elenasparta Profile picture
«Οὐ λίθοις δεῖ καὶ ξύλοις τετειχίσθαι, τὰς πόλεις» ἔφη «ταῖς δὲ τῶν ἐνοικούντων ἀρεταῖς.» ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ
Magdi Shalash Profile picture 1 subscribed
Dec 12, 2023 9 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Σήμερα θα θυμηθούμε το πιο ντροπιαστικό περιστατικό της Ελληνικής διπλωματίας από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, το επεισόδιο «Νίκολσον».
Εκείνη την εποχή είχε αποφασιστεί η δενδροφύτευση του Λυκαβηττού και είχαν αναθέσει στη νεοσύστατη χωροφυλακή τη φύλαξη χώρου Image ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα ποδοπατηθούν τα δενδρύλλια από τους περιπατητές.
Ο Νικολσον όμως -ο όποιος ήταν ο επιτετραμμένος της Βρετανικής πρεσβείας- κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου περιπάτου του, προσέγγισε μαζί με τη σύζυγο του τη φυλασσόμενη περιοχή.
Jul 14, 2023 7 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Απόψε θα δούμε γιατί κατά τις απαρχές του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους η επιλογή του όρου «Βουλή των Ελλήνων» αντί του όρου «Βουλή της Ελλάδος» είχε πολύ μεγάλη σημασία και δεν έγινε καθόλου τυχαία.
Αρχικά κατά τα πρώτα στάδια της επανάστασης ο Όρος της Ελλάδος Image ή των Ελλήνων δεν είχε και πολύ μεγάλη σημασία μιας και τα σύνορα δεν είχαν ακόμα καθοριστεί και τα πάντα ήταν ρευστά.
Έτσι βλέπουμε τον Καποδίστρια να έχει τον τίτλο «Κυβερνήτης της Ελλάδος».
Επί Οθωνος όμως με τα σύνορα να είναι ήδη καθορισμένα οι λέξεις αρχίζουν Image
Jul 7, 2023 6 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Σήμερα θα ξεκινήσουμε την αποδόμηση ενός ακόμα μύθου σχετικά με την αρχαία Σπάρτη.
Όλοι μας σίγουρα έχουμε ακούσει για την πόλη-στρατόπεδο που οι τέχνες και τα γράμματα ήταν σχεδόν ανύπαρκτα αν όχι ανεπιθύμητα.
Αυτή η εικόνα όμως είναι παραπλανητική και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Η Σπάρτη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά κέντρα του αρχαίου Ελληνικού κόσμου, το οποίο ήταν μάλιστα σε θέση να προσελκύσει ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης από ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
Mar 10, 2023 13 tweets 2 min read
Σήμερα θα ξεκινήσουμε να εξετάζουμε το πολίτευμα της αρχαίας Σπάρτης, ένα πολίτευμα τόσο μοναδικό που κατόρθωσε να αναδείξει μια σχετικά μικρή πληθυσμιακά πόλη σε υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου. Καταρχάς θα πρέπει να τονίσουμε πως το Σπαρτιάτικο πολίτευμα η « μεγάλη Ρήτρα του Λυκούργου» δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάση τα δικά μας δεδομένα, πρώτον διότι είναι παλαιότερο, προϋπήρχε και επηρέασε όλα τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα
Nov 8, 2022 12 tweets 3 min read
Σαν σήμερα πριν 200 χρόνια ο Μιαούλης σπάει τον ναυτικό αποκλεισμό των Τούρκων στο Μεσολόγγι φέρνοντας τρόφιμα, πυρομαχικά και τις πολυπόθητες ενισχύσεις από την Πελοπόννησο με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. ImageImageImage Η πολιορκία, όπως έχουμε ήδη πει, άρχισε στις 25 Οκτωβρίου 1822 βρίσκοντας κλεισμένους μέσα στην πόλη τους ντόπιους, τους λιγοστούς επιζώντες του τακτικού στρατού από την εκστρατεία της Ηπείρου υπό τον Μαυροκορδάτο, τον Μάρκο Μπότσαρη με τους άντρες του και τον Κίτσο Τζαβέλα.
Oct 28, 2022 6 tweets 2 min read
Σαν σήμερα πριν 200 χρόνια λαμβάνει χώρα η «ναυμαχία» της Τενέδου.
