Vesa Ahoniemi Profile picture
Renewable electricity @NesteGlobal. Previously @Fortum, @PlattsGas. @UniofOxford alumn. Personal views on commodities, economy, society.
Dec 11, 2023 11 tweets 2 min read
Öljymarkkina on kääntynyt heikoksi Q4:lla huolimatta OPECin tuotantoleikkauksista. Parhaiten heikkous näkyy ensimmäisen (M1) ja toisen (M2) kuukauden futuurien hintaerosta. Leikkaukset osuvat Dubai-laatuun.

Miksi M1-M2 -hintaero on tärkeä ja miten öljyn hinta ylipäätään liikkuu? Image M1-M2 -hintaero kertoo, paljonko öljyä markkinan täytyy kulloinkin houkutella varastoista kulutuksen tyydyttämiseksi (hintaero vahva) tai toisaalta, paljonko tuotannosta sen täytyy houkutella varastoon (hintaero heikko).
Jan 11, 2023 11 tweets 3 min read
Ketju yhdestä energiakriisin hulluimmista jutuista, jota media Saksan ulkopuolella ei ole juuri raportoinut: Saksan kansallistaman SEFEn eli entisen Gazprom Germanian kaasuvarastojen toiminta. Saksa otti haltuunsa Gazprom Germanian huhtikuussa 2022 ja antoi kaasun markkina-alueoperaattorille eli THE:lle tehtäväksi täyttää yhtiön omistamat kaasuvarastot. Valtion varoilla. reuters.com/business/energ…
Sep 7, 2022 34 tweets 6 min read
Miten Euroopan kaasujärjestelmä selviää tulevasta talvesta? Ketju.

Talvi on volatiili aika kaasumarkkinoilla, koska talvella kaasun kulutus on noin 60-70% suurempaa kuin kesällä. Talven kaasun kulutuksesta kiinteistöjen lämmitys ("LDZ") on noin puolet ja koko vuoden tasolla hieman yli kolmannes. Noin puolet eurooppalaisista asunnoista lämpenee suoraan kaasulla. Lämmityskulutus on tietysti riippuvaista ulkolämpötiloista, joiden ennustaminen kauemmas kuin parin viikon päähän on mahdotonta, mikä luo paljon volatiliteettia. Image
Aug 23, 2022 6 tweets 2 min read
Monet puhu(i)vat "fossiiliriskeistä" Saksan sähköntuotannossa. Pari kuvaajaa nykytilanteesta markkinahintojen ja -datan pohjalta.

Kivihiileen perustuva sähköntuotantokapasiteetti maassa on vähentynyt noin 40 %:lla edellisen 5 vuoden aikana. Syksystä 2021 alkaen yhtä kapasiteettiyksikköä kohden ansaittu myyntikate (saavutettu myyntihinta - polttoaine- ja päästöoikeuskustannukset) on ollut korkeammalla kuin koskaan nykymuotoisten markkinoiden aikana (jostain 90-luvulta alkaen siis).
Apr 20, 2020 7 tweets 2 min read
Öljy maksaa jenkeissä noin dollarin barrelilta (159 l), vähemmän kuin hanavesi monissa maailman kolkissa. Tarkoittaako tämä, että vihdoin syntinen öljy-, lineaari-, tuhlailu- ja ylikulutustalous vihdoin tullut tiensä päähän ja öljyjätit ovat vihdoin polvillaan? Ei. Öljyllä, kuten muillakin hyödykkeillä, on monia hintoja. WTI:n hinnasta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä ensimmäisen kuukauden futuuria. Toisin kuin esimerkiksi globaalin viitehinnan (ei -laadun!) Brentin tapauksessa, WTI-futuurit ovat fyysisesti toimitettavia.