Fularsız Entellik Profile picture
Halk için halka rağmen entellik. Kitap: https://t.co/78FpUIVFZk | Podcast: https://t.co/lLov9atKxV | Bonus: https://t.co/56INXbqv2q |
26 subscribers
Feb 26, 2023 5 tweets 2 min read
Anladığım şu:

1/ Kızılay bir STK. Çadır işini şirketleştirmiş. Şirketin ettiği kar Kızılay'a akıyor. Kapalı devre sistem.

Deprem sonrası millet bağış yapıyor. Yani kendi şirketinin stoklarını maliyetine "satın alıp" gönderecekler.

Hayır! Onun yerine 3. gün AHBAP'a satıyorlar. 2/ Kızılay'ın 2021 geliri 8 milyar TL. Üstüne aktif varlıkları 4.1 milyar TL. Deprem sonrası gelen bağışlar bunların üstüne biniyor.

Ve buna rağmen depodaki 2000 çadır için 46 milyon öde(ye)memişler. Yahut kendi varlıklarını rehin gösterip, o mallara acilen el koymamışlar. +
Mar 24, 2022 11 tweets 2 min read
Bu videoyu demin izledim, siyasi bir önyargı yoktur, teknoloji hesabıdır diyerek. Zira podcast için araştırma yaptığımdan konuyu takip ediyorum.

Ne yazık ki sadece TT'un açıklamaları özetlenmiş. TT objektif bir kaynak değil. 8 tane önemli sorun hiç açıklanmamış: 1) Yabancı OTAŞ, çoğunlukla Türk bankalarından aldığı borçla TT'a büyük ortak olmuştu. Teminat olarak da o hisseleri göstermişti. Yani Türk sermayesiyle kurulmuş TT'u, TT hisseleri güvencesiyle, yine Türk sermayesi kullanan bir yabancıya sattılar. Böyle olacaksa ben alaydım bari!
Aug 24, 2021 7 tweets 2 min read
Plot twist zinciri

1. Trajedi: Melis Hanım çöpünü bırakmadı. Kahvesi decaf olduğu için bir anlığına içi geçti ve denize düştü. Akıbeti bilinmiyor ama sadık eşi, her akşam deniz kenarına bir kahve bırakıyor, belki bir gün bitirmek için döner diye. 2. Fantastik: Melis Hanım da herkes gibi biriydi, hayatı sıkıcıydı. Ta ki bir gün karşısına sihirli bir yunus çıkana kadar. Arkadaş oldular. Nihayet hazır olduğuna kanaat getirince yunus onu Atlantis'e götürdü.

(Bunu biliyor muydunuz: Sihirli yunuslarda da kahve tutacağı yoktur)
Aug 23, 2021 4 tweets 1 min read
Tahmin: "Aşı daha onaylanmadı" argümanlarının %90'ı, bir gecede çaktırmadan "onaylanıp onaylanmaması beni hiç ilgilendirmez, asıl mesele..."ye dönüşecek.

En baştan beri FDA'e güvenmeyen istikrarlı arkadaşlar safları sıkılaştırsınlar, bunların araya kaynak yapmasını önlesinler. Önemli konularda ara sıra "fikrimin değişmesi için ne olmalı?" diye düşünmek faydalı bir egzersiz.

Amacı da başkasını ikna etmek değil (sizin hakkınızda ne düşündüğüm sizi çok etkilememeli zaten). Amaç, insanın kendine karşı dürüst kalabilmesini sağlamak. Bu çok zor bir iş.
Jul 21, 2021 5 tweets 1 min read
Deminkinin aksine, bu sefer iyi bildiğim bir konu hakkında yorum:

Orban'ın süper bir taktiği var, birkaç ayda bir "referandum" yapıyor. Genelde bir bağlayıcılığı da yok, sözde "bilgi almak amaçlı", bildiğin propaganda. Çünkü bütün sorular "leading questions" denen cinsten+ İnsanları belli bir cevaba yönlendiren sorular bunlar. Zaten karmaşık konuları tek cümlelik sorulara indirgemek, iyi niyet eşliğinde bile imkansız ama burada iyi niyet de yok.

Örneğin, geçenlerde ne hakkında bile olduğunu anlamadığım bir referandum geldi bana, şunu soruyor:
Jul 21, 2021 6 tweets 1 min read
Her sene kamunun yarım milyar dolarını harcayıp parti borazanlığı yapan TRT ✅

Yurtdışındaki bağımsız bir vakıftan hepi topu 65 bin dolar fon bulan Medyascope ❌

