Jaume diàdoc Profile picture
Hel·lenista i professor.
Mar 16 18 tweets 4 min read
M’agradaria explicar-vos per què la traducció catalana dels noms propis de “El Senyor dels Anells” que va fer Francesc Parcerisas és d’un encert difícilment igualable.

Fil 👇 Elogiem sovint la traducció de la trilogia tolkieniana feta per Parcerisas en base, sobretot, al seu model de català literari. S’hi empra un lèxic molt nostrat i una sintaxi límpida, una combinació poc usual…
Aug 21, 2023 15 tweets 2 min read
He anat a veure "Indiana Jones i el dial del destí" i m'agradaria comentar-vos la conversa en grec que mantenen Arquímedes i el Dr. Jones. Fil 👇 Indiana Jones comença dient "dos mil anys" (dio chiliádes chrónia) en grec modern, en referència a la pregunta del científic de quant han viatjat en el temps.
Nov 9, 2022 10 tweets 2 min read
Si llegim la literatura grega clàssica en ordre cronològic hi trobem un procés de descobriment del jo, de la pròpia consciència i de la nostra responsabilitat en el món. Us he fet un petit fil per il·lustrar-ho 👇 A l’Odissea, i més especialment a la Ilíada, les accions humanes són fruit de capritxos divins tot sovint. Un exemple paradigmàtic és Agamèmnon (Ilíada, 19, 86) dient que ell no és «culpable» d’haver-se enfadat amb Aquil·les, sinó que és culpa de Zeus, del Destí i les Erínies.
Sep 13, 2022 16 tweets 3 min read
Avui vull compartir amb vosaltres els que són, al meu parer, els millors 3 moments de tota la literatura grega clàssica. Fil. 3. El diàleg dels melis.

Tucídides és un historiador que narra la guerra on ell mateix ha participat uns anys abans: la Guerra del Peloponès, una guerra civil que enfronta Atenes amb Esparta a finals de segle V aC.
Aug 26, 2022 11 tweets 2 min read
Si voleu entendre com funciona el llenguatge científic, acompanyeu-me en la transformació d'aquesta frase:

"La meva primera nòvia em va trencar el cor quan em va deixar"

👇 El llenguatge científic, i especialment el mèdico-biològic, està format per termes o "cultismes" de base greco-llatina que pretenen descriure fenòmens amb precisió. El sistema, ara ho veureu, té limitacions però també molts avantatges...
Aug 24, 2022 10 tweets 5 min read
Avui, a coses que semblen coses, etimologies anatòmiques. Fil 👇 Petita introducció.

Moltes estructures anatòmiques, fins i tot les macroscòpiques, són descobriments relativament tardans en la història de la humanitat i acaben rebent noms poètics en base a la seva semblança amb un altre objecte del món quotidià. Avui us en porto alguns casos.
Jun 24, 2022 18 tweets 3 min read
L'any 2010 un poeta i cantant tradicional de Mongòlia va anar a Harvard a fer un concert davant d'una trentena d'especialistes en l'obra d'Homer. El propòsit, en aquest fil 👇👇 Potser hàgiu sentit algun cop que la Ilíada i l'Odissea són les primeres obres literàries d'Occident, unes pedres fundacionals per a la cultura literària d'Europa.
Mar 23, 2022 8 tweets 1 min read
En català hi ha paraules que ens han arribat dues vegades, una en grec (oftalmòleg) i l'altra en llatí (oculista). Avui us vull parlar d'un cas força sonat d'aquest fenomen. Fil 👇 La majoria d'exemples que ens vénen al cap són de sinònims: el ja esmentat oftalmòleg/oculista, o també odontòleg/dentista. Però no és tan estrany trobar casos en què cada paraula s'ha especialitzat.
Mar 22, 2022 10 tweets 3 min read
El que segueix s'allunya molt dels temes habituals en aquest perfil, però som-hi:

