Cüneyt Akman Profile picture
https://t.co/TiMMI1aDGa https://t.co/KTkNs3cOAT Yorumlarım sadece kendimi bağlar. Retweet'lerim enformasyon amaçlı olup, onaylama anlamına gelmez.
May 15, 2023 18 tweets 4 min read
1.Muhalefette moraller bozuk var. Sebep aşırı iyimser beklenti. Seçimden 1 gün önce yazdığım yazıda şunu yazdım: "Seçim yasakları gelip çattığından anketler ve doğrudan seçim tahminimi vermiyorum. Yalnız muhalefetin biraz fazla kendine güvenli ya da iyimser olduğunu düşünüyorum" 2. Otoriter rejim vasfını bile geride bırakıp yarı totaliter istibdat rejimi haline gelen 20 yıllık iktidarı tek bir seçim hamlesiyle alaşağı etmek kolay değildi. Dünyada da neredeyse hiç örneği yoktur. Fakat AKP rejimi ilk kez dün net şekilde seçimi kazanamadı.
Sep 3, 2022 10 tweets 2 min read
Aşağıdaki @ibrahimekinci16 tablosu AKP propagandistlerini akran ülkeler arası yarış bakımından yeterince yalanlıyor. Fakat gerçek bununla da sınırlı değil. İçinde bulunduğumuz durum nicelik ve nitelik açısından bakıldığında gerçekten de 2000 yılından daha kötü çünkü: + 2. Çünkü: a) 2002 ile kıyas yanlış zira 2001 krizi ardından gelen 2002 yılı istisnai ölçüde kötü ve hem doviz kurunun ikiye katlandigi ama hem de istikrar tedbirleri sonucu ekonominin küçüldüğü dönem sonrası. Eğer şimdiyi kıyaslayacaksak mesela 2000 yılı ile kıyaslayabiliriz
Jun 25, 2022 4 tweets 2 min read
Faizi düşük tutar enflasyonu yükseltirseniz 2 şey olur: 1. TL varlıklar reel getiri kazandırmaz. Kışi ve firma ya döviz (1. Tercih) ya dövize endeksli varlıklara (2. Tercih) yatırım yapar. Böylece kendi yükselttigin döviz talebini durdurmak mesele olur+
+ Yüksek enflasyon düşük kredi faizi ortamında firmalar (ve kişiler) özvarlıklarını dövize yatırırken isletme sermayelerini borcla surdurme yoluna gider. Ekonomide kaldıraç ve dolayısıyla genel risk oranı artar.
Apr 4, 2022 32 tweets 6 min read
1. Enflasyonla ilgili "aykırı" düşüncelerimi yıllar önce @paraanaliz'de yazmıştım. Bazı temel tezleri günün mânâ ve ehemmiyetine binaen 🤨 hatırlatmak isterim. Ders kitaplarında farklı enflasyon çeşitleri sayılır. Güzel bir özetini @mahfiegilmez yazmış.
mahfiegilmez.com/2022/04/enflas… 2. Betimleyici (tasvirî) bir çalışma olarak farklı enflasyon çeşitlerini saymak doğrudur. Mesela en bilineni maliyet enflasyonu ve talep enflasyonu gibi.. Ancak betimlemenin ötesine geçtiğinizde "maliyet enflasyonu"nu bile ayrı bir enflasyon türü olarak anlatmakta zorlanabiliriz
Dec 22, 2021 4 tweets 1 min read
1. Ülkede dövizin neden arttığı konusunda tıpkı enflasyonun sebebi konusuna benzer bir kafa karışıklığı var. Kuru artışının 2 aslî sebebi var: Enflasyon ve cari açık. Birinin sorumlusu devlet ve sermaye sahipleri, diğerinin sorumlusu ülkenin çarpık ve verimsiz üretim yapısı. 2. Yani yerleşiklerin dolarizasyon eğilimi, ülkedeki kur artışının sebebi degil enflasyonla birlikte bu kur artışının sonucu. Ve aynı şekilde geribesleme etkisiyle ayni zamanda tali ve kısmî bir sonucu.
Jun 27, 2021 8 tweets 2 min read
Ittihat Terakki dönemini yazı ve kitaplarında en sert eleştirenlerdenim. Fakat soylemek zorundayı ki, son zamanlarda aynısının tıpkısı bu minvalde klişe yazılarla günümüz mafya-devlet ilişkisini ITC ile başlatmak için ya cahil, ya kötü niyetli ya da tembel olmak gerekir. 1. Yazıdaki kasıtlı eksiklik yanlışlıkların birkaçına değinmek gerekirse
A) Gayrimeşru serserileri kişi çıkarı için çalıştırılan hafiyelik (istihbarat) teşkilatı için ilk örgütleyen, meşhur Fehim Paşa serserisi vasıtasıyla Abdülhamit idaresidir. Asla yazmaz bunu klişeciler
Mar 18, 2021 13 tweets 3 min read
1. Güzel haber olmuş @ALUSESRA'a teşekkürler. PPK'nın faiz hakkında alacağı karar için tutumumu birkaç tvitle açıklayayım. Öncelikle +75 bp bence -mecbur kalındığından- yeterli olur. Ama faiz artışını artık doğru bulmuyorum. +

cumhuriyet.com.tr/haber/uzmanlar… 2. Türkiye adeta emme basma tulumba vasıtasıyla tüm kaynaklarını uluslararası para sahiplerine akıtıyor.
