Boudewijn Goossens Profile picture
Inwoner van Den Bosch. Vriend van Italië. Fan van Caravaggio. Liefhebber van eten. Beoefenaar van padel. Vader van 2. Goed in weinig, slecht in veel.
Jul 18, 2023 10 tweets 4 min read
Vandaag in 1610 overleed in Porto Ercole mijn absolute lievelingsschilder: Michelangelo Merisi da Caravaggio, beter bekend als Caravaggio. Enfant terrible, moordenaar, heethoofd maar vooral meesterlijk geniaal. Dit is de Madonna di Loreto: in het echt nóg mooier. Een draad: 1/10 Image Ik schreef en vertelde (hoi @AGOpodcast) al eerder over Caravaggio, maar ter ere van zijn sterfdag wat meer verdieping. Hij verwondde een rivaal dodelijk tijdens een potje tennis (ja echt), maar kenschetst zijn artistieke leven zich vooral door magistrale vernieuwing. 2/10 Image
Sep 29, 2022 14 tweets 6 min read
Vandaag in 1571 wordt in Milaan mijn absolute lievelingsschilder geboren. Michelangelo Merisi, later vooral bekend geworden onder zijn pseudoniem (dankzij de plaats waar hij opgroeide): Caravaggio. Held van de Barok, complete mafkees van beroep. Een draadje. 🧶 Op jonge leeftijd verlaat Caravaggio zijn geboorteplaats waar de pest welig tiert en vele slachtoffers maakt. Helaas legt ook pa Merisi het loodje en vertrekt Little Mike (13 dan) met zijn leermeester Peterzano naar Venetië.
Apr 15, 2021 11 tweets 5 min read
Vandaag in 1452 wordt een van de allergrootste kunstenaars ooit geboren: Leonardo da Vinci. In Toscane vlakbij Florence in het gehucht Anchiano, dat weer bij Vinci ligt. Zoon van een notaris en een boerenmeisje, waarvan de roddelpers zou smullen, na een avontuur in het hooi. Image De eerste jaren van zijn leven leefde hij bij zijn moeder. Later vertrok hij naar Florence, het middelpunt van de renaissance. Hij ging in de leer bij de grote Andrea del Verrocchio. Die laatste was zo onder de indruk van het talent van Leo, dat hij zwoer nooit meer te schilderen
Jul 16, 2019 53 tweets 19 min read
Wat de Gouden Eeuw voor Amsterdam was, was de Renaissance voor Florence. De stad bloeide en groeide als nooit tevoren en werd het centrum van de macht in Italië en van de kunst in (West-)Europa. Macht, schoonheid, roem, opkomst en teloorgang: het kenschetst de stad. De term Renaissance werd pas veel later geïntroduceerd door Giorgio Vasari (later meer over hem), die eigenlijk de eerste kunsthistoricus was. Hij beschrijft vooral de terugkeer naar de (waarden van de) klassieke oudheid en het mensbeeld. Grofweg start de Renaissance met Cimabue.