bukhariramli Profile picture
Thinker. Strategist. Advisor. | ๐Ÿ‘‰ Follow untuk konten menghentak kepala, membuka mata & menggugah jiwa | Consultant @brcdotmy | Klik: https://t.co/YbMLMy0BcR
๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ AIMAN ๎จ€ Profile picture 2 added to My Authors
28 Oct
Padahal tak belajar copywriting / template / skrip pun dalam #bsgBRC.

Inilah kehebatan cuci kepala otak & sediakan diri sendiri.

Belajar kenal manusia pun, dah boleh buat copywriting TANPA belajar teknik copywriting.

Tak bergantung kepada teknik, cuma siapkan PEMBUAT TEKNIK.
Bila kita faham diri sendiri, bila kita faham manusiaโ€ฆ

Secara tak sengajanya kita akan pandai buat copywriting. TANPA perlu belajar copywriting.

Ini lagi baik daripada belajar teknik copywriting bermacam bertahun-tahun, tapi sampai sekarang masih muntah tengok ayat sendiri!
Tenang. Kuasai basic.

Faham asas.

Jangan menggelabah.
Read 4 tweets
19 Oct
Ini kesilapan yang banyak peniaga buat.

Dari situ, dia merebak kepada BANYAK masalah lain.

Apa dia?

Jemput bacaโ€ฆ
(Thread)
1. Ini dia kesilapan yang ramai peniaga buat:
Mereka anggap pelanggan hanya nak berjimat & nak beli barang murah.

BURUK SANGKA pada pelanggan.
2. โ€œKalau jual mahal, siapa nak beli?โ€

Kita kena faham, orang bukan nak beli benda murah.

Kalau kena bayar RM5 dekat entah mamat tepi jalan mana untuk sembuhkan sakit, sanggup keโ€ฆ semata-mata sebab tak nak bayar RM50 kat klinik?
Read 13 tweets
13 Oct
Kenapa saya banyak quote kata-kata Naval?

Kenapa macam banyak sangat wisdom dalam buku ni?

Sebenarnyaโ€ฆ

(Thread pendek)
1. Banyak benda Naval cakap, saya pernah baca dalam berpuluh buku lain.

Mungkin sebab tu, saya senang faham buku ni.
2. Bayangkan berpuluh-puluh (beratus?) buku yang saya baca dalam 10+ tahun, ada dikumpul di satu tempat.

Senang gila woi!
Read 9 tweets
13 Oct
Seronok jugak bukak balik bacaan saya 10-13 tahun dulu masa dekat-dekat nak habis belajar.

Antara tip penting ialah:
Kalau kita apply kerja ikut cara biasa, kita dah already jadi komoditi.

Komoditi = mudah ditukarganti = kita tak boleh demand.
Satu perkara yang saya ulang-ulang dalam kepala masa itu ialah:
SIDESTEP THE SYSTEM.

Kalau ikut sistem biasa, memang tak berapa ke mana.

Sistem biasa = belajar pandai > dapat degree > apply kerja ikut degree > dinilai ikut degree.

Akhirnya...
Saya fikir, ah baik ikut pintu belakang.

Pintu belakang ni bukan maksudnya pakai kabel jahat.

Lebih merujuk kepada jalan yang bukan konvensional.

Contoh:
Build network
Tak pakai degree
Tak pakai resume
Tunjuk hasil kerja
Beri proposal cara tambahbaik syarikat
Read 6 tweets
12 Oct
โ€œHebat gila. 10,000 botol terjual dalam 3 minit.โ€

Bukan 3 minit.
4 tahun tau.

E M P A T tahun!
4 tahun dia bina foundation.

Haritu masa awal dia jual, 10,000 botol dalam ~54 minit.

Sekarang ni, dengan flywheel yang dah ada, boleh sold out jumlah sama dalam 3 minit.
Benda yang dia buat, bolehlah kita panggil sebagai content marketing.

Kalau kita sentiasa menjual je, orang pun penat. Orang akan follow kita rapat, kalau kita ada konten.

