About a (Intensive Care) Nurse Profile picture
IC verpleegkundige die haar liefde voor het vak ventileert op twitter 🤍 #ICfluenzer #TrotsOpMijnVak #DitIsMijnZorg
Richard van den Berg Profile picture 1 added to My Authors
15 Nov
Patiënt drie dagen geleden getest (GGD), vandaag uitslag: negatief. Nu op SEH ivm toename benauwdheid. CT laat longembolieen zien, en matglasafwijkingen. Wat denk jij? Opnieuw PCR test? (later meer....)
Je bent SEH arts en besluit niet te testen. De patiënt moet naar de IC, opname indicatie longembolieën door onbekende oorzaak. Wat draag je mbt de PCR over aan de intensivist wanneer die vraagt of patiënt is getest op COVID?
Je bent intensivist en neemt deze patiënt over. Ziekenhuisbeleid is hier: geen strikte isolatie, wel mondmasker en handschoenen. Wat zou jij doen?
Read 11 tweets
13 Nov
Nachtdienst 1/3 - Normaal eet ik niet voor de nachtdienst, maar momenteel schieten de maaltijden er wel eens bij in #COVID19 dus even een boterham erin #klaaromteknallen en lees ik mijn werkmail alvast deels door om op de hoogte te zijn van de meest recente updates. Image
Een rustig begin met 4 vrije bedden. Maar de schijn bedriegt aldus collega's van de late dienst. Die bedden lagen tot vanmiddag nog overvol. Het is een drukke week geweest.
Deze week zijn er maar liefst acht patiënten overleden. Niet alleen door COVID, maar ook tgv andere aandoeningen. De instroom van COVID valt momenteel mee. Maar de reden dat de bedden nu leeg staan is zeker zeer triest te noemen.
Read 7 tweets
13 Nov
Een alles behalve slaapverwekkend nachtdienst draadje ⤵️ dat niet perse gaat over werken in de nachtdienst, maar ook over slapen, eten, en bewegen. Bijna 16% van de beroepsbevolking (zorg, industrie, vervoer etc) werkt tijdens nachtelijke uren, maar hoe gaat dat nu eigenlijk?
Wordt er voldoende aandacht besteed aan "hoe met onszelf om te gaan" tijdens deze diensten? Ken je je eigen valkuilen? Hoe laat is jouw nachtelijke dip? Hoe voorkom je die dip en wat doe je ertegen als hij er toch keihard inklapt? En wat gebeurd er dan met jou?
Mijn nachtdienst dip:
Read 16 tweets
21 Oct
Vandaag de dag begonnen met maarliefst 14 obstruerende bloedstolsels in de luchtwegen van mijn beademde patiënt. Weg gezogen/getrokken door de longarts met scope die snel ter plekke kwam. Stolsels zo groot als flinke krenten #stollingsproblemen #covid #obstructie #vrijeademweg
Op dat moment bewaken wij de vitale functies (hartslag, bloeddruk, zuurstofgehalte etc) en voeren afhankelijk van de waardes interventies uit. We proberen de patiënt zo goed mogelijk erdoorheen te loodsen. Op zo'n moment is er vooral rust op de kamer. Iedereen kent zijn taak.
Communicatie onderling gaat heel duidelijk en rustig. We herhalen opdrachten en voeren deze uit. Wanneer het gedaan is koppelen we hardop aan de opdrachtgever terug. Zo zorgen we dat we zeker weten dat we elkaar goed hebben begrepen. Deze methode komt uit de luchtvaart #CRM
Read 8 tweets
20 Oct
Wanneer ....[beroep].... zouden komen helpen in de zorg #iktrapaf #helpenindezorg #grapjemoetkunnen #nujij

Wanneer de politie zou komen helpen in de zorg #allepatientengefixeerd
Wanneer bouwvakkers zouden komen helpen in de zorg #testbeleidoporde
Wanneer horecapersoneel zou komen helpen in de zorg
Read 7 tweets
20 Oct
Wij hebben de situatie onder controle. Echter overplaatsen van patiënten binnen het landelijke systeem is erg lastig. Er liggen 897 IC patiënten en we hebben 1150 bedden... maar zo goed als nergens is plek. Waar zit hem dit in? #personeelstekort? #zieken? #lcps #waarzijndiebedden
Er zijn nog ong 250 bedden, dus genoeg. Vraag is waarom die bedden niet open worden gezet in het landelijke verdelingssysteem. Er is volledige inzicht in hoeveel bedden er nog per ziekenhuis over zijn. Maar de ziekenhuizen hoeven niet te registreren waarom ze niet kunnen voldoen.
We maken ons geen zorgen of we de patiënten nog kwijt kunnen, dat komt voor nu wel goed. Maar het loopt een beetje spaak in de registratie / verdeling. Wie heeft de verantwoordelijkheid dat dit geregeld gaat worden? @MinVWS #lcps #rcps
Read 4 tweets
19 Oct
Filmpje (mei2020) van vroege mobilisatie van een IC patient met COVID aan de hart-long machine. Het is bewezen dat het vroeg mobiliseren en activeren van de IC patiënten effectief zijn bij het beperken van de negatieve gevolgen van bedrust, inactiviteit en Critical illness.