Faiz artmadığında kur yükseliyor, o zaman ülkeye döviz sokuyorlar. Kur daha fazla artmasın diye faizler mecburen yükseltildiğinden çok yüksek faiz geliri elde ediyorlar. +
Jan 9, 2021 11 tweets 2 min read
1. Siyasal bilimciler kusura bakmasın ama fikrim şu: Bu iktidar ne faşisttir, ne liberal, ne muhafazakar; ve (artık liberaller de hemfikirdir sanırım) ne de kendince demokrat. Ekoloji için Kımıl Zararlısı"nın işlevi neyse Türkiye toplumu için o zihniyetin işlevi odur. 2. Çünkü: iktidardakilerin kişisel niteliklerinden bağımsız olarak bu zihniyete ve güce karşı savunduğumuz şeylere bakın: Ülkenin gölü, suyu, ormanı; kültürel mirası, şehirleri ve kırları... Üniversiteleri, hâttâ anaokulları...
Jan 7, 2021 4 tweets 1 min read
1. Abartılı bir benzetme ve günümüze pek de uymuyor ilk bakışta; ama alınacak dersler de yok değil. Hitler'in iktidarı gasp etmeye yönelik ilk girişimi olan "Birahane Darbesi" başarısız olmuş, kendi de hapsi boylamıştı. Bu fiyasko sonradan iktidar olmasını engelleyememişti. 2. Dün geceden sonra Amerikalı (küçük harfle) demokratların ve (büyük harfle) Demokratlar'ın (Demokrat Pari) tavrı çok önemli. Ne kutuplaştırmayı arttıracak kadar keskin davranmalılar ne de yapılanları cezasız bırakacak kadar pasif ve affedici. İşleri zor aslında.
Sep 12, 2020 11 tweets 2 min read
1. 12 Eylül, öncesiyle ve sonrasıyla bir sürecin adıdır. Öncesinde 68'in yükselen sol dalgasına karşı tüm dünyadaki soğuk savaş saldırısının TR'deki uygulaması olan kontrgerilla ile planlanmış kitlesel cinayetler vardı. 12 Eylül bu aşamayı düzenlemek ve tamamlamak için yapıldı. 2. 12 Eylül'ün emperyalizmin işbirlikçisi olma yönü sonraki "liberal" ihanetin bilhassa kapatmaya çalıştığı temel bir unsur. Onlara göre asıl suçlu ve sorumlu sosyalistlerdi. Bkz. Ümit Kıvanç: "ABD'nin her istediği oluyordu zaten Türkiye'de, niye darbe yaptırsın, manyak mı?"
Aug 10, 2020 12 tweets 2 min read
1. Türkiye bu Navtex meselesinde haklı olan taraftır. Yunanistan 1945'te Italya'dan 12 adaları devralınca artık Turkiye'yi sahillerine hapsedebilecegini, Ege'yi bir Yunan denizi olarak kabul ettirebileceğini düşündü.Kibrıs'ın EOKA eliyle ilhak projesi de kuşatmayı tamamlayacaktı 2. Yunanistan'in özellikle sagcı hükümetleri o eski "megalo idea" hedefinin çağdaş versiyonu olarak gördüğü bu projeye angaje. Türkiye bunu savaş zoru olmadan kabul edemezdi. Zaten aynı amaca hizmet eden 12 mil ilanı da "casus belli" ilanina yol açmıştı.
Mar 22, 2020 13 tweets 2 min read
"Evrim diye bir şey yoktur" diye yırtınıp duran, bütün canlılar ezelden beri nasıl yaratıldılarsa hâlâ öyledirler" diye vaaz veren, müfredattan evrim konusunu çıkaranlar şimdilerde boyuna "mutasyon" geçiren virüsten bahsediyorlar.
Tabiat işte bazen de böyle öğretiyor. 1.Evrim tvitime birkaç çeşit tepki geldi. (Kendi içinde) en "tutarlı"sı "Demek maymundan değil virusten gelmişsin" idi. O da ortaçağ Hristiyanlığından devşirilen bir siyasal düşüncenin, "islamizm"in, cehaletle simbiyosis/ortakyaşamının (zararlı ama) acınası durumunu gösteriyor.
Oct 22, 2019 19 tweets 3 min read
1. Olayı sadece reel dış politika açısından bir değerlendirelim. Türkiye hükümeti "Şam'da namaza" derken az daha evdeki seccadeden oluyordu. Türkiye'yi varlık yokluk (beka ) sorununa kadar getirmişti. 2. İşin sonunda hükümet bütün o islamofaşist eğilimler taşıyan sevdalardan vazgeçmek zorunda kaldı. Bunun adı stratejik yenilgidir. Stratejik yenilgileri daima değilse de çokluk içte dışta bir dizi artçı mağlubiyet takip eder.