Udi Evental Profile picture
Colonel (res.); Strategy and Policy. Views my own. https://t.co/JtPrYubZA0
4 subscribers
May 3 21 tweets 6 min read
לא כיבוש לא גירוש: דרך שלישית בעזה

צה"ל שוב נערך לגיוס מילואים נרחב. גם אם הפעם נתנפל על כל הרצועה בו-זמנית, בלי רכיב מדיני משלים לא נשיג את מטרות המלחמה: החזרת כל החטופים ומיגור שלטון חמאס. ברקע, כצפוי, גם התוכנית להגירה מרצון מעזה לא התרוממה. מה עושים? ישנה דרך שלישית.
>> Image בינואר 24 הסברתי [שרשור מצורף] שבלי מעשה מדיני ותוכנית ל"יום שאחרי" בעזה לא נצליח לשנות בה את המציאות לאורך זמן, ורק נשאב לתוכה עד כינון ממשל צבאי. מאז, לא השתנה הרבה והממשלה ממשיכה לדבר על ניצחון והכרעה אבל לא מביאה לשולחן רעיון חדש, שיאפשר להשיג אותם.
>>
Apr 17 7 tweets 2 min read
7 תובנות על דיווח ה-NYT

העיתון חושף מתחים בין ישראל לארה"ב בסוגייה האיראנית. ישראל סקפטית ביחס לסיכויים לכפות על איראן הסכם מספק ללא תקיפה, שתוכננה עפ״י הדיווח למאי. מנגד, ממשל טראמפ, חרף מחלוקות בשורותיו, הכריע על מאמץ דיפלומטי להגיע להסכם, עליו בישר טראמפ לנתניהו בבית הלבן.
>> Image 1. בפרסומים מסוג זה הרבה דרמה ופרטים עסיסיים אבל מעט חידושים, למעט אולי בתחום המבצעי.

לא יודע אם הפרטים המבצעיים נכונים אבל בכל מקרה הדלפתם היא חמורה. לא ברור מי הדליף, הצד האמריקאי או הישראלי. כנראה שניהם.
>>
Mar 29 25 tweets 7 min read
הגרעין האיראני: לא זבנג וגמרנו

תקיפה (ישראלית, אמריקאית או שילוב) של מתקני הגרעין באיראן חזרה להבליח באור בוהק על הרדאר. אז הלכתי לקרוא נייר שפרסם החודש @meisenstadt58 החוקר הצבאי המבריק של @WashInstitute (וחבר אישי מזה שנים).

כשרות לציבור להלן סיכום של המחקר והתובנות.
>> Image למה מדברים על זה דווקא עכשיו?

איראן הכי רגישה להתקפה משהייתה בשנים האחרונות. נפגעה יכולתה להגיב במלחמה אזורית באמצעות שלוחיה (בעזה, לבנון ועכשיו תימן), היא חדורה מודיעינית, וישראל נטרלה מערכות רוסיות שהגנו על אתרי גרעין, אנרגיה וייצור טילים (בפארצ'ין, אספאהן, נתנז ועבדאן).
>>
Mar 8 21 tweets 7 min read
ממשלת ישראל "התברברה" בניווט

ללא אסטרטגיה וכיוון ברור, ממשלת ישראל פשוט לא יודעת לאן היא רוצה להגיע. מעבר לפוליטיקה והליכה עיוורת אחרי טראמפ קשה למצוא הגיון המחבר בין אוסף פעולותיה בזירות השונות. שוב היא מבזבזת הישגים צבאיים מרשימים, ומחמיצה הזדמנויות גדולות שהם פתחו בפנינו.
>> Image סוריה - ישראל כספויילר

הסיפור הכי מוזר הוא מדיניות ישראל מול סוריה. מנהיגה החדש, אלשרע, ממוקד לחלוטין בשיקומה כחלק מביסוס משטרו, והצהיר כי הוא מכיר בהסכמי ההפרדה בין ישראל לסוריה מ-74. אויביו המיידיים הם איראן וחזבאללה והוא פועל צבאית למניעת הברחות נשק לארגון דרך גבול סוריה.
>>
Feb 1 25 tweets 7 min read
"הוא השתנה לנו": שבעת הגדולים

