BERNAMA Profile picture
Agensi Berita Nasional Malaysia, sejak 1967 / The Malaysian National News Agency, since 1967 - SUMBER BERITA KEPERCAYAAN ANDA / YOUR TRUSTED NEWS SOURCE
awalludin zaptgis Profile picture Zharif Affandi Profile picture Abdolreza Alami Profile picture Mohamad Ghazali❤️memecoin❤️💪🏻 XPLUS Profile picture 4 subscribed
Dec 18, 2022 5 tweets 4 min read
#HuluTerengganu Seorang penduduk, Osman Ibrahim, 37, menyelamatkan seekor lembu peliharaannya ketika kawasan itu dinaiki air berikutan hujan lebat di Kampung Tengkawan hari ini.

📸Mohd Shafiq Ambak | BERNAMA Penduduk beberapa kawasan di Terengganu diminta bersiap siaga dan peka dengan arahan pihak berkuasa bagi menghadapi kemungkinan #banjir.

Ia susulan kenaikan paras air sungai di beberapa kawasan di daerah Besut, Setiu, Kemaman dan Hulu Terengganu.
Dec 18, 2022 12 tweets 10 min read
7:40 pagi: Suasana sekitar pusat operasi mencari dan menyelamat mangsa-mangsa tragedi tanah runtuh di Father’s Organic Farm hari ini.

📹 Syed Iylia | Digital Media BERNAMA

#TanahRuntuhBatangKali Agensi Pengurusan Bencana Negara @mynadma membawa satu unit alat ‘Ground Penetrating Radar’ ke lokasi operasi mencari dan menyelamat bagi membantu usaha mengesan mangsa di dalam tanah menerusi refleks gelombang.

📹 Syed Iylia | Digital Media BERNAMA

#TanahRuntuhBatangKali
Dec 17, 2022 8 tweets 4 min read
Kronologi tanah runtuh di seluruh negara sepanjang 2022

#BernamaTerangkan 7 kejadian tanah dan cerun runtuh dilaporkan berlaku pada hari pertama 2022 melibatkan 6 kawasan di Selangor & satu di Negeri Sembilan

#BernamaTerangkan
Dec 17, 2022 14 tweets 13 min read
Sebuah trak polis dipercayai membawa mayat ke-22 dan 23 kejadian tanah runtuh di Batang Kali tiba di Jabatan Forensik Hospital Sungai Buloh pada jam 2.38 petang ini.

📹 Marfika Adnan | BERNAMA #TanahRuntuh #BatangKali

Tanah runtuh: Dua lagi mangsa ditemukan, angka korban meningkat 23 orang

bernama.com/bm/am/news.php…
Dec 17, 2022 5 tweets 4 min read
Kenderaan polis dipercayai membawa dua lagi mangsa yang ditemukan di tapak perkhemahan di Gohtong Jaya, Batang Kali terdiri daripada seorang lelaki dewasa dan kanak-kanak untuk dibawa ke hospital.

📹 Syed Ilylia | BERNAMA #TanahRuntuh #BatangKali

Sebuah lagi jentera pengaut tiba di lokasi kejadian tanah runtuh bagi mempercepatkan usaha mencari & menyelamat.

Ini menjadikan 4 jentera pengaut digunakan dalam operasi hari ini.

📹 Syed Iylia/BERNAMA
Dec 17, 2022 10 tweets 5 min read
1/10
Fakta utama penubuhan kerajaan perpaduan

#BernamaTerangkan 2/10
Fakta utama penubuhan kerajaan perpaduan

#BernamaTerangkan
Dec 17, 2022 5 tweets 3 min read
🔴Operasi SAR hari ini sukar berikutan masih berlaku aliran air di kawasan runtuhan - Pengarah JBPM Selangor

🔴Tanah runtuh: Lokasi 12 mangsa hilang masih belum dikenal pasti - Pengarah JBPM Selangor

#BatangKali #TanahRuntuh Tanah runtuh: Peralatan kesan pergerakan tanah di kawasan runtuhan dipasang petang ini, pantau risiko runtuhan susulan - Pengarah JBPM Selangor

#BatangKali #TanahRuntuh
Dec 16, 2022 7 tweets 9 min read
#TanahRuntuh #BatangKali

Perdana Menteri, Datuk Seri @anwaribrahim tiba di lokasi kejadian tanah runtuh di Father Organic Farm, Batang Kali, Hulu Selangor hari ini. @anwaribrahim #TanahRuntuh #BatangKali

Setakat 7.10 malam, Jumaat, 21 mangsa insiden disahkan meninggal dunia.
Dec 16, 2022 6 tweets 4 min read
[TERKINI] Perjanjian persefahaman ditandatangani bukti sokongan dan komitmen untuk hadapi sebarang permasalahan dengan satu suara - PM @anwaribrahim [LATEST] Signing of cooperation agreement among coalitions in Unity Govt ensures stability, focus on economic development - PM @anwaribrahim
Dec 16, 2022 15 tweets 12 min read
37 orang diselamatkan di tapak perkhemahan berhampiran Gohtong Jaya berikutan tanah runtuh berhampiran sebuah ladang organik awal pagi ini - Pengarah Bomba Selangor

@bombaJBPM [TERKINI] Seorang kanak-kanak disahkan meninggal dunia dipercayai mangsa tanah runtuh di tapak perkhemahan berhampiran sebuah ladang organik di Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, awal pagi - @PDRMsia

📸 @APMtwiter Image
Dec 2, 2022 15 tweets 7 min read
Senarai barisan Kabinet PM @anwaribrahim

