Berat Mutluhan Seferoğlu Profile picture
Yaşama şehveti. Öncül kurucusu. Part time Youtube felsefecisi. Felsefi ateist. Performans/DEHB koçu. Koçluk Telegram: bmsgunluk
Dec 18, 2023 35 tweets 4 min read
Koçlukta en sık çalıştığım gruplardan biri yüksek lisans/doktora tezi yazanlar.

Tez yazmanın ders çalışmaya kıyasla kendine has zorlukları var. Bu zorluklardan ve en sık düşülen tuzaklardan bahsetmek istiyorum. Bu çok uzun bir thread olacak ama tez yazan arkadaşlar çok şey öğrenecek. Evet iddialıyım. Hatta bu threadin şu ana kadar yazdıklarım arasında en iyilerinden biri olduğundan adım gibi eminim.

Okumazsanız üzülürsünüz. Saçmaladığımı düşünenler yorumlara buyursun.
Dec 9, 2022 22 tweets 3 min read
Çalışırken mola vermek gerektiğini hepimiz biliyoruz. Ama ne kadar çalışıp ne kadar mola vermeliyiz? Mola sırasında ne yapmalıyız? Moladan sonra dönememe problemini nasıl çözebiliriz? 2/22 Çalışma ve mola süresiyle başlayalım. Bir çalışma blokunda ne kadar çalışmanız gerektiği birkaç şeye bağlı:

🔸 Mevcut dikkat süreniz
🔸 Genel enerji seviyeniz
🔸 Yaptığınız işin türü
Dec 5, 2022 12 tweets 2 min read
Bu floodda uykunuzu düzene sokmanız için yapabileceğiniz şeylerden bahsedeceğim. 2/12 Sirkadyen ritminizi etkileyen iki ana faktör var: Vücut sıcaklığınızın gün içindeki değişimi ve Güneş ışığı alma şekliniz. Etkileyen diğer faktörler (çeşitli uyarıcılar, beslenme, spor vd.) bu flooda konu olmayacak.
Dec 1, 2022 14 tweets 2 min read
Uzun zamandır düzenli bir şekilde günlük tutmaya çalışıyorum. 1 yıldır düzensiz tutuyordum ama son 1-2 aydır hemen hemen her gün hem sabah hem de akşam günlük tutuyorum. Zihnimi toparlamamı en iyi sağlayan şey olduğunu fark ettim. 2/14 Bu floodda neden günlük tutmanız gerektiğinden ve sürekliliği sağlayıp tuttuğunuz günlüklerin iyi sonuçlar vermesi için neler yapmanız gerektiğinden kısaca bahsedeceğim.
Nov 7, 2022 9 tweets 1 min read
Hayatını tepeden tırnağa iyileştirmek isteyenlerin yaptığı en büyük hata temelleri gözardı etmek.

