ZaYeD ZulFikLi Profile picture
M.A.F.I.A - Malaysian Fundamental Investor Association
2 Dec
Salam.

Kepada yang berminat untuk membuka akaun CDS di bawah Malacca Securities (mplus) boleh daftar di bawah.

isaham.my/cds?r=zayed

referral code: zayed

ada banyak kelebihan bukak akaun di bawah mplus.
Antara kelebihan yg Mplus platform ialah:
1. Data2 fundamental seperti balance sheet, cash flow, profit n loss, ratio, shareholder list dsb, ini percuma. Ia akan membantu pelabur buat keputusan pelaburan, screener based on financial ratio, debt to equity, current ratio dsb.
Sebagai FA investor, mplus features paling minima walaupun saya memerlukan lebih lagi. Sebagai permulaan, ia mencukupi.

2. Chart technical analysis untuk yang berminat technical trading

3. Caj broker antara yg terendah di Malaysia

4. Trust account yg patuh shariah.
Read 5 tweets
1 Dec
2 economists yang selalu saya baca dan follow: Nourel Roubini dan Robert J Shiller. Saya bukanlah penyokong tegar kedua2 tokoh ini. cuma suka observe gaya pemikiran mereka.

Persamaan kedua2 tokoh ini ialah prediction mereka tentang housing bubble subprime crisis in 2008.
Kedua2nya adalah mazhab ekonomi keynesian. Roubini adalah dari New York University, manakala Shiller pula adalah dari Yale University.

Nourel Roubini mendapat gelaran Dr Doom kerana prediction ini. Manakala Shiller adalah pemenang Nobel pada 2013.
Kedua2nya sangat anti cryptocurrency. kedua2nya mengatakan btc hanya menunggu telur di hujung tanduk untuk bubble burst.

Roubini acapkali membuat ramalan, dan kebanyakan ramalannya ada yang berlaku dan banyak yang tidak berlaku.
Read 10 tweets
26 Nov
Laporan kewangan SUMATEC yg perlu kita cerakinkan (slice & dice).

Kaunter Sumatec telah pun delisted dari Bursa. Thread ini kita tengok kaedah perakaunan SUMATEC dan apa yang kita dapat pelajari.
Laporan kewangan SUMATEC setakat 30 Jun 2019, ia dikatakan mempunyai aset dalam buku (assets in the book) RM839 juta.

Dlm interim report jun-2019 ada dua aset yg nampak pelik yg disebut dlm buku:
1. Working interest: 272 juta
2. Project expenditure: 174 juta
Dlm laporan tahunan 2018; dua aset yg lebih kurang sama:

1. Rights and concessions: 271 juta
2. Exploration and evaluation cost: 173 juta

Tentu ramai tak perasan atau tertanya, macam mana company yang banyak asset tetapi tak mampu selesaikan hutang?
Read 24 tweets
20 Nov
Pembelian semula saham (share buy back).

Saya ditanyakan soalan tentang share buy back oleh syarikat top glove sebanyak 1.8 billion. adakah ia sesuatu yg bijak atau sebaliknya.

Ini adalah bebenang tentang share buy back.
Apa yg perlu anda tahu syarikat buat buy back share?
Buy back share adalah seperti double edge sword. ia boleh jadi bagus & boleh jadi baik. Buy back share by company berbeza dgn insider buying (seperti kalau lembaga pengarah membeli saham syarikat or CEO membeli saham syarikat)
Buy back share (pembelian semula saham syarikat) yang dibeli dari pasaran terbuka (open market) boleh melalui:

1. Internal funding - hasil dari keuntungan syarikat (cash money etc)
2. Borrowing loan
Read 16 tweets
30 Oct
Revisit 1997 Financial Crisis

Krisis kewangan 1997 bukanlah sesuatu yg jadi tiba-tiba dlm masa satu malam. Ia adalah merupakan kemuncak kegagalan polisi yg tidak dirancang dgn baik. 1996 sudah nampak tanda2 tetapi mungkin pandang sebelah mata.