Fil sobre el freakisme dels anys 90, Tolkien, sintetitzadors, Black Metal atmosfèric i un descobriment que he fet sobre Blind Guardian 👇 Fa tres o quatre dies l'algoritme de youtube em va suggerir el grup Emyl Muin. És un projecte en solitari d'un músic italià, que toca Black Metal atmosfèric ambientat en el món de Tolkien.
Mar 3, 2022 12 tweets 2 min read
Fil amb adjectius que Homer aplica a la guerra, explicats un per un: agrios (ἄγριος): "salvatge". La paraula s'aplicava als animals i a les plantes no domèstiques, però ja en Homer agafa un sentit moral per parlar de situacions. I n'hi ha poques de més salvatges que una guerra.
Feb 17, 2022 13 tweets 2 min read
Per celebrar els meus vuit mil seguidors, dubtava entre fer-vos un striptease o traduir la Cara A del "Dark Side of the Moon" de Pink Floyd al llatí. Crec que ha guanyat la millor opció 👇 LOQUERE MECUM (Speak to me)

[Instrumental]
Feb 8, 2022 17 tweets 3 min read
Avui m'agradaria explicar-vos què tenen en comú l'evangeli de Mateu i la llengua èlfica creada per Tolkien. Fil sobre sintaxi 👇 Si estàs llegint aquest fil estic gairebé segur que ets una persona, com a mínim, bilingüe. Domines el català i molt probablement el castellà, qui sap si també altres llengües. Però de ben segur que "penses" normalment en una sola llengua.
Jan 6, 2022 9 tweets 2 min read
Si creieu que el sentit de l'humor és una cosa universal i atemporal, us animo a llegir uns quants acudits grecs de fa 1.700 anys. Fil 👇 Els acudits estan extrets del "Philogelos", una compilació de bromes de la Grècia hel·lenística que data del segle IV dC. Les traduccions les he fetes jo així que no em sigueu tan cutres de copiar-les:
Feb 28, 2021 14 tweets 2 min read
Avui m’agradaria explicar-vos per què el llatí va morir, com a llengua, al segle XIX. Fil 👇 Quan pensem en el llatí pensem en els romans, però aquesta idea és relativament moderna. El llatí neix al Laci com a llengua de Roma i dels seus habitants...
Feb 1, 2021 15 tweets 3 min read
M’agradaria explicar-vos les idees lingüístiques de Chomsky, que van ser absolutament revolucionàries ara fa seixanta anys, de la forma més planera de què sóc capaç. Fil 👇 per poc que hi penseu, segur que la majoria de classes de llengua que heu fet a la vostra vida anaven dirigides a millorar o a enriquir el vostre català o castellà. A parlar-ho i escriure’l bé, a distingir expressions correctes d’expressions incorrectes, etc.
Sep 1, 2020 21 tweets 3 min read
Us he fet un fil procurant explicar com les teories lingüístiques del segle XIX van resultar ideals per fonamentar el Nazisme a nivell ideològic. És llarg, aviso👇: és possible que en alguna classe de llengua us hagin parlat de la “família indoeuropea” de les llengües. Aquesta noció és relativament recent, de fet és un descobriment alemany de mitjan segle XIX.
Jun 28, 2020 11 tweets 2 min read
Si creus que quan tu siguis vell seràs diferent als avis d’avui dia, t’animo a llegir aquesta descripció de la tercera edat que va fer Aristòtil 👇 “(Els avis) no són ambiciosos, perquè han estat colpits per la vida; no desitgen res excepcional ni infreqüent, sinó només el que es necessita per viure.
Mar 17, 2020 12 tweets 2 min read
Us deixo quatre reflexions per entendre millor l’Antígona de Sòfocles en el seu context històric. 👇 Les tragèdies gregues, també Antígona, s’ambientaven en un passat remot i mític pels grecs. Els personatges, però, parlaven en els dialectes contemporanis de l’època, el segle V aC.
Feb 15, 2019 14 tweets 2 min read
Avui us explico amb quina intenció es va crear la primera biblioteca d’Occident. 👇 Em refereixo, naturalment, a la biblioteca d’Alexandria. Quan Alexandre el Gran era un adolescent amb acne va conquerir l’Orient pròxim en un interval de 12 anys, de Macedònia a l’Hindu Kush (Afganistan).