Akhi Fairuz Al-Jengkawi Profile picture
Saya suka berkongsi tentang kanak-kanak, remaja, pendidikan seksualiti, politik, isu semasa dan bacaan ringan. #MLStudiosSpeaker
29 May
Yg bakal berkahwin dan peroleh anak tu, mohon byk bersabar ya.

Kadangkala ada mak mentua yg suka membanding2kan menantu lelakinya. Pekerjaan, intelek, rumah, kereta, kejayaan, akademik.

Bila ada anak, bandingkan cucu2nya pula. Siapa cpt baca, pandai, akademik, sekolah mana dll.
Itu belum lagi penerimaan adik, abang & kakak ipar.

Ada jenis ckp lepas, kasar, tak reti jaga hati org, dingin, tak pernah langsung buat kerja dapur, pemalas dll.

Kalau depa tu ok, berlaku pula kejutan budaya. Ya lah, kau 2 org je adik beradik, depa ada 8 org.
Sebab itu Nabi sebut bila berkahwin lengkap sebahagian agama.

Nampak mcm mudah je kan.

Tapi di sebalik semua tu besar.

Cari rezeki, mutual respect, jg hati psgn, hormat mentua, jg hati mentua, byk bersabar, didik anak, belanja anak, didik isteri, didik diri, Wallahi banyak!
Read 7 tweets
27 May
Satu isu besar yang Covid-19 datangkan kepada kita adalah menggantung pendidikan tak bertali.

Korea Selatan dah cuba buka sekolah minggu lepas, tapi cuma bertahan dua hari. Lepas tu ada student sangkut Covid, terus tutup semula sekolah.

#bebenang
#pidomat
Denmark, Norway, Poland, Perancis pun buka sekolah. Tapi dapat bantahan daripada ibu bapa. In fact di Denmark ada sekolah dah jadi cluster bila anak anak asymptomatic ni bawa balik Covid 19 dan jangkit ke ibu bapa.

Inilah dilemanya.
Setakat hari ni belum ada lagi satu negara pun yang boleh bagikan solusi terhadap masalah pendidikan akibat Covid 19.

Usahanya ada dibuat, kemudian gagalnya pun mendarat.

Itu belum kita kira mak ayah yang tersangkut tak boleh pergi kerja sebab anak anak tak sekolah. Haru biru.
Read 15 tweets
17 May
Habis ceramah, 4 5 org pelajar perempuan menghampiri sy.

"Bang, nak jumpa sekejap boleh? Ada benda kami nak share."

Sy duduk semula. Bersila. Bersama mrk di surau.

"Kami pernah kena cabul dgn cikgu lelaki kat sekolah ni. Dia buat masa ajar kami di makmal komputer."

#bebenang
"Allahuakbar! Baru je bro cerita pasal ni tadi dalam ceramah. Berapa ramai lg yg jadi mangsa?" Soal saya.

"Ramai bang. Yang dah habis belajar pun pernah kena. Kami form 4 kena. Senior kami form 5 pun kena."

"Setan tu buat apa pd awak semua?"

"Dia talik tari bra kami!"
"Then, bila ajar kat makmal komputer, sengaja rapat belakang kami, pegang & raba tangan kami yg tgh pegang mouse.

Paling teruk bang dia gesel kemaluan dia dalam seluar pd belakang kami."

Ya Allah! Nak pitam sy dengar kisah adik-adik ni.
Read 21 tweets
4 May
Saya tak tahu nak mulakan thread ini bagaimana, tp cukuplah untuk sy bg tahu ujian yang menimpa puan ini amatlah berat.

Berkahwin, ok-ok sahaja perkahwinan pada awalnya, kemudian suami mulai dingin, akhirnya kantoi gay.

Bkn sekali sy dpt kisah begini, byk kali kot. 😢
Kisahnya bermula..
Kezaliman mula berlaku.
Read 16 tweets
27 Apr
Kenapa dlm Al-Quran, Allah tak spesifikkan apa yang perempuan perolehi dalam syurga?

Persoalan ini membuatkan sy bertemu video Ustaz Nouman Ali Khan mengulas hal ini.

Jawapan paling mudah yg ustaz berikan adalah, Allah tahu kehendak & psikologi manusia itu sendiri.

