Efemèrides d'Arquitectura Profile picture
#Taldiacomavui, en el món de l'arquitectura van passar fets que cal recordar. Efemèrides, vídeos, projectes, curiositats i anècdotes, recopilades per @jan_xc
4 Aug
"A les unitats #polítiques (més ben dit, #dinàstiques) sembla que els ha arribat l'hora de desaparèixer en mancar autoritat efectiva a les dites dinasties; estem de retorn a les veritables unitats, que són les #nacionalistes."

—Antoni #Gaudí (en conversa amb Joan Bergós)
"Les aigües són el resum de les terres; l'aigua uneix, la terra separa. Els alemanys del Bàltic no se soldaran mai amb els del Rin; els francesos del Nord amb els del Roine; Suïssa subsisteix bé pq hi ha el #respecte mutu entre les tres #nacionalitats marcades pels llacs i rius".
"No ens podrem soldar mai: la gent del centre [#castellans] són abstractes i l'abstracció porta sempre als extrems. Els #catalans som gent d'equilibri.

De manera que, les nostres qualitats els del centre no les tenen, ni tampoc els nostres defectes: no hi ha #soldadura."

—Gaudí
Read 3 tweets
12 Jun
#Taldiacomavui de 1918 va néixer l'arquitecta nord-americana Georgia Louise Harris #Brown. Fou la primera dona #afroamericana en fer la carrera d'arquitectura als Estats Units i qui calculà l'estructura (!) dels gratacels 860-880 #Lake Shore Drive de #Mies van der Rohe a Chicago.
#Brown, filla d'una família de classe mitjana de la capital de Kansas, Topeka, estudià #arquitectura a la Universitat de Kansas entre 1938 i 1944, però l'estiu de 1942 el passà a Chicago assistint a les classes que feia #Mies van der Rohe a l'Illinois #Institute of Technology.
Acabats els estudis, el 1945 tornà a Chicago i treballà per a Kenneth Roderick #O'Neal, un arquitecte #estructurista afroamericà que també havia estudiat amb #Mies a l'IIT i que ajudava a la minoria d'arquitectes #afroamericans a trobar feina en una societat encara molt #racista.
Read 10 tweets
15 Apr
#Taldiacomavui de 1452 va néixer prop de Florència una llegenda: Leonardo da #Vinci. Geni universal i home renaixentista per excel·lència, Da Vinci practicà totes (totes!) les #arts. Se li atribueix el disseny (1519) d'aquesta espatarrant escala al Château de #Chambord, a França.
El Château de #Chambord (1519-47) es començà a construir tot just un mes després que #Leonardo morís, però els estudiosos coincideixen en dir que el #disseny del castell i de les escales és seu. Tanmateix, l'arquitecte que finalment n'executà el projecte fou Domenico da #Cortona.
Per a verificar que el #disseny de l'escala és de Da #Vinci, els estudiosos fan servir els llibres que contenen els molts dibuixos que féu #Leonardo (fins a 13.000 pàgines!...). En un d'aquests, al Còdex #Arundel, hi ha el croquis d'una escala de cargol igual que la de #Chambord.
Read 5 tweets