آشِ‌قَم‌بر همه‌عالم 🇪🇬 Profile picture
مَن کانَت مَحاسِنُهُ مَساوی
Apr 28 11 tweets 3 min read
ماجرا از ضعفِ خلافتِ اموی شروع شد. عبدالرحمن سوم پنجاه سال حکومت کرد و دولتِ ادریسیان را منقرض کرده، سرزمینشون را به قلمروِ امویان اضافه کرد. همچنین دستور داد بر منابر شیعیان را لعن کنند.
او خودش را امیرالمؤمنین و خلیفه خواند. همچنین در زمانِ او که ملقب به ناصرلدین الله شد

1/10 دورهٔ جدیدی از درگیری‌های مسلمانان و پادشاهیِ تازه متولد شده از آستوریاس یعنی کاستیل یا قشتالة رخ داد. این جنگ‌ها که اول با پیروزیِ مسلمانان همراه بود، مرهمی شد بر دردهای شورش و تفرقهٔ چندین ساله در اندلس، ولی نهایتا شکستِ فضاحت‌بارِ خندق را در پی داشت.

2/10
Apr 28 12 tweets 3 min read
من این حرف‌ها را نزدم که ادعا کنم مردمِ اندلس مردم‌ِ علیه‌السلام و درستی بودند و جنگیدند ولی چون بخت باهاشون یار نبود شکست خوردند.
سؤال اینجاست که چرا شکست خوردند؟ آیا واقعا اصلا می‌جنگیدند یا بدون مبارزه شکست مسلّم شده بود؟
فساد در اندلس بیداد می‌کرد

1/11 کمااینکه سایرِ مناطقِ امپراتوریِ اسلامی خصوصا شهرهای بزرگ هم عاری از این قضیه نبود. فساد و عشرت‌طلبی که می‌شه از ثمراتِ پیروزیِ نسل‌های قبل حسابش کرد، بعد از موفقیت‌های اولیهٔ مجاهدانِ مسلمان دامن‌گیرِ نسل‌های بعد شده بود، نسلی که یا جنگیدن بلد نبود یا حالش را نداشت.

2/11
Apr 25 10 tweets 4 min read
موسی بن نصیر تقریبا تمامِ شبه‌جزیرهٔ ایبری را تصرف کرده بود ولی تثبیتش احتیاج به زمان داشت. این تثبیت از خودش یا پسرش عبدالعزیز برمیومد که هر دو حذف شده بودند.
اولین جرقهٔ خطر در شمال‌غربیِ شبه‌جزیره خورد. در منطقهٔ آستوریاس که امروز هم به همین نام یکی از بخش‌های اسپانیاست

1/9 Image با فتحِ تولدو پایتختِ ویزیگوت‌ها، اشرافِ سابق به کوه‌های شمالِ شبه‌جزیره از جمله کوه‌های پیرنه و کوه‌های آستوریاس پناه بردند. نفوذِ فاتحانِ جدید در این کوهستان‌ها زیاد نبود خصوصا این بخشِ غربی، چون بخشِ شرقی گذرگاهی بود برای فتوحاتِ بیشتر، لذا بهش بیشتر توجه می‌شد.

2/9 Image
Image
Apr 22 14 tweets 4 min read
بی‌علاقگیِ دستگاهِ خلافت به اندلس همچنان ادامه داشت درحدی که وقتی تازه اندلس از آشفتگی‌های بعد از ترورِ عبدالعزیز بن موسی بن نصیر به دستورِ خلیفهٔ اموی سلیمان بن عبدالملک، زیرِ سایهٔ سمح بن مالک خولانی نجات پیداکرده بود، عمر بن عبدالعزیز خلیفهٔ جدید دستور داد سپاهیانِ عرب

1/13 از اندلس عقب‌نشینی کنن! ولی سمح بن مالک با نشون دادنِ استحکامات و مواضعِ خوبِ مسلمانان در اندلس به نمایندهٔ خلیفه تونست قانعش کنه. در این دوره اماراتِ اندلس از افریقیه و مغرب مستقل می‌شه. کمی بعد سمح بن مالک در اولین تلاشِ جدی برای عبور از پیرنه در شهرِ تولوز کشته شد.

2/13 Image
Image
Apr 21 6 tweets 2 min read
حتی خودِ موسی بن نصیر هم اول موافقِ لشکرکشی به اندلس نبود، بلکه اقدامِ خودسرانهٔ طارق بن زیاد جرقهٔ #فتح_اندلس را زد. وقتی موسی در طلیطله (تولدو) پایتختِ فتح شدهٔ ویزیگوت‌ها طارق را دید با تازیانه کتکش زد و مدتی از مقامش عزلش کرد، ولی بعدا برش گردوند و علی‌رغمِ ناراحتی‌ها

1/5 هر دو خیلی خوب برای فتحِ کاملِ شبه‌جزیرهٔ ایبری با هم همکاری کردند.
طارق برده بود و بربر.
وقتی موسی و طارق به نزدیکیِ دمشق رسیدند، سلیمان بن عبدالملک که ولیعهدِ ولید بود ازشون می‌خواد مدتی صبرکنند تا ولید بمیره و بعد واردِ دمشق شن تا افتخارِ فتوحات به اسمِ سلیمان بخوره

