Museu Conca Dellà Profile picture
Dinosaures, romans i molt més! La vostra porta d'entrada al patrimoni i el paisatge del Pallars Jussà des de l'any 1995.
Jun 30, 2024 20 tweets 7 min read
Sense ell, demà encetaríem el mes de quintil, no coneixeríem cap noia que es digués Júlia i no hi hauria hagut cap monarca anomenat kàiser, tsar o sha.
Tots coneixem Gai Juli Cèsar però, què en sabien els seus coetanis de l’actual Catalunya?
Us ho expliquem al #FilCÈSAR Bust de Cèsar conservat a l'Altes Museum (Berlin).  📸 Louis le Grand. Cèsar va néixer l’any 100 aC. Entorn a aquesta data es van fundar moltes de les ciutats romanes de l’actual Catalunya (Aeso, Iesso, Baetulo...). És a dir que, en aquell moment, el territori (majoritàriament habitat per indígenes) tot just es començava a organitzar "a la romana". Recreació de la fundació d’Aeso. Autor: Albert Álvarez.
Apr 28, 2024 13 tweets 6 min read
Hem viatjat en el temps. Ens trobem en una ciutat romana plena de vida, colors, crits i aromes. Quan fem la primera passa ens adonem que ens costa caminar. No és un malson, sinó la realitat de moltes persones. Com era tenir una discapacitat a l’antiguitat? 🧵 Visió actual d'un carreró de Pompeia. Hi ha molts tipus de discapacitats que poden afectar a com les persones es relacionen amb el seu entorn. Algunes són més limitants que d’altres, però també a l’antiguitat s’hi mirava de posar remei. Bé, malauradament, no sempre...
Nov 19, 2023 15 tweets 6 min read
És un dia de primavera de l’any 150 dC. Els darrers rajos de sol il·luminen Aeso i la propera vil·la de Llorís.
Aquesta imatge màgica és possible gràcies a la mà d’en @par_virtual. Al @filAeso3D us explicarem la recerca arqueològica que ens permet fer aquesta proposta. Recreació d'una posta de sol a Aeso i el seu entorn. © Pablo Aparicio 3D Stoa © Museu de Lleida Comencem pel perquè. Com sabeu, el @museudelleida organita l'exposició "Romans a Ponent. Lleida, Iesso, Aeso". Fa temps (anys!) que s'està ideant, i en Xavier Payà, comissari de l'exposició, tenia ben clar que calia fer recreacions en 3D de les tres ciutats. Imatge de la in auguració, el dia 14 de setembre de 2023.
Apr 30, 2023 15 tweets 6 min read
Demà és #1deMaig, dia del treball. Com era treballar a l'època romana? Tothom ho feia? En quines condicions?
"Això depèn de la classe social", pensareu, i tindreu raó... En part. Benvinguts al #filTREBALLAR
1/15 Image Comencem per dalt? Sobre el paper, la gent de la classe senatorial es dedicava a l' "otium" (oci) en contraposició al "negotium" (negoci). A la realitat, això no es complia: invertien en les seves finques (i en venien el vi, oli, etc) i finançaven expedicions comercials.
2/15
Jun 27, 2021 23 tweets 10 min read
Benvinguts a un nou fil sobre la ciutat romana d’Isona... SENSE ROMANS. No us estem enredant, simplement volem posar el focus en els indígenes: què va passar amb els ibers d’abans, durant i després de la fundació d’Aeso? Endavant amb el #FilIBERS Qui eren els ibers? Donem aquest nom als pobles que van habitar la franja mediterrània de la península ibèrica durant la 2a edat del ferro. El nom d’Ibèria i la descripció d’aquests pobles com a conjunt és donat pels autors grecs i llatins, que van forjar imatges com aquesta.
May 30, 2021 17 tweets 8 min read
Benvinguts a un nou #FilRomà del @MuseuConcaDellà. Recordeu que en fem un cada darrer diumenge de mes, intercalats amb els de paleontologia. Avui el dediquem als Antonis, que ens portaran d’Isona a l’Àfrica. Comencem el #FilANTONIS Hem dit Antonis? Quins Antonis? Ens referim a la família dels Antonii d’Aeso. Ja us hem explicat anteriorment que els homes romans lliures tenien tres noms: el praenomen, el nomen i el cognomen. Les dones només tenien nomen i cognomen. Posem d’exemple la família de Cèsar:
Jul 26, 2020 15 tweets 7 min read
Amb 18 anys, havia acabat els estudis i es volia menjar el món. Sí, avui us volem parlar d’un adolescent (hola, @adolescents_cat!), però #SpoilerAlert la història acaba amb el nostre protagonista mort. Es deia Publi i va viure a Aeso (Isona, Pallars Jussà) fa 1900 anys #PubliFIL Posem-hi una mica de context: com coneixem la història d’un noi de fa tant de temps? Precisament, gràcies a la seva mort. Recordeu aquesta imatge del fil #CenturióPatern? Doncs és just la inscripció fúnebre que ens parla d’en Publi Calpurnià
Jun 14, 2020 38 tweets 16 min read
Us ve de gust una història de romans amb viatges, emperadors, guerres i condecoracions? I què us sembla si, a més, ho fem de la mà d’un romà de km zero? Aquesta és la història de Luci Emili Patern, d’Aeso (Isona i Conca Dellà, Pallars Jussà) #CenturióPatern Comencem pel principi: Aeso, una petita ciutat d’origen iber refundada pels romans entorn al 80 aC. En època Flàvia (darrer terç del segle I dC) la ciutat devia rebre la consideració de municipium i, els seus habitants, la ciutadania llatina. Això va ser un revulsiu enorme.