Åsa Plesner Profile picture
Den kortare hälften av @tsbalans. I verkligheten är jag snäll och glad, men på twitter är jag mer ute efter sanning och rättvisa 😕 asa@tankesmedjanbalans.se
2 May
Min nästa kamp ska bli TOPIC SENTENCES PÅ SVENSKA. #tppstwitter Blev påmind om detta när jag trillade ner i @johank76:s blogg” igår. (Tips.) Ingen är fri förrän alla kan skriva topic sentences!
Topic sentence = den mening i ett stycke, när du skriver sakprosa, som sammanfattar styckets budskap. Resten av stycket är belägg, nyansering, utveckling.

A-student: tänk ut den
Mensa-nivå: skriv den
Galaxhjärna: lägg den först i stycket
Att läsa texter utan topic sentences är att glida runt på en hal is utan dobbar. Förstår jag vad du är ute efter? Kanske. Men jag blir kall och blöt.
Read 5 tweets
1 May
Hörni en dum slöserigrej är det här att kommunerna säljer fastigheter till (bl a) Ilija Bataljan och sen hyr tillbaka dem. Per Lindvall förklarar detta för bra för att vi ska strunta i det. Läs, sprid, bli sur, och lokaljournos — TIPS!!!

affarsvarlden.se/kronika/att-sa…
Även SKR vet och säger rakt ut att ägande är billigare än att vara hyresgäst.
Ändå växer SBB, där Bataljan är VD, rätt snabbt? Här är omsättning och vinst för koncernen:

Låt oss tänka i en tweet eller två - VARFÖR skulle kommuner vilja sälja byggnader som det är billigare att äga själv? När befolkningen i landet växer?
Read 9 tweets
30 Apr
Är så pandemitrött och jobbtrött och sentimental att jag riskerar att dravla sönder er här på twittr i helgen, varning, jag tar avstånd, rekommenderar block
Tycker bara att folk är fantastiska och vill dem urskillningslöst väl
HAR NI LÄST t ex

dn.se/sthlm/ersattni…
Read 5 tweets
30 Apr
Okej, @PerVorberg har kommit på det: Om IES tar 1/2 av 2 kommunala skolors underlag så slår man ihop de skolorna. Smart! Men du Per jag har en följdfråga.

svt.se/nyheter/lokalt…
Hur ska kommunala skolorna hantera underskotten under de år som de långsamt blöder dessa elever? År 1: 10 elever försvinner och därmed en miljon intäkter men bara 0,1 miljons kostnad. (Enl KPMG:s beräkningar) Underskott 900 000.
År 2: 20 elever till. Ytterligare två miljoner tapp i intäkter, kostnadsminskning ytterligare 0,2 mkr. Tappet från år 1 återtas inte. Underskott år 2 alltså 2,7 miljoner kronor. BARA FÖR DEN SKOLAN.
Read 7 tweets
18 Apr
Lite kort om sammanhanget som den här tweeten nämner:
Peje Emilsson var i sin ungdom ordförande i Moderata studentförbundet. Han har sedan grundat flera företag: kommunikationsbyrån Kreab på 70-talet, undersökningsföretaget Demoskop på 80-talet, friskolekoncernen Kunskapsskolan på 90-talet.
Kreab skötte Moderaternas valrörelser mellan 1976 och 2002 och arrangerade den stora demonstrationen mot löntagarfonder. De har dock inte, säger Emilsson, haft uppdrag kring friskolefrågan.

resume.se/insikt/helgint…
Read 21 tweets
17 Apr
Hela artikeln är läsvärd, men just de här två styckena tänker jag nu tvinga in i ditt flöde:

gp.se/kultur/kultur/…
”I sin nyutkomna doktorsavhandling, Kampen om välfärdsarbetet, tar Kristin Linderoth ett omvänt grepp när hon detaljerat och lyhört visar hur medlemmar i Kommunal uppfattade, levde med och utvecklades genom förbundets stora strejk 2003.”
”Där bröt sig facket ur sin ombudsmannagrå kokong och framträdde under några månader som ett gnistrande, kraftfullt väsen.”
Read 8 tweets
15 Mar
En studie från Storbritannien har ställt frågan: hur reagerar offentligt anställda när de förväntas klara av åtstramningar, "doing more with less"?
Författarna menar att forskningen hittills har tänkt sig att offentliganställda antingen utövar motstånd (resistance) eller anpassar sig (adapt) och sänker kvaliteten i arbetet.
Men de undrar om folk kanske även jobbar hårdare: "librarians and social workers reported compensating for workforce cuts by working harder (...) they also reported ‘extreme levels of stress and frustration’ as they tried to minimise impacts on vulnerable clients"
Read 14 tweets
22 Feb
*** FÖRSÄKRINGSKASSAN SER ÖVER SIN HANTERING AV SJUKFÖRSÄKRINGEN ***

