Kadir Doğan Profile picture
@blitzsystem Co-Founder | Defence Technologies Analyst | Defence Industry | Imaging Systems
VaizPrens Profile picture 2 subscribed
Oct 4, 2021 21 tweets 6 min read
Son dönemde çok konuşulan bir konu olan Türkiye'nin görüntüleme sistemleri serüveninde adını sıkça duyduğumuz Wescam, Star Safire, Argos vs.gibi araçlar neler yapıyor, CATS neden gecikti vs. gibi konular özelinde bunların çalışma prensibini, zorluğunu biraz anlatmaya çalışayım 👇 Aslında yukarıda sözü edilen sistemlere farklı isimlendirmeler yapılabiliyor. Kamera, FLIR vs. Ben ise Gimbal ISR sistemi kavramını kullanıyorum zira bu sistemlerin temel kabiliyeti,platforma kazandırdıkları kabiliyeti, ISR (İstihbarat,Keşif,Gözetim) kabiliyeti olarak öne çıkıyor
May 21, 2021 13 tweets 4 min read
•Son 1 haftada çeşitli üs bölgelerimize yapılan saldırılar ile ilgili birçok kafa karışıklığı ve yanlış anlaşılma mevcut. Bu sistemlere karşı da nasıl bir karşı önlem alınabileceği ile ilgili de bazı tartışmalar var. Gelin bu sistemlere ve tehdide biraz yakından bakalım. Image •Maket uçak, model uçak, drone, iha… Bu ürünler için literatür de ciddi bir karışıklık olduğu ortada. Literatürden ziyade araçların kullanımına ve yeteneklerine burada odaklanalım. Bu sayede tehdit seviyesinin ne denli büyük olduğunu algılayabiliriz. Image
Apr 21, 2021 21 tweets 7 min read
Türkiye’nin insansız hava araçları konusundaki başarısını tüm dünya artık konuşuyor. Bu başarı, geçmişte kritik alanlarda doğru adımlar atmamızla geldi ama kazanımlarımızı nasıl koruyacağız? Dünya nereye gidiyor? Bugün doğru adımlar atıyor muyuz?
Gelin biraz bunları konuşalım. Hem bu mecrada hem birçok mecrada Türkiye’nin insansız hava araçları konusundaki başarılarının temel sebeplerine birçok kez değinmiştim. Özellikle bu başarının Bahar Kalkanı harekâtı ile taçlandığını, bu harekatın tarihe geçtiğini de belirtmiştim.
Sep 15, 2020 23 tweets 8 min read
Türkiye İnsansız Sistemler konusunda son yıllarda önemli gelişim gösterdi. BKH ve Libya’da TSK'nın bu sistemleri çok farklı bir şekilde konumlandırdığını da gördük. Peki, bu sistemleri daha etkin nasıl kılabiliriz? derseniz gelin biraz etrafımıza bakıp, bu konuyu konuşalım. Image Öncelikle İnsansız Hava Sistemlerinin (IHS) temel kabiliyetlerine ve bu kabiliyetler neticesinde zayıflıklarına bakmak gerekiyor. Bunu iyi bir şekilde analiz ettikten sonra bu kabiliyetlerin artması veya zayıflıkların giderilmesi özelinde, sistemlerin gelişmesini irdeleyebiliriz. Image
Aug 29, 2020 18 tweets 6 min read
•ATOM saati konusunda yapılan çalışmalar en son Tübitak UME ve TUA arasında yapılan görüşmelerde gündeme geldi. ATOM saati çalışmaları ise Küresel Konumlandırma Sistemleri için çok kritik bir bileşen.
Peki bu sistemler nedir, neden bu kadar KRİTİK?
Gelin biraz konuşalım 👇 •GPS ABD ordusu tarafından geliştirilen ve 1995’den beri sivil kullanılan bir Küresel Konumlandırma Sistemidir. 30'dan fazla uydunun dünya yüzeyinden yaklaşık 20,000kde bir yörüngeyi takip eder. Dünyanın hemen hemen her yerini anlık olarak 6 uydu görecek şekilde tasarlanmıştır.
Jul 17, 2020 23 tweets 7 min read
Ülkemizin sahip olduğu otonom sistemler kabiliyetine en son İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’dan övgüler gelmişti.Övgüler hiç de yersiz değil. Peki Libya, Suriye, Ege, Doğu Akdeniz ve Ermenistan hattında Türk İHA’ları nasıl aynı anda görev yapabiliyor? Gelin biraz anlatayım. Aslında sorunun cevabı basit. Belki benden yüzlerce kez duymuş olabilirsiniz ancak bunu dile getiren/getirebilen çok az kişi olduğundan üstüne basa basa her mecrada vurgulamak istiyorum. Bu başarımızın en temel sebebi “MÜŞTEREK ÇALIŞMA KABİLİYETİ.” Peki nedir müşterek çalışma?
May 5, 2020 22 tweets 7 min read
Doğu Akdeniz'in düğümü Libya. Son zamanlarda Dış Politikamızın en önemli gündem maddelerinden birisi olan Libya’da Türk İHA'ları savaşın seyrini nasıl etkilediğine dair yurt içinde bir çok “analiz” görüyoruz. Gelin birlikte bunun “dışarıdan” nasıl göründüğüne bir göz atalım. Öncelikle şunu belirtmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Tek başına bir aracın etkisini yorumlamak kesinlikle ne mühendislik açısından ne de askeri açıdan doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle insansız bir sistem olarak irdelememiz çok daha doğru olacaktır.