abdurrahman beşikci Profile picture
@ikanakliilimler / @ibnhalduni ar-gör
Âzib Profile picture Abdullah🇹🇷🇵🇸 Profile picture 2 subscribed
Feb 28, 2023 11 tweets 2 min read
Münazara hakkı ortaya koyma gayesiyle yapılır. Birisi ile münazara yapılabilmesi için ise ortaya hakkı koyma gayesinin ötesinde izleyici kitlesinin de bu münazaradan faydalanması esastır. Peki sosyal medyada teklif edilen bir münazaradan kim ne kadar faydalanabilir? Yazılı tartışmalar her iki tarafın da daha dakik ifadeler kullanabileceği kalıcı metinler ortaya koyarken münazara ise çok daha manipüleye açıktır. Ayrıca toplulukların önünde nefis çok daha belirgin bir rol oynar ve hakkın ortaya çıkmasından öte ...
Feb 26, 2023 32 tweets 4 min read
Öncelikle Altay Cem beyin twitimi alıntılayıp konuyu "hocasızlık" meselesine çekmesinin bir anlamı olmadığını, çünkü twitimin bununla hiçbir alakası olmadığını söyleyeyim. Akabinde ise flooda bakabiliriz: İlk floodun kurgusu kısaca şu: İnsanlar seni ve görüşlerini sevmiyorsa görüşlerini İslam’a nispet etmen -İslam’ın senden (yani senin dediğinden) ibaret olduğuna karşı tarafı ikna etsen dahi- insanların İslam’dan uzaklaşmasına sebep olabilir.
Feb 25, 2023 5 tweets 1 min read
Buharlaştırın hakikat zeminini. Sevelim, sevilelim. İnsanlar Müslüman olsun ama İslam da biraz çaba göstersin. Arkadaşlar mantık kitaplarının lafızlar bahsini mütalaa edelim. Din bu oyuncak değil. Dinde inandığınız veya uyguladığınız herhangi bir pratikte şek/şüpheniz olmasın.
Sep 29, 2022 5 tweets 1 min read
Twitter'da yaptığım en faydalı flood olabilir.
Burada bir şeyleri tartışmak, binlerce kişinin önüne düşebilecek şekilde tartışmalar yürütmek, sohbet odalarında anlayan-anlamayan herkesin önünde tartışmalar yürütmek fazlasıyla anlamsız. Kimle neyi tartışacağız? Neden tartışacağız? 50-60 kişiye kendimizi ispatlamak için, bakın dediklerim doğruymuş demek için tartışmaya girmemiz caiz midir? Tartışmadan kaçınmak cehalet demek değildir. Tartışmaya gelmeyen kişi yanıt veremiyor da değildir.
Sep 29, 2022 13 tweets 2 min read
Münazara Ahlakı:

Gazzali’ye göre münazara veya kendi ifadesi ile “hak talebi üzere yardımlaşma” dindendir. Ancak böyle bir yardımlaşma için münazara öncesinde ve esnasında gözetilmesi gereken sekiz şart vardır. 1) Dine dair bir meselesinin aydınlatılması farz-ı kifayedir. Kişinin farz-ı kifayeye yönelebilmesi için öncelikle farz-ı aynları bitirmiş olması gerekir. Zira farz-ı ayn yerine farz-ı kifaye ile uğraşıp aynı zamanda gayesinin de hakka ulaşmak olduğunu söyleyen yalan söylüyordur.