سایت درستیسنجی با تمرکز بر ایران
https://t.co/NvnXKTSa3j
@factnameh_en :English
Telegram: https://t.co/bOsu3vumXN
Oct 18 • 8 tweets • 3 min read
در رسانهها و شبکههای اجتماعی ایران هر چند وقت یکبار این سوال که «آیا #تست_باکرگی میتواند نشان دهد که زن در گذشته رابطه جنسی واژینال داشته یا نه؟» به محل بحث و اختلاف بدل میشود.
پاسخ متخصصان و سازمانهای جهانی متولی امر بهداشت و سلامت زنان این است که «خیر»، این تست نمیتواند به این سوال در مورد زنان پاسخی قطعی و قابل اعتماد دهد./۱
👇 factnameh.com/fa/fact-checks…
سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل هر کدام در بیانیههای رسمی جداگانه در سال ۲۰۱۸ تاکید کردند هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد انجام «تستهای باکرگی» بتواند ثابت کند که آیا یک زن رابطه واژینال داشته است یا خیر و این تستها هم غیرعلمی و هم ناقض حقوق بشر هستند./۲
Nov 20, 2022 • 6 tweets • 2 min read
سالهاست حرف و حدیثهای زیادی درباره نقش «ابرآروان» در توسعه شبکه ملی اطلاعات و محدودیت اینترنت ایران مطرح است، اما تحولات یک ماه اخیر؛ انتشار گزارش تحقیقی رسانههای آلمانی و تحریم آن توسط اتحادیه اروپا، ابعاد ماجرای #ابرآروان را وارد فازی تازه کرد.👇 factnameh.com/fa/fact-checks…
⬇️
سه نشریه معتبر آلمانی، ۲۸مهر نتایج تحقیقاتی را منتشر کردند که نشان میداد شرکت آلمانی سافتکلاود پوششی صوری(Tarnfirma) برای ابرآروان در خارج از ایران است.
ابرآروان میگوید سافتکلاود، یک شریک بینالمللی سابق بوده اما شواهد نشان میدهد سافتکلاد واحدی از ابرآروان در آلمان است.
⬇️
Sep 24, 2022 • 5 tweets • 2 min read
پخش شایعات نادرست و خطرناک درباره اینترنت ماهوارهای #استارلینک!
در شبکههای اجتماعی ادعا شده که کاربرانی در ایران به اینترنت ماهوارهای استارلینک اتصال دارند و تصویر زیر را هم نشان میدهند.
این ادعا کاملا نادرست است و ممکن است امنیت کاربران را به خطر بیندازد.
⬇️
این وبسایت هیچ ربطی به شرکت استارلینک ندارد و وبسایت مستقلی برای رصد ماهوارههای استارلینک، وانوب و GPS است.
نقاط سبزرنگ براساس خوداظهاری پر میشوند و همه کاربران میتوانند با کلیک روی آیکن «+» در پایین سمت راست و کلیک روی Join the map مکان خود را روی نقشه اعلام کنند.
⬇️
Sep 3, 2022 • 7 tweets • 5 min read
۱- در گیرودار مذاکرات احیای برجام، موضوع «پادمانها» بالا گرفته.
ایران خواستار حلوفصل سیاسی ماجراست، طرف مقابل میگوید بدون روشن شدن ابهامات پادمانی، خبری از توافق نیست.
ماجرای «پادمانها» چیست؟ ابعاد احتمالی نظامی (PMD) پرونده هستهای ایران چیست؟👇
⬇️ factnameh.com/fa/fact-checks…
۲- پادمانها، مجموعه تدابیری از سوی آژانس @iaeaorg برای سنجش تعهدات کشورها و پایبندی آنها به جلوگیری از تبدیل مصارف صلحآمیز انرژی هستهای به استفادههای تسلیحاتی و ابزارهای انفجاری هستهای است. مسائل پادمانی، سوالات آژانس درباره چهار مکان است:
طرح «اصلاح نظام پرداخت یارانهای» با افزایش قیمت مواد غذایی در ایران رقم خورده است. طرحی که ابهامهای زیادی درباره آن وجود دارد، اما بازخوانی برخی فکتها میتواند شمایی کلی از واقعیت ترسیم کند.👇 factnameh.com/articles/2022-…
⬇️
نان، مرغ، تخممرغ، شیر، روغن، ماکارونی از کلیدیترین مواد غذایی مورد استفاده خانوار در ایران هستند. آخرین دادههای در دسترس هزینه و درآمد خانوار در سال ۹۹ نشان میدهد این مواد حدود ۶درصد کل هزینه خانوار شهری به خود اختصاص میدهند. این نسبت در دهک اول(کمدرآمدترین) ۱۴درصد است.