מהלכי ישראל מאז אוגוסט "הפכו את הקערה" במזה"ת. השינוי שחוללנו, בסיוע קריטי של ארה"ב, ובהמשך בחירת טראמפ, מעצבים מציאות חדשה ורבת הזדמנויות. עם זאת, ללא "רגל מסיימת" מדינית, הגלגל עלול לשוב ולהתהפך. שרשור על 7 תהליכים ששינו את הנוף האסטרטגי באזור.
>> Image 1. עידן ה"תעלומות"

ה-7 באוקטובר חולל במזה"ת שינוי טקטוני, ומאז אנו חווים "רעשי משנה", שהם בגדר הפתעות בסיסיות. בהשאלה מהחוקר הנודע ג'וזף נאי, שהבחין בין "סודות" ל"תעלומות", אנחנו בתקופה בה רוב השאלות החשובות הן בגדר "תעלומות", ששום נגישות מודיעינית לא תוכל לספק להן תשובות.
>> Image
Jan 4 25 tweets 7 min read
השנה שחלפה – תחקיר אישי

זו הייתה שנה מטלטלת. כמי שעוסק בתכנון ובאסטרטגיה הרגשתי ב"רכבת הרים" של שינויים מהירים וחדים. אני בא מהצבא ומתרבות של תחקירים, ותום השנה האזרחית נראה כמו עיתוי טוב להסתכל לאחור ולבדוק הערכות, ניתוחים והמלצות. משתף כאן בתובנות וב"ממצאים" מרכזיים.
>> Image אז מה היה לנו שם?

במהלך השנה החולפת כתבתי 31 שרשורים (2-3 בחודש): 5 על המלחמה בעזה והקרנותיה הרחבות; 2 על עסקת חטופים (ציווי מוסרי ואסטרטגי); 1 על הזירה הפלסטינית (דגש לאיו"ש); 6 על לבנון/חזבאללה מהם 3 על ההסכם בצפון; 5 על איראן (מצב פנימי, העימות עם ישראל);
>> Image
Dec 24, 2024 23 tweets 6 min read
רגע האמת של הרשות... ושלנו

משהו חריג קורה בצפון השומרון. מזה כשבועיים כוחות הבטחון של הרשות הפלסטינית נלחמים בנחישות בחמושים ובארגוני הטרור במחנה הפליטים ג'נין. למה הרשות, אולי בשיא חולשתה מזה שנים, בוחרת לטפל בכוח במוקד הטרור הכי קשה באיו"ש, שהוא "לא פיקניק" גם לצה"ל?
>> Image
Image
הלחימה במ"פ ג'נין

במסגרת מבצע "משמר המולדת", כוחות הרשות מנהלים קרבות קשים בתוך מחנה הפליטים. עד כה מנגנוני הרשות נטרלו 9 מכוניות ממולכדות, ויותר ממאה מטעני חבלה. במסגרת הפעילות, נהרגו 2 שוטרים פלסטינים ו-3 חמושים, נפצעו ונעצרו עשרות פעילי טרור, חלקם מבוקשים גם ע"י כוחותינו.
>>
Dec 21, 2024 23 tweets 7 min read
סלט טורקי על שטיח פרסי

בזמן שכל העולם מרותק לאירועים ההיסטוריים בסוריה, עברה לנו מתחת לרדאר התפתחות מעניינת: "כאסח" עד כדי משבר בין טורקיה לאיראן, על רקע היפוך ביחסי הכוחות האזוריים ביניהן. איך זה נראה? האם מדובר בקו פרשת מים או במשבר חולף? ומהן המשמעויות מבחינתנו?
>> Image רטוריקה מתעמתת

שה"ח הטורקי, פידאן, לשעבר ראש המוסד התורכי שניהל את המגעים החשאיים עם טהראן, הצהיר השבוע שבצל נפילת אסד איראן צריכה להבין טוב יותר את תוצאות מעשיה. לדבריו, איראן תלמד לקח בעידן החדש באזור, שהחזון הטורקי לגביו הוא שת"פ וכבוד לריבונות.
>>
iranintl.com/en/202412168500
Dec 8, 2024 10 tweets 2 min read
תום עידן בסוריה: 10 מחשבות ברמה האסטרטגית

