Timo R. Stewart Profile picture
Conflict, religion & politics from a historian's perspective. Senior Research Fellow @Fiia_fi.
Sep 18 6 tweets 2 min read
Tänään klo 18 YK:n yleiskokous äänestää päätöslauselmasta, jossa Israelia vaaditaan lopettamaan laiton miehitys 1967 valtaamillaan alueilla ICJ:n heinäkuisen lausuman mukaisesti.

Monet Euroopan maat ovat äänestämässä puolesta.

1/
Tässä linkin takana lyhyesti päätöslauselmaehdotuksen sisällöstä.

Israel on jälleen tuominnut sen "diplomaattisena terrorismina".

2/
press.un.org/en/2024/ga1262…
Sep 2 17 tweets 3 min read
Israelissa on käynnissä yleislakko ja sadat tuhannet ovat eilisillasta alkaen osoittaneet mieltään kaduilla Gazan tulitauon puolesta. Mielenosoitukset jatkuvat edelleen.

Tämä kertoo muutaman hyvin tärkeän asian israelilaisesta yhteiskunnasta juuri nyt.

1/
Hamasin hyökkäys 7.10. koettiin erittäin voimakkaana järkytyksenä ympäri Israelia. Se on koventanut jo valmiiksi varsin kovia asenteita Hamasia ja laajemmin myös palestiinalaisia kohtaan. Israelin armeijan hyökkäystä Gazaan on tuettu hyvin laajasti.

2/
Jun 28 8 tweets 2 min read
Katsoin Biden-Trump vaaliväittelyn. Tiukkaa teki, melkein luovutin 20 min jälkeen ihan silkasta myötähäpeästä.

Valitettavasti tuo olo ei helpottanut väittelyn kuluessa yhtään.

Muutama nosto.

1/
Trump on sama vanha itsensä. Sekavia, aiheesta toiseen poukkoilevia vastauksia, törkeitä henkilöön käyviä hyökkäyksiä, kerskumista, lähes koomista itsensä korostamista, liioittelua, syyttelyä ja suoranaisia valheita.

2/
Jun 3 18 tweets 5 min read
Kuinka moni palestiinalainen lopulta kannattaa Hamasia? Miksi sillä on merkitystä, ja miksi ei?

Palestiinalaisen tutkimuslaitos PCPSR:n huhtikuussa julkaistu mielipidetutkimus valottaa tätä kysymystä. Nostoja ketjussa.

Ja lisäksi muutama sana väkivallasta.

1/
Mainittu PCPSR:n mielipidetutkimus on ollut kovassa käytössä myös Suomessa. Suosituin nosto on hätkähdyttävältä näyttävä 71% kannatus Hamasin 7.10. hyökkäykselle Israeliin.

2/
May 29 11 tweets 2 min read
Israelin pitää huolehtia turvallisuudestaan. Monet uhat ovat todellisia.

Israelilla on vahva armeija, mutta parhaiten puolustus tapahtuu yhteistyössä. Esimerkiksi Iranin huhtikuisen iskun torjuntaan osallistui USA:n lisäksi myös Jordania, Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit.

1/
Gazan sota ja laajemmin ottaen palestiinalaisten oikeudeton asema vaikeuttaa tällaista yhteistyötä. Esimerkiksi suhteet Egyptiin ovat kärsineet Gazan sodan vuoksi. Suhteiden normalisointi Saudi-Arabian kanssa meni samasta syistä jäihin.

2/
May 23 8 tweets 2 min read
Gazan sota on nostanut esiin rasismia, jota monet eivät ilmeisesti osaa tunnistaa rasismiksi. Nyt olisi aika opetella.

Yksittäisten toimijoiden tai vaikkapa laajastikin kannatetun järjestön toiminnan yleistäminen kokonaisen kansallisen ryhmän ominaisuudeksi on rasismia.

1/
Esimerkki rasistisesta väitteestä:

- Jotkut palestiinalaiset ovat murhaajia. Oma valtio palestiinalaisille olisi murhaajien palkitsemista. Murhaajat eivät ansaitse valtiota.

Tässä tehdään kaikista palestiinalaisista murhaajia tai heistä vastuullisia.

2/
May 6 12 tweets 4 min read
Yhdysvaltain nykyisiä opiskelijamielenosoituksia voi olla vaikea ymmärtää, ellei ole seurannut yleisen mielipiteen kehittymistä lähivuosina.

USA:n aiemmin hyvin vankka, molemmissa puolueissa yhtäläisesti jaettu tuki Israelille on rakoillut pahasti. Etenkin nuorten parissa.

1/
USA:n ja Israelin nykyinen läheinen suhde alkoi oikeastaan 1960-luvulla ja on jatkunut tähän päivään. Se on ollut "bipartisan" valtavirtapolitiikkaa. Kymmenillä miljoonilla kristillisillä sionisteilla on ollut oma kulmansa tähän tukeen, samoin amerikanjuutalaisilla.