#bebenang
Suatu ketika Ustaz Nouman sampaikan talk kpd anak2 muda, 16 tahun ke atas usianya.

Beliau minta mereka tulis apa shj pkara yg diinginkan, selalu difikirkan, tak kisahlah benda itu halal atau haram, tulis je.

Tak sampai bbrp saat, budak lelaki siap. Terus hantar kertas ke depan
Yang perempuan pula request nak tambah masa. Susah nak tulis apakah yg diinginkan itu.

Bila tulis, ada yang padam semula. Akhirnya, byk kertas yg kosong. Rata-rata tak tulis apa pun. 😅

Maka, Ustaz Nouman sebutkan lihatlah bagaimana bezanya keinginan lelaki & perempuan.
Read 12 tweets
21 Apr
Ada yg terkejut, Nabi Yusuf tak kahwin dgn Zulaikha. Kata mereka, tu kat kad dan doa kahwin ada je disebut. Siap ada lg tambahan nota dlm sesetengah terjemahan Al-Quran.

Baik, dalam thread ni sy akan huraikan kisah Nabi Yusuf, bukan sekadar kisah baginda dgn 'Zulaikha' sahaja.
Menurut Ustaz Nouman Ali Khan, Surah Yusuf ini ada 12 bahagian. Surah ini juga surah ke 12 dlm Al-Quran.

1. Nabi Yusuf (kecil) bermimpi
2. Komplot abg2 nak bunuh baginda
3. Isteri Al-Aziz (Zulaikha) goda Nabi Yusuf (remaja)
4. Wanita2 terpotong jari
5. Nabi Yusuf dipenjara
6. Banduan dlm penjara bermimpi
7. Nabi Yusuf mentafsir mimpi banduan berkenaan
8. Nabi Yusuf dibebaskan dr penjara
9. Wanita2 yg potong jari dulu confess yg Nabi Yusuf tak bersalah
10. 'Zulaikha' pula confess dia tak berkata benar dulu
11. Abg2 Nabi Yusuf dapat pengajaran
Read 13 tweets
21 Apr
Ustaz Ebit buat benda yang betul. Isunya jadi besar bila netizen menghentam penduduk kampung, zakat Kedah, JKM, masjid dll agensi kononnya tak membantu Pakcik Aq (individu yg dibantu Ustaz Ebit).

Sy fikir org sebegini sentiasa ada dlm masy. Miskin tak apa, tp jgn jd pengotor!
Lihatlah apa yang ada di rumah mereka sebelum ni.
Bukan tak ada yang tolong, ada.
Read 8 tweets
19 Apr
Di fb tengah viral group Masak Apa Tak Jadi Hari Ni.

Jadi, macam-macamlah perkongsian dari netizen. Penat aku gelak dari semalam layan menu masakan depa ni.

Ni satu contoh, dengan tema mayat sosej keluar dari kain kafan. Hahaha

Ok, jom layan thread ni dan gelak guling2 ya.
Read 11 tweets
13 Apr
Ada rakan2 minta saya ulas isu @asyrafrozami1 dan Bibi. Asyraf umur 20, Bibi 15. Then, ada org tuduh Asyraf ni Pedo sbb 'couple' dgn Bibi.

Asyraf nafikan.

Yang kedua, pedofilia ni sebenarnya individu yg ada ketertarikan seksual kpd kanak2 di bawah umur 11 tahun.

Sambung 👇
Mrk yang ada nafsu terhadap remaja yang berusia 14 hingga 18 tahun dinamakan Ephebophilia.

Someone yg ada 'fetish' Ephebophilia mmg taste dan nafsu mereka tertumpu pd remaja.

Namun, dlm kes Asyraf dan Bibi ni tiada bukti utk menuduh beliau begitu.
Ephebophilia ni salah ke?

Ya, memang salah.

Sebab ia dikira sbg 'statutory rape' rogol bawah umur walau kes suka sama suka.

Untuk ketertarikan seksual kpd kanak2 usia 12-13 tahun dipanggil Hebephilia (remaja yg baru akil baligh, yang fizikal baru nak berubah)
Read 6 tweets
14 Feb
Pagi-pagi Jumaat ni dapat satu panggilan, seorang wanita. Katanya,

"Boleh tak encik bantu saya keluar dari Islam?"

