Isobel Hadley-Kamptz Profile picture
jag brukade tänka på svåra saker. nu har jag kattungar.
14 Apr
en helt annan sak (och TW för ev ätstörningsproblem): jag har just nu inte ätit mat på 63 timmar. Har tänkt äta igen först ikväll, efter 72 timmars fasta. Och obs, inga juicer eller sånt utan ren fasta (har druckit te, vatten, hemgjord buljong).
jag hade tänkt att göra det under fastan, men så dog min vän och jag trillade ner i ett sorghål, men nu efter påsk kändes det rätt i stället. Det är inte tänkt som diet egentligen, även om jag läst på om en hel del potentiella goda fysiska effekter, utan mer för själen.
det mest anmärkningsvärda är dock att det varit så lätt?! I går eftermiddag/kväll hade jag huvudvärk, men annars känns det typ som vanligt. Jag var orolig om det skulle trigga gamla ätstörningskänslor och var beredd att bryta omedelbart i isåfall, men det har det inte heller.
Read 4 tweets
14 Apr
I slutet här är en otroligt viktig poäng. Det är som om SD:s inställning till invandrare liksom glidit ur synfältet i takt med att andra partier anammat en alltmer stram invandringspolitik.
När nu högern vill samarbeta med SD tar många motståndare till samarbete upp SD:s antidemokratiska drag, hur de vill styra bibliotek, kulturen, medierna, tidigare oberoende tjänstemän. Och det ÄR viktigt, se bara på hur det praktiskt går till i SD-styrda kommuner.
Men allt färre tar upp att SD:s själva kärna handlar om att Bevara Sverige Svenskt och att det kräver att folk som inte kvalar in som svenskar i deras värld måste bort. Med stängda gränser, med den återvandring som de nu åter öppet propagerar för, i sista hand med assimilering.
Read 6 tweets
9 Apr
Inser efter den här intervjun att Ekis Ekman verkligen lyckats internalisera det som länge varit ett halvt allvarligt feministiskt skämt: för dig med självförtroendet hos en medelmåttig man. svd.se/kajsa-ekis-ekm…
Allt hänger ihop. Hennes tro att intellektualism innebär att aldrig ens lyssna på dem som inte håller med en. Att självklart utgå från att man inte kan ha fel, och inte behöver andras kunskap.
Att känna sig manad att skriva en bok om ett ämne som man uppenbart inte kan nästan någonting om (och dessutom lyckas bli intervjuad av någon som går på ens egna bild av ens intellekt och inte ställer nästan några relevanta motfrågor). Grattis Ekis: du är en man nu!
Read 6 tweets
6 Apr
Givet rättssamhällets grundläggande princip att hellre fria än fälla, att det är bättre att 100 skyldiga frias än att 1 oskyldig fälls, så är juridifieringen av all moralisk diskussion så enfaldig.
Att någon inte är dömd för brott innebär ingen allmän skyldighet att betrakta hen som en hedersknyffel. Vi kan, och bör, ha högre krav än så
Ibland gör folk djupt omoraliska saker som inte går att bevisa, som kanske inte ens är olagligt. Det är ingen paradox utan del av hur systemet är tänkt att fungera.
Read 4 tweets
2 Apr
Jag har tänkt mycket på skönhet och fulhet på sistone, och på dess relationer till kön. Skönhet eller fulhet definierar kvinnor så mycket mer än det gör med män.
Det är så mycket viktigare för kvinnor att vara snygga. Dels för att män inom attraktionsspelet kan väga upp utseendemässiga brister så mycket lättare, med charm, humor, pengar, intelligens mm. För kvinnor är utseendet så mycket mer entydigt avgörande.
Även män får förstås fördelar om de är vackra, men det är inte det enda som ger entydiga fördelar.
Read 14 tweets
2 Apr
Att gnälla om att EU när våra riskgrupper är vaccinerade i enlighet med WHO:s rekommendationer ska exportera en del vaccin till fattigare länder så att de också kan börja vaccinera riskgrupper är både ofattbart småsint och oerhört dumt
Det är en global pandemi som stängt ner hela världen, med enorma kostnader för alla länders ekonomier, inklusive EU:s. Dessa kostnader är inte teoretiska utan leder till reell välståndsminskning och ökad fattigdom, överallt.
Det stora skälet till att vi stängt ner såhär mycket är att sjukdomen är farlig på riktigt för riskgrupperna. Inte alls lika farlig som man trodde först, men ändå farlig. Om vi ska kunna öppna våra samhällen och ekonomier MÅSTE vi alltså vaccinera riskgrupper, i hela världen.
Read 7 tweets
1 Apr
jag tänker för övrigt åka till Grövelsjön i morgon, och jag kommer sitta på bron och gråta över att hon inte är med, och den som vill skamma mig för att vi åker dit kan bara hålla tyst.
jag och hennes man pratade på begravningen om hur många år det är vi åkt upp tillsammans, och vi enades om att vi mindes att de äldsta barnen hade varit tultisar ute i snön första gången. De fyller 14 i år.
förra året var första året vi inte åkte, pga corona. Och nu finns hon inte mer så hon får aldrig mer åka dit (och hennes barn vill inte åka upp i år för att det skulle kännas för hemskt, vilket jag såklart förstår)
Read 10 tweets
1 Apr
Det här är något av det mer bisarra jag läst dagen.se/debatt/2021/03…
Det går knappt att välja en favorit! ”Det var grekerna som uppfann det gemensamma goda (?!?!?)och demokratin. Romarna ärvde och förvaltade det grekiska politiska arvet med varierande resultat.(eh?!?)”