2/5
Apr 20 5 tweets 1 min read
#فتح_اندلس ابتکارِ شخصِ موسی بن نُصیر بود. موسی از تابعینِ قبیلهٔ لخم بود، همون هم‌پیمانانِ ساسانیان که مدت‌ها بر اعراب سیادت داشتند.
وقتی موسی بخاطر اتهاماتِ مالی در زمانِ حجاج بن یوسف از بصره به مصر رفت، به سرعت پیشرفت کرد و به امارتِ افریقیه رسید.
خودِ موسی هم از اول

1/4 Image برنامه‌ای کامل برای فتحِ اندلس نداشت ولی وقتی دید در زد و خردهای بین مسلمانان و ویزیگوت‌ها در اسپانیا پیروزی‌های ساده‌ای به دست اومده و از سویی دیگه نیروی جنگیِ بربرها آماده است و نیازی به پشتیانیِ ناممکن از مرکز نیست، در اندلس پیشروی کرد.
البته مسلمانان از مدت‌ها قبل

2/4
Jan 27 4 tweets 1 min read
توین بی تمدنی که در منطقهٔ خاورمیانه جاری بوده را با اعتراف به نارساییِ اسمش و صرفا برای نامیدن، سریانی می‌نامه که بعدا تبدیل به تمدن‌ِ اسلامی می‌شه.
در ادامه میگه تمدنِ اسلامی کمی بعد دوقلویی زائید و خودش در این دوقلو حل شد:
تمدنِ عربی-اسلامی و تمدنِ ایرانی-اسلامی

1/3 در ادامه مثل سابقهٔ هفت قرنهٔ منازعهٔ ایران و روم در مرزِ فرات، مرزِ این دو هم رودِ فرات شد.
توین بی میگه نهایتا قُلِ ایرانی-اسلامی، قلِ دیگه را بلعید و هضم کرد. کی هضم کرد؟ این جالبه. توین بی عثمانی را یکی از زيرمجموعه‌های تمدنِ ایرانی-اسلامی می‌بینه

2/3
Jan 11 11 tweets 3 min read
عقائدِ شیعه از زمانِ به امامت رسیدنِ حضرتِ جوادالائمه علیه‌السلام به مراحلِ بالای تکامل می‌رسه.
مغزِ اعتقاداتِ شیعی، امامته و این مفهوم هرچند برای خواص از اصحابِ ائمه علیهم‌السلام از آغاز تببین شده بود اما همچنان بین عوام نیاز به طیِ مراحلی بود تا به تکامل برسه.

1/11 مثلا در زمانِ امیرالمؤمنین علیه‌السلام هرچند شیعیانی بودند که از اساس سقیفه را قبول نداشتند اما شیعه بیشتر به معنای نفیِ عثمان و ضدیت با معاویه بود بین عوام. از ماجرای کربلا جنبه‌های سلبیِ شیعه شدیدتر شد و مرزهاش مشخص‌تر شد.
اما هنوز در همین زمان برخی هاشمیان

2/11
Aug 18, 2023 9 tweets 3 min read
شاهنشاهیِ ساسانی برخلافِ اشکانیان به دلایلی از جمله رقابتِ بسیار شدید با روم، ناتوانی در به انحصار درآوردنِ تجارت‌ِ زمينی و در عوض تلاش برای انحصارِ دریاها و از همه مهمتر هجمه‌های گاه و بیگاهِ اعرابِ کوچ‌نشین، به پیشروی در عربستان علاقه داشت.
اوجِ این پیشروی زمانِ قباد بود.

1/9
Image قبادِ ساسانی به مزدک متمایل شد و پادشاهِ لخمیِ حیره را خلع کرده و حکومتِ اعراب را به قبیلهٔ کنده داد.
در این زمان حارثِ کندی به سمتِ غربِ عربستان و حجاز حرکت کرد تا آئینِ مزدک را گسترش دهد که البته موفق نشد و با به حکومت رسیدنِ خسرو انوشيروان، حیره به لخمیان بازگشت.

