Researcher-Social Scientist,
Art history, Archeology, Mesopotamian ancient civilizations,
3 subscribers
Sep 25, 2024 • 5 tweets • 2 min read
1- Elazığ'da bir tarla sahibinin fidan dikmek için çukur açarken tesadüfen bulduğu, Roma ile Erken Bizans Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen 84 metrekarelik tek parça taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı. Üzerinde onlarca hayvan, ağaç ve bitki türleri tasvir edilen mozaiğin,
2-büyüklüğü, bordürler ve geometrik desenleriyle Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığı değerlendiriliyor.
Kent merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan Salkaya köyünde tarlasında yaklaşık bir yıl önce fidan diken Mehmet Emin Sualp, tesadüfen üzerinde çeşitli desenlerin yer aldığı
Sep 15, 2023 • 15 tweets • 3 min read
1- ÜNLÜ LEDA VE KUĞU FRESKİ’NİN BULUNMA ANI
Bir arkeolog için bundan daha güzel ve heyecan verici bir an olamaz herhalde. İtalya’nın Pompei şehrinde çalışan arkeologların kazılar sırasında keşfettikleri ünlü Roma freskinin ortaya çıkarılma anı bu şekilde fotoğraflamıştır. 2- Leda’nın freske bakan insanlara bakıyor halde tasvir edilmesi ve sahnenin belirgin bir duygusallık içermesi duvar resminin oldukça özel olduğunun kanıtıdır. Antik şehir merkezinde bulunan freskin dönemin zenginlerinden birine ait evin yatak odasını süslemek amacıyla yapıldığı
Albert Einstein'in, 1950 yılında bir din kültürü öğretmenin sorusunu cevapladığı mektubu 125 bin dolara satışa çıktı.
Din bilgisi öğretmeni Martha Munk, modern fiziğin kurucusu Albert Einstein'a "modern bir 2- bilim insanın dünyanın daha yüce bir güç olan Tanrı tarafından yaratıldığı fikrini bilimsel bilgisiyle bağdaştırmasının mümkün olup olmadığını" sorduğu bir mektup gönderdi.
Einstein bu mektuba verdiği cevapta evrenin yaratıcısının olmadığını ima eden sözler kullandı.
Jul 7, 2023 • 8 tweets • 2 min read
1- Göbeklitepe'den daha eski: 'Karahantepe'de başka bir şey var'
Göbeklitepe'nin dünyada uyandırdığı hayranlık sürerken, Şanlıurfa'nın 60 kilometre doğusunda yer alan ve 12 bin yıllık geçmişe sahip Karahantepe'nin etkisinin çok daha büyük olacağı düşünülüyor. 2- Bölgeyi gören ünlü İspanyol fotoğrafçı Isabel Munoz, "Karahantepe'de kesinlikle başka bir şey vardı" dedi.
İnsanlık tarihini yeniden yazdıracak bulguları ortaya çıkaran Göbeklitepe, 11 bin 600 yıl öncesine ait sunduğu bilgilerle çığır açmaya devam ediyor. 2022 yılında
Apr 14, 2023 • 11 tweets • 2 min read
1- ŞAMHAT VE ENKİDU
Yatağımda uyuyordum.
Ay Tanrısı Sin; gülümseyen çehresiyle perdeleri geri çekerek içeri geldi, yatağımın ucuna oturarak bana dokundu “ Şamhat uyan. Zalim Gılgamış’ı alt edecek bir canlı var. O bir ormanda yaşıyor. Yarı adam yarı yabani bir hayvan. 2- Muazzam kuvvette bir canlı. Adı Enkidu. Sana ihtiyacımız var. Bu muazzam kuvvetteki adamı sen ehlileştireceksin”.
Sin beni onore etmişti.
Bu adam kimdi? Ve nasıl bulacaktım...
Ben size kendimi anlatmadım.
Ben Şamhat;
İştar tapınağının fahişesi.
Apr 13, 2023 • 4 tweets • 2 min read
1- MÜHÜR GÖRÜNÜMLÜ TABLET
Üzerinde; bir erkek, av köpekleri ve yaban domuzları şekli çizilmiş bu tablet,müze kayıt bilgilerine göre mühür olarak kullanılmış olmalıdır.
