e-Αmyna Profile picture
Defense, Economy and Foreign Policy I Emphasis on Greece and Cyprus
Magdi Shalash Profile picture 1 subscribed
May 19, 2023 8 tweets 3 min read
🧵ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ...
1/ Στις 19 Μαΐου 2023, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές, οι New York Times δημοσιεύουν άρθρο για υποτιθέμενη επαναπροώθηση λαθρομεταναστών από τη Λέσβο που βασίζεται σε μία και μοναδική πηγή: τον αραβικής καταγωγής Fayad Mulla, μόνιμο κάτοικο Βιέννης. Image 2/ Οι NYT παρουσιάζουν τον Fayad Mulla ως «Austrian aid worker», δηλαδή ως έναν απλό υπάλληλο ΜΚΟ που τα τελευταία 2,5 έτη προσπαθεί να καταγράψει περιστατικά δήθεν κακομεταχείρισης λαθρομεταναστών στο νησί της Λέσβου. Image
May 18, 2023 16 tweets 10 min read
🧵Ρωσικά "ενεργά μέτρα" και η σχέση τους με ελληνικά πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ.
1. Τον Ιανουάριο, ενόσω εξελισσόταν η επικοινωνιακή επίθεση κατά του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ. Φλώρου, είχαμε αναφέρει τον όρο aktivnye meropriyatiya, επιφυλασσόμενοι για το μέλλον. Το μέλλον ήρθε... twitter.com/i/web/status/1… 2. Ως "ενεργά μέτρα"(aktivnye meropriyatiya) στην ορολογία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών νοούνται οι κεκαλυμμένες επιχειρήσεις άσκησης πολιτικής επιρροής σε άλλα κράτη, όπως η υποστήριξη φιλικών πολιτικών δυνάμεων, η πρόκληση αναταραχής και η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών.
Jan 26, 2023 8 tweets 3 min read
Σύντομο🧵για το θέμα #υποκλοπές και την #πρόταση_μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας:
1. Το σύνολο των προσώπων που ανέφερε ο Α.Τσίπρας ως παρακολουθούμενα μετά την ενημέρωσή του από την ΑΔΑΕ, έχουν ή είχαν καθήκοντα που έχουν σχέση με την εθνική ασφάλεια. 2. Εκτός από τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Φλώρο, τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Λαλούση, τον πρώην ΣΕΑ Αντιναύαρχο ε.α. Διακόπουλο, καθώς και τους πρώην και νυν επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ Θ. Λάγιο και Α. Αλεξόπουλο, σχέση με την εθνική ασφάλεια είχε και ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Ενέργειας ως το 2021.
Jan 14, 2023 8 tweets 3 min read
Σύντομο 🧵περί προπαγάνδας: στο πρωτοσέλιδο του @documentonews αναφέρεται ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός #Φλώρος εμφανίζεται από έκθεση της ΕΥΠ "να αγοράζει σπίτι με 600.000 Ευρώ μαύρο χρήμα", αλλά το άρθρο στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται σε αγορά κατοικίας του γαμπρού του.../1 ...χωρίς καμία συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ και χωρίς να προκύπτει καταβολή μαύρου χρήματος ούτε από τον γαμπρό του! Αλλά το πρωτοσέλιδο διοχετεύτηκε από σήμερα παντού και θα κρέμεται αύριο στα περίπτερα, ενώ ελάχιστοι θα αγοράσουν την εφημερίδα για να διαβάσουν το εσωτερικό άρθρο.. /2
Jan 14, 2023 5 tweets 1 min read
Απάντηση Α/ΓΕΕΘΑ σε δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογραφικού βόθρου:
"Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για την χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα. (1/5) Επειδή, η πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης επεκτείνεται σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειας του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς (2/5)
Jan 13, 2023 4 tweets 1 min read
Συμπληρώνονται 16 μήνες από την υποβολή του τουρκικού αιτήματος για την προμήθεια 40 F-16 Viper, τον εκσυγχρονισμό 79 υφιστάμενων και μεγάλο πακέτο όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, αξίας άνω των $10 δισ. και ήταν αναμενόμενο ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή: Η κυβέρνηση του προέδρου Biden ετοιμάζεται, όπως είχε ο ίδιος είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι, να προωθήσει το αίτημα προς έγκριση στο Κογκρέσο. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μεταξύ άλλων το αντάλλαγμα στον εκβιασμό της Τουρκίας στο ζήτημα επέκτασης του ΝΑΤΟ.