⬇️
May 14, 2022 • 4 tweets • 2 min read
احمد وحیدی، وزیر کشور: «قطع اینترنت در اهواز شایعه است». به استناد گزارشهای معتبر از داخل و خارج از ایران، این ادعا نادرست است. شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی هم گفته این قطعی «طبیعی» است و مساله را فنی دانسته که این هم به ۴دلیل نادرست است:👇 factnameh.com/fact-checks/20…
⬇️
۱- تا کنون به جز دو اظهارنظر از سوی مقامهای سیاسی و امنیتی، گزارشی فنی درباره دلایل این اختلال منتشر نشدهاست.
۲- یکیبودن مکان قطعی اینترنت با نقاطی که اعتراضهای مردم در آنها روی میدهد، گمانه عمدی بودن اختلال را تقویت میکند.
⬇️
May 6, 2022 • 9 tweets • 4 min read
پس از درگذشت #نادرطالبزاده شایعاتی درباره یهودی بودن خانواده او مطرح شده. تحقیقات ما نشان میدهد اگرچه خانواده نادر طالبزاده به نسبت مواضع سیاسی و فرهنگی او نامتعارف به نظر میرسند، اما ادعای مطرح شده درباره تبار یهودی او پایه و اساسی ندارد.👇 factnameh.com/fact-checks/20…
⬇️
پدر نادر طالبزاده، منصور اردوبادی از فرماندهان عالیرتبه ارتش در دهه ۱۳۳۰ است. در برخی منابع، از جمله خاطرات اردشیر زاهدی از نقش او در وقایع ۲۸مرداد صحبت شده که نادر طالبزاده آن را تکذیب میکند. تاکنون کسی درباره یهودی بودن منصور اردوبادی حرفی نزده است. ⬇️
May 5, 2022 • 4 tweets • 2 min read
سعید قاسمی در مراسم «وداع با پیکر #نادر_طالبزاده» موضوع ترور بیولوژیک او را مجددا مطرح کرد: «از نظر من آقا نادر شهید است. او ترور بیولوژیک شد و ما برای این مدعا هزاران دلیل داریم که اکنون مجال باز کردن همه آنها نیست.» اما این ادعا نادرست است.👇 factnameh.com/fact-checks/20…
⬇️
هیچ سندی برای اثبات ادعای ترور بیولوژیک طالبزاده وجود ندارد. پیش از این تنها خود طالبزاده این ادعا را مطرح کردهبود اما درباره این پرونده «سازمان پدافند غیرعامل» تحقیقات مفصلی کرد و «کمیسیون امنیت ملی مجلس» هم آن را بررسی و سرانجام مختومه اعلام کرد.
⬇️
Jun 8, 2021 • 48 tweets • 13 min read
✅✅فکتچک همزمان دومین #مناظره۱۴۰۰؛ در این رشته توییت گفتههای نامزدهای #انتخابات_۱۴۰۰ را درستیسنجی خواهیم کرد👇
کلیگویی و پرهیز از ارائه هر گونه فکت و سند از مهمترین ویژگیهای این مناظره تا اینجا بوده است.
May 20, 2021 • 6 tweets • 3 min read
درگیریهای اسرائیل و حماس، توجه بسیاری از رسانههای جهان را به خود جلب کرده است. چند نمونه از محتوای تصویری نادرست را که از سوی هواداران دو طرف درگیر منتشر شده، بازخوانی کردهایم. ۱/۶ factnameh.com/articles/2021-…
یکی از تصاویری که در شبکههای اجتماعی و رسانههای فارسیزبان، در سطح گستردهای منتشر شد، تصویری از دو کودک بود که با سر و صورتی خاکآلود، یکدیگر را در آغوش گرفته و در حال گریهاند. این تصویر مربوط به بمباران حلب، سوریه در سال ۲۰۱۶ است. ۲/۶
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه: «فساد در ایران سیستماتیک نیست ولی مبارزه با فساد سیستماتیک است.» هر دو گزاره مطرح شده، نادرست و بیاساس هستند. (۱/۵)
( لینک دسترسی به متن کامل گزارش) 👇factnameh.com/fact-checks/20…
پیشتر برخی مقامهای رسمی در جمهوری اسلامی وجود «فساد سیستماتیک» را تایید کردهاند.