Belajarlah buat content marketing.
Read 25 tweets
10 Oct
"Susah dapat kerja. Gaji rendah. Nampak kan degree ni tak berguna?"

Kalau belajar sekadar apa disuap. Takde tambah kemahiran. Tak 'berkenalan' dengan dunia nyata...

Janganlah pelik bila susah nak diterima. Lagi-lagi kalau demand gaji tinggi tak berpadan diri.
Saya belajar engineering. Saya tak kerja dalam engineering.

Sia-sia ke belajar?

TAK!

Banyak disiplin ilmu & cara berfikir engineering yang saya gunapakai.
Saya belajar engineering. Saya tak kerja dalam engineering.

Cukup ke sekadar degree?

TAK!

Masa belajar, banyak buat projek & kuasai kemahiran selain engineering jugak.
Read 16 tweets
3 Sep
โ€œHari ni nak pos iklan apa?โ€
โ€œHari ni nak pos iklan kat mana?โ€
โ€œPosting viral mana aku nak menempel ni?โ€

Penat kan hari-hari fikir macam ni!

Siapa yang takut keluar modal marketing, baca thread iniโ€ฆ

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
Read 10 tweets
2 Sep
BANTU BISNES BERJAYA!

Oktober 2021, BSG akan berumur setahun. ๐ŸŽ‰

Banyak kisah & cerita. Elok bulan 9 ni bertambah cerita manis.

Saya nak ceritakan.
Dalam thread #bsgsetahun ini.

Alumni BSG, jemput kongsi cerita. Quote tweet ini & sambung.

Saya sambung di bawahโ€ฆ
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. Macam mana bermula?

Lanjutan daripada awal PKP. Buat survey pasal masalah orang bisnes. Ada satu masa tu, buat LIVE setiap hari.

Dari situ, lebih kurang 1,200 jawab survey.

Macam-macam masalah mereka bagi.
2. Dari situ wujudnya beberapa online course yang @brcdotmy hasilkan.

Tapi...

Kami tak puas hati.

Walaupun ramai join online course, bila kami call, ramai yang tak habis pun.

Geramnya aku!
Read 12 tweets
2 Sep
Tak.

Kita bukan nak bagi ilmu.

Ilmu kau boleh Google je. Baca buku. Serap la berapa banyak kau nak. Sedut la sampai muncung kau lenguh. Sumbat la berapa banyak kau nak.

Habis tu?
Nak bagi apa?
Kita nak bagi perubahan sikap.

Baca sekali lagi: PERUBAHAN SIKAP.

Bertukar-tukar pengalaman.

Kita nak bagi insight.

Sesuatu yang hentak kepala dan rewire kepala otak.
Sebab tu kalau nak sedut ilmu secara pasif, baik kau berambus je.

Nanti kau ulang balik benda sama je.

2-3 tahun lagi jumpa, kau masih di tempat yang sama. Menyedut ilmu 'power' dari 'otai'. Tak berkesudahan.

Macam tu kau nak terus hidup?
Read 4 tweets
31 Aug
Sebenarnya tak perlu โ€˜kepakaranโ€™.

Banyak benda kita boleh buat.
Yang orang sanggup bayar.

Cuma mata kena lebih tajam melihat je.

๐Ÿ‘‰ Nak ke sambung topik ni?

Disebabkan saya tak berapa eager nak kupas topik ni, bagi 1,000 RT baru saya sambung.
๐Ÿ˜‚
Cara kita menilai โ€˜kepakaranโ€™ yang kita ada pun salah.

Banyak benda yang senang kat kita, susah kat orang lain.

Orang lain sanggup bayar.
Kita je rasa macam takde apa.
Sebab benda tu senang kat kita.
Satu lagi, kalau kita takde โ€˜kepakaranโ€™ tu, kita rasa susah nak dapatkan.

Sebab cara kita nilai tu salah dari tadi. Padahal banyak je yang senang.
Read 4 tweets
30 Aug
TAKUT KELUAR DUIT MARKETING BERBAYAR?

Sebenarnya masalah ini mudah je nak selesaikan.