Dec 6, 2022 8 tweets 2 min read
Όταν, τον Ιανουάριο του 2020, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ως νέο Α/ΓΕΕΘΑ τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, είχαμε γράψει: "Εξαιρετικός αξιωματικός γενικής αποδοχής, μάχιμος και κατηρτισμένος, αποτελεί εγγύηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν άριστη ηγεσία στις ταραγμένες ημέρες που έρχονται". Image Πολύ σύντομα ο Α/ΓΕΕΘΑ ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες, ηγούμενος άριστα των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την υβριδική τουρκοκίνητη εισβολή μεταναστών του Μαρτίου 2020 και κατά την παρατεταμένη ελληνοτουρκική κρίση Ιουλίου - Αυγούστου 2020.
Nov 1, 2022 12 tweets 4 min read
🧵Τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε και διαβάσαμε απίστευτες δηλώσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα επανεξοπλισμού των Ελληνικών Eνόπλων Δυνάμεων και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Σταχυολογούμε και προσέξτε τη φρασεολογία: • Ε. Αποστολάκης (Τα Νέα, 22/10/2022): «Χάθηκε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία να ενισχυθεί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία από το τεράστιο ποσό των 14 δισ. που έχουν αποφασιστεί για εξοπλιστικά προγράμματα».
Jun 6, 2022 6 tweets 2 min read
🧵Eπί σειρά ετών γράφουμε για την ανάγκη διεθνοποίησης του τουρκικού επεκτατισμού, κάτι που επιτέλους γίνεται πράξη: Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Εστία», το ΥΠΕΞ απέστειλε στις 10 Μαΐου σε όλες τις Πρεσβείες μας έναν χάρτη στην αγγλική γλώσσα που παρουσιάζει την υπερσυγκέντρωση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια. Ενδεικτικά διακρίνονται οι σημαντικότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (από Βορρά προς Νότο): ο ναύσταθμος Gölcük και οι ναυτικές βάσεις Φώκαιας και Aksaz, οι αεροπορικές βάσεις Bandirma, Balikesir
Mar 22, 2022 6 tweets 2 min read
Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν:
1. Σεβαστή η άποψη όσων διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.
2. Παντελώς ακατανόητη η θέση περί ουδετερότητας. Και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία για την παράνομη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία όπως επίσης και τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων πλην ενός: της Τουρκίας.
3. Η ουσία βρίσκεται εδώ: Σχεδόν 1 στους 4 θεωρεί ότι η Ελλάδα όφειλε να μην καταδικάσει την ρωσική εισβολή, δηλαδή να συνταχθεί με τους τέσσερις
Mar 11, 2022 15 tweets 4 min read
🧵Η τελευταία κινητοποίηση του εφεδρικού δυναμικού της χώρας πραγματοποιήθηκε στην Κρίση των Ιμίων και συγκεκριμένα στις 23:55 της 30ης Ιανουαρίου 1996 με τον Ελληνικό Στρατό να διατάσσει Μερική Επιστράτευση της τοπικής εφεδρείας στην περιοχή της Θράκης και των νήσων του Αιγαίου. Image Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν όλοι οι πυρήνες, οι έφεδροι της αυτομάτου ένταξης τοπικά διαμένοντες και οι αναπληρωματικοί έφεδροι. Ο μηχανισμός της κινητοποίησης των εφέδρων λειτούργησε υποδειγματικά παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (χιόνι στη Θράκη και βροχή στα νησιά).