Ο Ελληνικός στόλος χρησιμοποιώντας στο έπακρο τα πειρατικά τεχνάσματα που πολύ καλά γνώριζε, επιτέθηκε στον Τουρκικό στόλο που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Τενέδου σε μια καταδρομική επιχείρηση που μοιάζει βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία.
Δυο πυρπολικά με τους μπουρλοτιέρηδες Κωνσταντίνο Κανάρη και Γεώργιο Βρατσάνο ύψωσαν Τουρκική σημαία ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι είναι Τουρκικά εμπορικά πλοιάρια και με την βοήθεια του σκότους εισήλθαν με απόλυτη ψυχραιμία στο λιμάνι
Oct 26, 2022 5 tweets 1 min read
Όπως έχουμε ήδη πει ο Δράμαλης μετά τις συντριπτικές για αυτόν ήττες στα Δερβενάκια και στο Αγιονόρι είχε κλειστεί στο κάστρο της Ακροκορίνθου προσπαθώντας να ανασυντάξει τις δυνάμεις του.
Αποκλεισμένος από κάθε πλευρά είχε ήδη επιχειρήσει να διασπάσει τον Ελληνικό κλοιό ImageImage όμως χωρίς επιτυχία.
Έτσι πριν ακριβώς 200 χρόνια σαν σήμερα διατάζει έναν μεγάλο αριθμό ανδρών να επιχειρήσει αποβατική ενέργεια στη περιοχή της Περαχώρας Κορινθίας.
Το σχέδιο ήταν να παρακάμψει τον Ισθμό και να κυκλώσει τις Ελληνικές δυνάμεις που τον υπερασπίζονταν.
Oct 20, 2022 13 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Βασιζόμενη σε ένα χθεσινό μου σχόλιο θα ήθελα σήμερα -επειδή είμαι σίγουρη ότι αρκετοί, ειδικά από εμάς τους νεότερους, δεν το έχουν διαβάσει- να αναφερθώ στα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου.
«Τα ψηλά βουνά» εκδόθηκαν το 1918 ως αναγνωστικό της Γ’ Δημοτικού Image και ήταν έργο αρκετά καινοτόμο για την εποχή του.
Η υπόθεση του ήταν η εξής, μια ομάδα παιδιών του Δημοτικού αποφασίζουν να ανέβουν στα ψηλά άγρια δασώδη βουνά του τόπου τους και να περάσουν εκεί τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Oct 13, 2022 12 tweets 3 min read
Καλησπέρα.
Εάν θέλουμε να γνωρίσουμε καλά την αρχαία Σπάρτη, τότε είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να γνωρίζουμε και τις κοινωνικές ομάδες που την αποτελούσαν και τον ρόλο που είχε η κάθε μια από αυτές εντός του Σπαρτιατικού συστήματος. ImageImageImage Οι βασικές τάξεις στην αρχαία Σπάρτη ήταν τρεις οι Όμοιοι, οι Περίοικοι, και οι Είλωτες.
Ωστόσο θα ήταν παράληψη να μην αναφερθούμε και σε άλλες, μικρότερες αλλά σημαντικές ομάδες-υποδιαιρέσεις των τριών βασικών.
Θα ξεκινήσουμε με τους Ομοίους.
Sep 23, 2022 16 tweets 3 min read
«ἄλλως τε κἂν τύχωσι γυναικοκρατούμενοι, καθάπερ τὰ πολλὰ τῶν στρατιωτικῶν καὶ πολεμικῶν γενῶν... διὸ παρὰ τοῖς Λάκωσι τοῦθ’ ὑπῆρχεν, καὶ πολλὰ διῳκεῖτο ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἐπὶ τῆς ἀρχῆς αὐτῶν. Image καίτοι τί διαφέρει γυναῖκας ἄρχειν ἢ τοὺς ἄρχοντας ὑπὸ τῶν γυναικῶν ἄρχεσθαι;»
Αριστοτέλης.
Με αυτά του τα λόγια ο μεγάλος στοχαστής μας λέει πως θεώρει την Σπάρτη γυναικοκρατουμένη πόλη.
Αν και οφείλω να ομολογήσω πως βρίσκω τη δήλωση του λίγο υπερβολική,
Sep 8, 2022 15 tweets 3 min read
8 Σεπτεμβρίου 1822
Ο Οθωμανικός στόλος έπειτα από την καταστροφή του Δράμαλη δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να σώσει την παρτίδα για τους Τούρκους.
