Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri Profile picture
🇲🇾 Senator | Member of @muslimelders | Member of The Assembly of Muslim Jurists of America | Chairman, @usim B.O.D.
Jan 12 5 tweets 2 min read
Pondok Moden Al-‘Abaqirah dan Ma’alim al-Sunan li Dirasati al-Sunnah al-Nabawiyyah adalah hasil cetusan hasrat saya semasa menjawat jawatan Mufti Wilayah Persekutuan untuk melihat pengajian agama peringkat menengah dimartabatkan di Kuala Lumpur. ImageImageImageImage Banyak model sekolah termasuk pondok, pesantren, dan madrasah dikaji sebelum saya mengusulkan kertas kerja penubuhan kedua-dua institusi di bawah Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) ini.
Dec 23, 2022 10 tweets 2 min read
I commending @alimamaltayeb Grand Imam of Al-Azhar’s stand and profoundly regret the choice made by Afghanistan authorities to deny Afghan women access to university education. It clearly contradicts Islamic principles and the urge for both men and women to seek knowledge. Image Both genders are honourable and serve as Allah's vicegerent on Earth. Education is both a right and an obligation for all men and women. “Seeking knowledge is an obligation on every Muslim." declared Prophet Muhammad.
Nov 24, 2022 21 tweets 4 min read
DS @anwaribrahim, Ini Nasihat Saya

Saya mula menulis tentang Fiqh Politik sempena Pilihanraya Umum ke-15 sejak 17 November 2022 sehinggalah ke hari ini (zulkiflialbakri.com/category/fiqh-…) Saya putuskan hari ini sebagai hari terakhir saya menulis bagi siri khas ini. Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah SWT kerana kemelut pasca PRU-15 telah selesai. Apa jua yang terjadi adalah kehendak Allah SWT. Saya doakan semoga dipermudahkan segala urusan dan pertadbiran negara dengan jayanya.
Nov 24, 2022 6 tweets 1 min read
إن لله تعالى ما أعطى؛ ولله ما أخذ؛ وكل شيء عنده بأجلٍ مسمى؛ نصبر ونحتسب ولا نقول إلا ما يرضي ربنا: الحمد لله؛ إنا لله وإنا إليه راجعون. Image إن مُصابنا في فقد شيخنا الجليل محمود الطحان الحلبي؛ ونظيره من علماءِنا الأجِلّاء رحمهم الله تعالى؛ مصاب جلل.
Nov 24, 2022 5 tweets 1 min read
Lagi pembaharuan di @usim.

USIM Tijarah Holdings menerima dua orang Felo Budi yang berkepakaran tinggi dalam bidang masing-masing, bagi memacu visi, misi dan objektif syarikat. Datuk Mohd Redza Shah Abdul Wahid adalah bekas Ketua Pegawai Eksekutif Bank Muamalat, dan juga Pengerusi Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).
Nov 23, 2022 9 tweets 2 min read
Fiqh Toleransi - 1

Saya tersentuh dengan acara pembukaan #FIFAWorldCup di Qatar yang menampilkan Ghanim Al Muftah dan Morgan Freeman yang berbual tentang toleransi sambil Ghanim Al Muftah membacakan Surah Al-Hujurat ayat 13. Dalam Bahasa Arab, terdapat istilah al-tasamuh (التسامح) dan al-samahah (السماحة) yang merujuk kepada toleransi. Ia berasa daripada al-samh (السمح) yang memberi makna memberi dan mengambil, tidak sahaja mengharapkan satu pihak memberi dan pihak lain menerima.
Nov 23, 2022 9 tweets 2 min read
Semalam telah berlangsung 4 perlawanan Piala Dunia:

• Argentina 1 - 2 Arab Saudi
• Denmark 0 - 0 Tunisia
• Mexico 0 - 0 Poland
• Perancis 4 - 1 Australia