Cemdet Nasr Dönemi, MÖ.3100-MÖ.2900 tarihleri arasında yazdırılmış. Sümer kil tabletin ölçüleri: 5,5x6x 4,15 cm. 2- Kayıtlara göre Mezopotamya'da yazma dili ; MÖ. 4000'li yılların sonunda geliştirilmeye başlandı. Başlarda resim yazısı olarak başlayan yazma serüveni bir süre sonra çizi yazısı denilen forma dönüştü. Kama benzeri sivri uçlu aletlerle ( kamış da kullanıldı); tam kurumamış kil
Apr 13, 2023 • 6 tweets • 2 min read
1-DÜNYA KARALARININ ALTI SU DOLU
Bu keşif; Brezilya'da bulunan küçük bir elmas tarafından ortaya çıkarıldı. Su rezervi; yaklaşık 600 km derinlikte ve okyanusları üç kez dolduracak büyüklükte.
Aquifer; yer kabuğunun altında yer alır ve antik çağda 1.500 derecenin üzerinde sıcaklık 2- ve yüksek basınç altında oluşur.
Eski dönem okyanusu; 2.7 milyar yıllık ve hacmi, gezegendeki tüm okyanusların birleşiminden daha büyüktür.
Katılaşmış lav akışı örneklerini analiz eden bilim insanları; minerallerin kristal yapılarında su buldu. Kanada'da bulunan örnekler;
Apr 12, 2023 • 25 tweets • 4 min read
1-YILAN İNSANLAR YILAN KÜLTÜ
Dünyada; antik çağda yılanlara tapan birçok topluluk vardır. Bununla gurur duyuyorlardı. Birçok efsane "Yılan İnsanlar" hakkında bilgi vermektedir.
Örneğin Güney Amerika'da Nagalar,Hindistan, Amaru ve hatta bazı Indus Vadisi tanrıları (Hindu kültürü)
2-Bu canlıların; insan ya da sürüngen şeklini aldıkları söyleniyordu. Yılan İnsanlar; çok zeki bir ırktı.
Efsaneler ayrıca bu olağanüstü insanların; Dünya'nın içlerine çekildiklerini ve dünyanın her yerinde yeraltı şehirleri kurduklarını söylemektedir. Zaman zaman insanlığa
Apr 12, 2023 • 5 tweets • 1 min read
1- “Lât” kelimesi etimolojik olarak “ilah” kelimesinin bozulmuş hali ve mutlak otoriteyi ifade ediyor; El/Elot/Elat/Lat/Elohim/Allot//İlah…
Eski çağlarda Aramice/İbranice’ye kadar uzanan Arapça’nın kök dillerinde kişiyi “içeriden yöneten şey”, “mutlak itaat /otorite” kaynağı 2- anlamında yukarıdaki kelimeler kullanılmaktaydı.
Demek ki Lât “isminin” bugünkü karşılığı “otorite” dediğimiz şeydir.
***
“Uzza” kelimesi bunu tamamlıyor.Kur’an’da kullanılan “Aziz” isminin daha değişik söylenişi. “Güç” “kuvvet” anlamına geliyor:Aziz/Mu’ız/Muaz/Izzet/Muazzez…
Mar 4, 2023 • 4 tweets • 1 min read
1)-39.000 YILDIR BUZ ALTINDA
2010 yılında,Sibirya'nın bazı bölgelerinde yaşanan şiddetli erimenin ardından,bir ton ağırlığında değerli bir yünlü mamut yavrusu keşfedildi.Buzda 39.000 yıl geçirdikten sonra yavru;mükemmel şekilde korunmuştu. Kürkü ve kas dokusunu hâlâ sapasağlamdı. 2- Bu sayede Rus bilim insanları tarihte ilk kez; tarih öncesi bir hayvandan kan örnekleri almayı başardı.
Araştırmalara göre mamut; bataklığı geçerken ölmüş, düşük sıcaklık ve çevresindeki buz nedeniyle vücudu mükemmel durumda kalmıştır.