Ο στόλος τους υπερτερούσε ξεκάθαρα τόσο σε αριθμό πλοίων όσο και σε δύναμη πυρός αλλά οι Έλληνες υπερτερούσαν σε ναυτοσύνη.
Αυτό είχε ήδη φανεί στην ναυμαχία της Πάτρας οπού οι Έλληνες πέτυχαν μια μικρή έκτασης νίκη.
Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά και ο Ελληνικός στόλος θα ήταν αναγκασμένος να δώσει έναν αγώνα ζωής και θανάτου.
Jul 28, 2022 13 tweets 3 min read
Μετά την συντριπτική ήττα στα Δερβενάκια ο Τουρκικός στρατός υποχώρησε πανικόβλητος προς το Αργος και την Τίρυνθα.
Εκεί ο Δράμαλης αρχικά προσπάθησε να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και έπειτα έστειλε ανιχνευτές ώστε να βρει κάποια ελεύθερη διάβαση που θα του επέτρεπε να διαφύγει ImageImageImage από την ερημωμένη Αργολίδα το συντομότερο δυνατόν.
Ο Κολοκοτρώνης είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη και είχε ήδη τοποθετήσει φρουρές στα ορεινά περάσματα.
Επιπλέον διέταξε ισχυρές δυνάμεις να αποκλείσουν όλες τις οδούς διαφυγής με σκοπό να περιορίσει τους Τούρκους στην
Jul 26, 2022 16 tweets 3 min read
26 Ιουλίου 1822.
Η μεγάλη Τουρκική στρατιά του Μαχμούτ Δράμαλη Πασά κατευθύνεται προς την Κόρινθο μέσω των μικρών δερβενιών του Άργους που οι ντόπιοι αποκαλούν Δερβενάκια.
Μια μικρή ομάδα κλεφτών φράσει τον δρόμο στην πανίσχυρη στρατιά.
Οι Τουρκική εμπροσθοφυλακή βλέποντας ότι η θέση που βαστάνε οι επαναστάτες είναι δυνατή αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με σκοπό να πείσουν τους Έλληνες να τους αφήσουν να περάσουν ατουφέκιστοι.
Οι Έλληνες χρονοτριβούν.
Αυτές τις οδηγίες έχουν πάρει από τον αρχηγό.
Ας δούμε όμως πως ξεκίνησαν όλα αυτά…
Jun 15, 2022 11 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Ο Ξενοφώντας μιλώντας για την Αγωγή μας πληροφορεί ότι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία της ήταν ένας αξιωματούχος με τον τίτλο «Παιδονόμος».
Ως Παιδονόμος οριζόταν πάντα ένας από τους πλέον σεβαστούς και αξιόλογους πολίτες της Σπάρτης, τον οποίο θεωρούσαν ικανό να φέρει εις πέρας μια τόσο σημαντική αποστολή.
Επιπλέον η πολιτεία του έδινε μαστιγοφόρους με τους οποίους μπορούσε να επιβάλλει την τάξη ή να τιμωρήσει τους εφήβους που διέπρατταν σοβαρά παραπτώματα.
Ο Πλούταρχος μας λέει πως ο Παιδονόμος ξεχώριζε
Jun 13, 2022 4 tweets 1 min read
Καλησπέρα.
Το τελευταίο διάστημα βλέπω πως πολλοί Τούρκοι εθνικιστές πέφτοντας θύματα της ίδιας τους της προπαγάνδας, θεωρούν δεδομένο πως σε μια ενδεχομένη Ελληνοτουρκική σύγκρουση εάν δεν κερδίσουν τουλάχιστον δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν.
Η ιστορία όμως μας διδάσκει πως δεν είναι δυνατόν να υπολογίσουμε εκ των προτέρων τα αποτελέσματα μια ήττας.
Προσωπικά δεν βλέπω πως οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης Τουρκικής ήττας θα περιοριστούν αποκλειστικά στον ευρύτερο Αιγιακό χώρο (12 ναυτικά μίλια, ΑΟΖ, σεβασμός των δικαιωμάτων
Jun 12, 2022 5 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Επειδή όλοι μας θεωρούμε δεδομένη και επιτακτική την ανάγκη να παραμείνουν τα Ελληνικά στρατεύματα στα νησιά μας, θεωρώ πως δεν έχει αναλυθεί επαρκώς το τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν οι Τούρκοι μέσω τών εξωφρενικων αιτιασεων τους.