Ini bebenangnya & bandingkan 2020
Kita renung kembali data2 fiskal pada tahun 1996-1998.

Peratus nisbah hutang luar (External Debt ratio) berbanding Gross National Product pada tahun 1996 57% dan 1997 86%. Prior to 1997, GDP growth rate berada pada kadar yang sangat tinggi dlm purata 8.7% (1990 - 1997).
One of the few fiscal weaknesses that exhibit a glimpse of crisis was deficit of our current account. Apa benda current account? Ia merupakan jumlah imbangan dagangan eksport berbanding import.
Read 21 tweets
29 Oct
Pelabur terawal

Semua org nak jadi pelabur terawal untuk syarikat yang akan mengubah landskap dunia atau syarikat yang menjadi trendsetter seperti amazon, google @ alphabet, facebook dsb.

Ini bebenangnya.

#bengkelsaham101
Cuba kita tgk pelabur2 terawal:

Softbank telah melabur usd20 juta dlm Alibaba seawal tahun 2000. Mereka telah memperolehi keuntungan modal 720,000%.

Sequoia Capital melabur dalam applikasi whatsapp 36,000% bila facebook membeli whatsapp pada harga usd22 billion pada tahun 2014.
Peter Thiel pelabur terawal dalam facebook sebanyak usd500,000 pada 2004 & telah menjual pegangannya usd1 billion.

Khazanah (milik penuh mof) telah melabur dlm alibaba sebanyak usd250 juta pada tahun 2012, sudah untung rm6 billion. Khazanah juga antara pelabur terawal dalam Uber
Read 6 tweets
24 Oct
Malaysia Airlines Berhad

Thread ini merupakan apa yg berlaku kpd syarikat penerbangan nasional. Kita perincikan dari zaman Dato Idris Jala: masalah kewangan, kos operasi dsb.

Bebenang yg panjang. harap sudi baca 🙂
Sblm ini, Idris Jala ditugaskan utk memulihkan Malaysia Airlines tahun 2005-2009. As soon as dia keluar dan masuk ke Jabatan perdana Menteri utk membantu najib, MAS kembali terjerumus kerugian.
Idris Jala juga background dia, datang dari Oil & Gas industry. Sblm terjebak dalam turnaround Malaysia Airlines, Idris Jala adalah CEO Shell MDS di Bintulu dan Shell Sri Lanka.

So, sekarang mungkin org nampak skit kot DNA oil and gas ways of thinking ni lain dari industri lain
Read 20 tweets
23 Oct
13 march 2020, pentadbiran trump mengisyhtiharkan darurat secara pentadbiran (national emergency). Ini selalu berlaku dalam pentadbiran di US. Kenapa keputusan itu dibuat? Apa kesannya? Mcm di US ada Federal Emergency Management Agency (FEMA) yg menguruskan bencana spt covid.
Kerana emergency declaration, fungsi FEMA diperluaskan seluruh negeri2 di US. Yg kedua, bajet kewangan ditingkatkan dgn lebih banyak, fiscal stimulus disuntik dgn lebih banyak.

Hari ini, aku rasa bila kerajaan PN buat adalah tujuan yg sama spt US, bukan "darurat" yg kita fahami
Kalau tidak diisytiharkan darurat, segala pembentangan bajet, tindakan eksekutif (executive decision) kena melalui prosedur biasa, masuk parlimen, debate etc. krisis pandemik yg berpanjangan, polisi sedia ada akan melambatkan decision.
Read 4 tweets
22 Oct
Legality of manifesto

Kes precedent disaman kerana memungkiri manifesto, di mana sekumpulan ibu tunggal menyaman kerajaan selangor kerana memungkiri manifesto pilihanraya kerajaan negeri selangor. Plaintiff gagal.