Dec 4, 2022 • 8 tweets • 2 min read
1- Pazar okuması.🙏
Bir annenin karnında iki bebek vardı.
Bebeklerden biri diğerine sordu: "Doğumdan sonra yaşama inanıyor musun?"
Diğeri cevapladı:
"Tabiki de doğumdan sonra yaşam olmalı. Belki burada olmamızın nedeni gelecekte yaşayacaklarımıza hazırlanmak içindir."
2-"Saçma!" dedi birincisi.
"Doğumdan sonra yaşam yok. Sonra da, "olsaydı ne tür bir yaşam olurdu ki acaba?" diye meraklandı.
İkincisi, "Bilmiyorum ama orada buradakinden daha fazla ışık olacak. Belki ayaklarımıza basarak yürüyeceğiz ve ağızlarımızla besleneceğiz.
Dec 3, 2022 • 6 tweets • 2 min read
1- Hafta sonu okuması.
Herkese iyi akşamlar.🙏
Ünlü İtalyan dalgıç Enzo Maiorca, Syracuse de denizine daldı ve teknede bulunan kızı Rossana ile konuşuyordu.
Tekneye girmeye hazırlanırken, sırtına hafifçe vuran bir şey hissetti.
Döndüp bakınca bir yunus gördü. 2- Sonra yunusun oynamak için değil, bir şeyler anlatmak için dokunduğunu fark etti.
Yunus dibe doğru yüzünce Enzo da onu takip etti.
Yaklaşık 12 metre derinlikte, terk edilmiş bir ağa yakalanmış bir başka yunus olduğunu gördü.
Dec 2, 2022 • 16 tweets • 4 min read
1- KANATLI CİN.
Kanatlı cin , Asur heykel ikonografisinde tekrar eden bir motif için geleneksel bir terimdir. Kanatlı geni genellikle kuşların kanatlarını kullanan sakallı erkek figürlerdir. Genii, eski Asur sanatında yeniden ortaya çıkan bir özelliktir ve en çok saraylarda veya 2- telif yerlerinde görülür. Dehaların var olduğu en önemli iki yer Ashurnasirpal II’nin sarayı Kalhu ve Sargon II’nin sarayı Dur-Sharrukin idi.
Duvarların kabartmalarında, tapınaklar ve saraylar boyunca çok çeşitli şekillerde ortaya çıkarlar.
Dec 2, 2022 • 4 tweets • 2 min read
1- Karun Hazinesi.
Çoğu MÖ 560-546 yılları arasında Lidya ülkesini yöneten Kroisos veya Krezüs (Karun) dönemine ait olan ve Uşak'ın 25 km batısında ve İzmir Karayolu üzerinde bulunan Güre Kasabası yakınlarındaki tümülüslerden 1960'lı yıllarda çıkarılarak 2- ABD'ye kaçırılan ve 1993 yılında uzun bir hukukî süreç sonucunda geri alınan eserlerin toplu adı. Bazı kaynaklarda Lidya Hazinesi olarak da anılır. Hazinenin ele geçirilen kısmında yaklaşık 450 parça bulunur.
Dec 1, 2022 • 15 tweets • 3 min read
1- İlk İnsan ve Yaradılış “Adem ile Havva”
Mircae Eliade’de bu mitten şu şekilde bahsetmektedir. “Dört kola ayrılan ve yerin dört bölgesine hayatı taşıyan nehriyle, Âdem’in bakması ve ekip büyütmesi gereken ağaçlarıyla cennet bahçesi, Mezopotamya imgelemini çağrıştırmaktadır. 2- Tevrat anlatısı bu örnekte de belli bir Babil geleneğinden yararlanmış olabilir. Ama ilk insanın yaşadığı cennet miti ve insanların zor erişebildiği “cennet gibi” bir yer miti Fırat ve Akdeniz’in dışında da biliniyordu.”