⬇️⬇️⬇️ Seusai Kuliah Maghrib yang saya sampaikan di Masjid Al-Ehsaniah Bt. 16, Rawang saya telah diberitakan dengan kejutan besar yang digelar 'Greatest upset' yang telah dilakukan oleh pasukan Arab Saudi ke atas antara pasukan pilihan juara Argentina pada edisi Piala Dunia kali ini.
Nov 22, 2022 8 tweets 2 min read
Segala puji bagi Allah atas kurniaan nikmat kesihatan buat kita. Saya masih terkesan serta merasa terharu atas tindakan murni kerajaan Qatar dan penganjur Piala Dunia 2022 - FIFA di atas usaha memartabatkan Al-Quran di persada dunia sebagai petunjuk sekalian alam. ImageImageImage Empat tahun sekali, apabila bermulanya sepak mula Piala Dunia, pelbagai perbincangan dan demam Piala Dunia begitu terasa bahangnya, namun kali ini di Malaysia diganti pula dengan demam Pilihanraya Umum.
Nov 20, 2022 11 tweets 7 min read
Jawatan adalah beban amanah, bukan kemuliaan. Tidak ada masa untuk berbulan madu. Lihatlah sejarah dan kisah Khalifah Umar bin Abdul Aziz pada malam pelantikannya diisi dengan meneruskan kerja sehingga larut malam. Kita perlu bersedia untuk economic recession. Apa yang saya inginkan pasca PRU15?

1. Pelbagai bangsa dan etnik yang hormat-menghormati, hidup berpaksikan peaceful co-existence. Itulah yg saya tegaskan sejak menjawat jawatan Mufti pd 2014 sehinggalah baru2 ini semasa meeting bersama Sheikhul Azhar dan Pope Francis di Bahrain
Nov 20, 2022 5 tweets 1 min read
FIQH POLITIK - 7
Penasihat yang Baik

Kita selalu memfokuskan pemimpin, tapi jarang melihat siapakah penasihatnya. Penasihat yang baik adalah yang bijaksana dan taat. Penasihat inilah yang berperanan besar dalam mencorakkan seseorang pemimpin, selain kemampuan kepimpinan seorang pemimpin itu sendiri.
Nov 11, 2022 10 tweets 2 min read
Allah SWT pertemukan saya dengan almarhum Pak Su Mid pada Mac 2021 dalam satu pertemuan tertutup ketika kunjungan rasmi saya ke negeri Kedah Darul Aman, semasa menjawat jawatan Menteri. Malaysia khususnya Kedah masih berkecamuk dengan pandemik COVID-19. Ketika itu, saya arahkan agensi-agensi agama peringkat Persekutuan untuk turun mengagihkan bantuan ke segenap pelosok negeri jelapang padi itu.
Nov 1, 2022 11 tweets 2 min read
FIQH POLITIK - 5
MEMBENTUK KERAJAAN “ACUAN MUSA” PASCA PRU 15 BUKAN TUGAS MUDAH

Secara realiti, hampir mustahil untuk membentuk sebuah kerajaan dengan wibawa jalinan al-qawi dan al-amin. Parti A ada kekuatannya dan sudah pasti di situ terselit juga kelemahannya. Parti B tampak meyakinkan dari sudut kredibiliti tetapi pasti ada kekurangannya yang tidak mampu ditampung. Al-Qawi mungkin ada pada Parti A, al-Amin pula bersama dengan Parti B.
Sep 7, 2022 7 tweets 1 min read
Seorang anak yang dianiayai bapanya dari sudut seksual dan emosi bukanlah satu isu yang kecil. Saya tidak pasti kebenarannya kerana satu-satunya kaedah untuk mensahihkannya adalah muka pengadilan. Tindakan untuk melaporkan ke balai polis adalah amat wajar dan paling utama. Sebelum kita membangkitkan tentang aib, perkara yang lebih penting untuk kita muhasabah bersama adalah bagaimana sepatutnya sistem keibubapaan berfungsi sebagai tempat untuk anak-anak mengadu dan melaporkan sebarang masalah.
Sep 5, 2022 7 tweets 2 min read
Tengahari tadi saya menerima kunjungan mahabbah Habib Ali Baqir al-Saqqaf, seorang ilmuan muda yang baharu sahaja menyiapkan kajian peringkat Doktor Falsafah dalam bidang Maqasid Syariah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Image Beliau berkongsikan beberapa usaha dakwahnya melalui pengajian Ilmu Mantiq yang dikelolakannya secara fizikal dan dalam talian di Malaysia. Image
Aug 12, 2022 5 tweets 1 min read
Saya berkongsi nada yang sama dengan Mufti Pulau Pinang, Mufti Pahang, dan Mufti Perlis akan keperluan Kerajaan mempunyai polisi yang jelas bagi melarang mana-mana syarikat perniagaan atau perkhidmatan membabitkan pekerja Muslim dalam urusan penjualan atau perkhidmatan arak. Al-Marhum Syeikh ‘Atiyyah Saqr ketika ditanya tentang orang yang bekerja di sektor yang membantu penjualan arak beliau menjawab:
Aug 11, 2022 9 tweets 2 min read
WANITA JUGA ADA HAK

