OrmanBölgeŞefi Profile picture
Orman bizim evimiz | #DündenBugüneOrmanlar | 🌲🌳 Bu hesap dışında başka bir sosyal medya hesabım yoktur. Orman Mühendisi👷🏻‍♂️
Aug 18, 2024 14 tweets 4 min read
1️⃣“Çam dikmeyin, onun yerine dağa, taşa meyve ağacı dikin” gibi paylaşımlar yine bilgi kirliliğine yol açıyor.

Çam ağaçlarının ülkemizdeki tarihi ve Dünya’daki yayılışı hakkında bilimsel makalelerden alıntı ve teknik bilgiler ile konuyu bıkmadan tekraren açıklamaya çalışacağım. 2️⃣Öncelikle gördüğümüz her ibreli ağaç, çam değildir.

“Dünya üzerinde 11 cins ve 232 türle temsil edilen Çamgiller(Pinacea) familyasının ülkemizde dört cinsi(Çam, Göknar, Sedir, Ladin) ve bu cinse ait 9 türü doğal yetişiyor.”(Prof. Dr. Ünal Akkemik, 2014)
Aug 8, 2021 4 tweets 1 min read
Manavgat yangınıyla ilgili az bilinen ama önemli bir detay paylaşmak istiyorum. Rüzgârın ani yön değiştirmesi sonucu farklı cephelerde 53 personel ve 32 köylü vatandaş olmak üzere toplam 85 kişi yangının ortasında kalmıştı.Telsizlerden yanıyoruz, yetişin feryatları duyuluyordu.+ Bu tarz durumlarda ormana müdahaleyi bırakır, tüm imkânlarımızı yangının içerisinde kalanları kurtarmaya harcarız. Helikopterler ile havadan müdahale ederek yangında kalanlara kaçış yönü oluştururuz. Bunun için de ormanın ortasında dağın başındaki tam konumu bilmeniz gerekir.+
Aug 2, 2021 13 tweets 4 min read
1⃣“Çam dikmeyin, onun yerine dağa, taşa meyve ağaçları dikin” gibi paylaşımlar sosyal medyada bilgi kirliliğine yol açıyor.

Çam ağaçlarının ülkemizdeki tarihi ve Dünya’daki yayılışı hakkında bilimsel makalelerden alıntı ve teknik bilgiler ile konuyu açıklamaya çalışacağım. 2⃣Öncelikle gördüğümüz her ibreli ağaç, çam değildir.

“Dünya üzerinde 11 cins ve 232 türle temsil edilen Çamgiller(Pinacea) familyasının ülkemizde dört cinsi(Çam, Göknar, Sedir, Ladin) ve bu cinse ait 9 türü doğal yetişiyor.”(Prof. Dr. Ünal Akkemik, 2014)
Jul 29, 2021 15 tweets 3 min read
1️⃣Yangın uçağı ve yangın helikopteri konusunu kısaca açıklamaya çalışacağım.

Ülkemizde 2009 yılına kadar yangınla mücadelede amfibik uçak değil, havaalanı dolum şeklinde uçak kullanılıyordu. Uçaklar su kaynaklarından değil, sadece havaalanlarında su alımı yapabiliyordu. 2️⃣2009 yılından itibaren deniz, göl, barajlardan su alabilen amfibik uçakları kullanmaya başladık. Havaalanı dolum uçaklar 1.5 ton su alabilirken, 2009 yılındaki amfibik uçaklar 4.5 ton su alıyordu. 2020 ve 2021 yıllarında ilk kez kullanılan amfibik uçaklar ise 10 ton su alıyor.