Θα προσπαθήσω λοιπόν μέσω δύο απλών ιστορικών παραδειγμάτων να δείξω πιο είναι το πραγματικό διακυβευμα.
Εαν -θεωρητικά πάντα- αποσυραμε τα στρατεύματα μας από τα νησιά, τότε στους Τούρκους θα ανοίγονταν δύο επιλογές.
Η πρώτη θα ήταν να εισβάλλουν και να τα κατακτήσουν ανενόχλητοι μετά από λίγα χρόνια, όπως έγινε
Jun 1, 2022 8 tweets 2 min read
Καλησπέρα
Σήμερα θα ασχοληθούμε με αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πρώτο υποχρεωτικό Δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της ιστορίας, την Σπαρτιατική Αγωγή.
Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες θεωρούσαν κομβικής σημασίας οι νέοι της πόλης να έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες και να διαπαιδαγωγούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σε θέση να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους εντός του πλαισίου που έθετε η σκληρή και απαιτητική Σπαρτιατική κοινωνία.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα αυστηρό και ομογενοποιημένο
Apr 14, 2022 13 tweets 2 min read
Καλησπέρα.
Για να κλείσει ο κύκλος των κοινοποιήσεων σχετικά με το 1821 θα πρέπει να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα, τι απέγιναν οι Οθωμανοί της Πελοποννήσου;
Καταρχάς να διευκρινίσουμε πως οι Τούρκοι δεν αποίκησαν σε μεγάλους αριθμούς την Ελλάδα και όταν αναφερόμαστε σε «Τούρκους της Πελοποννήσου» μιλάμε κυρίως για ένα σχετικά μικρό ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού που εξισλαμίστηκε.
Βεβαία ανεξαρτήτως από την βαθύτερη τους προέλευση όλοι οι Οθωμανοί μοιράζονταν την ίδια πίστη, δεν μοιράστηκαν όμως και την ίδια τύχη.
Apr 14, 2022 5 tweets 1 min read
Καλημέρα.
Αν και συνήθως αποφεύγω να αγγίζω τέτοια θέματα, αυτή τη φορά θα κάνω μια εξαίρεση και θα ενδώσω στον πειρασμό.
Είναι πασιφανές ότι το πολίτικο-δημοσιογραφικό σύστημα κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν άρχισε σταδιακά να εγκαταλείπει τις παραδοσιακά αποδεκτές απόψεις για μια σειρά θεμάτων, υιοθετώντας αυτές που παλαιότερα θα χαρακτηρίζονταν ως ακραίες θέσεις.
Το πρόβλημα όμως είναι πως η κοινή γνώμη δεν μετακινήθηκε στον ίδιο βαθμό με τις ελίτ, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αναντιστοιχίας ανάμεσα σε αυτό που τα μέσα μαζικής
Apr 12, 2022 13 tweets 3 min read
Καλησπέρα.
Ένα άλλο ιστορικό θέμα σχετικό με την επανάσταση του 21 που είδα να παραποιείται τις τελευταίες μέρες από τους γείτονες, είναι αυτό της Φιλικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους η Εταιρεία ήταν μια οργάνωση που ιδρύθηκε από τους Έλληνες του εξωτερικού ImageImage και είχε ως στόχο να παρασύρει τους Έλληνες της κυρίως Ελλάδας σε ανταρσία (αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι).
Κατά τα λεγόμενα τους, πίσω τους Φιλικούς κρυβόταν η Ρωσία και οι υπόλοιπες «σκοτεινές δυνάμεις που ήθελαν να υπονομεύσουν την Τουρκία»...
Apr 5, 2022 11 tweets 3 min read
Καλησπέρα.
Όταν οι προπαγανδιστικές σελίδες των γειτόνων αναφέρονται στα γεγονότα του 1821, υποτίθεται πως απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους Δυτικούς προσπαθώντας να τους πείσουν για την ορθότητα της δικής τους εκδοχής έναντι της Ελληνικής.
Μόνο που αυτά τα γεγονότα ImageImageImageImage δεν τους είναι άγνωστα μιας και η επανάσταση δεν έλαβε χώρα σε κάποια απομακρυσμένη και ξεχασμένη επαρχία, αλλά στα Ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ήταν ένα από τα κορυφαία γεγονότα της δεκαετίας.
Πράγματι εάν εξετάσουμε το κλίμα που επικρατούσε στη Δύση