@nklsaltrmrk berättar mer om detta i inslaget här

sverigesradio.se/artikel/forsak…
Inslaget: ”en grundläggande fråga är hur väl Försäkringskassans handläggning är förankrad i gällande rätt” — eller har FK gjort bedömningsrutiner som ger hårdare tolkning än vad politiken avsett?
Här skrev @nklsaltrmrk en text om hur FKs bild av sjukförsäkringens regler har glidit iväg från gällande lag under de senaste åren

arbetet.se/2020/11/03/pa-…
Read 19 tweets
21 Feb
Det är välfärd i Agenda ikväll!
Äldreomsorg t o m!
Hemtjänstnedläggningen i Huddinge. TUNE IN
När Golfströmmen avstannar kan vi lägga ner all hemtjänst iofs
Andersson & Svantesson pratar som om de tror att en normal tv-tittare inte kan skilja på enhets- och systemnivå. Min erfarenhet: jättemånga människor kan det! Om man bara använder klara begrepp så går det utmärkt.
Read 5 tweets
18 Feb
I början av 2020 hade region Stockholm ett eget kapital (=summa av tidigare överskott, ”pengar på banken”) på 13 miljarder. Det har nu alltså vuxit till 19 miljarder.

svd.se/sex-miljarder-…
Region Stockholm har gjort överskott varje år sedan 2007. Det är man ensam om bland svenska regioner. I delårsrapporten påpekar man också att man inte höjt skatten - nej, men i andra sammanhang brukar framhållas att de också har den högsta skatten av alla regioner.
Jag vill lägga några få tweets på att göra en poäng här, som jag tycker missas i många sammanhang och där jag också tror att vi från Balans inte hittat rätt sätt att uttrycka än. Kanske inte lyckas nu heller, vi får se.
Read 15 tweets
13 Jan
Så har det varit två massakrer i Etiopien på tre veckor nu (23/12 100 döda, igår 80-100) och ingen av dem är kopplad till det pågående kriget? Vad ... hur uppstår sånt här och gör vi, någon, världssamfundet nåt?

apnews.com/article/race-a…
Förlåt extremt oinsatt tweet men du vet inte heller tillräckligt om det här, vi får börja från den här nivån helt enkelt
Read 4 tweets
12 Jan
@SR_StudioEtt är alltid intressant. Idag blev det extra intressant, när Sverigechefen för @KRYcare intervjuades om dagens snackis att Kry tar över en underleverantör till 1177.

Kort tråd om hur Kry säger att ersättningssystemet funkar vs hur det faktiskt funkar! ⬇️
Flera twittrare har diskuterat förhållandet att en privat aktör som driver vårdcentraler nu ska ge råd om huruvida folk ska söka vård hos en vårdcentral eller inte. Men jag vill att ni lyssnar extra noga på ordväxlingen mellan programledaren och Kry kl 17:06. Se bild:
Sammanfattning/syntolkning:

Programledaren menar att det finns risk att Kry berikar sig själva genom att rekommendera lite för många vårdbesök. Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt menar att det är ologiskt för att "vården idag fungerar i Sverige med ett kapiteringssystem".
Read 19 tweets
4 Dec 20
Privat driven välfärdsverksamhet har aldrig varit direkt poppis. Fanns lite pepp före 90-talskrisen men det gick över fort. Sjunkande inställning sedan 2004-2014 för både vård, skola och äldreomsorg, kvar nästan i botten sedan dess.
Siffrorna i grafen är s k balansmått; de visar skillnaden mellan positivt och negativt inställda. Att ”satsa mer på friskolor” har värdet -35 betyder att det var 35 procentenheter fler som tycker att det är ett dåligt förslag än som tycker att det är ett bra förslag.
Exempel på opinioner som leder till måttet -35:

50 % tycker det är dåligt och 15 % att det är bra, 35 % är osäkra.