Ikuti bebenang ini. Image @anwaribrahim sebagai Menteri Kewangan Image
Dec 1, 2022 5 tweets 4 min read
Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah & Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan berangkat ke Majlis Santapan Seluhur Budi Sekalung Kasih sempena Kemuncak Sambutan 100 Tahun UPSI di Tanjong Malim, Perak. Image Turut berkenan berangkat ke majlis itu Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan Raja Permaisuri Perak Tuanku Zara Salim. Image
Nov 30, 2022 4 tweets 2 min read
Kakitangan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) bersama anak kapal Pedoman melepaskan ketulan abu al-Quran yang telah dikeringkan ke dalam laut ketika Program Pemuliaan Al-Quran JAWI dengan kerjasama Jabatan Laut Malaysia di perairan Pulau Indah, Selangor hari ini. ImageImage Pelepasan abu itu merupakan proses pemuliaan al-Quran selari dengan ketetapan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan kali ke-30. Image
Sep 10, 2022 12 tweets 7 min read
Penyokong JDT dan Terengganu FC membanjiri perkarangan Stadium Nasional Bukit Jalil sebelum sepak mula aksi final Piala FA pada pukul 9 malam ini.

#PialaFA2022

📸 Amiril Muttaqien Meketar/BERNAMA #PialaFA2022 : Stadium Nasional Bukit Jalil hampir penuh dengan kehadiran penyokong JDT dan Terengganu FC menjelang final Piala FA 2022 pukul 9 malam ini.

📸 Amiril Muttaqien Meketar/BERNAMA
Sep 10, 2022 8 tweets 3 min read
3 DEKAD MEN'DEWA'SA KAN DEWA 19

Hujan renyai dan pakaian basah tidak menghalang Baladewa dan Baladewi beratur seawal jam 5 petang untuk menyaksikan hari pertama Konsert Jelajah 30 Tahun Dewa 19 di Axiata Arena, Bukit Jalil, semalam. Image Istimewanya, buat pertama kali persembahan kugiran ikonik dari Indonesia ini menampilkan keempat-empat vokalis terbaharu dan pernah bersama mereka iaitu Ari Lasso, Once, Virzha dan Ello. ImageImage
Sep 10, 2022 4 tweets 2 min read
Mencari damai hati di Banjaran Bengoh

"Seakan berada di set penggambaran Jurrasic World, " hati kecil penulis berbisik sendiri ketika berada di dalam bot di tengah-tengah Empangan Bengoh, pengalaman yang begitu mengasyikkan.

📸Mustaqim Khairuddin | BERNAMA Image Terletak di Padawan, kira-kira sejam perjalanan atau 50 kilometer dari bandar Kuching, Sarawak, empangan ini sangat sesuai untuk mereka yang mencari tempat untuk merehatkan minda daripada kesibukan serta suasana hiruk-pikuk kehidupan bandar.

📸Mustaqim Khairuddin | BERNAMA ImageImage
Sep 10, 2022 4 tweets 3 min read
Seramai 1.35 juta pelajar Melayu dan bumiputera telah mendapat manfaat tajaan MARA sehingga kini - PM @IsmailSabri60 Image 📌Kadar Elaun Sara Hidup pelajar tajaan MARA dalam negara dinaikkan RM650 hingga RM950 sebulan di peringkat diploma hingga doktor falsafah dan profesional - PM @IsmailSabri60 Image
Sep 9, 2022 4 tweets 4 min read
Malaysia terus menjadi destinasi pelaburan yang menarik untuk pelabur global dengan sektor perkhidmatan menjadi tonggak utama ekonomi negara setakat Januari - Jun 2022.

@OfficialMIDA

-Infografik/Infographics-. ImageImage @OfficialMIDA Bagi tempoh itu, sejumlah RM123.3 bilion (USD28.0 bilion) pelaburan diluluskan dalam sektor perkhidmatan, perkilangan dan utama melibatkan 1,714 projek.

@OfficialMIDA

-Infografik/Infographics-. ImageImage
Aug 30, 2022 10 tweets 5 min read
Perdana Menteri Datuk Seri @IsmailSabri60 hari ini berucap di majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam ke-18 (MAPPA XVIII).

Bertema "Penjawat Awam Tonggak Aspirasi Keluarga Malaysia", majlis itu dihadiri 8,000 orang.

#KeluargaMalaysia
📸: Samantha Tan | BERNAMA Perdana Menteri Datuk Seri @IsmailSabri60 hari ini melancarkan buku Dasar-dasar Negara jilid tiga dan Keluarga Malaysia: Manfaat untuk Rakyat di majlis Amanat Perdana Perkhidmatan Awam ke-18 (MAPPA XVIII).
Aug 29, 2022 8 tweets 15 min read
1. Gejala #buli kini semakin serius sehingga menyebabkan kecederaan teruk yang boleh membawa kematian serta mengganggu kesihatan mental pelajar.

#stopbullying #buli @KemPendidikan @RadziJidin #infografikbernama #BernamaTerangkan @PDRMsia 2. Buli juga membawa makna perbuatan mendera atau mempermainkan seseorang pelajar atau kumpulan pelajar yang biasanya lemah.

#stopbullying #buli @KemPendidikan @RadziJidin #infografikbernama #BernamaTerangkan @PDRMsia
Aug 29, 2022 4 tweets 3 min read
Antara aset penerbangan negara yang akan melakukan lintas hormat pada Sambutan Hari Kebangsaan 2022 pada 31 Ogos ini di Dataran Merdeka, KL :

1. Pesawat pejuang Sukhoi milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melakukan lintas hormat pada sesi raptai penuh.

#HKHM2022 2. Tiga Pesawat Pengangkut A400m (depan) dan C130H milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) melakukan lintas hormat pada sesi raptai penuh sambutan Hari Kebangsaan 2022 di Dataran Merdeka,KL hari ini.

📸Hafizie Shabudin | BERNAMA

#HKHM2022 #KeluargaMalaysiaTeguhBersama