1. רעידת אדמה אזורית. קריסת משטר בשאר אסד שמה קץ לשלטון הכת הצבאית של המיעוט העלווי שכונן חאפט' אסד רשמית לפני 54 שנים. מדובר בשינוי "טופוגרפי" במפת המזה"ת. כמו בכל שינוי טקטוני יש להיערך ל"רעשי משנה" וזעזועים נוספים ברמה האזורית.
>> Image 2. אביב ערבי 2.0? דווקא בסתיו האביב הערבי משלים את החתיכה החסרה בפאזל - סוריה - לאחר שאסד שרד במחיר דמים של טבח נורא בעם הסורי. מנהיגי מדינות ערב מפחדים עכשיו פחד מוות מזליגת האירועים לשטחם, ומהדקים את האחיזה והמוכנות מבית. זו הזדמנות לבסס איתם את קשרי ההגנה והבטחון.
>>
Dec 2, 2024 16 tweets 5 min read
סוריה: עדיף השטן שאנחנו *לא* מכירים

בניגוד לחששות מההתרחשויות בסוריה בעקבות מתקפת המורדים הג'האדיסטים, המופצים בתקשורת ומודלפים מישיבות קבינט, ההזדמנויות הגלומות בה, מבחינת האינטרסים האסטרטגיים של ישראל, מאפילות על הסיכונים והאיומים. לא מסתדר עם האינטואיציה? תקראו.
>> Image צרות בצרורות לציר

ההתקדמות המהירה של כוחות המורדים הסלפים בסוריה, שכבשו את העיר החשובה חלב וממשיכים לנוע דרומה לעבר חמה, מהווה מהלומה נוספת לציר הרשע במזה"ת. מערך השלוחים באזור, בהובלת איראן, ספג בחודשים האחרונים שרשרת מכות, שהנחיתה עליו ישראל בעזה, בלבנון ובשטח איראן עצמה.
>>
Nov 30, 2024 22 tweets 6 min read
ההסכם בלבנון: " הנדסה לאחור" של הטקסט

כשירות לציבור להלן ניתוח הטקסט של הסכם הפסקת האש, המאפשר להתחקות אחרי הסוגיות שעמדו בלב המו"מ. על חלק מפשרותיה, ישראל פוצתה במכתב הצד מארה"ב. מעניינים גם השיפורים לעומת החלטה 1701.

לינק לנוסח ההסכם ולעיקרי הבנות הצד – בציוץ האחרון.
>> Image אכיפת ההסכם

ההסכם קובע כי "לבנון תמנע מחזבאללה ומכל יתר הקבוצות כל פעולה נגד ישראל, וישראל לא תבצע כל פעולה צבאית *התקפית* נגד מטרות בלבנון, כולל מטרות אזרחיות, צבאיות ומדינתיות, דרך (by) היבשה, האוויר או הים". לישראל וללבנון "נשמרת הזכות להגנה עצמית בהתאם לחוק הבינ"ל".
>>
Nov 26, 2024 20 tweets 6 min read
הסכם עם לבנון: 10 יתרונות לישראל

נסראללה "מתהפך בקברו" כשהוא רואה איך ישראל משיגה יעדים עליהם לא היה מוכן להתפשר במשך שני עשורים ושנת מלחמה. ההסכם מאפשר לישראל לתרגם את המהלומה המוחצת על חזבאללה למציאות אסטרטגית משופרת.

להלן 10 יתרונות המשרתים את יעדינו הביטחוניים והמדיניים.
>> Image 1. חופש פעולה לאכיפת ההסכם בכוח

ההסכם, הבנות הצד עם ארה"ב ומנגנון הפיקוח הבינ"ל בהובלה אמריקאית, שיספק לישראל בסיס עובדתי מוצק יותר על הפרות, יעניק לישראל לגיטימציה להשמיד תשתיות צבאיות שחזבאללה ינסה להקים מחדש מדרום לליטאני, במקרה (הסביר?) שצל"ב ויוניפ"ל לא ימנעו זאת ממנו.
>>
Nov 23, 2024 25 tweets 7 min read
הפסקת אש בלבנון: התמונה הגדולה

ההסכם שרוקח השליח הוכשטיין מייצר משטר ביטחון מעודכן אך מוגבל בגבול הצפון, שישראל כנראה תיאלץ לאכוף, אבל מספק גם הזדמנות לשינוי פני האזור. מימושה מחייב נקודת מבט אסטרטגית והימנעות ממיקוח מיותר על מה שממילא לא נתון למו"מ - זכות ישראל להגן על עצמה.
>> Image משטר בטחון חדש בצפון

מדובר בהסדר רב-שכבתי בדרום לבנון, על בסיס החלטת מועצת הבטחון 1701, שמטרתו למנוע נוכחות צבאית של חזבאללה מדרום לליטאני, המהווַה איום ישיר על תושבי צפון ישראל.