Eller den här!!! ”Men det var kristendomen som gav demokratin verklig kraft.” Wait?????
Read 5 tweets
31 Mar
i dag har jag lärt mig om "Ugly laws", lokala ordningsstadgor som mellan 1867 och 1918 i de flesta amerikanska städer förbjöd närvaro i offentligheten för människor som var "diseased, maimed, mutilated or in any other way deformed so as to be an unsightly or disgusting object".
ett argument var att man ville förhindra diverse halta och lytta från att tigga pengar på torgen för att försöka överleva, eftersom hederligt folk tyckte att det var obehagligt att se dem (direkt koppling till vår tiggeridebatt)
men givetvis fanns också kopplingar till tidens rashygieniska opinion, att detta undermåliga folkmaterial helt enkelt inte borde finnas, och om man inte kunde förhindra det så borde de åtminstone inte synas.
Read 4 tweets
31 Jan 20
Nu sprider alltså en massa högermänniskor uppgiften att traumamottagningen i Borlänge nu bara ska ta emot flyktingar. Detta med insinuationer om orättvisa gentemot svenskar och att sånt här driver folk till SD.
Vad de inte berättar är att den här mottagningen alltid varit specifikt riktad till flyktingar med bl a specialkompetens kring krigstrauman, något som infödda masar och kullor lyckligtvis sällan har erfarenhet av.
Uppenbarligen hade mottagningen under en period resurser nog att också ta emot remisser gällande andra sorters trauma, men nu är köerna så långa att man behövt stoppa det intaget för att enbart rikta sig mot sin primära målgrupp.
Read 8 tweets
17 Dec 19
det här tycker jag är läsvärt av @drbergh. app-företagen är rätt shady, men grundproblematiken finns ju oavsett, att vi har många människor i landet med relativt låg kompetens och extremt få jobb som passar dem. dn.se/ledare/andreas…
@drbergh det har varit en lång och medveten process i Sverige att få bort alla lågproduktiva jobb, något som fungerat riktigt bra för den breda majoriteten. Det har uppmuntrat till hög teknikanvändning och höga utbildningsnivåer och tjänat oss som land väl.
@drbergh Problemen uppkommer för dem som inte klarar av ett allt mer produktivt arbetsliv, vilket både gäller invandrare med kort skolgång och t ex personer med olika sorters funktionshinder. De har ingen plats på svenskt arbetsmarknad. Det vet vi.
Read 17 tweets
6 Dec 19
Eftersom Beatrice Ask har blivit landshövding tycker jag att det är passande att berätta en av mina favorit Bea-anekdoter, nämligen den när hon som skolminister åkte på klassåterträff, hookade up med en ungdomskärlek och så småningom blev "befriad" av Säpo från en husvagn.
(obs, anekdoten kan möjligen kan ha blivit lätt förvanskad på vägen till mig, men grunddragen är helt sanna!)
Bea åker alltså som skolminister på återträff 20 år efter gymnasiet hem till Sveg. Hon har nyss separerat från sin man och nu träffar hon sin gamla tonårskärlek och de heta känslorna återkommer så pass att de omedelbart bestämmer sig för att åka på romantisk husvagnssemester!
Read 9 tweets
13 Apr 19
just nu har min tvååring somnat framstupa på golvet i vardagsrummet, han skulle bara vila lite mitt i ett kaosrusande runt i huset. Han snarkar. Han vet ingenting annat än trygghet och glädje och ibland slår man sig så får mamma blåsa.
Han har inte förtjänat den tryggheten och lyckan ett dugg mer än IS-barnen har förtjänat svält och misär. Han hade bättre tur i föräldralotteriet, bara.
Detta är förstås sant gentemot ickesvenska barn också. Syriska barn har inte heller förtjänat att leva i krig, yazidiska barn har inte förtjänat att tas som slavar. Jag skulle önska att vi kunde rädda alla barn till en trygg tillvaro.
Read 9 tweets
27 Feb 19
i går var jag förresten med i Ekdal & Ekdal och pratade om psykisk ohälsa. Tror att programmet blev riktigt bra, även om jag inte riktigt fick med det jag själv helst ville säga svtplay.se/ekdal-och-ekdal
när jag tänkt på psykisk ohälsa på sistone, och på varför den tycks vara så mkt högre i sverige än i andra länder, har jag försökt utgå från just det. Hur skiljer Sverige ut sig i övrigt, och kan något av det förklara skillnaden?
En sak: nästan alla svenska kvinnor jobbar heltid samtidigt som vi ändå tar huvudansvaret hemma. Svenska kvinnor har alltså mer dubbelstress än i de flesta andra länder, och också fler sammanlagt arbetade timmar (betalt+obetalt). Det är kvinnor som dominerar psyksjukskrivningarna
Read 16 tweets