(Thread pendek)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. Marketing ialah kerja beli pelanggan.

Beli mestilah berbaloi.

Berbaloi = kita dapat LEBIH dari apa kita keluarkan.
2. Tak pernah buat marketing berbayar?

Sebenarnya kita boleh & wajib buat!

Pastikan kita ada untung.
Bukan bersaing jual murah.

Wujudkan peruntukan kos marketing masa letak harga jualan.

Tak untung = tak berbaloi.
Read 6 tweets
15 Aug
โ€œVaksin ni agenda Yahudi merosakkan orang Islam.โ€

1. Kalau ye, kenapa Yahudi di Israel (negara paling pekat Yahudi se-Yahudi-Yahudi-nya, benar-benar Yahudi-Yahudi belaka) pun ambil vaksin?

Sambungโ€ฆ
(Thread)

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
โ€œMungkin tak vaksin tapi dia mengaku je. Bukan boleh percaya. Ini semua muslihat Yahudi!โ€

Ok, mungkin boleh kata mereka tipu data vaksinasi. Mereka tak cucuk sebab merosakkan. Mengaku olok-olok je cucuk.

Oklah, kita terima je lah teori ni.

Tapiโ€ฆ

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
2. Kalau ye vaksin ni โ€˜merosakkanโ€™, kenapa Israel bagi vaksin nak dekat expired dekat Palestin sampai Palestin reject?
(Tengah Jun 2021 haritu.)

Kenapa tak bagi yang elok supaya Palestin terima & cucuk?

Kan senang Israel nak kawal bila Palestin dah kena cucuk?

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
Read 8 tweets
28 Jun
Menjual produk BUKANLAH satu bisnes.

(Baca lagi tulisan kontot-kontot sentap untuk cuci kepala otak...)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
Bertahun-tahun bertukar produk BUKANLAH aktiviti bisnes.
JANGAN cari produk nak dijual.
Read 21 tweets
15 Jun
Nasihat untuk anak muda (dan yang tak berapa muda ๐Ÿ˜‚)โ€ฆ

Sebelum pilih jalan hidup, ada beberapa perkara perlu ditimbang.

Yang ini RAMAI tak pernah terfikir & buat.

Sambungโ€ฆ
(Thread)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. Paling penting:
Pilih gaya hidup yang kita mahukan.

Dari situ, baru pilih apa kerjaya yang sesuai dengan gaya hidup.

Dari situ, baru pilih apa ilmu & kemahiran yang perlu dikuasai.
2. Yang biasa orang buat ialah:
A. Pilih kerjaya dulu.

B. Tak, sebenarnya pilih kerja je dulu.

Apa bezanya?

Kerjaya = fikir pasal trajektori yang lebih panjang dalam sesuatu bidang pekerjaan.

Kerja = sekadar satu snapshot dalam kehidupan kerja.
Read 18 tweets
3 Jun
Caranya mudah je untuk difahami:

1. Masukkan kerja nak dibuat dalam kalendar. Tarikh, pukul berapa, berapa lama blok masa.
2. Sampai masanya (ikut kalendar), buat!

Itu saja.
Cukup!

Nak sambung?
Boleh baca lagi...
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
(Thread) Image
1. Ye, itu je dah cukup.

Yang penting, BUAT!

Yang lebih-lebih, sebenarnya nak mencari perfection โ€” yang sebenarnya alasan (yang tak tahu apa tujuan).
2. Nothing is perfect.

Tunggu perfect tak jadi.

Buat je.

Bila dah buat nanti, baru tahu apa nak adjust.
Read 18 tweets
1 Jun
CARA PAKSA ORANG HEBAT JADI โ€˜MENTORโ€™ KITA

Yang kuning, beli tahun lepas.
Yang hijau, baru haritu.

Keluar je, terus beli tanpa soal.
Anggaran RM60 seketul.

Padahal buku Derek ni, saya tak payah baca pun.

Macam mana dia boleh jadi โ€˜mentorโ€™ saya tanpa kerelaan?

(Thread)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. Kenapa saya tak payah pun baca buku dia?