Kıssadan hisse: Milletin parasını çarçur edebilirsin ama sakın ha yabancının parasını harcarken yakalanma. Yalnız o kadardır ABD'de ve Avrupa'da yaşıyorum, şöyle bir fon ayarlayamadım ya. Bir tane mi İlluminati taşeronu gelip "Hey dostum, Türkiye'yi bölelim mi ha" demez? Bir tane bile mi marjinal bir Rothschild halaoğlu çıkıp destek atmaz. Sadece Patreon'la bu işler zor arkadaşlar.
Jul 13, 2021 4 tweets 1 min read
Bu cinsel kimlik muhabbetlerini hiç takip edemiyorum. TERF, cishet, heteronormatif, demitrans, genderqueer vs.. O kadar çok terim var ve bazen o kadar soyut tartışmalar dönüyor ki, bunları anlayabilen rahatça Hegel veya Lacan uzmanı olabilir. (Kariyer tavsiyesidir) (Bu tiviti Türk Twitterındaki Hegel ve Lacan lobisiden linç yemek için attım)
Jul 13, 2021 5 tweets 1 min read
"1 silahın kaybolması trajedi, 100 bin silahın kaybolması istatistiktir." -Stalin

#100BinSilahNerede "Devlet, silah kullanma ve kaybetme tekelidir." -Weber
Jul 12, 2021 4 tweets 1 min read
Anladığım kadarıyla Weinstein'ın argümanı, "fazla antibiyotik kullanmak bunlara dirençli bakterileri ortaya çıkarır" tipinde.

Öte yandan aşılama azaldıkça enfeksiyon sayısı, dolayısıyla mutasyon riski artar.

Bu iki etmeni karşılaştıran bir analiz/model var mıdır acaba? Şunu da merak ediyorum:

Aşı yapmak yerine, "ölen ölsün" deyince ve kalanlar doğal bağışıklık kazanınca, Weinstein'ın korktuğu mutasyon senaryosunun ihtimali niye azalsın?

"Doğal bağışıklık, varyantlara karşı daha dirençli olur" diye bir önkabul var sanki.
Jul 12, 2021 4 tweets 1 min read
MIT üzerinden JSTOR'dan yığın halinde akademik makale indirip paylaşacaktı diye, manyak bir savcı tam 50 yıl hapsini istemişti ($1 milyon da ceza). Üstelik MIT ve JSTOR şikayetçi olmadıkları halde. "Suçunu kabul et, 6 ay yat" teklifini reddetti, dava öncesi intihar etti. Yazık. Önce 50 sene hapis ile tehdit edip sonra da "federal hapishanede 6 ay yatıp kurtulacaksın"a razı etmeye çalışmak, her halülarda rezalet. Pazarlık oranına bak! Adalet olabilir mi burada?

(Bu çocuğun tüm podcastlerde de emeği vardır, RSS standardına yaptığı katkılardan ötürü.)
Apr 12, 2021 4 tweets 1 min read
Paranın geleceği hakkında 1/3

Star Trek dizisinde yoktan çay kahve yaratan aletler vardı. Ve Kaptan Picard, bunlar sayesinde paranın manasızlaştığını söylemişti.

Her istediğimizi yaratabileceğimiz bir teknoloji olunca, bir nano-replicator gibi, paranın bir manası kalır mı? 2/3 Böyle bir teknoloji gerçek hayatta olmasa bile, 7-24 devam eden bir VR ortamında pekala sanal olarak simüle edilebilir. En azından o sanal dünyalarda yaşayan bilinçler için paranın manası kalmaz... mı?
Apr 5, 2021 4 tweets 1 min read
Ekonomi sıkıştığında sisteme para, siyaset sıkıştığında da halka korku/gaz pompalayarak o anki engeli aşabilirsin.

Ama bu iki kurşun da çok seyrek ve kısa ömürlü kullanılmalıdır. Yoksa nasıl ki sürekli para enflasyona yol açar, sürekli korku/düşman da toplumsal travma yaratır+ Bugün TR siyasi diskuruna KESİNTİSİZ biçimde sürekli büyüyen bir tehdit algısı hakim.

Ekonomide atacak kurşun kalmaması gibi, siyasal söylemde de çıtayı yükseltecek yer kalmadı: Herkes terörist, herkes hain, herkes bize karşı.

Birine durmadan adrenalin basarsan kalbine ne olur?
Apr 5, 2021 5 tweets 1 min read
Person of Interest'i bitirdim. Streaming için hazırlanmamış bir dizi için harika. Daha iyi olabilirdi ama o zaman da 5 sezon sürecek kadar reyting almazdı.

Süper yapay zeka ve surveillance konularını da daha iyi işleyen bir dizi/film görmedim. Bir podcast bölümü yapacağım kesin. Bir süper yapay zekanın yönettiği bir toplumu bariz bir distopya olarak göstermeyen sayılı yapımlardan.

Ama böyle bir bilinci asla anlayamayız, doğru/yanlış yargıları bizimkiyke alakasız olacak ve insanların iyiliğini gözetmeye devam edeceğinden de asla emin olamayız.
Nov 1, 2020 45 tweets 10 min read
Yeni anketler geldiğine göre ABD seçimleri hakkında kısa ve hızlı bir zincir.

1/ Önce 101 seviyesi: Bu sadece başkanlık seçimi değil, tüm alt meclis ve üst meclisin 1/3'ü de seçiliyor. Bu işin federal kısmı sadece, yani DC'deki merkezi hükümet.