Hangi temellerden bahsediyorum? Beslenme, kan değerleri, uyku düzeni, spor gibi şeylerden. Bunlar kişisel gelişimin en sıkıcı kısmını oluşturuyor. Bir yazma egzersizi ya da zihinsel bir teknik kadar heyecan verici değiller. Ama bütün egzersizlerin ve tekniklerin etkisini katbekat artırıyorlar. Neden?
Sep 28, 2022 13 tweets 2 min read
Genelde erteleme davranışının bir duygudurum yönetimi problemi olduğu söylenir. Bir iş sizde bir şekilde endişe yaratıyor veya kötü hisler uyandırıyor. Siz de başka bir şeyler yapıp (mesela dizi izleyip) bu hissi bastırıyorsunuz. Bu açıklama çoğu insan için doğru ama özellikle DEHBliler söz konusuyken eksik. Erteleme davranışı bizim durumumuzda genel olarak bir yönetici işlev problemi. Duygudurum yönetimi de yönetici işlevlerden biri ama resmin tamamı için diğerlerine de bakmak gerek.
Jun 19, 2022 5 tweets 1 min read
Zarif metal. open.spotify.com/album/6NFxW7hi… Rabbim (doğa) nasip eder umarım bir Amorphis konserinde GOD OF FIRE BRING YOUR LIGHT diye bağıra bağıra söylemeyi.
May 17, 2022 6 tweets 1 min read
Üretkenliği az olan insanları çok kabaca iki kategoriye ayırıyorum. İlk kategoridekilerin problemi daha somut bir düzeyde. Odaklanamama, yapılacak şeyler hakkında aşırı stres, plan yapamama, önceliklendirme sorunları, sosyal medya bağımlılığı gibi. İkinci kategoridekilerin problemleri çok daha temel bir seviyede ve çözmek daha zor. Bu kategoridekilerin problemleri "felsefi". Nasıl bir hayat yaşamam lazım? Buna hangi kriterlerle karar vereceğim?
Mar 5, 2022 5 tweets 1 min read
Ulus Baker Spinozacı bir duygu teorisini savunuyordu. Bu teorinin güçlü ve zayıf tarafları bir yana beğenen tonla kişinin bunu niye beğendiğini anlayamadım. Burada aşırı tartışmalı bir iddia var. Bir duygunun sadece ne olduğu değil başka bir şey de olmadığı söylenmiş. Duygular aynı zamanda bilişsel bir içeriğe sahip mi mesela? Çeşitli inançlar ve değerlemeler gibi yani. Ya da duygular çeşitli hisleri de içeriyor mu? Bu durumda bir duygu "sadece varoluş günümüzdeki bir artış ya da azalış" olamaz.
Feb 26, 2022 7 tweets 1 min read
Arkadaş seçimini kişinin karakterine göre yapmak ne kadar yaygın bilmiyorum ama bir süredir bunu yapmaya çalışıyorum. Genelde arkadaşlarımızı aynı ortamı paylaşıp beraber vakit geçirmeyi sevdiğimiz kişilerden otomatik seçiyoruz ama daha kasıtlı seçimler yapmak iyi olurdu bence. Derin arkadaşlıklar kurmakta biraz zorlandığım için özellikle karakterli bulduğum kişiler olduğunda "Ulan arkadaş olsak ne güzel olurdu." diyorum bir süredir. Hala iletişim kurmaya çalışmadım ama gözüme kestirdiğim 3-5 kişi var.
Feb 14, 2022 26 tweets 3 min read
Özsevgi/özdeğer/özşefkat (Self-love, self-worth ve self-compassion) ve özgüven (self-confidence) kavramları hakkında rastgele bir şeyler yazayım.

Özsevgi/özdeğer kabaca şu şekilde tanımlanıyor: Kişinin sevilmeyi hak eden değerli bir insan olduğunu kabul etmesi. Örneğin çevrenizdeki kişilerin ne kadar kötü biri olduğunuzun farkında olmadıklarını, farkında oldukları anda sizi bırakacaklarını düşünüyor olabilirsiniz özsevginiz/özdeğeriniz düşükse.
Feb 10, 2022 6 tweets 1 min read
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu sadece beyindeki belli bir kimyasalın eksikliğiyle ilgili değil. Ancak DEHB için kullanılan ilaçlar belli bir kimyasalın (dopamin) beyindeki miktarını artırmayı hedefliyor sadece. Bunun kuşkusuz motivasyonsuzluk ve odaklanma konusunda ciddi faydaları var. Ancak DEHBlilerin esas problemi frontal korteksin yapısı nedeniyle yönetici işlevler konusunda (planlama, öncelik verme, zamanın farkında olma, dürtü kontrolü vb.) zayıf olmaları.
Feb 9, 2022 12 tweets 2 min read
Özellikle ödül sisteminin yapısına baktığımız zaman şunu anlıyoruz: İnsan beyni sürekli mutlu hissetmeye, sıkıntısız/mücadelesiz bir hayat yaşamaya vs. uygun değil. Neden peki? Nedeni şu: Ödül sisteminiz büyük bir şey başardığınızda, çok mutlu olduğunuzda büyük miktarda dopamin salgılıyor. Ama bu tepe noktasının hemen ardından bir anda dopamin seviyesi normal zamanlardaki varsayılan seviyenin altına düşüyor.
Feb 8, 2022 5 tweets 1 min read
Tuhaf bir eleştiri. Davranışsal genetikçilerle genel olarak evrimsel psikologlar arasında çok az iletişim var zaten. "Arkadaşlarınıza" özgü bir durum yok yani ortada. Pek çok prestijli evrimsel psikoloji doktora programından davranışsal genetik bilmeden mezun olabilirsiniz. Ha bu kötü bir şeydir veya ideal değildir orası ayrı konu. Davranışsal genetikçilerle evrimsel psikologlar arasındaki iletişimin yok denecek kadar az olmasından şikayet edenler hali hazırda var zaten. Ama ortada evrimsel psikologlara sallamayı gerektiren bir durum yok.
Feb 6, 2022 9 tweets 2 min read
Burada yazılanlar hakkında bir şeyler söylemek isterim.