2/9
Jan 7, 2023 17 tweets 4 min read
تحلیلِ اول از چراییِ تفاوتِ حملهٔ #مغول با سایرِ حمله ها به ایران
"حذفِ ایران از کریدور های جهانی"
با حملهٔ مغول و یکپارچگیِ سراسری از چین تا اروپای مرکزی، برای مقطعی امنیتی فراگیر در آسیا ایجاد شد.
امپراتوریِ مغول زمانِ قوبیلای قاآن رسما به چهار تکهٔ مجزا تقسیم شد. 1/17 چین دستِ نسلِ اصلی، ایران، عراق و شرقِ ترکیهٔ امروزی دستِ هلاکو و شمالِ دریای کاسپی با نامِ اردوی زرین سهمِ جوجی شد.
با نظمی که مغول ایجاد کرد دیگر از غارت ها و دستبردهای قبایلِ ترک به کاروان ها خبری نبود. راهِ چین به اروپا یا باید از ایرانِ ایلخانی می‌گذشت یا از اردوی زرین 2/17
Jan 5, 2023 5 tweets 2 min read
فرزندِ حضرت اباالفضل به نامِ عبیدالله دستِ مادربزرگش ام البنین بود.
ایشون دستِ نوه رو می‌گرفتن و به بقیع رفته سرِ چهار شکلِ قبری که رو زمین کشیده بودن عزاداری می‌کردن و این عزاداری به قدری سوزناک بود که مروان دشمنِ درجه یکِ اهل بیت ع هم متاثر می‌شد.
از جمله این اشعار: یا مَنْ رَاَی الْعَبّاسَ کَرَّ عَلی جَماهِیرِ النَّقَدِ
وَوَراهُ مِنْ اَبْناءِ حَیْدَرَ کُلُّ لَیْث ذی لَبَدِ
اُنْبِئْتُ اَنَّ ابْنی اُصیبَ بِرَاْسِهِ مَقْطُوعَ یَدِ
وَیْلی عَلی شِبْلی اَمالَ بِرَاسِهِ ضَرْبُ الْعَمَدِ
لَوْ کانَ سَیْفُکَ فی یَدَیْکَ لَما دَنی مِنْهُ احَدٌ
Jan 3, 2023 6 tweets 2 min read
#مغول
قسمت 7
ایران و راه های تجاری
بعد از تشکیلِ حکومت های بزرگ در ایران، عمده ثروتِ کشور از راهِ گمرک ها و عوارضِ تجاری بود. کالاهای با مبدأِ چین یا هند تماما از ایران عبور می‌کردند. حتی کشتی های تجاریِ چینی بعد از عبور از هند، در بنادرِ جنوب و خوزستان تخلیه شده و مابقیش مسیر1/6 به اروپا زمینی بود. با گسترشِ کشتیرانی خصوصا از جانبِ هندی هایی که دوست داشتند کالاهاشون با کشتی تا دریای مدیترانه حمل بشه، مسیرِ دریای سرخ شکل گرفت البته این مسیر مخاطراتِ زیادی داشت و بخاطر مسکونی نبودنِ عمده سواحلِ دریای سرخ، همچنان بارِ اصلیِ تجارت از ایران و عراق بود. 2/6
Nov 13, 2022 4 tweets 1 min read
یکی از مسائلِ اثرگذار بر آینده‌ی ما، تصمیمِ عراقه که آیا خطوطِ اصلیِ ریلی و جاده ای‌ش رو شمال به جنوب بسازه (آبی) یا شرق به غرب (نارنجی)
هر کدوم هم براش مزایا و معایبی داره.
بزرگترین برنده‌ی شمال-جنوب ترکیه است درحالی‌که شرق به غرب برای ایران و سوریه نفع داره.
مثلا آبی مزیت‌ش،1/3 پوششِ شهرهای بیشتر نسبت به آبیه و چون فقط توش ترکیه است، قدرتِ چانه‌زنی بیشتره اما از اون‌ور احتمالا نفوذِ ترکیه رو تو عراق زیاد می‌کنه.
مزیت نارنجی یکی اتصال به بنادرِ خوزستان و افزایشِ چشم‌گیرِ ظرفیتِ بنادرِ عراقه و يکی ديگه هم ارزشِ بسیار بالاترِ اتصال به مدیترانه 2/3
Aug 31, 2022 4 tweets 1 min read
ماندم بدون قايق، غرقم درون گرداب
بی هیچ کار و کس چون یوسف به چاه غم ها من پای و دست بسته، مهجور کنج زندان
از درز تنگ سنگی، آمد صبا، دل آرا

هم چشم بسته بود و هم بر دهان لجامی
اما شنید گوشم خوش نغمه ای ز دریا

صحرای دل ثمر داد شوری ز سینه برخاست
پیچید در دو گوشم اینک صدای نجوا

من با دو بال زرین بی هیچ قید و بندی
در آسمان پریدم چون ابر مثل رویا
Aug 30, 2022 4 tweets 1 min read
ما فعلا نه با مليت کار داریم نه سیاست و مذهب. داریم از جغرافیا صحبت می‌کنیم. عراق رو نگاه کنید. این کشور بندر کافی نداره اما موقعیت عالی داره. بندر کافی هم داشته باشه باز با ایرانی مواجهه که 1000 کیلومتر می‌تونه تجارت دریاییش رو تهدید کنه. عراق اول دنبال خوزستان بود و بعد کویت، به همین هدف افزایش سواحل.
اما حالا از ایران.
5 کشور هستن که رقیب جغرافیایی ایران هستن و اگه نبودن، دنیا چاره ای جز تسلیم و کنار اومدن با ایران نداشت و ما یکی از ثروتمندترين مردم جهان می‌شدیم.
روسیه
آذربايجان
عربستان
مصر
عراق
جدایی ایران از عراق هر دو کشور رو ضعیف و فقیر کرده