2/
Dec 3, 2023 6 tweets 2 min read
Israelin armeija on tiputtanut lentolehtisiä Khan Junisin alueelle eteläiselle Gazan kaistalle. Niissä kehotetaan siviilejä evakuoitumaan tietyiltä alueilta. Mukana on QR-koodi, joka vie hyvin erikoislaatuiselle verkkosivulle.

1/ Kyseessä on Israelin armeijan arabiankielinen verkkosivu. Se sisältää Gazan kaistan kartan, jaettuna ruudukoihin. Karttaa voi suurentaa ja katsoa, asuuko esimerkiksi ruudussa 216 vai 217.

Sitten tietää lähteä kotoaan, jos Israelin armeija kertoo pommittavansa ruudun 216.

2/ Image
Nov 17, 2023 25 tweets 6 min read
Yksi keskeinen termi melkein minkä tahansa Israel-Palestiina aiheen ymmärtämisessä on miehitys.

Siihen liittyy myös paljon väärinkäsityksiä, joten katsotaan tarkemmin mitä tarkoitetaan miehityksellä ja miehitetyillä palestiinalaisalueilla.

1/
Kesäkuussa 1967 Israelin armeija valloitti sodan kuluessa Länsirannan, Itä-Jerusalemin, Gazan kaistan, Golanin sekä Siinain.

Siinai palautettiin Egyptille myöhemmin rauhansopimuksen osana.

Muut alueet jäivät Israelin miehittämiksi.

2/ Image
Nov 12, 2023 21 tweets 3 min read
Israel on vuosien mittaan joutunut käymään monia sotia. Kaikki tietävät kuuden päivän sodan, mutta yllätyksenä voi tulla, että muutkin ovat olleet lyhyitä.

Pieni katsaus menneeseen voi auttaa taustoittamaan nykyistä tulitaukokeskustelua. Näissä on nimittäin yhteinen teema.

1/21 Keskityn tässä nyt ainoastaan taistelujen kestoon, en sotien monimutkaisiin tapahtumiin, syihin, seurauksiin ja merkityksiin. Kaikki ei mahdu yhteen ketjuun. Pahoittelut yksinkertaistuksista.

2/
Oct 30, 2023 11 tweets 3 min read
Miksi Gazan kaistan palestiinalaiset eivät vain voisi mennä Egyptiin?

Minulta on kysytty tätä sen verran monta kertaa lähiaikoina, että vastaan tänne.

1/
Ensinnäkin karkotus on laitonta.

Rikoslain sanoin "Joka osana siviiliväestöön kohdistuvaa laajamittaista tai järjestelmällistä hyökkäystä karkottaa tai pakolla siirtää alueella laillisesti oleskelevaa väestöä," syyllistyy rikokseen ihmisyyttä vastaan.

2/
finlex.fi/fi/laki/ajanta…
Oct 25, 2023 10 tweets 3 min read
YK:n pääsihteeri @antonioguterres piti eilen turvaneuvostossa puheen, jossa hän asetti Gazan sodan laajempaan kontekstiin: "Hamasin hyökkäys ei tapahtunut tyhjiössä."

Israelin hallituksen reaktiot ovat olleet raivokkaita ja hyvin paljon puhuvia -> 🧵

1/
Värikkäästä ilmaisustaan tunnettu Israelin YK suurlähettiläs Gilad Erdan tuomitsi Guterresin puheet tuoreeltaan.

Hänen mielestään 56-vuotisen miehityksen ja Israel-Palestiinan konfliktin kontekstin mainitseminen oli terrorismin ymmärtämistä.

2/
Oct 19, 2023 11 tweets 2 min read
Israelin ja palestiinalaisten vaiheista voi olla ja onkin aidosti erilaisia ja hyvin perusteltuja näkemyksiä.

Ja sitten on karkeita ajatusvirheitä tai huonoja tapoja, joita näkee etenkin somekeskusteluissa.

Kokosin tähän alle muutaman, vältetään näitä! 🧵 Virhe 1: Joukkuepuhe

Israelilaisia ja palestiinalaisia on miljoonia. Kuka tahansa kummassakaan yhteiskunnassa aikaa viettänyt ymmärtää, että monista poliittisista ja uskonnollisista kysymyksistä ollaan hyvin erimielisiä. Tämä myös osataan tuoda aika reippaasti esiin ...
Oct 18, 2023 16 tweets 5 min read
Gazan kaista on kapea 363 km2 kokoinen, noin 2,2 miljoonan palestiinalaisen hyvin tiiviisti asuttama alue Välimeren rannalla.

Miten se pääsi syntymään? Keitä sen asukkaat ovat? Miten se joutui saartoon?

Pieni historia🧵

1/ Image Ensimmäisen maailmansodan kuluessa Britannia valtasi ison osan Välimeren itäpäädystä Osmani-imperiumilta. Sodan jälkeen alueet jaettiin Britannian ja Ranskan mandaattialueisiin.

Yksi uusista mandaateista oli Palestiina. Gaza oli osa sitä.