Ini bebenangnya ttg manifesto pilihanraya.
Pun begitu, ada lagi yang cuba menyaman kerajaan PH bersama2 dengan PTPTN. Yang menghairankan penama juga adalah PTPTN. Sedangkan PTPTN takde janji apa2 pun. Dan bermacam janji manifesto yang tidak dapat dilaksanakan oleh kerajaan pakatan harapan. Image
takkan takde pihak yg berkepentingan nak saman. Contohnya, pengguna lebuh raya; kata nak dapat toll free.

It is well known fact banyak perkara manifesto tak dapat ditunaikan. A bunch of goon nak saman, nak raih populariti ke apa ke, nak publisiti ke.
Read 20 tweets
21 Oct
It hurts to love someone

by Earl King

It hurts to love someone and not be loved in return,

But what is more painful is to love someone and never find the courage to let that person know how you feel,

Maybe God wants us to meet a few wrong people before meeting the right ones,
So, that when we finally meet the right person we will know how to be grateful for that gift

Love is when you take away the feeling, the passion
and the romance in a relationship and find out you still care for that person.
A sad thing in life is when you meet someone who means a lot to you, only to find out in the end that it was never meant to be and that you just have to let go.
Read 11 tweets
17 Oct
Kejatuhan Syarikat Zaitun Industries.

Jenama Zaitun ini cukup ikonik pd thn 90an. Tiba2 jenama ini lesap hilang. ramai yg buat spekulasi punca kejatuhan, ada yg sebut org dengki lah, perkauman lah. Ini tulisan saya 2 thn lps.

Bebenang ini akan mengupas ttg zaitun.
Zaitun Industri ditubuhkan oleh pengasasnya DS Hj Mohammad Eusuff Teh dgn mengambil sempena nama anak perempuan pada 1978. Pada awal penubuhannya memang hebat. Mereka menjadi perintis produk halal muslim dengan slogan halal gunakan tanpa was-was dlm sektor toiletries & cosmetics.
Produk mereka dieksport ke Brunei, Singapore, Indonesia dsb. antara produk yg laris ialah ubat gigi zaitun. sehingga dikatakan Colgate Malaysia pun "terancam" dgn kehadiran pemain baru ini. Prospek zaitun dianggap cerah dan mempunyai harapan yang agak tinggi untuk maju ke hadapan
Read 20 tweets
16 Oct
Semalam, Syarikat Mahsing mengumumkan yang mereka akan memasuki dalam industri rubber glove. Seperti biasa, time2 pandemik semua nak masuk pembuatan rubber glove lah, facemask lah, PPE lah.

Mahsing hari ini dikenali sebagai developer terutamanya pada segment hartanah mewah.
Dahulunya, sblm mereka terlibat dalam pembangunan hartanah, mereka merupakan trading plastic companies pada tahun 1965. Sehingga sekarang, division plastik di mahsing masih lagi wujud tetapi sumbangan keuntungan sekrang tidak berapa ketara kepada perolehan syarikat.
Kalau tgk sektor hartanah di Malaysia berada dalam keadaan sangat perlahan kerana pandemik. Tetapi kalau dilihat prestasi kewangan MAHSING sblm covid19, sebenarnya telah mengalami penurunan.
Read 6 tweets
15 Oct
Sejarah dunia korporat di Malaysia ini memang berliku, terutamanya campur tangan orang politik yg berkepentingan.

Bermula satu syarikat, kemudian berpecah, bergabung, tukar nama.

Kita ambil kisah Time Engineering Berhad (TEB). Time
Engineering Berhad. now known as TimeDotCom. Image
Time Engineering Berhad (TEB) merupakan anak syarikat di bawah Renong Berhad. Di bawah time engineering ada anak syarikat Timedotcom.

Disebabkan masalah kewangan, pelan penstrukturan hutang, TEB terpaksa menyenaraikan Timedotcom (TDC) ke pasaran.
Pasca penyenaraian TDC tidak mendapat sambutan kerana sentimen pasaran ketika itu tidak memberangsangkan menyebabkan GLC seperti khazanah terpaksa masuk & melanggan saham yg tidak terjual ketika IPO.
Read 18 tweets
13 Oct
Traditional theory on diversification saying that, "dont put all your eggs in one basket."