בשכבה הראשונה, צבא לבנון (צל"ב) יגדיל משמעותית את היערכותו בדרום המדינה.
>>
Nov 16, 2024 25 tweets 7 min read
העולם עפ"י טראמפ

בשבוע האחרון כולם עוסקים במינויים של טראמפ בניסיון להקיש מהם לאן פני הממשל הבא. אבל... מעבר לכך שבכוורת המתהווה מתרוצצות אסכולות מנוגדות, תפיסות היסוד של טראמפ בנושאים הגלובליים הגדולים, רוויות מתחים מובנים, שעלולים להכניס אותו, ואת העולם איתו, ל"פלונטר".
>> Image תפיסות היסוד

1. "יעשה שלום עליכם". טראמפ תופס עצמו כמי שישים קץ למלחמות בעולם, שלטענתו לא היו פורצות מלכתחילה אם היה נבחר ב-2020. הוא הצהיר כי יביא פתרון למלחמה באוקראינה "בתוך יום", מבטיח לסיים את המלחמות בעזה ולבנון ומחויב להרחיב את הסכמי אברהם, הישגו הבולט מהכהונה הראשונה.
>>
Oct 26, 2024 12 tweets 3 min read
ישראל תוקפת באיראן: 10 מחשבות

אחרי תקופת המתנה של כמעט חודש הסתיימה הציפייה המותחת לתגובת ישראל למתקפת הטילים האיראנית של ה-1 באוקטובר. להלן 10 תובנות ראשוניות, עם דגש לתמונה האסטרטגית הגדולה, על שני גלי התקיפה הלילה נגד כ-20 מטרות צבאיות בטהראן ובאזורים נוספים באיראן.
>> Image 1. יכולת מבצעית מרשימה. צה"ל מצליח להביא חימושים וחנ"מ בכמות גדולה למרחק של מעל 1300 ק"מ מישראל, לחדור את מערכי ההגנה של איראן ולפגוע על בסיס מודיעין מדוייק במגוון מטרות צבאיות. לראשונה מאז מלחמת איראן-עיראק טהראן נכנסת למעגל האש.
>>
Oct 7, 2024 25 tweets 8 min read
שנה למלחמה: הצלחות צבאיות, כישלונות מדיניים

ישראל יצאה במהירות מהלם המחדל, עברה להתקפה, רשמה שורת הישגים צבאיים ששיקמו חלקית את ההרתעה, אבל לא תרגמה את הצלחות צה"ל לשינוי אסטרטגי חיובי ונגררה להתשה.

6 הפתעות, 9 זירות, הישגים אופרטיבים, פערים אסטרטגים והכיוונים הרצויים הלאה.
>> Image 6 הפתעות

1. מתקפת חמאס. ההפתעה הבסיסית שחוותה ישראל ב-7 באוקטובר הוציאה אותה משיווי משקל, הכריעה את אוגדת עזה ופירקה את יכולת הפיקוד והשליטה של צה"ל בדרום. זה הרקע לעיכוב הבלתי נתפס בהגעת כוחות צה"ל ליישובים ולבסיסים שנכבשו, שאפשר לחמאס להרוג 1200 אזרחים וחיילים ולחטוף 250.
>>
Sep 28, 2024 17 tweets 5 min read
חיסול נסראללה – מה הלאה?

אחרי שנה של התשה על "אש קטנה", ישראל הנחיתה שורת מכות חסרות תקדים על חזבאללה. כעת נדרש לחשוב על מצבי הסיום הרצויים. השנה האחרונה מלמדת שרצף הישגים צבאיים, מזהירים ככל שיהיו, כמו חיסול נסראללה, אינם ניצחון ללא הסדרים מדיניים שמשנים את המצב האסטרטגי.
>> Image שלוש חלופות בעקבות החיסול

