Geist Arbeiter Profile picture
Mar 24 6 tweets 1 min read
İnsanlıkça üzerinde uzlaşabildiğimiz mantık yasaları zaten yoktu. Ama artık sağduyu ilkeleri de yok. Herkes bir kere hangi tarafı tutmuşsa, artık bütün birikimini o tarafı desteklemeye ve kayırmaya harcıyor. Kimsenin kimseyi akılla, delille, argümanla ikna edebilme şansı yok. Rusya-Ukrayna, İsrail-Filistin, AKP-CHP ya da Galatasaray-Fenerbahçe.
Aklınıza gelen bütün güncel kutuplaşmaları yazın. Acaba bu konuların birinde bile tarafların, daha doğrusu taraftarların, “Biz değil de karşı taraf haklı” diyebildiği bir dünyada mı yaşıyoruz?
Mar 20 7 tweets 1 min read
Zorbalığın olduğu her yerde direniş de vardır. Ve direnişin olduğu her yerde, onu boğmak için ağzı köpüren köpekler de vardır.

Köpek, zorba yüzünden köpekleşmiş değildir. Aksine zorba, köpek yüzünden zorbalaşmıştır. Köpek tıynetine sahip kişi ve topluluklar, çok güçlü kimseleri gördükleri için onlara yaltaklanma kararı almazlar.

Aksine, cin fikirli madrabazlar, hem güce tapan, hem de güçten ölümüne korkan köpekleri çok iyi teşhis ettikleri için birer zorbaya dönüşürler.

Saygı duyduğu tek değer güç, kendisini motive eden tek duygu ise korku ve nefret
Mar 17 16 tweets 2 min read
Yükseliş dönemindeki Osmanlı haritalarını hep olduğundan çok daha büyük, parçalanma dönemindeki paylaşım tasarılarını ve bize bırakılan sınırları da olduğundan çok daha küçük göstererek, genç nesillerde sürekli bir hayret duygusu aşılamak istedik. “Dünyadaki her yeri fethettik, sonra da sahip olduğumuz her yeri kaybettik” şeklindeki bu anlatıdaki amaç, tarihte bizim yaşadıklarımızı başka hiçbir toplumun yaşamadığı hissiyle gençlerde bir biriciklik duygusu yaratmaktı.
Mar 1 21 tweets 3 min read
İngilizceden Türkçeye çeviri yaparken, eşanlamlı kelimelerden hangilerini hangileriyle karşılamalıyız? (Flood) ⬇️ Bilindiği üzere Türkçe, özellikle özleşme hareketi sebebiyle, 20. Yüzyıl boyunca büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdi. Bugün gündelik dilde kullanmakta olduğumuz yeni kelimelerin önemli bir bölümü 1930’lardan 1970’lere kadar uzanan bir dönemde türetildi.
Feb 24 20 tweets 3 min read
20. Yüzyıl boyunca dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce genç insan, ülkeleri için bir kurtuluş yolu aradıklarında ya sosyalizme, ya milliyetçiliğe ya da İslamcılığa (ya da bu üçlü arasındaki sentez denemelerine) yöneldiler. Liberalizm asla bir seçenek olarak düşünülmedi. (1) Bu üç ideolojinin hepsinden en az yüz yıl eski olan, daha da önemlisi, herkesçe örnek alınan Batı medeniyetiyle özdeşleşmiş olan liberalizmin, 20. Yüzyıl gençliği arasında bu derece zayıf kalmış olması üzerinde uzun uzadıya düşünülmesi gereken bir konudur. (2)
Nov 24, 2023 20 tweets 3 min read
Eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve adalet gibi değerlerin ontolojik olarak ezelî olduklarına inanabiliriz. Ama bu değerlerin kendilerini tarihte gösterebilmeleri için insanların belirli bir maddi ve zihinsel seviyeye erişmeleri gerekir. Toplumun hiç olmazsa belirli bir kısmı + bu değerlere erişinceye kadar, kitleler yalnızca ihtiyaç ve arzularını izleyen doğa yaratıkları gibi davranırlar.

