Jan Rotmans Profile picture
Hoogleraar Transities
Marc Lucas Gorissen Profile picture Nanette Beeldman Profile picture Remco Profile picture 6 added to My Authors
Aug 9, 2021 9 tweets 2 min read
Het VN-Klimaatrapport is glashelder en snoeihard: code rood voor de mensheid. Toch staat er feitelijk niet zoveel nieuws in, het meeste wisten we al. Wel zijn de berekeningen accurater en zijn projecties naar boven bijgesteld. Het is vooral de toon & vorm die ongekend scherp zijn Hoe belangrijk ook, we moeten niet de illusie hebben dat dit rapport de wereld gaat veranderen. Al in 1990 kwam de IPCC met haar eerste rapport uit, die in de kern dezelfde boodschap bevatte. Toen waren we alleen 90% zeker dat de mens het klimaat veranderde, nu vrijwel 100%.
Nov 10, 2020 5 tweets 1 min read
Nog een vervolg op de gasfabelfuik van Lubach: het is dus veel slimmer om te kijken naar goede mutatiemomenten van bestaande woningen, als bv. toch renovatie moet plaatsvinden, kun je gelijk isoleren en van het aardgas af. En vooral beginnen met sociale huurwoningen, want dan kun je de meeste aardgasmeters maken, en kunnen huurders ook kosten besparen. Het is namelijk ook een sociaal probleem en een verdelingsopgave: begin met de slechtste huurwoningen met de minst draagkrachtige mensen
Nov 10, 2020 25 tweets 5 min read
Op veler verzoek: de aardgas fabeltjesfuik van Zondag met Lubach. Vooropgesteld: ik ben een fan van het programma en houd van een zekere zelfspot en ironie, ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om van het aardgas af te gaan. We staan dan ook voor een enorme opgave We gaan niet van het gas af, maar van het aardgas, want groen gas (opgewerkt biogas) kunnen we juist gebruiken als duurzaam alternatief voor aardgas, de titel alleen is dus al onjuist: Nederland gaat niet van het gas af, maar van het aardgas.