Pol Junyent Molins Profile picture
PhD in Medieval History. Medieval Mediterranean, Naval Warfare and Medieval Navy. Història social de la guerra. Docent en paleografia, diplomàtica i arxivística
2 subscribers
Apr 19 15 tweets 5 min read
El Desfiament de Bordeus

1. A l’Arxiu de la C. d’Aragó s’hi conserva aquesta carta de Pere el Gran dirigida a Pedro de Aibar. L’inici de la carta és en llatí, mentre la resta de la carta, escrita el 1/5/1283 en plena guerra contra Carles d’Anjou, és en català.

(10 tuits) 👇🧵 Carta del rei a Pedro de Aibar. ACA,C,Cartes reials,Pere II,10 2. En el vers hi podem veure les restes d’un segell de placa de cera vermella, gairebé perdut del tot, i el nom del destinatari “Petro de Hivar”. Però anem al contingut, al fato, a la mandanga, i per què és un testimoni molt important per a la història de la Corona d’Aragó.
Image
Image
Mar 1 24 tweets 8 min read
XX. Els "sense nom", els espies en l'Edat mitjana:

Estudiar l'espionatge a l'Edat Mitjana és un dels temes més apassionants de la història social de la guerra, però alhora, dels més difícils d'estudiar pels límits de les fonts inherents al seu ofici.

Som-hi 🧵👇 (17 tuits) Image 1. Abans de començar m'agradaria remarcar que no tenim massa informació sobre el funcionament dels serveis d'espionatge fins a la Baixa Edat mitjana. És a la fi del segle XIV quan aquesta mena d'ofici va ser més freqüent, o més aviat, està més ben documentat.
Image
Image
Jan 12 14 tweets 5 min read
1. L'any 1432, Alfons el Magnànim partía amb una gran flota des de Barcelona, es reuní als Alfacs, al Delta de l'Ebre, i amb la resta de l'estol reial van seguir la via de Sicília, passant per Mallorca, Menorca i Sardenya.

Alfons el Magnànim no va tornar mai més.
(10 tuits)🧵📜 Image 2. Les Corts Generals dels diversos regnes de la Corona, i en particular del Principat, es continuaven convocant tot i que el rei no hi fos present, gràcies als seus lloctinents, el futur Joan II i Maria de Castella. Image
Jan 5 32 tweets 11 min read
XIX. Obtenció i transport de fusta per a vaixells de guerra.

La construcció naval era una de les activitats econòmiques més rellevants en els territoris marítims de la Corona d'Aragó, però, d'on provenia la fusta i quines eren les rutes de transport?

Som-hi 🧵🚢👇
(26 tuits) Image 1. Les activitats implicades en el procés d'armar una flota o construir una embarcació tenien una distribució territorial que responia, principalment, a 2 factors. Un, la necessitat de concentració de serveis especialitzats, mà d'obra i accés a matèries primeres. Image
Jul 21, 2023 48 tweets 16 min read
XV. La Croada contra la Corona d'Aragó, de l'illa de Sicília al Coll de Panissars (1283-1285)

En el marc de la Guerra de Sicília, es desenvolupà un altre conflicte durant l'any 1237, quan el papa Martí IV, originari de França, va declarar una croada contra Pere el Gran. 40 tuits Image 1. Per si no sabeu els antecedents, o voleu refrescar-los, us remeto al meu primer fil on en parlí, també us recomano els altres dos, per posar-vos en sintonia amb el d'avui:

May 5, 2023 23 tweets 21 min read
XIII. Política naval de la Corona d’Aragó: la necessitat d’estols

Les grans conquestes dels regnes de Mallorca, Sicília i Sardenya van requerir l'organització d'unes forces navals que, des de llavors, serien fonamentals en la política expansionista de la Corona.
18 tuits🧵🚢 Image 1. Amb el regnat de Pere II el Gran, el projecte d'expansió mediterrània prengué una alta volada i s'inicià de veres una política intervencionista. Aquesta es materialitzà amb la conquesta de l'illa de Sicília i les transformacions en política naval que comportà per a la Corona. Image
Mar 29, 2023 32 tweets 23 min read
XII. La numeració dels monarques de la Corona d'Aragó.