Aç bir insan, açlığın ne demek olduğunu en son anlayacak insandır. Çünkü açlık bir soyutlamadır ve aç bir zihin soyutlama yapamaz. Aç bir bir adam, bir kavram olarak
Nov 15, 2023 9 tweets 2 min read
Yunanlılara “Yunanlar” demek Falih Rıfkı’dan, Yakup Kadri’den, Halide Edip’ten, Ziya Gökalp’ten, Ömer Seyfettin’den, Yahya Kemal’den, Nazım Hikmet’ten ve tabii Atatürk’ten tek satır okumamış olmak demektir. Ya da daha beteri, bunları okuduğu halde, bir dilin kurallarının onu kullanan yazarlar, şairler ve milletler tarafından değil de masa başındaki memurlar tarafından tayin edilebileceğine inanacak kadar bön ve hödük olmak demektir.
Oct 23, 2023 16 tweets 3 min read
İsrail-Filistin sorununu tartışırken, 2.6 milyarlık nüfusuyla dünyadaki en dominant din olan Hristiyanlığın son tahlilde Yahudiliğin bir mezhebi olarak Filistin’de doğduğunu ülkemizde kaç kişi biliyor ve hesaba katıyor acaba? Image Türkiye’deki ortalama vatandaşın sahip olduğu din bilgisine göre Yahudilik, sadece Hazreti Musa ve Tevrat’la ilgili bir inanç sistemidir.
Ortalama bir Türk’e göre, nasıl Arap toplumu içinde Hazreti Muhammed’e inen vahiyle İslam dini doğmuşsa, hangi kavim olduğu meçhul olan +
Oct 21, 2023 9 tweets 2 min read
1945’ten beri dünyanın neredeyse her köşesine ulaşan seçim sandıkları bize bir şeyi açıkça gösteriyor:

Nerede varlıklı ve eğitim seviyesi yüksek kesimler yaşıyorsa orada sol, nerede yoksul ve eğitim seviyesi düşük kesimler yaşıyorsa orada sağ partiler daha yüksek oy alıyor. (1) İlk bakışta bu bir garabet ve çelişki gibi görünüyor: Öyle ya, sol başkalarını da anlamak ve paylaşmak, sağ ise önce kendini ya da kendin gibi olanı düşünmek demek değil mi?

Kesin olarak öyle. Ama zaten tam da bu yüzden varlıklı kesim sola, yoksullar sağa yöneliyor. (2)
Jun 30, 2023 16 tweets 3 min read
Aslında bugünkü Cumhur İttifakı kompozisyonu, 70’lerdeki Milliyetçi Cephe ve 80’lerdeki ANAP kompozisyonlarından çok farklı değil. Ama onlarda öncülüğü merkez-sağ unsur üstleniyor, İslamcılar ikinci planda kalıyordu. 2002’den itibaren kademeli olarak bir yer değişimi oldu. CHP’nin yanılgısı, öncülüğü alan ekip İslamcılar olunca klasik merkez-sağın onlar yerine kendilerini tercih edeceğini zannetmek oldu. Bu, iki bakımdan yanlıştı.
May 28, 2023 12 tweets 2 min read
İlk turda Sinan Oğan’ın aldığı oy 2 milyon 831 bin, Muharrem İnce’nin aldığı oy 234 bindi.

İkinci turda sandığa gitmeyecek ve ilk kez gidecek olanlarla birlikte, yaklaşık 3 milyon yeni oyun Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında bölüşülmesi bekleniyordu. Erdoğan, ilk turda 27 milyon 133 bin olan oylarını bu turda 27 milyon 759 bine yükseltti. Yani oylarındaki artış 626 bin kadar.

Kılıçdaroğlu ise ilk turda 24 milyon 595 bin olan oylarını bu turda 25 milyon 452 bine yükseltti. Yani oylarındaki artış yine 857 bin kadar.
May 27, 2023 8 tweets 2 min read
1- İki hafta önce yapılan seçimlerde, bütün iktidar imkanlarına ve propaganda avantajına rağmen Erdoğan %49.5, muhalefet adayları ise %50.5 oranında oy aldı.

Muhalifler için bu seçimlerde yapılması gereken, bu oranı arttırmak değil korumak. 2- İlk tura iki ayrı blok halinde katılan Millet ve Ata İttifakı’nı oluşturan partiler, ikinci turda Kılıçdaroğlu’na desteklerini açıkladılar.

İki ittifakın toplam oy oranı %50’yi geçiyor. Bu orana, tarafsızlığını ilan eden İnce’nin oylarının da önemli bir dilimi katılacak.
May 26, 2023 14 tweets 2 min read
Alfabelerin icadından önce insanlar, bugün adına harf dediğimiz sesleri aynı netlikte çıkarıp birbirlerinden ayıramıyordu. Bugün modernleşmenin getirdiği standartlaşmadan şikayet ediliyor. Herkes benzer şekilde giyiniyor, belirli tipte vücut ölçülerine sahip olmaya çalışıyor, aynı tip kafelerde oturuyor, aynı yerlerden alışveriş yapıyor ve kimilerine göre bu durum kişinin bizzat kendine özgü olan
May 23, 2023 6 tweets 1 min read
Dünyaya bir göktaşının çarpacağı haberini alsa, “Ama bu göktaşını istemeyenler arasında HDP’liler de var” diyerek kitlesel yok oluşu tercih edecek bir kitle yarattık. DP iktidarının son yıllarında adil ve serbest bir seçim yapılmasını, kuvvetler ayrılığını, yargı bağımsızlığını, tarafız radyoyu, üniversite özerkliğini yani Batı demokrasilerinin asgari müştereklerini isteyenlere “Komünistler” deniyordu. Mantık aynıydı: Komünistler bu iktidarın
May 21, 2023 5 tweets 1 min read
1- “Turkey” kelimesi, Türkiye’nin İngilizce çevirisi değildir. Türkiye kelimesi, “Turkey”in Türkçe çevirisidir.