Sebab dah lebih 10 tahun baca blog dia & dengar semua interview dia.

Dah tahu dah apa dia nak cakap.
Begitu sekali saya mendalami.
2. Hampir semua buah fikir yang keluar dari kepala otak bergeliga Derek (yang terbit secara umum), saya gali:
โœ… TED Talk
โœ… Podcast
โœ… Interview
โœ… Blog post
โœ… Buku
...etc
Read 20 tweets
1 Jun
Banyak soalan marketing & bisnes ni FOKUS sangat ke arah teknikal.

Contoh:
Cemana nak tambah follower?
Apa algorithm media sosial?
Berapa kali nak posting?

Kalau nak hasil lebih banyak...
Cuba tanya soalan yang lebih baik & lebih besar.

Sila RT.
Nanti sambung.

(Thread)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. PERTAMA:
Berhenti mencari teknik rahsia.

Mencari mencari mencari ni takkan jumpa.

Sebab takde rahsia pun!
2. KEDUA:
Berfikir lebih jelas & lebih besar.

Usaha dalam rangka lebih besar.

Kecil = cubaan perah limau yang sudah kering. Perah macam mana pun, hasilnya sikit.

Besar = dapatkan lebih banyak limau. Lebih banyak perahan limat dapat dihasilkan.
Read 22 tweets
25 May
โ€œProduk apa nak jual?โ€

Dari dulu lagi saya PELIK.

Kenapa bila nak berbisnes atau tambah income je, mesti orang akan tanya nak jual apa.

Lepas tu jual produk main sebat je.

Jom tengok idea lain sikit...
(Thread yang pedas, hati-hati!)
๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡
1. Sebelum tu, yang pertama:
Kenapa bila nak jual je asik pilih produk macam orang lain?

Eg: tudung, sambal, simkad, ejen itu ini etc?

Sebab tak berfikir!
Main sauk je apa ada!
2. Kedua, cara berfikir yang luar kebiasaan (tapi mungkin lebih berhasil):

A. Apa masalah menyakitkan hati yang orang sanggup bayar untuk setelkan?

B. Apa penyelesaian masalah tu?

C. Bina, buat, siapkan penyelesaian. Jual kat orang lain yang ada masalah sama!
Read 22 tweets
18 May
TAK PUTUS IDEA KONTEN?

1. Makin banyak kita belajar, makin sedar banyak benda kita tak tahu.

2. Makin banyak kita hasilkan konten, makin jumpa banyak topik untuk dikupas.

Dalam kes 1 & 2, ada paralel:
Setiap satu pintu dibuka, akan bawa kepada lebih banyak pintu. Image
1/

Bila kita faham pasal analogi pintu ni, kita akan sedar:
Kalau tak mula buka 1 pintu pun, TAK JUMPA pun pintu yang lain.

Pintu yang lain pun belum jumpa, jangan harap nak buka.
2/

Daripada kita sibuk tunggu banyak idea konten, pandai banyak benda, reti macam-macam...

Baik kita FOKUS untuk siapkan 1 konten, belajar 1 benda, reti 1 benda.
Read 4 tweets
15 May
Dalam Space bersama @magmalaya tadi, ada topik ni:
"Kalau saya bisnes kecil, macam mana nak bersaing dengan bisnes yang dah besar?"

Macam biasa:
FRAMEWORK BEFORE WORK.

Kita fahamkan dulu isunya.
Sebelum kita pergi kepada membuat.

Baca...
(Thread) Image
1. Kenapa saya panggil ni 'mental block'?

Kenapa saya start dengan 'mental block' ni?

Sebab ini perkara yang JARANG kita nampak.

Sebab selagi 'mental block' tak selesai, kita akan terbelenggu. Tak boleh bertindak. Kalau bertindak pun, tak bertindak dengan betul.
2. Kita biasa fikir:
"Bisnes kecik susah nak bersaing dengan bisnes besar."

Apa kata kita terbalikkan?

Jadi:
"Sebenarnya, boleh je. Apa nak takut dengan bisnes besar pun?"

Sebab apa?
Read 20 tweets