א. הפסקת אש ומו"מ על הסדרה. הסתלקות נסראללה, שהיה "מחושק" לזיקה בין עזה ללבנון, עשויה לייצר הזדמנות לנתק ביניהן. זו הייתה מטרתו של הדרג המדיני עד לאחרונה, כבסיס לעצירת המלחמה בצפון ומו"מ על הסדרה שתשיב את תושבי הצפון לביתם.
>>
Jul 21, 2024 15 tweets 4 min read
תקיפה בתימן: התמונה הגדולה

התקיפה שביצע חיל האוויר נגד מטרות תשתית ואנרגיה במרחב נמל חודידה בתימן והאש שבערה בו שעות ארוכות בעקבותיה - מהדהדים ברחבי המזה"ת. כל הצדדים בעימות האזורי, ובמיוחד מרכיבי הציר הרדיקלי בהובלת איראן, קיבלו תצוגת תכלית לעוצמתה ולזרועה הארוכה של ישראל.
>> Image ברמה המקצועית, תקיפת המטרות משקפת שימוש נכון בעוצמה האווירית של ישראל, על בסיס מודיעין מדויק, שנצבר על תימן בתשעת חודשי העימות הפעיל נגד החות'ים, וכושר ביצוע מרשים, שכלל, על פי הדיווחים, תדלוק אווירי, וככל הנראה יכולות מתקדמות נוספות שלא כאן המקום לפרט.
>> Image
Jul 13, 2024 24 tweets 8 min read
דֶזַ'ה-ווּ בטהראן

תוצאות הבחירות באיראן מהוות סטייה לא מתוכננת בדרכו של המשטר להבטיח את עתיד המהפכה ב"יום שאחרי" ח'אמנהאי המזדקן (85). ועדיין, הניסיון משתי קדנציות של הנשיא הרפורמיסט רוחאני, מראה שגם הנשיא הנבחר פזשכיאן, לא צפוי להביא לשינוי המיוחל, לא מבית ולא במדיניות חוץ.
>> Image למה סטייה?

כי ב-2021 המשטר לא לקח סיכונים ופעל לוודא מראש את בחירת ראיסי, כדי להבטיח שליטה שמרנית על כל מוקדי הכוח וביצור רעיוני של המהפכה, לקראת העידן הרגיש של חילופי המנהיג הדתי. המשטר ביצע סינון מועמדים אגרסיבי במיוחד, שאמנם זכה לביקורת, אבל הבטיח את בחירת ראיסי בפער עצום.
>>
Jul 6, 2024 23 tweets 7 min read
עסקה עכשיו: לא רק ציווי מוסרי, גם אסטרטגי

אזרחי ישראל מבינים את ההיבט הערכי ואת פיקוח הנפש שמגלמת עסקת חטופים, אבל גם המחירים הכרוכים בה עושים "כאב בטן". עם זאת, ניתוח מערכתי של השפעות עסקה בכלל ההיבטים, מראה שהיא משרתת את יעדינו האסטרטגיים באופן המגמד את מחיריה.
>> Image ציווי עליון

ב-7 באוקטובר ישראל הפקירה את בטחון אזרחיה לזוועות חמאס, בכישלון מדיני וצבאי קטסטרופלי. כשהחטופים נמקים ומעונים במנהרות עזה כבר כמעט תשעה חודשים, וזמנם של אלה מהם שעדיין חיים, שאול, מדינת ישראל, היהודית, ניצבת בפני ציווי ערכי ומוסרי עליון להביא לשחרורם המיידי.
>>
Jun 29, 2024 20 tweets 5 min read
ביקור מוצלח בוושינגטון; איך זה עובד?

ביקור גלנט בארה"ב היה מעין "נגטיב" ליחסי נתניהו עם הממשל, והביא להפחתת המתח בין המדינות. אבל ביקור של שר בטחון בארה"ב זה הרבה יותר. איך זה עובד? הסבר קצר על בסיס שנים של עבודה עם הפנטגון בתפקידיי בצה״ל, בשגרירות בוושינגטון ובמשרד הבטחון.
>> Image "תשליל" ליחסי נתניהו-וושינגטון

גלנט הוא הדמות, אולי היחידה מבין חברי הממשלה, שללא ספק זוכה לאמון רב בוושינגטון. הוא התקבל, כרגיל, בטקס רב רושם בפנטגון. הביקור עצמו היה ארוך מהרגיל (4 ימים) וכלל פגישות עם כל הבכירים בקבינט האמריקאי.
>>