2- Biz bu topraklara “Türkiye” diye diye bu adı Batılılara kabul ettirmedik. Onlar bizim ülkemize Türkiye diye diye bu ismi bize kabul ettirdiler. 3- Turkey ve Turquie gibi isimler, Osmanlı Devleti’nin son döneminde ortaya çıkmadı. Daha Osmanlı Beyliği kurulmadan önce de Anadolu’nun Türk egemenliği bölgesine Batı dünyası Türkiye diyordu.

4- Türkiye adının Osmanlı insanları tarafından da benimsenmesi, milliyetçiliğin değil
May 20, 2023 10 tweets 2 min read
Özgürlük sorunu yalnızca siyaset felsefesine ait bir konu değildir. Siyaset felsefesi, devlet ya da hükümet benim hayatıma ne kadar müdahil olabilir sorusuna cevap arar ama bu özgürlük sorunun sadece bir parçasıdır. Özgürlük sorunun bir başka boyutu, “Ben elimde güç ve yetki olduğu zaman bile bunun ne kadarını kullanabilirim?” sorusunda toplanır.
Bu, siyaset değil ahlak felsefesine ait bir sorudur ve burada kişi başkası tarafından değil, kendisi tarafından sınırlandırılır.
May 19, 2023 9 tweets 2 min read
Bozkurt, Türklerin ulusal sembolü değildir. Bozkurt,
Türklerin etnik sembolüdür.

Türk adı, 1924 Anayasasından beri hem bir etnik topluluğu, hem de bir ulusal kimliği ifade ettiği için bu iki kimliğin sembolleri de zaman zaman birbirine karıştırılıyor. 1924 Anayasasında yer alan “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes Türktür” ifadesindeki Türk üst kimliği, 1876 Anayasasında yer alan Osmanlı üst kimliğinin bir ikamesidir. Tıpkı Bayrak Kanunu’nda 1936’da yapılan küçük değişiklikle 1844 tarihli Osmanlı
May 18, 2023 8 tweets 1 min read
Geniş kitleleri kendine çeken şey milliyetçilik değil, güçtür. Milliyetçi parti ve örgütler, herhangi bir görüşlerinden ziyade çoğunluğun değerlerini temsil ettikleri, kurulu düzenle bütünleştikleri ve güçlü oldukları için sevilirler. Milli Mücadele yıllarında padişaha ve resmi hükümete karşı isyan ederek işgallere karşı direnen bir avuç aydından ibaret olan milliyetçilerin nasıl itilip kakıldığını gözünüzde canlandırmak için Kemal Tahir’in Esir Şehir serisini okumanızı tavsiye ederim.
May 18, 2023 12 tweets 2 min read
Sosyal bilimlerden söz edebilmenin ilk şartı; insan davranışlarının anlaşılabilir, ölçülebilir ve öngörülebilir olduğunu kabul etmektir. Bunu kabul etmeyen kimseler de yine insanların duygularından, düşüncelerinden ve eylemlerinden söz edebilirler. Ama yaptıkları şey sadece betimlemeden ibaret olur. Bilim ise ölçmenin ve hesaplamanın söz konusu olduğu yerde başlar.
May 17, 2023 5 tweets 1 min read
TRT arşivinde eski röportajları izlerken şunu farkettim ki eski insanların televizyondaki konuşmaları da, tavırları da daha teatral. Bunun sebebi ne olabilir? Bana kalırsa eskiden özel ve kamusal alan arasındaki sınırın daha bariz olması. Daha doğrusu bir zamanlar kamusal alan denilen bir şeyin var olması. İnsanlar neden iş yerinde takım elbise giyiyor idiyseler tv’de de aynı sebeple böyle konuşuyorlardı.
May 17, 2023 19 tweets 3 min read
Sandıkların hepsi açıldığına göre seçmen sosyolojisi üzerine biraz konuşalım. Cumhurbaşkanlığının, yani bütün iktidarın %50+1’le alındığı bir sistemde, ülkemizde kaç temel siyasi grubun olduğu çok büyük bir önem taşıyor.
Bunu aslında önceden beri %65 sağ, %35 sol şeklinde formüle ediyorduk. Kimileri bu oranı %70’e %30 olarak da sunuyor.