Muhtemelen sağcı Amerikan Twitter'ına daha aşina olduğum için Rogan'ın bahsedilen bölümler hakkında özür dilemesiyle ilgili "sağdan" gelen tepkiler hakkındaki şahsi gözlemlerim daha farklı. Kabaca gördüğüm kadarıyla özrü eleştirenler "Biz ırkçıyız o yüzden siyahlara n demek özür dilenecek bir şey değil" diyerek eleştiren "aşırılar" değil.
Feb 6, 2022 5 tweets 1 min read
Benim de içinde bulunduğum entelektüel, kafa emekçisi camiada spor salonuna gidip ağırlık kaldırmaya karşı köklü bir önyargı var. Spora gittiğiniz zaman entelektüel gelişiminize zaman ayıramayacakmışsınız gibi. Spora harcayacağınız zamanda kitap okuyabilirsiniz sonuçta değil mi? Bu konuda birkaç şey söyleyeyim. Eğer gününüzün ciddi bir bölümü sosyal medyada geçiyorsa bunu söylemeye kesinlikle hakkınız yok. Dahası, düzenli spor yapmak düşündüğünüzden daha az vakit alıyor.
Feb 6, 2022 12 tweets 2 min read
Yılınızı planlamak için hala geç değil. Hala yapmayanlar için yıllık planınızı daha iyi bir şekilde yapmanızı sağlayacak birkaç tavsiye vereceğim. 1. İlk olarak hayatınızı üzerinde çalışmak ya da vakit harcamak istediğiniz 5-6 alana ayırın. Okul, maddiyat, kişisel gelişim, sosyal ilişkiler, alışkanlıklar ve eğlence gibi (bunlar kişiden kişiye değişir). Bu kategorilerin baştan belirlenmesi kafanızı netleştirir.
Feb 5, 2022 5 tweets 1 min read
Kesinlikle bu. Eğer DEHB salt bir dikkat "eksikliği" olsaydı hiperodaklanma durumunu açıklayamazdık. Sıkıntı daha çok dikkat regülasyonuyla ilgili. Dikkat etmen gereken yerde edemiyorsun, etmemen gereken yerde ediyorsun. Tam da bu nedenle bazı ebeveynler "E bizim çocuk bilgisayar oyunlarına saatlerce odaklanıyor ama ders çalışmıyor? Onun durumu odaklanamamak değil tembellik." diyebiliyor. Bunu ebeveynlere kavratmak konusunda psikolog ve psikiyatristlere çok iş düşüyor.
Feb 5, 2022 6 tweets 1 min read
Meselenin bir tarafı solun bu konuyu sahiplenmesi kesinlikle. Diğer bir tarafı Türkiye'de belli konular hakkındaki tabular çok güçlü olduğu için liberallerin çoğunun da bu tabuları benimsemeleri. Ama sadece Türkiye'deki durumdan kaynaklandığını sanmıyorum. Azınlık hakları meselesinin genelde "kolektif haklar/grup hakları" üzerinden okunması ve grup çıkarlarını koruma adına spesifik yasaların/yasal hakların talep edilmesi en azından sağ liberalizm türleriyle gerilimli. "Bizim cenahın" çoğu için "grup hakları" bir boş gösteren.
Feb 2, 2022 6 tweets 1 min read
Peki incelliğin bu "eleştiriyle" ne alakası var? Fikrine katılmadığımız bir erkeğe otomatik olarak sekse erişimin yok dememizin anlamı ne? Tweetin alıntıladığı kişinin incel olduğunu gösteren herhangi bir şey var mı? Incel "makbul fikirleri olmayan erkek" anlamına gelmeye başladı da biz mi duymadık?
Feb 2, 2022 11 tweets 2 min read
Psikiyatrik bozuklukların/hastalıkların kendilerine has bir fenomenolojileri (hissiyatları) ve bilişsel profilleri (düşünce biçimleri) var. Psikiyatristlerin/psikologların çoğu tedavi ettikleri bozukluklardan/hastalıklardan muzdarip olmadıklarından buna direkt bir erişimleri yok. Mecburen tedavi ettikleri kişilerin söyledikleri, yaptıkları üzerinden "dışarıdan" bir kavrayışa sahip oluyorlar. Bunun sık sık psikiyatrik sorunları olanlarla akıl sağlığı profesyonelleri arasındaki iletişimi güçleştirdiğini düşünüyorum.