Feb 24, 2022 23 tweets 8 min read
Κατεστραμμένα συστήματα ραντάρ στην περιοχή της Μαριούπολης. Όπως αναμενόταν, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε με την καταστροφή του δικτύου αεράμυνας (ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης και Α/Α συστήματα) και την προσβολή όλων των αεροδρομίων (πολιτικών και στρατιωτικών). To πιο χαρακτηριστικό βίντεο μέχρι στιγμής: Η στιγμή της προσβολής του δυτικότερου αεροδρομίου στο Ivano-Frankivsk, 130 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, από βλήμα μακρού πλήγματος Kalibr.
Feb 23, 2022 4 tweets 1 min read
Eξαιρετικά ενδιαφέροντα και τα 100+ σχόλια για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας-Κύπρου με προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αποδώσουν επιχειρησιακά σε βραχυπρόθεσμο χρονικό πλαίσιο, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Τα σημαντικότερα ομαδοποιημένα: 1. Εντατικοποίηση της εκπαίδευσης μονίμων, στρατευσίμων, εφέδρων και εθνοφυλάκων / έμφαση στο Basic Soldiering / χορήγηση σύγχρονων υλικών και ατομικών ειδών μαχητή / αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από πάσης φύσεως πάρεργα.
2. Δοκιμή Επιχειρησιακών Σχεδίων σε ευρεία κλίμακα.
Feb 2, 2022 7 tweets 2 min read
🧵Όταν η Τουρκία υπέγραφε σύμβαση αξίας $1 δισ. στις 7 Μαΐου 2015 με την ισπανική Navantia για τη ναυπήγηση του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων ANADOLU (εδώ σε δοκιμή σωστικών μέσων για εγκατάλειψη πληρώματος), σίγουρα δεν περίμενε τι θα επακολουθούσε. Ο αρχικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη Α/Φ κάθετης απο/προσνήωσης F-35Β εγκαταλείφθηκε μετά τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα και οι κρούσεις σε Ισπανία & Ιταλία για μεταβίβαση μεταχειρισμένων AV-8B Harrier έπεσαν στο κενό. Κανένα πρόβλημα, σκέφτηκαν οι Τούρκοι επιτελείς, θα το αξιοποιήσουμε ως ελικοπτεροφόρο!
Jan 24, 2022 17 tweets 4 min read
MEGA🧵ΚΥΤ/ΠΡΟΚΕΚΑ Φυλακίου Έβρου - Zητείται σοβαρότητα από όλους:
Το 2008 δημιουργήθηκε ο Ειδικός Χώρος Παραμονής Αλλοδαπών (ΕΧΠΑ) στο Φυλάκιο Έβρου ως οργανωμένο κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών όπως το αντίστοιχο στην Αμυγδαλέζα. Το 2013 λειτούργησε ως ΚΕΠΥ με μέγιστη χωρητικότητα 378 ατόμων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αυξημένων πληθυσμιακών ροών, κυρίως από το Αφγανιστάν και την Συρία. Σήμερα διαμένουν 231 άτομα στην συγκεκριμένη δομή λαθρομεταναστών (Μηταράκης στο ΒΕΡΓΙΝΑ TV στις 20/01/2022), η οποία αποτελείται από:
Oct 15, 2020 10 tweets 5 min read
Συλλεκτικό thread για Τουρκικό Ναυτικό

1953: Βύθιση υποβρυχίου DUMLUPINAR μετά από πρόσκρουση με φορτηγό πλοίο στα Δαρδανέλλια, 81 νεκροί.
1974: Βύθιση αντιτορπιλικού KOCATEPE (D354) και προσβολή Α/Τ ADATEPE (D353) και CAKMAK (D349) από φίλια πυρά δυτικά Πάφου, 67 νεκροί. 1992: Προσβολή αντιτορπιλικού MUAVENET (DM357) από ζεύγος βλημάτων Sea Sparrow του USS SARATOGA κατά την διάρκεια άσκησης προσομοίωσης, 5 νεκροί.
