min read
امروز سالگرد انتشار مصاحبه ای است که ساعاتی پیش از ترور سید رضی موسوی (۲۵ دسامبر) ضبط شد. در آن مصاحبه در معیت دوستان عزیزم آقایان @A_Samadzadeh و @BaratiMansour به کمپین گسترده ترور توسط موساد علیه محور مقاومت پرداختیم. بعد از این یکسال، سوال اساسی اینجاست که مقصران اصلی وضع/۱ اصلی وضع پیچیده فعلی چه کسانی هستند؟ وقتی بارها و بارها از همان ماه نوامبر درمورد عواقب هولناک انفعال تهران هشدار داده و تبعات آن انفعال را چه در عرصه عمومی و چه در گزارشهای سیاستی پیش بینی کردیم چه جریانهایی مانع شدند که کشور به جمع بندی درستی از موقعیت/۲
Image
Dec 29, 2024 37 tweets 17 min read
بازی پیچیده واشنگتن، لندن و ابوظبی با مسکو درجهت کنترل رفتار آن در فرایند سقوط اسد؛ بر مبنای اطلاعات روشن میتوان نشان داد که امارات برغم برخی نگرانیها از عقبه اخوانی تحریر الشام و ترکیه، نه تنها در سقوط اسد همراهی داشته، بلکه در جهت طرح کلان آمریکا برای خاورمیانه حرکت می‌کند./۱ Image قبل از شروع بحث، مجددا لازم است این نکته را تذکر دهیم که نقش امارات در جداسازی تدریجی اسد از ایران با ارائه‌ها مشوقهای متعدد (نظیر رفع تحریمهای سزار) بسیار جدی است و حمایت ابوظبی از اسد همواره مشروط به جداشدن دمشق از تهران بوده است. همچنین باید توجه کرد/۲
Dec 6, 2024 17 tweets 9 min read
چرا تلاش مسکو در توقف HTS در سوریه کمتر از انتظار بوده است؟ دلیل آن فشاری بیسابقه‌ به نظام تبادل ارزی روسیه در دوهفته اخیر است که موجب سقوط روبل شد: تحریم گازپروم‌بانک توسط @USTreasury و عملیات مشترک آمریکا، بریتانیا و «امارات» با نام Destabilise علیه شبکه جهانی پولشویی روسیه/۱ Image برای ورود به بحث، لازم است چند مقدمه بیان شود؛ نخست اینکه همانطور که مدتها پیش گفتیم بر خلاف تصور برخی در تهران اقتصاد روسیه مدتهاست که وارد فضای جنگی شده و از همین رو آسیب‌پذیر شده است. این مساله در ناتوانی بانک مرکزی روسیه در مهار روند فزاینده تورم/۲
Image
Dec 5, 2024 46 tweets 22 min read
در باب خطای محاسباتی جریان امنیتی خاص در تهران و حامیان امتگرای افراطی آنها در مورد طالبان و ارتباط آن با تحولات اخیر سوریه و تکرار این خطا درمورد تحولات اخیر؛ مطلب را از مقالات اخیر نشریه المرصاد (نزدیک به استخبارات طالبان) می‌آغازم. این نشریه نه تنها از فتوحات اخیر «مجاهدین»/۱ Image (تاکید بر مجاهدین جبهه النصره) ابراز خوشحال میکند، بلکه در مقاله‌ای با عنوان «طلوع تمدن اسلامی در مرکز تمدن‌ها» بشکلی وقیحانه می‌نویسد: «این گروه (تحریر الشام) در هفت سال گذشته فعالیت داشته، بلکه سوریه را از وحشت ایران و روسیه نجات داده است.» این نشریه در مقاله دیگری با عنوان/۲ Image