2/ Image
Aug 27, 2023 12 tweets 2 min read
Olen tutkija. Silti olen toisinaan pyöritellyt silmiäni tutkimusrahoituspäätöksistä.

Kun huomaa tämän tunteen itsessään, siihen voi reagoida kahdella tavalla:

a) olenpa nokkela ja muut varsin hölmöjä
b) onkohan tässä jotain, mitä en ymmärtänyt?

Pieni ketju b:n valinneille.
1/
Lähdetään siitä, että humanistiset alat yleisesti ottaen eivät tähtää kaupallistettaviin tuotteisiin, patentteihin, tuottoon tai edes varmoihin totuuksiin.

Jos kaipaat tieteeltä vain tätä, niin ei kannata keskustella rahoituspäätöksistä vaan ihmistieteiden lakkauttamisesta.
2/
Jun 5, 2023 20 tweets 5 min read
Eilinen @PaavoTeittinen artikkeli Suomen pitkästä Nato-tiestä oli hyvin kiinnostava. Nostan tässä yhtä näkökulmaa, joka siinä jäi vähille: yleinen mielipide, sen muotoutuminen yhteiskunnallisen keskustelun kautta, sekä median ja tutkijoiden rooli siinä.
1/
hs.fi/politiikka/art… Ensin pieni kertaus, jos sallitte.

Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022, Nato-jäsenyyden kannatus oli Suomessa ollut 1990-luvulta lähtien jatkuvasti matalaa ja vastustus melko korkeaa.
2/ EVA: https://www.eva.fi/blo...
Mar 21, 2023 10 tweets 3 min read
Israelin valtiovarainministeri Bezalel Smotrichin Pariisissa pitämä puhe, jossa hän väitti, ettei palestiinalaisia ole olemassa, on hermostuttanut myös jordanialaiset.

Jos katsotte tarkemmin kuvan karttaa, huomaatte ehkä miksi. Seuraa ketju. Image Kartassa on mukana Israel, miehitetyt palestiinalaisalueet sekä Jordania.

Pääministeri Netanjahun kansallisen turvallisuuden neuvonantaja joutui eilen vakuuttelemaan Jordanian ulkoministerille, että Israel kunnioittaa edelleen Jordanian rajoja.
Feb 4, 2023 10 tweets 2 min read
Stalinin suomalaiset uhrit ammuttiin kuoppaan, joutuivat gulagille tai karkoitettiin kodeistaan useimmiten siksi ja vain siksi, että olivat suomalaisia. Kuukausiliitteessä esitelty Suomalaiset Venäjällä -hanke on tärkeä, mutta ohittaa yli 80% heistä. Tarvitaan laajennus.
1/
Tutkimatta jäävät inkerinsuomalalaiset eli inkeriläiset. He asuivat Inkerinmaalla, jonne olivat muuttaneet 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana Savosta ja Karjalasta. Sen jälkeen raja on siirtynyt moneen kertaan. On historian oikku kuka on jäänyt sen millekin puolelle.
2/
Feb 4, 2023 5 tweets 2 min read
HS Kuukausiliitteessä hieno @anunou artikkeli Stalinin vainoissa murhatuista suomalaisista perustuen Kansallisarkiston projektiin.

Tärkeä projekti. Sanonpa silti taas, että on iso harmi ja häpeä, että inkeriläiset rajattiin sen ulkopuolelle.

hs.fi/kuukausiliite/… Projekti keskittyy vain sellaisiin suomalaisiin, jotka valitsivat itse Neuvostoliittoon muuton. Osa muutti tai pakeni Suomesta, osa Yhdysvalloista tai Kanadasta. Siis suomalaisiin, joilla oli ollut Suomen kansalaisuus.
Feb 2, 2023 5 tweets 2 min read
Harvoin näkee yhtä epäonnistuneita vieraskyniä kuin HS:ssa hiljattain ollut seksuaalista yksinäisyyttä koskeva kirjoitus. Huonoja ideoita oli vielä lisää IS artikkelissa, mutta onneksi mukana muitakin haastateltavia. @emmiloun kiteyttää hyvin: Image Sen sijaan Joona Räsäsen idea siitä, miten seksuaalisen yksinäisyyden ongelmaa voisi korjata taloudellisin kannustein naimisissa oleville pareille, on typerryttävän huono: Image
Oct 2, 2022 13 tweets 5 min read
Israel tuomitsi tuoreeltaan Venäjän ilmoituksen alueliitoksista #Ukraina'ssa.

Tämä edustaa askelta kohti lännen näkökantoja pitkän tasapainoilun jälkeen. #Venäjä'ä ei ole haluttu ärsyttää.

Lausunto menee kuitenkin #Israel'in itsensä kannalta erittäin hankalalle alueelle.

1/ Ensin alueellinen politiikka.

Sekä Israel että Venäjä ovat läsnä Syyriassa. Israel on vuosien ajan tehnyt jatkuvasti ilma- ja ohjusiskuja Syyrian alueella. Esimerkiksi syyskuussa se iski Damaskuksen lentokentälle.

2/
reuters.com/world/middle-e…