😰

Nantilah saya tulis kisah penuh.
Beliau call dlm keadaan tangisan. Sukar nak diluahkan. Oleh sebab saya ada program di ALAM sampai petang ni, jadi saya minta beliau mesej dulu.

Dan iya, kisah hidup yg bercelaru buatkan beliau nekad utk keluar Islam.

Kompleks isu ni sebenarnya. Saya bersimpati.
Habis ceramah di ALAM, saya baru sempat baca mesej beliau.

Allah. Sedih saya baca.

Bila dia tulis gini, saya dah dapat imagine betapa dahsyatnya ujian yang beliau dah lalui.
Read 19 tweets
11 Feb
"Bang, tolong tengok daging ni ya. Bila ayaq dah kering, abg tutup api."

Aku pun tengok2kan. Dah kering, api aku tutup.

Wife dtg.

"Lah, knp daging hangit? Abg tak terbalikkan dia ke?"

😱

"Tadi kata suruh tgok air je?"

Wife tepuk dahi.

Ya tuan puan, inilah dia kisah lelaki.
Jgn anggap fikiran lelaki ni sama macam awak ya perempuan.

Nak bg arahan, kena step by step. Sharp & straight.

Jgn bg satu arahan, then bg arahan yang lain pula.

Memang kami tak dengarlah. Kami fokus pd arahan yg awal shj. 🤣

Jgn pula kata lelaki blur, semua benda tak tahu.
Nak bg arahan beli barang kat kedai, spesifikkan.

Contoh, pesan 5 barang dapur di kedai. Bg note melalui whatsapp, kalau tak adalah tu yg terlupa beli.

Kalau kirim bawang besar, spesifikkan berapa biji. Nanti menggagau dia kat kedai fikir. 🤣
Read 10 tweets
4 Feb
Selepas surat terbuka saya kpd Datin Marina Mahathir tular 2 tahun lps, aku mula bersahabat dgn kenalan baru. Beliau transgender.

Malam itu, kami bersembang lama di kedai mamak area Bangsar. Macam2 soalan yang aku ajukan.

"Solat jumaat macam mana?"

"Aku pakai jubah lelaki."
"Orang kat masjid tak pandang pelik ke?"

"Tak pelik Fairuz. Depa dah kenal aku. Aku pakai jubah macam biasa, songkok, ikat rambut ni.

Lagipun aku duduk di tempat yg sama serta masjid yg sama. Orang situ dah kenal aku" jawab beliau.
"Bila start kau jadi macam ni?"

"Dari sekolah rendah lagi. Aku pun tak tahu nak cakap macam mana. Mungkin sebab biasa main permainan budak perempuan, pakai baju perempuan. Then, aku ada minat dgn sorg bdk lelaki ni. Frust gila lepas dia sambung belajar tempat lain masa form 1."
Read 17 tweets
27 Jan
"Sayang, kita kena buat sesuatu ni. Kesian betul tengok kelas anak."

Wife terus setuju. Terus kami nyatakan hasrat kpd guru kelas untuk cantikkan kelas. Beliau teruja dan bersetuju.

Maka, bermulalah projek pembersihan serta mencantikkan kelas anak kami ni.

Ok, jom kita mula!
Dalam masa yang sama, dok fikir jugak macam mana aku nak settlekan semua ni.

Dinding ada yang terkopak, tingkap penuh dengan benda bergantung, almari belakang terkopak sana sini.

Banyak juga ni nak kemas, kata aku di dalam hati. 🤣
Ok, dinding terkopak depan tu kami tutup pakai wallpaper. Segala yang terlekat di dinding dan tingkap kami cabut. Settle!
Read 12 tweets
19 Jan
Kenapa sekarang ni asyik kritik PH je?

Dah jadi macai ya?

Kau lagi rela Najib ambil alih negara ni ke?

****
Mari aku jawab dalam thread ni.

Guys, umur aku ni dah 35 tahun.

Ketika Anwar dipecat Mahathir, aku form 1 masa tu.

