Jäsin Ranuška Profile picture
Gimnazistu, karjalaine, vaipunu da silloi-toiči äräččy. || Lukiolainen || Language activism || Karelian || Карелка
Oct 3, 2020 32 tweets 4 min read
Kerrassaan kummallinen ja monenkarvainen ilmiö, jonka olemassaolo jaksaa hämmentää, eli:

Miten ja miksi karjalan kieli on joillekin nykypäivän ihmisille "estetiikka" ja glorifioinnin kohde?
1/
Pyörähdin (taas) instagramin kummallisessa osiossa, ja luin neopakanoiden hupsutuksia muinaisesta suomalaisuudesta, Kalevalasta ja 'vanhasta suomalaisesta shamanismista'.
2/
Aug 29, 2020 11 tweets 1 min read
Kačoin karjalan kielen kursoi Tamperel da muijal da:

Olisbo d'engoi da aigua Lugupiiri on 50€ sygyzypuolel Tampereen seudun Työväenopistos.
Kursat dmi on kai Jovensuus libo Päivännouzu-Suomes, da äijät maksau ylen äijyn.

Kuibo opastua?
Aug 4, 2020 6 tweets 1 min read
Tulikin tästä mieleen, että mäkin katoin uuden Tuntemattoman sotilaan (mentiin leffaan Suomi100 -vuoden kunniaks itsenäisyyspäivän korvilla koulun puolesta, erikoispitkä ohjaajan versio) ja liikutuin - mutten ehkä siitä syystä kuin kiekkolegenda Mats Sundin. Image Mä liikutuin, koska kuulin ensimmäistä kertaa elokuvateatterissa, ison mittaluokan elokuvassa ja tunnetun näyttelijän suusta karjalaa.
Jul 15, 2020 4 tweets 1 min read
Ryssittelemällä kaikkea ei-suomalaista tämä sorrettu pönkitti sortajan asemaansa ennen ja jälkeen sota-aikojen. Älkää käyttäkö sitä tai puolustelko sen käyttöä.
Karjalaiset ja koltansaamelaiset ovat saaneet kuulla sitä sorretun käyttämää nimitystä jo ihan tarpeeksi. Lisäksi: kun minua (karjalankielistä), eestiläistä (jonka kotikielenä on venäjä) ja suomalaista (jonka kotikielenä on venäjä) ystävääni yhdistää se, että meitä kaikkia on joku joskus kutsunut ryssiksi puhumamme kielen takia, ei 'ryssää' voi mielestäni perustella mitenkään.
Jul 11, 2020 4 tweets 1 min read
Muistatteko kun aina ja lähes joka syksy tulee mainoksia, joissa kehotetaan antamaan suojatierauha ja varomaan erityisesti pieniä, jotka vasta opettelevat kulkemaan liikenteessä? Voitaisiinko sopia, että ollaan kohteliaita ja varotaan myös meitä muita pieniä, jotka vasta opettelemme kulkemaan liikenteessä moottoriajoneuvoilla?
Että ei raivo-ohitella kolmio autonperässä ajavia, soitella torvea kun joku vielä epävarma on mielestäsi liian hidas,
Jul 4, 2020 19 tweets 10 min read
#äikänopettajat (ja muut #sugrikieli'stä kiinnostuneet) ohoi!

Yläasteella ja lukiossa käydään läpi suomen sukukieliä ja kielistä annetaan oppilaille näytteitä, jotka ovat usein tylsiä ja oppilaiden keskittymiskykyä venyttelee mm. huonolaatuiset haastatteluvideot. On välillä vaikeaa löytää sugrikielillä laulettua musiikkia netistä, koska monet löytyvät helpommin venäjänkielisillä hakusanoilla kuin suomeksi.

Osa kielinäytteistä saattaa olla sinällään tylsähköä ja luoda mielikuvaa kielistä kuolevina ja vain vanhusten puhumina.
Jun 20, 2020 14 tweets 2 min read
Mitä on homofobia? sv: homofobia, seksuaalinen väkivalta
-
-
((lista ei sulje pois yhtäkään toista muuhun seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa tai heidän kokemuksiaan, mutta esittelee ja keskittyy homofobiaan))
May 22, 2020 8 tweets 2 min read
Tiina Wiik on valehteleva kusipää ja vieläpä siinä määrin, että on valmis pilaamaan toisen ihmisen maineen ja mahdollisesti työn täysin tuulestatemmatuilla syytteillä ja siksi että joko 8v lapsi tai lapsen isä tai molemmat ovat väärinymmärtäneet täysin sen, mikä on sketsi tai miten tiktok toimii.
Lyhyesti:
Sakke on tehnyt tiktokvideon, jossa kysytään ensin lainaan kynää, sitten paperia, ja lopuksi vielä puhelinnumeroa.
Tiktokvideot ovat julkisia kuten youtubevideotkin, joten videota ei ole suunnattu suoraan kyseiselle 8-vuotiaalle eikä Sakke ole
May 14, 2020 7 tweets 1 min read
Jos on tilkku aikaa ja haluat auttaa luonnoltaan ja historiallisesti arvokasta aluetta Teiskossa, niin käy allekirjoittamassa tämä adressi! Adressi vastustaa Tampereen seurakuntayhtymän suunnitelmia rakentaa täyteen Teiskon kirkon arvokas alue.

adressit.com/teiskon_kirkon… "Vastustamme Tampereen seurakuntayhtymän pyrkimyksiä rakentaa Teiskon kirkon seudun arvokkaalle valtakunnalliselle suojelualueelle.

Museovirasto on määritellyt Teiskon 1788 rakennetun kirkon, kirkon vieressä sijaitsevan pappilansaaren sekä Teiskolan kartanon muodostaman
May 13, 2020 4 tweets 1 min read
Tasan kaksi kuukautta sitten, 13.3. istuin kuusi tuntia kirjoitussalissa kirjoittamassa b3-kieltä hiki hatussa, ja kokeen jälkeen astuin toiseen maailmaan. Ensimmäisen yo-kokeen jälkeen oli jo valmiiksi hyvin epätodellinen olo, saati sitten kun maailma oli tuon kuuden tunnin aikana mennyt eteenpäin jotain mikä tuntui kahdelta päivältä: avasin kännykän ja uutissovellus huusi koronarajoituksista, Wilmassa oli viesti koulun sulkemisesta, muut oppilaat spekuloivat sairastumisriskejä käytävällä ja kertoivat koulumme kevään konserttien yms peruuntumisista.