Abdul Muhaimin Profile picture
Usuluddin, University of Jordan | Hadith, USIM | Education Fellow, Tadabbur Centre
6 Apr
Pada pandangan saya, kesilapan pada berlebihan mengagungkan logo capal ini sebenarnya berpunca dari salah faham atau tidak faham tentang pembahagian antara Sunnah Tasyri'iyyah dan Sunnah Ghayr Tasyri'iyyah.
Ada perkara yang Nabi SAW lakukan yang merujuk kepada syarak, seperti sabda Nabi : "Solatlah kamu seperti kamu lihat aku solat", atau sabda Nabi SAW tentang ibadah haji : "ambillah tatacara (haji) daripada aku".
Ada pula perlakuan Nabi SAW yang merujuk kepada sifat Baginda sebagai seorang manusia, atau merujuk kepada suasana persekitaran Baginda, atau zaman Baginda hidup, atau tempat Baginda di Tanah Arab. Perlakuan Nabi SAW bagi perkara sebegini dipanggil Sunnah Ghayr Tasyri'iyyah.
Read 15 tweets
9 Mar
Amalan meletakkan tangan diatas ubun-ubun isteri selepas berkahwin adalah warid dalam hadith. Namun amalan ini tidak sepatutnya dilakukan dihadapan khalayak ramai, dengan dikelilingi orang ramai, bahkan ada pula yang mengambil gambar ketika itu.
Melakukan amalam ini dikhalayak ramai sepertinya tidak bertepatan dengan konsep doa yang mempunyai makna izhar al-zillah wa al-maskanah (menzahirkan kedhaifan seorang hamba ketika berdoa kepada Allah SWT).
Nabi SAW sangat mementingkan isu menzahirkan kedhaifan diri ketika berdoa. Antara cara Baginda zahirkan kedhaifan diri adalah dengan mengangkat tangan ketika berdoa, kata Syeikh 'Atiyyah Saqr : "ianya seperti seorang fakir menadah tangan memohon bantuan dari orang lain untuknya".
Read 12 tweets