Jadi saksi hidup kebobrokan kerajaan yang ada.
Hari2 beli paper nak ikuti perbicaraan Anwar. Tiba-tiba minat pasal politik. Walhal baru 13 tahun. Hari-hari berdebat dengan kawan di sekolah.

Ada yang sokong PAS, KEADILAN (nama dulu) & ramai masih setia dengan UMNO BN.

BERSIH wujud tahun 2007. Ini permulaan kebangkitan rakyat
Dari Kuantan aku naik bas dengan kawan2 ke KL. Roadblock kemain banyak.

Pak Lah PM masa tu dah warning awal-awal. Rally BERSIH haram, tak dibenarkan. Polis akan ambil tindakan.

Sampai KL, terus kami berkumpul di Masjid Jamek, KL. Subuh penuh macam solat jumaat.
Read 26 tweets
2 Jan
Sedih baca nukilan sahabat saya, Cikgu Mohd Fadli Salleh yang ini. 😭

"YB, saya ingin bertanya, kenapa dalam pendidikan sekarang terlalu banyak perubahan drastik? Kadang apa yang diumum itu, akar umbi pun tidak tahu dan tidak bersedia menerima perubahan mendadak."
Insan ini tersenyum. Memandang tepat ke dalam mata aku lantas berkata,

"Cikgu Fadli. Saya tidak tahu berapa lama saya akan pegang kuasa ini. Jika asyik kaji, kaji, dan kaji seperti kerajaan lama, apa pun tak akan berubah.

Sebab itu saya terus mengeluarkan arahan atas kapasiti..
..saya sebagai menteri untuk terus menjadi dasar kerajaan. Pemansuhan serta merta LINUS contohnya. LINUS menjadi rungutan majoriti guru sejak sekian lama. Cara pelaksanaan yang tidak kena, banyak borang dan proses LINUS mengganggu PdPc guru.
Read 18 tweets
8 Nov 19
Tragedi demi tragedi. Sampai bila masyarakat kat Malaysia ni nak faham tolong jgn hantar anak ke tahfiz kalau perangainya macam haram.

Ingat tahfiz tu tempat longgokan budak2 bermasalah ke?

Bersimpati dgn adik ni. 7 tahun, anak yatim, dibelasah hingga meninggal dunia.
Anak kena buang sekolah harian, hantar tahfiz.

Anak hisap dadah, hantar tahfiz.

Anak kantoi tgok porn, hantar tahfiz.

Anak baru 7 tahun, ada mak bapak lagi, hantar tahfiz.

Anak ketagih gajet, hantar tahfiz.

Anak sibuk dgn basikal lajak, hantar tahfiz.
Ingat tahfiz ni tempat pemulihan akhlak ke?

Ingat nak ubah dan didik budak hanya serahkan tanggungjawab itu kepada tahfiz?

Mana peranan mak bapak?

Hantar sebab nak syafaat anak utk masukkan kau ke syurga ke?

Kalau kau sendiri mcm haram, tak ada maknanya ke syurga.
Read 9 tweets
16 Oct 19
Buat mrk yang tgh struggle pulihkan ketagihan pornografi, ketahuilah yg awak tidak keseorangan.

- berniatlah nak bhenti
- apa jua ketagihan melibatkan otak. Kena usaha utk jauhi benda itu selama 120 hari.
- usaha nak berhenti Allah bg pahala
- terus berdoa

Sambung di bawah.
- akui yang kita tgh ketagih. Kalau masih denied aku ok, aku tak ada masalah, biasalah tgok porn, kau sbnrnya bermasalah.
- kenalpasti waktu dan tempat lyn porn tu. Katakanlah waktu malam, atas katil, maka awal2 lg terus pasang mp3 mengaji dan ambil wuduk. Allah akn pelihara
- energy anak muda byk. Letihkan bdn dgn aktiviti sukan, bersenam dll. Jika tidak, energy akan dihabiskan ke arah maksiat
- porn akan mendorong penonton kpd acting out spt onani, fantasi seks dgn perempuan dan paling parah sudah ada idea utk cabul atau rogol ssorg.
Read 5 tweets
11 Oct 19
Sorg bdk darjah 2 mjerit pkataan "ROGOL!!" Sy pergi kpdnya & btanya, rogol tu apa dik.

