Bir çocuk & genç psikiyatristi olarak son yıllarda karşılaştığım bazı durumlardan yola çıkarak çocuklarda teknoloji kullanımına yönelik birkaç öneride bulunmak istiyorum.
Ne kadar uygularsanız çocuklarınız o kadar güvende olur ⤵️
1- Çocukların 18 yaşından önce teknolojik mahremiyeti olmaz. Telefonları ile bilgisayarlarına şifre koymalarına asla izin vermeyin ve bu mecralarda neler yaptıklarına hakim olun.
Otizmli çocuğu olan Ebeveynlerin en çok sorduğu soru; “yetiştirirken bir hata yaptık da mı çocukta #Otizm gelişti” sorusu.
Anne karnında Beyin Emarı çekilerek yapılan bu yeni araştırma, Otizm tanısı alan çocukların beyin yapılarının anne karnındayken bile farklı olduğunu saptamış
Araştırmada daha sonra Otizm tanısı alan çocukların insular lobunun daha büyük olduğu görülmüş.
İnsula, diğer işlevlerin yanı sıra algısal farkındalık, sosyal davranışlar ve karar vermede rol oynadığı düşünülen beynin derinliklerindeki bir bölge.
Nov 13, 2021 • 9 tweets • 2 min read
1- Biz burada birbirimizi yemekle meşgulken dünyanın öbür ucunda gelecekte milyonlarca insanın ıstırabını yatıştıracak gelişmelere ön ayak olacak devasa bir buluş yapıldı. 2- Günden güne artan kanıtlar, beynin bağışıklığımızı da düzenlediğini gösteriyor, ancak beynin bağışıklık sistemini de organize edip etmediği ve nasıl ettiği belirsizliğini koruyor.
Nov 11, 2021 • 10 tweets • 2 min read
1- Yaklaşın, geçen hafta yayımlanan çok önemli bir araştırmayı paylaşacağım;
Hepinizin bildiği üzere Türkiye’de devlet hastanelerinde psikiyatri muayeneleri maalesef 10 dakika. Hatta özel merkezlerde bile 15-20 dakikalık muayeneler olduğunu görüyoruz. 2- Bu fantastik araştırma, doktorun ilaç yazarken yaptığı açıklama ile düzgün bilgilendirmenin tedavi gidişatında çok önemli olduğunu ve 5-10 dakikalık muayenelerin ne kadar kadar yanlış olduğunu adeta yüzümüze vuruyor.
Sep 9, 2021 • 23 tweets • 2 min read
ÇOĞU KİMSE TERAPİYE, SIRF PSİKOLOJİK SORUNLARIN TEDAVİSİ İÇİN GİDİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜR. OYSA TERAPİYE GİTMENİN FARKLI FARKLI NEDENLERİ BULUNMAKTADIR. PEKİ İNSANLAR NEDEN TERAPİYE GİDEBİLİR;
1- RUH SAĞLIKLARINI DÜZELTMEK İÇİN
Jul 20, 2021 • 18 tweets • 2 min read
1- Maalesef ülkemizde psikoloji okur-yazarlığı çok düşük.
Psikiyatrik hastalıklarla ilgili mutlaka bilinmesi gereken bazı bilgileri paylaşacağım.
Yararlı olması dileğiyle…
2- Psikolojik sorunlar ve sıkıntılar sanılanın aksine nadir değildir ve oldukça yaygındır.
Toplumdaki her 5 kişiden biri psikiyatrik bir hastalıkla mücadele etmekte,
Her 10 gençten birinde depresyon olduğu görülmektedir
Feb 19, 2021 • 7 tweets • 3 min read
1- Bebeklerde Uyku eğitimi meselesi herkesin merak ettiği zor bir husus. #Yeterinceİyi kitabımda güncel araştırmalar çerçevesinde kendi fikrimi yazdım. Burdan da 6-16 aylık çocuklarla yapılmış ve @AmerAcadPeds dergisinde yayımlanan yeni bir takip araştırması sonucunu paylaşayım.
2- Uyku terbiyesi alan çocukların kısa dönemde uykuya dalma süresinin almayan çocuklara nazaran daha kısa, gece uyanmalarının ise daha az olduğu görülmüş. Bu sonuçlar, uyku eğitimlerinin işe yaradığı anlamına geliyor.
Nov 22, 2020 • 17 tweets • 3 min read
1- İnsan yavrusu, kendisinin fiziksel ihtiyaçlarını karşıladığı ve beslediği için mi annesine bağlanır?
Yoksa annesi onu sevip sarmaladığı, merhamet ve şefkat gösterdiği için mi?
Buyrun bu meseleye dair içgörü kazandıracak flood’uma
2- Önceleri İnsan yavrusunun annesine seçici olarak bağlandığı bilinmemekte, çocuklara daha ilk günden farklı farklı bakıcılar bakabilmekteydi. Ancak Renè Spitz ve John Bowlby gibi araştırmacılar sayesinde bebeklerin bakım verene seçici olarak bağlandıkları anlaşıldı
Aug 23, 2020 • 8 tweets • 3 min read
1- Hazırsanız #Otizm ile ilgili beni çok heyecanlandıran, umut vadeden çok güzel bir bilgiyi paylaşacağım.
2- Daha önce sıçanlarda otizmin çekirdek belirtilerini hafiflettiği gösterilmiş olan ve aslen İdrar Sökücü bir Tansiyon ilacı olan Bumetanid’in 60’şar kişilik 2 ayrı faz 2 randomize kontrollü araştırmada çocuklardaki temel Otizm belirtilerini hafiflettiği gösterilmişti.
May 15, 2020 • 11 tweets • 3 min read
1- Eldeki işaretler #coronavirus pandemisi sonrasında bir ruh sağlığı tsunamisi gelişebileceğini göstermektedir. Gelmekte olan dalganın ciddi yıkıma neden olmaması için şimdiden hazırlanmamız gerekiyor.
Bunun için: 2- Pandemi sürecinde hayatın olağan akışının sekteye uğraması ile görünmeyen bir tehlikeye karşı her an tetikte olma hali, ekonomik buhran, belirsizlik ve kaybedilen yakınların uygun yasının bile tutulamaması toplumun tüm kesimlerini stresle yüklemektedir
Apr 25, 2020 • 9 tweets • 3 min read
1- Çin verilerine pek güvenmediğimden ABD’nin #KoronaVirus verilerini 4 gözle bekliyordum. Nihayet Dün JAMA’da yatarak tedavi almak zorunda kalmış PCR+ 5700 hastanın demografik ve klinik özelliklerini derleyen bir makale yayınlandı. Makaleyi kısaca özetlemeye çalışacağım 2- %59.3’ü erkeklerden oluşan hastaların En genci 0, en yaşlısı 107 yaşında. Yaş ortancası ise 63.
Apr 18, 2020 • 36 tweets • 5 min read
1- Çocuklarla tüm gün evde kalmak sizler için zor olduğu gibi onlar için de kolay değil. Hiçbir çocuk tüm gününü, az hareket edip, monoton ve sıkıcı şeylerle uğraşan erişkinlerle geçirmek istemez. Peki bu mecburi birlikteliği eğlenceli kılacak bir şeyler konuşmaya ne dersiniz
2- Öncelikle gelişimsel olarak çocukların yaşları küçüldükçe hareketli aktivitelere olan ilgisinin arttığını ve dikkat süreleri düştüğü için ilgilerini sürdürmeleri için sizin abartılı mimik ve davranışlar sergilemenize ihtiyaçlarının artığını belirtelim