Skywarp Profile picture
מד-טק, אופתלמולוגיה, מדע, שפות (🇳🇱🇺🇸🇮🇱🇩🇪🇫🇷), מטוסים, הולנד. אה, ו- 🏳️‍🌈
Dec 17, 2022 12 tweets 3 min read
שרשור אישי.

1) התלבטתי אם לצייץ את זה, מכיוון שזה נשמע קצת כמו הרמה עצמית או העברת הפוקוס אליי בקטע של וירצ׳ו סיגנלינג (אגב, מסתבר שיש למונח שם בעברית: ״איתות סגולה״); אבל פאק דאט, אני שמח ובא לי לחלוק את זה. 2) אז הסיפור מתחיל לפני 6 שנים. באותה תקופה הייתי פעיל בפורום של האוניברסיטה שלמדתי בה בארה״ב ונחשפתי לסיפור של תלמידת תיכון מלימה, פרו, שהצטיינה במדעים ובכל מבחני הקבלה. בסיבוב הראשון, האוניברסיטה מימנה את הטיסה שלה לארה״ב והמסלול שלה נראה מובטח.
Jun 18, 2022 5 tweets 2 min read
שרשור קצר: אייזק ניוטון ועיניים.
אחד הסיפורים המעניינים ביותר על אייזק ניוטון מתאר עד כמה רחוק הוא היה מוכן ללכת ע״מ להעמיד למבחן תאוריות בנוגע ליכולת האנושית לראות אור וצבע.
בניסוי מורבידי-משהו שערך על עצמו, ניוטון החדיר מתחת לגלגל העין שלו-עצמו מעין מחט (Bodkin) עם קצה שטוח⬅️ 2) ע״מ להפעיל לחץ על רשתית העין באותה נקודה. ניוטון, שהיה מדען בכל רמ״ח איבריו (ונשאיר את הדיון על חוסר הדיוק האנטומי במשנה לפעם אחרת), תאר בפרוטרוט בכתב ידו את פרטי הניסוי ותוצאותיו - כפי שניתן לראות בצילום המצורף של אחת ממחברותיו.
May 14, 2022 11 tweets 4 min read
שרשור אסקפיזם - האי סייבל

1) כ-300 ק״מ דרום-מזרחית להליפקס, בירת מחוז נובה סקושה של קנדה, שוכן האי סייבל (Sable). מדובר ברצועת חול צרה בצורת סהר (הנוסך לאי נופך של חיוך) בת 31 קמ״ר בלבד, שאף זכתה לשם התיאורי והלא-מקורי בעליל ״חול״ (מצרפתית, sable - כמו זה המצוי לחוף הים). 2) לומר שסייבל צר זאת לשון המעטה. בחלקה הרחב ביותר של הרצועה - שמקורה הגיאומורפולוגי באדן היבשתי של צפון אמריקה - ניתן למדוד פחות מ 1.3 ק״מ. והאי כולו, מקצהו הצפון מזרחי לקצהו הצפון מערבי, משתרע על פני 43 ק״מ.
Jan 23, 2022 25 tweets 5 min read
1) אחת הטענות שעולות תדיר בשיח הציבורי (וזה בא לידי ביטוי ביתר-שאת הן בנושא הקורונה והן בנושא ההתחממות הגלובלית) היא שהמומחים/ות מגזימים בתחזיותיהםן ומשתמשים בטקטיקות פחד. שתי דוגמאות שלעיתים מוצגות כראיות לכך הן השיח סביב החור באוזון במהלך שנות ה-80 ובאג 2000 בסוף שנות ה-90. 2) החור באוזון - שהוא תיאור מפושט להתמעטות ניכרת בשכבת האוזון באיזורים מסוימים (עם דגש על אנטרקטיקה) - היה ידוע למדענים כבר משנות ה-60, אך הגיע לשיח הציבורי ועלה לכותרות רק באמצע שנות ה-80, לא מעט בזכות מחקר של ג׳ו פארמן שהתפרסם בכתב העת נייצ׳ר בשנת 85.

nature.com/articles/31520…
Jul 2, 2021 14 tweets 4 min read
#פידרפואה
1) שרשור על הטכנולוגיה ששינתה לחלוטין את תחום רפואת העיניים 👀בעשור וחצי האחרונים:

לדעת רבים, אנחנו נמצאים בתקופה שנחשבת לתור הזהב של תחום רפואת העיניים. במהלך עשרים השנים האחרונות נכנסו לשימוש קליני תרופות חדשות שמונעות עיוורון ממחלות רשתית נפוצות --> 2) (עם דגש על תרופות מסוג Anti-VEGF, שאגב מגיע להן שרשור נפרד משלהן); פותחו טכניקות כירורגיות יעילות יותר ופולשניות פחות; והיכולת שלנו לזהות תהליכי היווצרות של מחלות עיניים בשלבים מוקדמים יותר ו/או לצפות מראש את קצב התקדמות המחלות באופן מדויק יותר השתפרו לאין ערוך -->
Jun 30, 2021 4 tweets 2 min read
קרן השידור הציבורי בהולנד (NPO) מביעה התנצלות בפני הצופים על כך שבזמן שירת ההמנון הגרמני אמש, בשמינית גביע הגמר, שובצו בטעות בכתוביות לליקויי שמיעה המילים הלא נכונות של ההמנון. המילים ששובצו היו אלה של הבית הראשון של ה-Das Lied der Deutschen, שהיה נהוג לשיר בתקופה הנאצית. כפי שניתן לראות פה:

Apr 5, 2021 8 tweets 2 min read
1) תכירו את הקֶפְּטֵנִית מארווה אל-סלאחדר, בת 29 ממצרים. היא הקברניטה הראשונה בהיסטוריה של מצרים והבוגרת הראשונה של האקדמיה למדע, טכנולוגיה ותובלה ימית בקהיר. קבלתה לאקדמיה, בשל היותה אישה, היתה כ״כ שנויה במחלוקת, שהדבר הצריך התערבות אישית של נשיא מצרים דאז, חוסני מובארכ. 2) גם לאחר שהתקבלה לאקדמיה, היא נתקלה בשוביניזם על בסיס קבוע, בעיקר מצד מרצים (כולם גברים מבוגרים, בוגרי הצי הצבאי או צי הסוחר) שהתנכלו לה. היא אמרה בראיון שניסו ליאש אותה עד כמה שניתן ע״מ שתפרוש מהאקדמיה שראתה בה נטע זה. ״זה לא מקום ולא תפקיד לנשים״, הוטח בה על בסיס מתמשך.
Feb 13, 2021 10 tweets 3 min read
1) הוא קרוי על שם המדען המפורסם ביותר במאה ה-20.
צפו את קיומו שנים בטרם התגלה.
הוא התגלה בשנת 1952 אבל הסתירו זאת במשך 3 שנים.
תגליתו נבעה מפיצוץ אטומי.
מגליו זכו בגינו בנובל.
מזהים? מדובר ביסוד ״איינשטייניום״, ומאמר שפורסם לאחרונה ב-Nature שופך על יסוד מסתורי זה מעט אור חדש. 2) גם אלו שאינם בקיאים ברזי הכימיה ופיזיקה מכירים שמות של יסודות נפוצים, כגון מימן, פחמן, חמצן, וכו׳. אך סביר להניח שהרוב המוחץ מעולם לא שמע על ״איינשטייניום״, ולא בכדי. מדובר באחד היסודות הנדירים ביותר שקיימים; למעשה, אי אפשר למצוא אותו בטבע, מכיוון שהוא מתפרק מהר ליסודות אחרים.
Feb 6, 2021 18 tweets 5 min read
1) זה הולך להיות שרשור שלם על שולחן.
על שולחן??
כן, על שולחן.
אבל לא סתם שולחן.
״שולחן הנחישות״ - באנגלית: Resolute desk.
הוא ניצב בחדר הסגלגל שבבית הלבן, בסמוך לחלונות הפונים מזרחה, לעבר גן הורדים.
הוא שוקל מעל חצי טון (!)
ויש מאחוריו סיפור היסטורי מעניין.
והמון נשיאים אמריקאים. 2) אבל בשביל לספר על השולחן צריך להתחיל בכלל בספינה בריטית מהמאה ה-19 של הוד מלכותה, המלכה ויקטוריה. הספינה Resolute, בפיקודו של סר ג׳ון פרנקלין, יצאה למסע תגלית דרך הארכיפלג הארקטי הקנדי - איזור בן 36,563 איים המכונים ״המעבר הצפון־מערבי״ (המחבר בין האוקיינוסים האטלנטי והשקט).
Dec 5, 2020 23 tweets 4 min read
1) שרשור מדע - נייצ׳ר הוא כתב העת המדעי המצוטט ביותר בעולם ובעל ה-״אִימְפַּקְט פַקְטוֹר״ (מדד להערכת מידת חשיבות) הגבוה ביותר בתחומו; פחות מ-8% מהמאמרים המוגשים לו מתקבלים לפרסום. 2) לפני מספר ימים התנוסס על שער המגזין מאמר בשם ״מחזירים אחורה את הזמן - תכנות מחדש של תאי רשתית יכול להפוך אובדן ראייה כתוצאה מהזדקנות״, כמה שנראית כמו פריצת דרך בתחום.
Oct 30, 2020 11 tweets 3 min read
1) שרשור 🐟 - הביולוגיה של דגי הסלמון:

נתקלתי אתמול בסרטון שמציג את מסעם של דגי הסלמון מהים הפתוח אל הנהרות בהם נולדו, ע״מ להעמיד צאצאים. למרות שהמסע מרתק כשלעצמו, הסרטון הזכיר לי עד כמה מדהימה הביולוגיה של דגים אלה, המאפשרת להם לעבור מסביבת מים מתוקים למים מלוחים ובחזרה. 2) המסע של דגי הסלמון מתחיל בנהרות מים מתוקים בהם הדגיגונים בוקעים ומתבגרים. בתום תהליך ההתבגרות, הם יוצאים אל הים הפתוח בו יבלו את מרבית חייהם (4-5 שנים בממוצע). בעת בגרות מינית, הם עוברים שינויים פיזיים ופוצחים במסע של מעל 1,000 ק״מ (ולגובה של מעל 2,000 מ׳) בחזרה למקום בו בקעו.
Jul 16, 2020 16 tweets 5 min read
שרשור עיניים חדש – צבעים.

