Rolf Schuttenhelm Profile picture
Wetenschapskrabbelaar (klimaat, geo, ecologie). Voorheen oa NOS, NU, Vrij Nederland, De Correspondent. Factsheets, rapporten. Kladblok: Bits of Science.
Guus Brugman 💙 Profile picture Slavko Oršolić 🇪🇺 Profile picture 2 subscribed
Jul 10 34 tweets 7 min read
Bijgevoegd een foto van een penseelkever. Omdat het de taak is van journalisten het beestje bij de naam te noemen.

Ik heb mijn ontslag ingediend bij de NOS. Ik werk er met plezier, maar dat is triviaal. Het gaat erom dat we goed werk leveren - en de samenleving tot dienst zijn. Image Ik vertrek uit protest tegen het structureel, jarenlang - en tot de dag van vandaag - platform bieden aan Russische desinformatie en het ontbreken van een sterke hoofdredactionele en op de vloer gedragen visie ten aanzien van het huidige tijdsgewricht - en wat dat van ons vraagt.
Jun 28 5 tweets 2 min read
Haarbanden en neuskwetsuren: je zou het niet zeggen als je 's lands media bekijkt, maar er rommelt iets in de klimaatwetenschap: de Golfstroom. Die zou wel eens heel wat eerder (2037-2064) kunnen stoppen dan we dachten. ENORME gevolgen. Hier mijn bijdrage:
klimaatveranda.nl/2024/06/28/wer… Nu is de bal aan rollen gebracht door Volkskrant, met een gedegen stuk. De daarin geschetste gevolgen zijn zó groot, dat het me vervolgens verbaast dat niet alle redacties hierover praten.
De positieve kant: dan gaat er ook niets mis (regelmatig het geval, bij complexe materie).
Oct 1, 2023 17 tweets 4 min read
Weet je wat we vorig jaar vergeten zijn?? De ontdekking van het broeikaseffect te vieren! In 1822 welteverstaan. Wat een mijlpaal! (Pardon Joseph...)

Klimaatwetenschap heeft in de twee eeuwen erna bepaald niet stilgestaan. Hoog tijd voor wat helderheid.

nu.nl/klimaat/628282… Helderheid bereik je niet met wetenschappelijke taal. Helderheid bereik je met spreektaal. Het woord ‘zeker’ is binair - bedoeld om elkaar te verstaan.