Op het moment dat een patiënt bij ons op de #intensivecare wordt opgenomen vragen wij ook meteen de #fysiotherapie in consult. Al vanaf het begin van de opname helpen ze de patiënt met correct doorademen en ophoesten of ze bewegen de ledematen door wanneer de patiënt in slaap is.
Daarnaast laten wij onze patiënten 1of2x daags fietsen. Ook wanneer ze aan de beademing liggen. Met een bedfiets wel te verstaan. De bedfiets is te vergelijken met een hometrainer die in horizontale positie is geplaatst. De instellingen kunnen worden aangepast aan de patiënt. Image
Read 6 tweets
18 Oct
Wat is ongeveer een IC bed? Behalve een antidedubitus bed met wat kussens en beddengoed? Je hebt nodig: Drie IC verpleegkundigen, een intensivist, assistent IC, behandelend specialist, diëtiste, fysiotherapeut, revalidatiearts, apotheker, rontgenlaborant (een draadje) ⤵️
...monitor, ECG apparatuur, beademingsmachine, arterieel EN centraal veneus systeem, PICCO module, dialyseapparaat, perfusoren, infuuspompen, diverse wondverband, medicatie, sondevoedingsmaterialen, temperaruurregulatie, urineopvangsystemen, fixatiemiddelen, computer...
Maar denk ook aan een spoedeisende hulp, een verpleegafdeling, een operatiekamer, de ambulance en de MICU. Zo maar een paar dingen die nodig zijn om 1 IC bed te kunnen draaien. Weet jij er nog een paar? Vul gerust aan 👍🏻
Read 8 tweets
17 Oct
Deze nachtdienst zit er bijna op. Dit is mijn eerste pauze moment. Even een beker water en wat fruit.... de volgende patiënt wordt zo binnen gereden #endoor #COVID19 #nachtdienst #3opnames #buikligging #intubatie #oplijnen
Het was een bewogen dienst waarbij we tussen het inbrengen van diverse tubes en lijnen soms even stilzaten, naast de patiënt. Korte pauzes van de activiteiten waarbij we de patiënten kamer niet verlaten. Deze mandarijn vond in onderweg naar de medicijnruimte #heerlijk
Tijdens de nachtdienst eten wij normaal altijd eiwitverijkt. Onze baas voorziet hierin. Echter soms moet die (bijv) salade met kip maar even wachten tot na de dienst 😅 dan is het zo ineens 6.00 zonder dat je het doorhebt.
Read 5 tweets
16 Oct
Boze bezoekers die weigeren een vragenlijst in te vullen bij de ingang en familieleden die woest zijn, omdat er maar één bezoeker per patiënt wordt toegestaan. 

Beatrixziekenhuis Gorinchem luidt noodklok over agressie rtvr.nl/gFj9
Agressie in de zorg is niet van gisteren. Dat speelt al heel lang. Maar gelijk met het virus laat ook dit gedrag een exponentiële groei zien en dat is onacceptabel. Hoe hoog de emoties ook oplopen.
Agressie door patiënten en familie is een lastig gegeven binnen de zorg. We accepteren veel omdat ziekte en verwardheid een groot component kunnen zijn. We worden getraind is deescalerende communicatie en omgaan met ongewenst gedrag.
Read 5 tweets
10 Oct
Patiënten die beademd zijn of langer dan 48 uur op onze IC hebben gelegen worden door ons gebeld om terug te komen op de nazorgpoli. Vorige week belde ik één van de COVID patiënten waar ik intensief voor heb gezorgd. Een draadje... ⤵️ (foto van Google 😅)
Ik had vijf weken voor hem gezorgd. Vier 12uurs diensten per week. En nu had ik HEM aan de lijn ipv zijn vrouw. Hij is een paar maanden thuis en ik nodig hem uit op de nazorgpoli voor ex IC patiënten. Hij vraagt of *mijn naam* er die dag ook is en ik vertel hem dat IK dat ben....
Aan de andere kant van de lijn wordt het stil. En dan hoor ik huilen, van die dikke onhoudbare snikken. En dan loopt hij weg van de telefoon. Als hij terugkomt begint hij... ik heb het niet meteen in de gaten maar hij leest voor uit het dagboek dat zijn familie heeft bijgehouden.
Read 7 tweets
9 Oct
Wat ik heftig vind is dat patienten zo anoniem zijn. Mensen zijn onherkenbaar. Vaak opgeblazen van het vocht, anders van kleur of met hun gezicht in een zandbed gedrukt. Ik zorg voor een "leeg" lichaam met een naam die ik wel uitspreek, zonder enige reactie terug te krijgen.
Normaal vragen wij familie foto's mee te nemen (ook van de patiënt) en deze in de kamer op te hangen. Nu maak ik foto's voor hen, zonder te weten welke details ze wel of niet willen zien. Ik houd de ipad vast zodat ze via facetime kunnen zien hoe hun partner erbij ligt.
Normaal zeggen we tegen familie, pak de hand maar gerust vast, je mag gerust een zoen geven, geen probleem. Dat voelt voor hen normaal al zo onwerkelijk. Nu via de ipad blijft het stil, mensen huilen, ik hoor de harten breken. Wat valt er te zeggen.
Read 6 tweets