Dewan Negara sebentar tadi membahaskan usul berkaitan kewarganegaraan kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia. Hak seorang wanita khususnya seorang ibu warganegara Malaysia untuk mendapatkan kewarganegaraan Malaysian bagi anak-anaknya perlu diteliti dengan holistik oleh Kerajaan.
Aug 10, 2022 7 tweets 2 min read
Petang tadi saya membahaskan RUU Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Pindaan) 2022 di Dewan Negara. Saya memberi sokongan penuh terhadap RUU ini cuma ada beberapa saranan yang boleh diberi perhatian. Image • Fungsi Maju Ternak sekiranya RUU ini diluluskan kelak.
• Keperluan FAMA untuk memberi fokus yang lebih kepada kawasan pedalaman dan terpinggir.
Jul 7, 2022 16 tweets 2 min read
Puasa Ikut Hari Arafah di Malaysia atau Arab Saudi?

Pada tahun ini, berlaku kenampakan anak bulan Zulhijjah di Arab Saudi awal sehari berbanding di Malaysia. Natijahnya, penentuan puasa hari Arafah berselisih sehari antara kita di Malaysia dengan penduduk di Arab Saudi. Secara asasnya, matla’ negara Malaysia adalah berbeza dengan matla’ Arab Saudi kerana kedudukan kedua-dua negara ini adalah berbeza. Jarak antara Malaysia dan Arab Saudi adalah dianggarkan dalam 7000 kilometer dan jarak masa antara kedua negara ini adalah lebih kurang 5 jam.
Apr 19, 2022 4 tweets 1 min read
Pagi tadi saya menghadiri Majlis Perasmian Bangunan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan serta Pelancaran Aplikasi Quran Isyarat @usim yang telah disempurnakan oleh DYMM Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani, Tuanku Canselor USIM Turut mencemar duli berangkat ke majlis yang diadakan adalah Yang Amat Mulia Tunku Besar Seri Menanti Tunku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz, Pro-Canselor Universiti Sains Islam Malaysia.
Apr 18, 2022 18 tweets 3 min read
AN OPEN LETTER TO RASMUS PALUDAN

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

From Senator Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, member of the House of Senate, Malaysia to Rasmus Paludan, leader of Stram Kurs, Denmark. Peace be upon he who follows the guidance. Image I have been closely following several events involving you which include the burning of the Quran that led to demonstrations for years. This is clearly an act of incitement and provocation.
Aug 12, 2021 8 tweets 2 min read
VAKSIN COVID-19 UNTUK IBU HAMIL

Saya mengambil maklum kenyataan Tan Sri Dato’ Sri Dr. @DGHisham, Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia tentang peningkatan jangkitan COVID-19 dalam kalangan ibu hamil. Image Sepanjang Jun 2021, 17 kes kematian direkodkan di mana 15 kes belum divaksin dan 2 kes menerima 1 dos vaksin. Alhamdulillah, daripada 146, 759 orang ibu hamil yang mendaftar di MySejahtera, 20% daripadanya telah lengkap menerima 2 dos vaksin.