1996: Προσάραξη φρεγάτας YAVUZ (F240) στην Κω, καθαίρεση Κυβερνήτη
Aug 31, 2020 14 tweets 4 min read
H για πρώτη φορά μετά από 25 έτη (αντιγράφουμε από την επίσημη ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ) «μαζική, αφανής, τελεσφόρα και απολύτως επιτυχής μετάβαση, εκτέλεση επιχειρήσεων και επιστροφή 8 μαχητικών της ΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία» ήταν αυτονόητο ότι θα προκαλούσε παροξυσμό στην Τουρκία. H αποτυχία του τουρκικού συστήματος αεράμυνας να εντοπίσει δύο φορές την μετάβαση:
• 2 Α/Φ F-16 BLK 52+ Advanced που μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ στην Πάφο στις 25 Αυγ και
• 6 Α/Φ F-16 BLK 52+ τα οποία μετέβησαν στην περιοχή της δραστηριότητας στις 27 Αυγ
Jul 28, 2020 5 tweets 2 min read
1/ Πάμε ξανά, για τελευταία φορά:
Ρώσοι τηλεφωνούν στην μητέρα Ουκρανού αξιωματικού, προσποιούμενοι ότι έχει τραυματιστεί. Ανήσυχη η μητέρα του, τον καλεί αμέσως στο κινητό του τηλέφωνο. Οι Ρώσοι εντοπίζουν το στίγμα του και δευτερόλεπτα μετά εξαϋλώνεται από πυρά πυροβολικού. 2/ 2007, Ιράκ. Αμερικανοί αναρτούν φωτό επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache που μόλις έχουν προσγειωθεί στην στρατιωτική τους βάση. Τα metadata των φωτό παρέχουν ακριβείς συντεταγμένες, τέσσερα (4) ελικόπτερα καταστρέφονται στο έδαφος από πυρά όλμων. $140 εκατ. ζημιά για selfies.
Jun 30, 2020 9 tweets 2 min read
Σε αντίθεση με ορισμένους που βλέπουν απλά "απομακρυσμένα νησιά", οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται το Αιγαίο ως ένα συνεκτικό Kill Box όπου ό,τι εισέρχεται, αναγνωρίζεται-στοχοποιείται και δύναται να καταρριφθεί/βυθισθεί. Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης του εκατέρωθεν ισοζυγίου ισχύος στο Αιγαίο είναι η εφαρμογή του βρόχου «παρατήρησης-προσδιορισμού θέσης-λήψης απόφασης-δράσης» (OODA Loop: Observe, Orient, Decide, Act) του Αμερικανού στρατηγιστή John Boyd. Σύμφωνα με τον Boyd,
May 25, 2020 9 tweets 2 min read
• 6 Mαρ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοινώνει ότι ξεκινά η επέκταση του φράκτη στον Έβρο, σημειώνοντας ότι το πιο ευάλωτο σημείο στα σύνορα είναι στο νότιο τμήμα.
• 20 Μαρ: ΠΝΠ για "Κατασκευή τεχνητού εμποδίου στο χερσαίο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην ΠΕ Έβρου". 1/ • 15 Απρ: Το ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση γνωστοποιεί στην Τουρκία ότι η κατασκευή φράχτη στην περιοχή των Φερών, μήκους περίπου 26 χιλιομέτρων, θα γίνει επί Ελληνικού εδάφους.
• 11 Μαι: Το Τ/ΥΠΕΞ απαντά με ρηματική διακοίνωση στο Ελληνικό ΥΠΕΞ, ζητώντας από την Αθήνα:
May 8, 2020 10 tweets 4 min read
Παρατηρήσεις για το σημερινό δυσφημιστικό για τη χώρα μας άρθρο του γερμανικού Der Spiegel που αναφέρεται στο θανάσιμο τραυματισμό Πακιστανού μετανάστη σε τουρκικό έδαφος στο Pazarkule από σφαίρα διαμετρήματος 5,56mm που φέρεται να έλαβε χώρα στις 10:30π.μ. της 4ης Μαρτίου 2020: 1. Αποτελεί ευτύχημα για τους ερευνητές ότι το συμβάν έλαβε χώρα ακριβώς την στιγμή που στο σημείο βρισκόταν ο τέως αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Hakan Cavusolgu ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος ανάρτησε άμεσα από το iPhone του