Galatasaray'ın en büyük sorunlarından biri top kaybı. Buradan şu anlaşılmasın, bu sezon çok fazla top kaybı yapıyor sonucu çıkmasın.
22-23 Sezonunda : 105
23-24 Sezonunda : 107
24-25 Sezonunda : 108
Maç başına top kaybetti Galatasaray. Ortalama biraz daha düşer Lemina'nın gelişiyle.
Konumuz bu değil.
Konumuz hücum yerleşimi ve top kaybı sonrası yaşanan sorunlar. Daha önce verdiğim bir verdiğim bir veri ile devam edeyim.
Rakiplerin şut mesafesi 1.5 metre kaleye yakınlaşmış, Ceza sahasına girişleri artmış, rakipler maç başına 1 isabetli şut fazla çekmeye başlamış ve bu 1 isabetli şutun ol olma oranı %33 olmuş....
Peki bu nasıl oluyor?
Futbol, kanat - merkez - kanat şeklinde oynanmaz. Merkez - kanat - Merkez olarak oynanır. Top eninde sonunda merkezde yani kalede hareketini tamamlar.
Galatasaray bek - kanat forvet - merkez - kanat forvet şeklinde kurguladığı hücum planını (2022-23 ve 2023-24) bu sezon itibariyle terk etmiştir.
Eskiden yani 2-3 sene önce topu kanat forvetine (4-2-3-1 veya 4-3-3 oynuyor olmanız önemsizdir) verdiğinizde bek ve half-space'e dalacak oyuncu gelir bir üçgen kurardı.
Galatasaray bu köhne hücum düzenine devam bile etmiyor. Artık üçgen kurmakla uğraşmıyor. Bunun yerine iki seçenekten birini tercih ediyor.
Hücum hattı savunmaya yaklaşıyor, savunma hücum hattına yaklaşıyor ve sonunda 35-40 metrelik alana sıkışınca uzun atıyor. Bu bir seçenek, bazen işe yarayan bir seçenek. Bunun için iyi bir first touch'ı olan bitiriciliği kuvvetli, hızlı iki kanat oyuncusuna ihtiyaç var.
Oyuncu üzerinden gitmeyeceğimiz için örneklemiyorum.