Senato / Temsilciler Meclisi 2/ Üstüne eyalet meclisi, valilik, belediyeler de var. Hatta bazı eyaletlerde referandum soruları da oluyor. Bunlar illa başkanlık seçimi sırasında olacak diye bir kural yok ama çoğu eyalet, milleti uğraştırmamak için aynı günde hepsini hallediyor. Yani oy pusulaları uzun.
Nov 1, 2020 11 tweets 4 min read
Kandinsky sinestezi sahibiydi, yani renkleri duyuyordu. Onun için resim yapmak, şarkı bestelemek gibiydi.

#FularsızEntellik podcastinde Simülasyon Teorisi serisine devam. Bugünkü konu, algıların güvenilmezliği. Felsefe ve bilim, karışık gidiyoruz. İlgili linkleri zincirliyorum+ Önce Spotify (önje vatan abijim) sonra kaynak linkler

open.spotify.com/episode/565jV7…
Aug 17, 2020 11 tweets 2 min read
Podcaste üşenen tembeller için bazı KİTAP OKUMA teknikleri:

1/ Tembeliz ama etrafımızı akıllıca tasarlayarak tembelliğimizi lehimize kullanabiliriz.

Zamanınızı yiyen diğer şeylere ulaşımı biraz zorlaştırınca kendiliğinden kitaba yönelirsiniz. (path of least resistance)
+ 2/ "Kitap" sihirli bir format değil. Basım ekonomisinin bir yan etkisi olarak, 300 sayfa bir saygınlık ölçütü olmuş. Sanki söyleyecek bir şeyi olan illa kitap yazmalı. Halbuki 3 sayfalık bir makale dahi gayet zihin açıcı olabilir.

Mühim olan okumak ama AKTİF okumak. Yani?
+
Jul 12, 2020 5 tweets 2 min read
#Wayfair skandalının iç yüzünü sizler için araştırdım. Buyrun bilgisele...

1/ 2/ Bilgisel bitti.
Jun 2, 2020 25 tweets 5 min read
ABD'de olanlar hakkında çok çelişkili hislerim var. Kimseyi %100 memnun etmeyecek bir şeyler:

1/ Öncelikle biz bunların aynısının bir boy ufağını 5 sene önce yaşamıştık. Tarih tam anlamıyla tekerrür etmiyor, yani hareket dairesel değil, ama spiral.

fularsizentellik.com/journal/2015/4… 2/ Her şeyden önce, sosyal medyada gördüğüm her şeyin çarpıtılmış olabileceğini kendime SÜREKLİ hatırlatmam lazım. Bu çarpıtma bir kaç seviyede işliyor:

a) Direkt fake haber.
b) Haber doğru ama bağlamı yanıltıcı.
c) Her şey doğru ama resmin ufak bir parçası (cherry picking).
May 5, 2020 7 tweets 2 min read
Evrim Ağacı gibi genelde yakın olduğum yerlerin, karantina konusunda çok yanlı olduklarını düşünüyorum. Eleştiriler:

1/6 Herkese virüs bulaşırsa "24 milyon ölür" denmiş.

Ama kimse "aynı anda her yerde her şeyi açalım" demiyor. Tüm dünya için tek bir doğru politika olabilir mi? 2/6 Bu arada o 24 milyonun bir kısmı zaten ölecek, çünkü yaşlılar/kronik hastalar.

"0.05 x 7.8 milyar" gibi basit işlemler yerine, önce farklı yaş ve risk gruplarına göre yaşam beklentisi hesaplanmalı, sonra da bu baz alınarak, virüs yüzünden "KAYBEDİLECEK YIL" hesabı yapılmalı.
Apr 7, 2020 7 tweets 2 min read
Bugün öğrendim ki, salgınların başlangıçları için kullanılan "PATIENT ZERO" terimi, tamamen uydurmaymış.

Ben de diyordum, niye birinci değil de "sıfırıncı hasta" diye. Meğer ilk AIDS araştırma raporlarında geçen bir O harfini, yanlışlıkla sıfır olarak okumuş millet.

Detaylar... 1984'te, CDC bir HIV+ hastayı araştırıyor (Gaëtan Dugas). Kod adı da "patient out of California" (California'dan gelen hasta). Bunu patient-o diye kısaltıyorlar, ama raporu okuyanlar sıfır sanıyor. O zamanki teori de, Dugas'ın virüsü Avrupadan getirip tüm ABD'ye yaydığı. ++
Mar 25, 2020 13 tweets 4 min read
Empire Strikes Back!

Bu arkadaşlar sayesinde eleştirel düşünme dersine başladık durduk yerde. Tam dünkü zincire uygun bir durum. Aynı şablonu takip edelim...

1/ İddia ne? Virüs insan yapımı

Kanıt ne? 2015'te yeni bir SARS virüsünün yarasalarda dolandığını söyleyen bir makale.+ 2/ Kanıtın doğru olduğunu farz edersek, iddiayı destekliyor mu?

Hayır. Hayvandan insana geçiş olasılığı != labda üretildi

Zaten SARS da yarasalardan geçmiş. Millet bir tekrarı yıllardır öngörüyordu, 2015'te gözlemlenmiş, 2019'da da insana geçmiş. Komplo değil umursamazlık.+