Bu üç dinde de, Mezopotamya’dan bazı semboller ve
Nov 27, 2022 • 6 tweets • 4 min read
1- DÜNYANIN MİTOLOJIK TANRILARIN BİRKISMI😱
Hep merak etmişimdir bu kadar tanrıya ne gerek vardı diye 😂😂
Yunan, Viking, Nordic, Göktürk ve İskandinav tanrıları belirtilmemiş. Birde Arap tanrıları yok. Onlarıda siz ekleyin.😊 2-
Nov 27, 2022 • 5 tweets • 1 min read
1- Pazar okuması.
İyi akşamlar 🙏
Çocuk yere düştü, annesi öndeydi, döndü çocuğa gözünün köşesiyle baktı, çocukta yere düştükten sonra kafasını kaldırdı ve annesinin gözlerine baktı. Anne sakindi, çocuk panik olacak bir şey olmadığını anlayınca ağlamaya gerek görmedi. 2- Ben ise olayı çözemiyorum, çünkü bizde çocuk düştüğünde illaki biri gidip onu kaldırır.
Sonra dayanamadım gidip annesine sordum, niye çocuğu kaldırmadınız diye, o da çocuğum kendisi kalkmasını öğrenecek, yoksa hep arkasında birini bekler.
Nov 26, 2022 • 5 tweets • 2 min read
1- Claude Augustin Cayot (1667-1722) Fransız Heykeltraş Dido'un ölümü.Mermer Yükseklik 86 cm. La mort de Didon 1711 Louvre Müzesi/Paris
Kartaca'nın kurucusu ve kraliçesi Dido, yeni bir krallık arayışında olan bir Truva kahramanı olan Venüs'ün oğlu Aeneas tarafından terk edililir.
2-her şeyin tüketildiği bir anda kendini öldürmeye karar verir. Tema, Virgil'in MÖ 1.yüzyılda yazdığı bir şiir olan Aeneid'den geliyor. Yunanlılar tarafından ele geçirilen Truva'dan kaçışından sonra Roma ulusunu kurduğu İtalya'daki kuruluşuna kadar Aeneas'ın efsanevi maceralarını
Nov 26, 2022 • 5 tweets • 2 min read
1- Pompeii'de Casa del Bracciale d’Oro(Altın bilezik evi).İtalya
Pompeii'de MS 79'da gerçekleşen vezüv patlamasının altına gömdüğü kurbanlarının kaderini görmek ve öğrenmek istemeyen hiçbir ziyaretçi yok. İnsanlar,şeyler, hikayeler, faaliyetler, zenginlikler yüzyıllardır gömülü 2- kaldılar, yeryüzündeki geçişlerinin solmuş hatırasını kıskançlıkla korudular. Pompeii bugün bile tanınıp anlatılan, sevilen ve korunan zamana kadar. Aynı kaderi paylaşan birçok Pompei antik koleksiyonları şimdi Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesin'de sergileniyor.
Nov 26, 2022 • 5 tweets • 2 min read
1-Bu muhtemelen şimdiye kadar göreceğiniz en muhteşem homopolar motor örneğidir.
Bir pil, bir kaç mıknatıs ve bir bakır bobin rayı.
Bu sistem pil enerjisi biteme kadar çalışabilen bir elektrikli trene dönüşür.
2- Lineer motorlar, super iletkenlik ve uygulamaları 1984 yılında Japonya, Almanya ve Fransa lineer motorla çalışan trenlerini test ediyorlardı. Tekerleksiz, manyetik alan kuvvetiyle askıda kalan vagonlar, hat boyunca hareket eden manyetik alana senkron ya da asenkron olarak
Nov 26, 2022 • 5 tweets • 2 min read
1- Dünya kendi ekseni etrafında 1600 km/s'e varan bir hızla döner. ,Sırayla Güneş'in etrafında yaklaşık 107000 km/s hızla döner, Güneş de galakside 800000 km/s hızla hareket eder ve son olarak, kozmik mikrodalga arka planına göre milyonlarca km/sa hızla hareket eder. 2- Böyle bir hızda hareket etmenize rağmen hiçbir etki fark etmiyorsanız, bunun nedeni kuvvetin kütle çarpı ivmeye eşit olmasıdır ve neyse ki ne kadar hızlı hareket edersek edelim çok az (fark edemeyecek kadar az) ivmeleniyoruz veya hiç ivmelenmiyoruz.