در رتبهبندی ۲۰۲۰ شاخص ادراک فساد سازمان دیدهبان شفافیت، ایران در رتبه ۱۴۹ قرار دارد. این بالاترین رتبه ایران در ۱۰ سال اخیر و نشاندهنده افزایش فساد در بخش عمومی است. (۲/۵)
May 4, 2021 • 4 tweets • 2 min read
علی خامنهای مدعی است: «در همه جای دنیا سیاستخارجی در مجامع بالادستی تعیین میشود نه وزارت امور خارجه». بله، وزارت خارجه در هیچ کشوری تنها نهاد تعیینکننده سیاست خارجی نیست، اما این همه واقعیت نیست. ۱/۴ factnameh.com/fact-checks/20…
فرایند سیاستگذاری خارجی در کشورها متفاوت است که معمولا مسئولیت نهایی آن با عالیترین مقام سیاسی است. در بسیاری کشورها مردم از طریق انتخابات، رسانههای آزاد و نهادهای نظارتی در تعیین سیاست خارجی نقش فعال و موثر دارند. در ایران فرایند تدوین سیاست خارجی نامشخص و غیرشفاف است. ۲/۴
Mar 4, 2021 • 6 tweets • 3 min read
محمد جواد آذریجهرمی: «ما در شبکه ملی اطلاعات به دنبال قطع ارتباط با دنیا نیستیم.»
نادرست!
طبق مصوبات شورای عالی فضای مجازی کنترل، محدودیت و #قطعاینترنت جهانی دستکم در «شرایط خاص»، جزو اهداف اصلی #شبکهملی_اطلاعات است.👇(۶/۱) factnameh.com/fact-checks/20…
در سند تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات، ۵ بند «غیر قابل انتشار» وجود دارد. ما نمیدانیم محتوای این بندها چیست و چه در آن نوشته شده، اما در بخشهای قابل انتشار هم بندهایی هست که معنی آن ایجاد محدودیت، اختلال و حتی قطع اینترنت «در شرایط خاص» است. (۶/۲)
Mar 3, 2021 • 6 tweets • 2 min read
۱- متنی در شبکههای اجتماعی دستبهدست میشود که ادعا میکند هفت دانشگاه در آمریکا تایید کردهاند ویروس کرونا وجود ندارد. این ادعا شاخدار است و غیر از فارسی به زبانهای دیگری نیز منتشر شده است. 👇 factnameh.com/fact-checks/20…
۲- گروهی از مخاطبان فکتنامه، توییتها و پستهای تلگرامی را درباره این ادعا، برای ما ارسال کردند و از ما خواستند آن را بررسی کنیم.
Nov 19, 2020 • 8 tweets • 3 min read
در این مقاله صحت برخی نقل قولهای توییتری از کتاب جدید باراک اوباما را بررسی کردهایم.
و نقل قولهای منتسب به کتاب «یک سرزمین موعود» را با متن اصلی مطابقت دادهایم.
factnameh.com/articles/2020-…
“اوباما در کتابش نوشته اکثر مردم ایران به جمهوری اسلامی علاقه دارند”.
چنین عبارتی در کل کتاب وجود ندارد و اوباما چنین چیزی را در کتاب «یک سرزمین موعود» نگفته است.
رشته توییت: ماجرای اعدام #نوید_افکاری، یکی از مبهمترین و شبههبرانگیزترین پروندههای قضایی در سالهای اخیر است. پروندهای که فکتهای قطعی در آن بسیار محدود و ابهامها بسیار زیاد است.
در این مقاله ادعاهای مطرح شده را بررسی کردهایم: factnameh.com/articles/2020-…
۱-استناد قوه قضائیه برای صدور حکم اعدام «اعتراف»های نوید افکاری، «ردگیری موبایل» و «تصاویر دوربین مداربسته»ای در فاصله ۲/۵ کیلومتری محل قتل و «شهادت شهود» است.