והפעם בפינתנו ״בקשות הקהל״, @drorzakai ביקש הסבר על עיוורון צבעים.

1. אחד הנושאים המרתקים בתחום הפסיכופיזיקה (הענף שעוסק ביחס שבין הגירויים להם נחשף האדם ובין התחושות הסובייקטיביות המתעוררות אצלו כתוצאה מהחשיפה לגירויים אלו) הוא זה של ראיית צבע. 2. הסיבה שהנושא מרתק אותי היא שאחת מהבנות הבסיס בתחום זה מאוד מטלטלת למי שנחשף לנושא בפעם הראשונה: צבע לא באמת קיים. אין דבר כזה. אין בעולם הפיזיקלי תכונות כמו אדום, כחול, או ירוק.
-->
Jun 27, 2020 18 tweets 6 min read
**שרשור מאכלים הולנדים**
(מכיוון שאעשה כל דבר כרגע מאשר לעשות את הדברים החשובים באמת).

1. לחם עם גבינה (boterham met kaas) - מה כבר לא נאמר על ארוחת הצהריים ההולנדית הסטריאוטיפית. כן, זה קלישאתי; כן, באמסטרדם כבר התקדמו קולינרית. אבל אין דבר טוב ופשוט מזה. 2. ״צ׳יפס מלחמה״ (תרגום מילולי ולא מוצלח שלי ל- Patatje oorlog) - עשויים מרצועות מטוגנות בשמן של תפוחי אדמה (עבה יותר מהצ׳יפס שמכינים בישראל) עם מיונז, רוטב סאטה בוטנים, בצל קצוץ וקטשופ. המראה המבולגן של כל הרטבים והתוספות הוא המקור לשם ״מלחמה״.
Jun 18, 2020 9 tweets 3 min read
1) מכיוון שהרבה אנשים בפיד שלי הזדעזעו מהשחתת פסלים באירופה וארה״ב של כמה מלכים ופוליטיקאים עשירים שקנו את דרכם להיסטוריה בעיקר באמצעות כסף, נכלולית, או מלחמות מיותרות, להלן שרשור על אנשים הרבה יותר חשובים ומשמעותיים למין האנושי שאף אחד לא טורח לזכור או להקים לכבודם אנדרטאות. 2) מוריס הילמן - מיקרוביולוג אמריקאי שפיתח ארבעים חיסונים - יותר מכל מדען אחר בהיסטוריה. למעשה, 8 מתוך 14 החיסונים המומלצים כיום בעולם הומצאו על ידו (כולל חצבת, חזרת, הפטיטיס A + B, אבעבועות רוח, דלקת קרום המוח, דלקת ריאות ועוד). ככל הניראה עשרות מליוני אנשים חיו וחיים בזכותו.
Jun 15, 2020 11 tweets 3 min read
1. אני רוצה לשתף אתכם במשהו אישי. בשבועות האחרונים נחשפתי להמון ציוצים שממעיטים בעוצמת האפליה נגד שחורים בארה״ב ו/או שמאשימים את השחורים במצבם הנוכחי (״אם הם רק לא היו מתנגדים למעצר הם לא היו נורים״, ״רובם מעורבים בפשיעה ולכן אחוזי המעצר הגבוהים״, וכו׳). 2. אתמול קיבלתי הודעה בקבוצת הוואטסאפ של החבר׳ה מהלימודים בארה״ב שממש שברה לי את הלב ורציתי לחלוק אותה איתכם. ההודעה היא ממייקל (שיניתי את השם ע״מ לשמור על פרטיותו). מייקל הוא שחור. הוא מגיע ממשפחה אמידה.
Oct 27, 2019 7 tweets 2 min read
שרשור מקרה רפואי מוזר:

1. לאחרונה פורסם מקרה רפואי יוצא דופן במגזין לגסטרואנרולוגיה (לינק בסוף השרשור) על אדם בארה״ב שסובל מבעיה של פטריית שמרים במעי אשר - ואני מציע שתחזיקו חזק - ממירה את הפחמימות שהוא אוכל לאלכוהול (כן, כן, עם כל מה שמשתמע מכך). 2. הבעיה התגלתה כשהאדם נעצר ע״י המשטרה בחשד לנהיגה תחת השפעת אלכוהול ובדיקות הדם שלו הראו רמות אלכוהול גבוהות במידה ניכרת מהמותר. הוא תאר סבל של שנים עם סימפטומים של שכרות, אובדן זיכרון, וכו׳. למותר לצין שהרופאים שבדקו אותו תחילה לא האמינו לו שהוא לא אלכוהוליסט.