There will be a problem if we over diversified our strategy into wide area. u cant focus, waste ur energy & resources, in the end u get a little bit here and there. overall, u gain nothin
senang ckp , kita sering terpengaruh dgn ajakan atau seruan utk melabur dalam sesuatu.

Orang ajak invest property, kita pun terjun pelaburan hartanah.

Tgk orang lain untung dalam saham, kita pun nak masuk saham.

Tgk orang lain untung besar dlm CPO, kita pun nak masuk CPO.
Last2 habuk apa pun tarak. Yg dikejar tak dapat, yg dikendong berciciran.

People often misquote that Warren Buffett said, "Dont put all your eggs in one basket." this is not coming from him.

What BUFFETT really said, "Keep all your eggs in one basket but watch it closely."
Read 4 tweets
11 Oct
Cerita 1MDB akan ada banyak siri. Siri pertama kita lihat struktur & tadbir urus korporat 1MDB. Salah satu punca kemelut 1MDB adalah poor corporate governance (CG).

Ini adalah bebenang utk memahami isu CG 1MDB.
1MDB CEO pertama adalah shahrol Azral (2009 - 2013). Kemudian Mohd Hazem Abdul Rahman dilantik untuk menggantikan Shahrol Azral pada 2014. Kemudiannya, Hazem berhenti pada January 2015. Seterusnya CEO yang terakhir adalah Arul Kanda.

What is corporate governance anyway?
What is corporate governance anyway?

Ia adalah kerangka peraturan & amalan di mana lembaga pengarah memastikan berlakunya akauntabiliti, keadilan, ketelusan antara syarikat & semua stakeholder seperti shareholder, kerajaan, customer, pembiaya, pekerja, rakyat dsb
Read 28 tweets
11 Oct
Dulu masa mula2 awal covid masuk ke malaysia, masuk bulan 4. Kes cecah 100. Terus lock down satu malaysia. Kenapa sekarang kes cecah 500-600 takde lock down satu malaysia? Kalau lock down mcm bulan 4 hari, it will bankrupt our nation as well as a lot of people. GDP was down -17%.
Punca covid naik balik kerana pergerakan dari sabah tidak dikuarantin kerana tak paham & cerdik beralasan sabah ke semenanjung tak perlu ada kuarantin hanya HSO. Kesilapan yg sama diulang dlm kluster sivagangga. Dah red zone, stop movement from sabah to semenanjung.
Barangkali ini lah kesilapan dan kebodohan pihak atasan. Ada diaorang mintak maaf? Haram takde mintak maaf. Yg dia salahkan lagi, org ramai tak patuh SOP. Korang buat decision bodoh, salahkan org.
Read 5 tweets
11 Oct
Fail Forensik Akaun: Isu FGV & Ex-CEO Zakaria

Siasatan forensik akaun dibuka terhadap ex-ceo FGV ttp isu ini dikelabui dgn status kedudukan Isa Samad sbg FGV chairman.

Sentimen dimainkan seolah2 Isa samad tak puas hati dgn Zakaria. Inilah bebenangnya tentang isu tadbir urus FGV
Safitex Trading LLC (Safitex) and Delima Oil Product Sdn Bhd (DOP)

DOP merupakan anak syarikat FGV. Safitex adalah customer kpd DOP (dubai based company). Isu timbul bila hutang safitex naik kpd RM49 juta & telah melebihi had kredit (credit limit) yg ditetapkan oleh finance p&p
Zakaria memberi credit limit USD1 million pada sept 13, 2013 dgn term credit 60 hari tanpa ada penilaian dari pihak Credit Control Committee. Mengikut prosedur, hanya 30 hari credit term dibenarkan utk syarikat luar di bawah felda holding group finance Policies and procedures.
Read 8 tweets
10 Oct
Fail Forensik: Penyelewengan Wang Tidak Dituntut

Siasatan forensik akaun mendapati RM918k diseleweng dari akaun Wang Tidak Dituntut Jab Akauntan Negara.