Aquest és un dels temes coents i inacabables que fa i han fet córrer mals rius de tinta. No hi ha hagut, generalment, un bon i sa debat historiogràfic, i encara s'ha traslladat pitjor al públic no especialitzat
25 tuits 1. Aquest és un fil que no em sorprendria que cogués a gent de les dues lleres del riu Cinca (i d'Espanya enllà), amb la pell fina, òbviament, i amb la que no es pot debatre, per tant, penso silenciar, blocar i bandejar qualsevol sortida de to sense cap mena de previ avís.
Feb 24, 2023 27 tweets 18 min read
XI. Els beneficis de la guerra i la gestió del botí.

Als s.XIV i XV, les armades de Pere III i d’Alfons IV, senyorejaven la Mediterrània Occidental, amb permís de genovesos, angevins i tunisians. La guerra comportava saqueig i botí, en veiem la seva gestió? Som-hi!
20 tuits🚢🧵 1. Generalment, els beneficis obtinguts durant la guerra quedaven estrictament estipulats en les ordinacions i capítols concordats entre el rei i els patrons de galeres. Un conjunt de pactes que també eren observats pels membres de les naus dels estols.
Jan 27, 2023 21 tweets 17 min read
¿Sabías que fue en Barcelona cuando se utilizaron por primera vez, en el Mediterráneo occidental, las armas de pólvora en la guerra naval?

Hoy, en este #ReFluzo, la Batalla naval de Barcelona de 1359.
⚔️#FluzoBatallas #ElCondensadorDeFluzo
(16 tuits) 1. El 9 de julio de 1359, una flota castellana atacó el puerto de Barcelona comandada por el almirante Egidio Boccanegra, padre de Ambrosio Boccanegra. La batalla se sitúa en el marco de la Guerra de los Dos Pedros, que enfrentó a las coronas de Aragón y Castilla de 1356 a 1375.
Jan 19, 2023 34 tweets 22 min read
El abastecimiento y el consumo de alimentos en las flotas medievales:

Estamos en Barcelona y Valencia en el s.XV. Diez mil individuos se preparan para embarcarse hacia una guerra en África. ¿Queréis saber cómo se alimentaba toda esta gente? ¡Vamos con este #ReFluzo! (27 tuits) Disclaimer: A alguno de mis seguidores habituales les sonará este hilo, pues es la versión en castellano de uno en catalán-valenciano que publiqué hace poco y que he querido traducir para la ocasión. La versión original:

Jan 12, 2023 24 tweets 19 min read
Los "sin nombre", los espías en la Edad Media:
Estudiar el espionaje en la Edad Media es uno de los temas más apasionantes, pero a la vez más difíciles de analizar, por los límites de la documentación inherentes a su oficio.
¡Vamos con este primer #ReFluzo! (17 tuits) Image 1. Antes de empezar me gustaría remarcar que no tenemos demasiada información sobre el funcionamiento de los servicios de espionaje hasta la Baja Edad Media. Es a finales del siglo XIV cuando este tipo de oficio fue más frecuente, o más bien, está mejor documentado. ImageImage
Jan 11, 2023 5 tweets 3 min read
La política naval i la necessitat d'armades a la Corona d'Aragó:

Un fil breu on us vull mostrar la importància de mantenir estols capaços d'operar al llarg de la Mediterrània tot i no disposar d'una marina de guerra permanent.

⚓️🧵🚢(5 tuits) 2. Al llarg dels segles XIV i XV, la Corona d'Aragó fou una de les potències navals més destacades de la Mediterrània occidental. Els negocis marítims ocupaven una gran part de les activitats mercantils i fins i tot arribaren a caracteritzar certs barris de les ciutats de ribera.
Dec 23, 2022 20 tweets 17 min read
IX. Bernat II de Cabrera, ordenador de la marina de guerra.

