Bilal EREN Profile picture
CPh.D. Bilgisayar Müh. | @avtedorg & @dijitalhayattv
Salon Çelebisi ama Züğürt Profile picture 2 subscribed
Jun 16, 2021 17 tweets 7 min read
"Aşı Olmayın, Bu bir Komplo!"

Koronavirüs sürecindeki enformasyon bombardımanıyla iyice tetiklenen "bana kül yutturamazsınız" psikolojisi, komplo teorilerini çok popülerleştirdi.

Bu teorileri çürütmede yardımcı olabilecek "komplo teorilerinin 7 türü" başlıklı Tweet zinciri.. ++ Koronavirüse dair komplo örnekleriye anlatmaya çalıştığım bu sınıflandırmayı; Stephan Lewandowsky and John Cook isimli akademisyenler yapıyor.

Merak edenler için;

climatechangecommunication.org/wp-content/upl…
Nov 19, 2020 14 tweets 5 min read
"Özel operasyonların görev gereksinimleri için kullanıyoruz."

Vice isimli haber kuruluşuna göre "Muslim Pro" isimli akıllı telefon uygulamasını kullanan 95 milyondan fazla kişinin konum bilgileri ABD Özel Hareket Komutanlığı tarafından satın alınmış.

Kutsal görevin detayları? + Habere göre başka akıllı telefon uygulamaları da (Muslim Mingle gibi) takip edilip, ayrıntılı hareket verileri satın alınmış.

Veri tedarik zincirinde yer alan uygulamaların çoğu Müslüman ülkelerde kullanılan uygulamalar. Şimdilik hangi operasyonlarda kullanıldığı ise bilinmiyor.
Aug 25, 2020 7 tweets 2 min read
Surfshark isimli VPN firmasının beş kritere göre 85 ülkeyi (küresel nüfusun %81'i) analiz ettiği "Dijital Yaşam Endeksine" göre Türkiye 44. sırada..

1. İnternete Sahip Olma Gücü
2. İnternet Kalitesi
3. E-Altyapı
4. E-Devlet
5. E-Güvenlik

sırasıyla bakalım.. + 1. İnternete Sahip Olma Gücü (En Ucuz İnternet Paketi İçin Ne Kadar Çalışılıyor?)

Küresel olarak en ucuz genişbant internet paketi için ortalama 228 dk. çalışmak gerekiyor.

En ucuz ülkeler; İsrail, Kanada, Azerbaycan, Polonya.

Türkiye 52. sırada ve 227 dk. çalışmak gerekiyor.
May 28, 2020 22 tweets 7 min read
Trump'ın bugün Sosyal Medya Şirketleri'ne yönelik çıkartmayı duyurduğu başkanlık kararnamesi nedir?

Detaylarını, sebebini ve sonuçlarını kısaca yazmaya çalışıyorum.. + Kararname, internette 18 yaşından küçükleri pornografik içeriklerden korumayı amaçlayan 1996 tarihli İletişim Uygunluk Yasası'nın (Communications Decency Act) 230. bölümüyle ilgili.

en.m.wikipedia.org/wiki/Communica…
May 18, 2020 26 tweets 10 min read
Sosyal medya içeriklerinin hangilerinin zararlı hangilerinin faydalı olduğuna kim karar vermeli?

Facebook, geçtiğimiz hafta bu kararları vermesi için bir "Gözetim Kurulu" oluşturduğunu duyurdu.

Kurulun amacı, çalışma şekli, üyeleri ve yorumlarımı içeren tweet zincirine buyurun. Kasım 2018'de fikir olarak ortaya atılan ve olgunlaştırılan kurul, geçen hafta çalışma şekli ve üyelerini belirleyerek resmiyet kazanmış oldu.

Hem Facebook hem Instagram için çalışacak kurul, bireysel itirazların 2020 içinde başlayacağını ilan etti.

oversightboard.com
May 8, 2020 25 tweets 7 min read
Elon Musk, internet hizmeti amacıyla binlerce uyduyu uzaya gönderiyor.

Bu uyduları göndermek için izin aldığı kurucuları arasında olduğumuz 155 yıllık kurumun hikayesini, yarım kalmış teknoloji serüvenimizi ve projenin hangi yeteneklere sahip olacağını öğrenmek ister misiniz? + "Savaşların sıklıkla yanlış anlamalardan kaynaklandığı düşünüldüğünde bu olağanüstü elektrikli aygıt (telgraf) savaşın en büyük nedenlerinden birini ortadan kaldıracaktır.."