Mana2 wang yg dorman di bank2, tabung2 atau deposit dlm tempoh 2 thn, akan dipindahkan kpd Akaun Wang tak dituntut akta 1965
Pesalah: Rosinah Haron Ibu Tunggal

Tempat: Jabatan akauntan negara tingkat 42, menara maybank, jalan tun perak

Charges: 29 tuduhan di atas criminal breach trust

MO: menyediakan payment voucher palsu dibayar ke akaun beliau & ahli keluarga beliau.

Tempoh: 2008 - 2010
Hukuman: 58 tahun penjara ttp hukuman dibaca serentak setiap pertuduhan dikira 2 tahun (29 pertuduhan x 2). Jadi, kena penjara 2 thn shj. Memandangkan dia perempuan. Kalau lelaki mesti kena sebat krn penjawat awam. pihak pendakwaan meminta hukuman ditambah kpd 12 tahun pd 2017.
Read 10 tweets
9 Oct
Fail forensik: Skandal Perolehan TLDM

Ini salah satu kes money laundering & specialized fraud

Kes pegawai TLDM songlap duit jab perolehan bermula bila ada peniup wisel. mana tidaknya, level pegawai pakai jam LV Patek, Tag Heuer & Frederique Constant, 13 kereta mewah inc lambo
OPS Sealord SPRM

kes ini disiasat mengikut AMLATFPUAA.
Ia melibat 5 pegawai berpangkat kapten dan leftenan. Semua di bawah satu procurement department. Mana2 jabatan kerajaan, kalau jaga procurement mmg panas.
sebab itu, dinasihatkan pegawai atau ketua jabatan yg bertugas terlalu lama di sesuatu tempat, dia akan terdedah kepada familiarity dlm jabatan itu, dan dia tahu loop holes kelemahan2 dalam SOP. Ini lah yg org selalu sebut "familiarity risk"
Read 21 tweets
7 Oct
Fail Forensik Akaun: Projek FELDA Ikan Sturgeon Rugi RM47.6 juta

Seperti yg kita ketahui ikan sturgeon menghasil telur yg boleh dimakan sbg caviar. Caviar delicacy yg eksotik mahal harganya yg bisa mencecah 7,000 – 10,000 USD sekilogram

Ini adalah thread, kronologi & ceritanya
Mungkin kerana harga yang sangat mahal dan sukar didapati, mungkin sebab itulah felda ini cuba menggunakan platform FELDA transforvasi untuk mempelopori projek ikan sturgeon. Projek ini dikatakan dapat menjana pendapatan RM360 juta setahun.
Pengurusan felda ketika itu juga telah memanggil wartawan dan peneroka FELDA to convince them that this project can give benefits and profits to them. Mereka menyasarkan penghasilan 30 tan metrik caviar.
Read 16 tweets
7 Oct
Ini merupakan top 10 wanted teroris by FBI, US government etc: Zulkifli Abd Hir, sudah ditembak mati di Indonesia. Suatu ketika dahulu tahun 1997-1998, saya pernah berinteraksi dgn beliau secara maya. Mungkin saya ceritakan sedikit evolusi org biasa jadi wanted terrorist.
Zaman 97-98, manalah socmed cam skrg. Lebih kpd email. Zulkifli abd hir merupakan engineer sunway. Yg sgt aktif berinteraksi dlm mailing list. Itu platform yg ada ketika itu. Kira mcm whatsapp group zaman tersebut. Mailinglist dipanggil hizbi.net. Subscribers ramai
Zul ni asalnya dari karekter adalah org biasa yg dekat dgn agama. Ttp 97-98, ketika byk isu agama yg muncul; mcm org tak hornat islam. Kes murtad, kes masjid kg rawa penang, dan mcm2 isulah ketika itu. Zul melihat seolah2 takde tindakan dari pihak berkuasa.
Read 6 tweets