Dia jwb,

"Ada 2 org. Lelaki & prempuan. Msk bilik. Lps tu kunci pintu."

Sy tanya lagi, kmdn?

"Baring atas katil, pastu tanggal baju."

Bdk itu gelak.

Bdk lelaki lain gelak kemain kuat.
Jantung sy dh berdebar. Rasa nk nangis dgr jwpn bdk umur 8 tahun ni.

Apa yg dia dh tgok? Sudah terjebak dgn porn?

Atau mak bapaknya jenis bangang berjimak dpn anak dgn alasan, alah anak aku kecil lagi, tak tahu apa2.
Bila anak bkelakuan melucah dgn kwnnya, pggl lah mak ayah dtg ke sekolah. Tobat nak mengaku.

Bila cikgu keluarkan rakaman audio pengakuan anak, baru tundukkan muka malu.

Jgn rosakkan pemikiran budak2 please.
Read 9 tweets
9 Oct 19
Saya tahu anak muda di twitter ramai tak kahwin lagi, tp please jgn budayakan kesalahan turun temurun mendidik anak2 bkaitan sex ed. Mari saya senaraikan.

1. Memberi nama kiasan kpd kemaluan anak. Ia kesalahan asas yg biasa dilakukan. Masyarakat dulu fikir tak sopan. Ini thread.
2. Kemaluan lelaki ditukar jadi burung, bebird, belalai, batang dll. Knp ia akan bawa masalah? Sbb anak2 akan fikir hal kemaluan ini satu benda rahsia, tak elok dibincangkan scr umum. Elok ajar body part from head to toe, tp sampai tang kemaluan jd burung. Nama dia zakar/penis
3. Untuk anak perempuan lagilah ditukar jd sampai lucah. Pepetlah, bunga, rama2, apam, karipap, b***t, dan term lucah yang melampau.

Guna term yg tepat, Faraj/vagina. Penukaran pd nama spt yg disebut di atas akan mbuatkan masyarakat jdkan ia bahan lawak. Please respect perempuan
Read 13 tweets
8 Oct 19
Asal sebut pendidikan seks je, akan ada yang berbunyi,

"Nak bg bdk cepat akil baligh ke?"

"Tak perlu pun. Kambing lembu tak ada sape ajar. Elok je beranak."

"Semua ni nk galakkan budak berzina."

🤦

Pakcik makcik, meh saya kongsi dlm thread ni apa itu pendidikan seks.
1. Sex education ni orang alergik sbb ada word 'sex'. Dia terlupa perkataan 'education' atau 'pendidikan'. Sy lebih prefer nama ia ditukar kepada PENDIDIKAN SEKSUALITI.

Yang banyak bising hanya berdasarkan dimensi Fizikal. Walhal Pendidikan Seksualiti ni ada 5 dimensi.
2. Dimensi ke 2 adalah Kognitif (Intelek). Organ seks paling penting dlm tubuh badan manusia bkn zakar, bukan vagina, tapi OTAK.

Bila dr kecil mak bapak tak ambil peranan utk tanamkan mindset yg betul pasal seks pd anak, itu yg anak mudah tertarik bila kwn sekolah cerita bab ni
Read 14 tweets
18 May 19
Ini thread kisah Adiwira Cikgu Samuel Isaiah. Cikgu Sam mengajar di sekolah orang asli, SK Runchang, Muadzam Shah, Pahang. Saat menjejakkan kaki kali pertama ke sekolah, guru senior berkata, "Cikgu tak perlu cuba apa-apa sangat. Mereka cuma murid orang asli."

Beliau terkejut...
Seolah-olah orang asli tak boleh berjaya. Dari situ beliau mencabar diri untuk mengubah persepsi orang sekeliling akan murid orang asli. Apa yang beliau buat?

Beliau jadikan kelasnya menarik. Walau beliau mengajar English, beliau juga handal bermain ukulele.
Jadi, beliau gunakan kepakaran itu untuk cari dana. Akhirnya, setiap dari muridnya memdapat satu ukulele. Belajar Bahasa Inggeris sambil bermain muzik.

Cikgu Samuel mengimpikan kemudahan yang terbaik untuk murid orang asli, setaraf sekolah bandar dan international.

Maka...
Read 15 tweets