67,5 % tycker det är dåligt och 32,5 % att det är bra, inga är osäkra.
Read 6 tweets
4 Dec 20
För tre år sen skrev @Skolinkvisition och jag ett inspel inför lärarnas nästa avtalsförhandling. Det som blev HÖK18.

skolvarlden.se/artiklar/flytt…
Resultatet blev ett avtal med lösa skrivningar om dialog kring arbetsmiljö. Det mötte en verklighet med hårda budgetar med effektiviseringskrav.

Nu har det gått tre år och i vår ska det förhandlas igen.
Här kan du läsa om vägen fram till nytt avtal. Först diskuterar lärarfacken inom sig och sedan mellan sig om vilka krav - yrkanden - man vill sicka med som utgångspunkt för förhandlingarna.

lr.se/lon-lagar--avt…
Read 8 tweets
2 Dec 20
Kom ihåg: Åstrand-förslagen hotar inte "valfriheten". De försöker öka inslaget av valfrihet.

MEN valfriheten i skolvalet är en chimär - antalet skolplatser på en skola anpassas inte till just ditt barn just det året hen vill börja där. Skolval = önskemål, inte val.
Vilka skolor du kan önska styrs av vad andra familjer har valt, och signalerat med sina val, och hur de signalerna har påverkat kommuners och friskolors etableringar. Hoppas att mittenpartierna funderar noga över vad det betyder nu inför förhandlingarna framåt.
Här skrev jag om ett konkret exempel på hur nuvarande "val"-system leder till utdragen ovisshet. För mig är denna situation ungefär densamma som de DDR-Sverige-berättelser som sprids nu. Köprincipen ökar inte friheten.

dagensarena.se/opinion/frisko…
Read 7 tweets
8 Sep 20
Jag tänkte nu skriva några tweets om

1) hur fan välfärdens styrning ska kunna hyfsa till sig
X) teorier om när & hur politik förändras
2) kumulativitet & diskurser

Välj vilken rubrik du vill, tweetsen nedan passar oavsett.
Bakgrund. Eftersom jag ser problem överallt, utgår jag från att @tsbalans kommer att misslyckas och lägga ner långt innan mät-å-spara-kulturen har brunnit ut. Så det är nödvändigt för mig att hitta ett förhållningssätt som gör att jag ändå tycker att det är värt besväret.
En annan bakgrund är den kritik som ibland riktas mot @tsbalans att vi är enspåriga, för lite visionära, ”bara prat” m m — kritik som såklart har sina poänger men som jag inte tycker räcker för att vi ska byta strategi.
Read 36 tweets
2 Aug 20
Vad händer med kontoren efter corona? Arkitekterna: ”större ytor, mindre smitta och stress!” Beställarna: ”vi har ytor vi inte längre behöver, hjälp oss bygga mindre kontor!”

svd.se/arkitekten-kon…
Och minst en av er som tycker att jag ser för negativt på allt: ”jamen man kanske kan få BÅDE OCH har du tänkt på det Åsa?”
Såhär va: ja i teorin kan man få både och. I praktiken är det bara vissa som får både och. Vissa andra får varken eller. Och de flesta får en blandning som inte är tillräckligt riskbedömd.
Read 12 tweets
18 Jun 20
Jaha jag ser att ni inte har börjat twittra om strejkrätten än. Men ni tänker väl inte gå på midsommar utan att ha påmint er om vad saken gäller? Bra! "Häng me" som vi säger här på twitter.
Du har aldrig strejkat, nä. Inte jag heller. Behöver vi bry oss om strejkrätten ändå? JA!

Vi tar detta baklänges. För ett år sedan idag, den 18 juni 2019, beslöt riksdagen att inskränka strejkrätten. Eller utöka fredsplikten. Det är samma sak.

riksdagen.se/sv/dokument-la…
Strejker är en grundlagsskyddad stridsåtgärd. Det är alltså din rätt att, ihop med dina kollegor, lägga ner arbetet när ni har fått nog. Din arbetsgivare har motsvarande rätt. Regeringsformen kap 2.
Read 32 tweets