17 Mayıs 1865'te Paris'te yapılan "Posta ve Telgraf Kongresi" katılımcıları bu konuşmayı alkışlıyordu.. Image
Apr 17, 2020 26 tweets 8 min read
Zihin açıcı 24 belgesel;

Yaşadığımız dijital çağa farklı pencerelerden bakan, gerçek olayları ve hayatları konu edinen "en iyi 24 "belgeseli" (bence) bir tweet zinciriyle derlemeye çalıştım, buyurun. 📍We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks

Julian Assange ve WikiLeaks'in hikayesini ödedikleri bedeller üzerinden anlatan bir belgesel..

"Her gerçeğin bir bedeli vardır!"
Aug 2, 2019 15 tweets 5 min read
“İki ana siyasi parti vardı. Birine gidip dedik ki; Gençleri hedefleyip, apolitikliği arttıracağız.. Böylece %6 oyu kaydırdık.”

Cambridge Analytica Skandalı’nı duymayanlar, duyup önemsemiyenler, önemseyip “ülkemde olur mu?” diye endişe edenler için biraz uzunca tweet zinciri. Cambridge Analytica, verilerimizi “davranış bilimlerini” kullanarak analiz edip, daha çok siyasi partilerin hedef kişi ve kitleleri “ikna etmesi” için propaganda hizmeti veren bir şirket.

2013-2018 yılları arasında 5 kıtada 200’den fazla seçimde danışmanlık yapmışlar.
Jun 25, 2019 17 tweets 3 min read
“Düşünmeye değmez mi?”

Oy verme ve ait hissetme davranışlarını asla küçümsemeden ve olaylara bakış açımızdaki sebep/sonuç ilişkisini en üstte tutarak bazı fikirlerimi paylaşmak istiyorum; Net bir tarih başlangıcı olmamakla birlikte son iki senedir ülkemizde artan “kötülüğün görünürlüğünün” tesadüf olmadığını düşünüyorum.

Daha doğrusu artan bu “görünürlüğün” doğal olmadığı kanısındayım.
Mar 1, 2019 20 tweets 7 min read
“Bir şeyleri anlayana kadar konuşmayı planlıyoruz..”

Bu mottoyla, Eylül 1949-1955 arasında bir bodrum katında düzenli olarak buluşup birbirlerine sibernetik alanında sunumlar yapan farklı dünya görüşlerinden 21 genç akademisyenin hikayesi: “Ratio Club” Image Yapay Zeka alanında rönesans etkisi yapan “Beyin için Tasarım” (1952) ve “Sibernetiğe Giriş” (1958) kitaplarının yazarı Ross Ashby, kulüple ilgili günlüğüne şöyle yazmış;

“Sibernetik alanında bir müzakere grubu kurduk. Profesörlerin girmesi yasak, sadece gençlere açık..” ImageImageImage
Feb 11, 2019 13 tweets 4 min read
“Sonuçları çok başarılı olan bir başarısızlık hikayesi”

Bugünkü anlamda uygulamalarıyla işletim sistemi, dokunmatik ekranı, e-posta, takvim hatta emojileri bile olan (akıllı telefonun atası sayılan) cihazı üreten şirketin ve dünyayı değiştiren ekibinin hikayesi için buyrun; Image Yıl 1990, zamanın ötesinde bir fikrin sahibi mühendis Marc Porat, “cebe sığacak boyutta bilgisayar” düşüncesiyle o günkü Apple CEO’su John Schulley’i ikna eder.

Ve “Silikon Vadisi’nden çıkan ancak kimsenin duymadığı en önemli şirket General Magic” kurulur. Image
Mar 29, 2018 46 tweets 13 min read
Çocuk: "Babam senin bizi gözetlediğini söylüyor"
Zuckerberg: "O senin baban değil"

Bizi bizden iyi tanıyan Facebook-CA ikilisi sadece ABD’de değil İngiltere, Nijerya, İtalya, Kenya, Meksika vb. için de ortak çalışmış. Ülke ülke taktikleri bir zincirle derlemeye çalıştım. Buyrun. Image “5 kıtada 200’den fazla seçim kampanyasında çalıştık, farklı senaryolarla eğlendik.” (CA CEO’su Nix)

Her ülke ve “hedef kitleye” göre kullandıkları farklı “dijital teknoloji” taktiklerini eğlenceyle yapmaya çalışmışlar.

Peki, neler?
Mar 22, 2018 64 tweets 12 min read
“Sadece 68 defa Beğen butonuna basmış herhangi bir Facebook kullanıcısının hangi partiye oy vereceğini %85 doğrulukla bulabiliriz”

Modern sosyal mühendislik “Cambridge Analytica” olayını, çıkan sonuçlarını, bizlerin yapabileceklerini bir zincir ile toparlamaya çalıştım. Buyrun. Cambridge Analytica; tüketici, takipçi, seçmen davranışlarını değiştirmek isteyen iş dünyası ve siyasi partilere hizmet sunmayı amaçladığını ilan ederek 2013’te Londra’da kurulmuş bir şirket.