istanbul'da emeğin izleri Profile picture
Feb 12, 2022 18 tweets 7 min read
1) Migros'un bizdeki hikayesi çok umutlu başlamıştı.
İsviçreli Duttweiler'in kooperatifler şeklinde organize ettiği, ucuz tüketim maddelerini halkın ayağına götüren Migros sistemini inceleyen İstanbul Bld. İktisat Müd. Ferruh İlter burada da kurmak için girişimde bulunmuştu. 2) Migros'un Türkiye'de de kuruluyor oluşu kamuoyunda heyecan yaratmıştı. İsviçre'deki mağazaları, alış-veriş modeli, ekonomiye katkıları, sağladığı avantajlar vb. coşkuyla ve fotoğraflar eşliğinde aktarılıyordu.

[Vatan, 15.6.1954]
Feb 16, 2021 14 tweets 5 min read
Bugün kapısına grev pankartı asılan Süreyya Operası bir süredir emekçilerin önünde eylemlerle hak aradıkları bir mekan haline de geldi. Burada bir tarihsel ironi saklı: Operaya adını veren kurucusu Süreyya İlmen'in döneminin önde gelen tekstil patronu olması.
Dahası zincirde 👇 Süreyya İlmen, II. Abdülhamit dönemi ünlü seraskeri Rıza Paşa'nın oğludur. Kendisi de genç yaşta paşa unvanını kazanmasına rağmen ordudan ayrılarak, iş hayatına atılır. 1916'da Ermeni ortağıyla Balat'ta kurduğu fabrika İstanbul'un ilk özel yün ipliği işletmesi olur. Süreyye İlmen eşi Adalet hanımla birlikte
Sep 13, 2020 21 tweets 10 min read
Vapur Paşabahçe iskelesine yaklaşırken sahil boyunca gördüğünüz devasa otel-rezidans inşaat alanı Osmanlı'dan İkibinler başına uzanan yaklaşık 200 yıllık endüstri mirasının ve katmanlı bir emek bellek mekanının yok edilişinin simgelerindendir.
Bu zincir ise unutulmasın diyedir... Alanda en eski sanayi tesisi III. Selim döneminin sanayileşme hamlesi çerçevesinde kurulan Billur Fabrika-i Hümayunu'dur. Bilinen ilk cam fabrikamızdır. 1846'dan itibaren saray adına işletilen tesiste Avrupalı ustalar çalışır ve ünlü çeşm-i bülbül tarzı ürünleri de imal ederler.
Aug 24, 2020 14 tweets 9 min read
Kadıköy'den vapura binip Beşiktaş'ta indiğinizde sizi görkemli bir bina karşılar: Şu anda uluslararası bir otel zincirinin parçası olarak hizmet veren Shangri-La Bosphorus otel. Onun erken Cumhuriyet dönemi işçi hareketinin mekanlarından birisi olduğunu düşünmek kolay değildir. Image Beşiktaş'ın, Dolmabahçe sarayının uzantılarının bittiği noktadaki bu sahil parçasının yüzyıl içindeki dönüşümünü izlemek şaşırtıcı olacaktır. 1920'lerde paşaların konaklarının yanyana dizili olduğu Hayrettin İskelesi civarı 30'larda hızla bir sanayi bölgesine dönüşecektir. ImageImageImage
Aug 12, 2020 8 tweets 5 min read
1) Petrol Sitesi, Zincirlikuyu-Levent yönünden Etiler'e giderken, Akmerkez'e varmadan hemen sağda, geniş bir alanda kurulu. Ağaçlıklar içinde, artık kent merkezinde pek göremediğimiz dokusu ve sınırlı kat yükseklikleri ile dikkat çeken bu sitenin özgün adı Petrol-İş Sitesi. 2) Site günümüzde kentin en yüksek arazi değerine sahip bölgelerinden birisinin ortasında kalmış durumda. Nitekim yakın zamanlarda Katar sermayeli bir şirket tarafından yıkılarak lüks bir rezidans, mağaza vb. bölgesine dönüştürüleceği haberleri basında yer almıştı.