Bernat va ser decapitat a la ciutat de Saragossa d’Aragó el 26 de juliol de 1364. El vescomte és un dels capitans generals més famosos de la Corona i fou un dels consellers predilectes del rei Cerimoniós.
🚢🧵(14 tuits) 1. S'ha situat el seu lloc de naixement a la localitat aragonesa de Calatayud, però com l'estimat @amgiralt ens va fer conèixer a molts, realment el seu lloc de naixement encara és un misteri. Per tant, en aquest cas, hem de parlar d'un noble de llinatge català, i no aragonès.
Dec 16, 2022 19 tweets 16 min read
VIII. L'aigua i la guerra naval

A diferència del cereal i la carn, l'aigua no ha atret tant l'atenció en la historiografia dedicada a la guerra medieval. Voleu veure com es proveïa una armada d'aquest recurs imprescindible, i la seva relació amb el vi?

Som-hi! 🚢🚢👇 (14 tuits) 1. Per al bon succés de qualsevol campanya militar, situar-se a prop de recursos hídrics o tenir-ne un bon proveïment era cabdal. Per a un estol que transportava un nombrós exèrcit i molts cavalls, era molt necessari disposar i gestionar de forma curosa els seus recursos hídrics
Dec 2, 2022 32 tweets 20 min read
VII. Proveïment i consum d’aliments en les armades baix medievals de la Corona d’Aragó.
Imagineu-vos que sou a la Barcelona del s.XV, uns 10.000 homes són a la ciutat per embarcar-se mar enllà, fins a una guerra al Nord d’Àfrica, com s’alimentava tota aquesta gent? (27 tuits)🧵🚢 1. Les operacions logístiques per proveir de vitualles i altres materials a una flota o exèrcit eren un dels aspectes organitzatius més importants i intricats de qualsevol campanya naval.
Nov 18, 2022 28 tweets 23 min read
VI. La creació del sistema i la gestió dels reclutaments en les armades reials de la Corona d'Aragó (XIV i XV).

Aquest podria ser el darrer fil que publico aquí, esperem que no, per tant, endavant enfonsem el vaixell! #TwitterDown

Espero que en gaudiu (22 tuits)🧵🚢 1. Un contingent humà com el que exigia una armada era difícil d'assolir. La demografia dels estats de la Corona d’Aragó, la seva fragmentació política i una “pobra” fortalesa del poder reial contribuïren, a crear un perfil poc adient, en comparació amb altres potències navals.
Oct 28, 2022 23 tweets 16 min read
Les Grans Campanyes de Conquesta de l'Alguer (1353-1354):

Segurament sabreu que avui en dia encara es parla una varietat dialectal del català a L’Alguer, avui veurem un episodi de la conquesta i dura colonització que patí l’illa per part, sobretot, de catalans.

18 tuits🧶👇🚢 1. L'any 1347 Marià IV pujava al tron del jutjat d'Arborea, una de les 4 administracions d'herència romana i la més independent d'aquestes administracions sardes, i va començar a maniobrar per erosionar el poder català de l'illa.
May 20, 2022 33 tweets 17 min read
IV. Els vaixells de l'Expansió Mediterrània

Avui és divendres i, per tant, toca fil de les #GransGuerresMediterranies.
Voleu saber les classes de vaixells que participaren en els estols de la C. d'Aragó? Què és una galera a dues o a tres tires? Aquest és el vostre fil👇🧵🚢 Image 1. Pel que fa a la navegació baix medieval a la Mediterrània s'ha observat l'existència de transformacions tècniques que donarien lloc a la navegació de l'època dels grans descobriments. Aquests canvis s'han anomenat amb el nom de "revolució nàutica". Image
Apr 21, 2022 7 tweets 3 min read
Les Grans Guerres Mediterrànies de la Corona d’Aragó (1282-1435)

Seran una sèrie de fils breus d’història social de la guerra. Veurem aspectes sobre diplomàcia, política naval, logística, i si s’escau i agradés, estratègia.

A partir de demà, i cada dos divendres, un nou fil🧵🚢 ImageImageImageImage I. La Gènesi d’un conflicte i la lluita per la Mediterrània Occidental👇