Maja Lundbäck Profile picture
Politisk sakkunnig inom energi hos vice statsministern tillika energi- och näringsminister 🇸🇪 Tweets är of course mina alldeles egna.
Sep 8 12 tweets 3 min read
Det är mycket nu om att subvention av anslutningar behövs för att komma till rätta med effektbrist och höga elpriser – men jag vill lyfta min favoritfråga – är det verkligen kraftproduktion som fattas för att komma tillrätta med höga elpriser och effektbrist i SE4? I dagens läge har SE4 6200 MW installerad elproduktion. Se tabell från Svks kraftbalansrapport 2023 – över 50 % av elproduktionen består av sol och vind. Image
Jun 7 13 tweets 3 min read
"Det byggs inte tillräckligt med elproduktion fram till 2030" är ett återkommande påstående som kommer till mig och mina kollegor på departementet.
Jag håller med om att det behöver byggas mer, men frågan är inte så enkel att vi löser det med bara mer kraftproduktion. Om vi kollar på elsystemets utveckling från 2013 fram till idag så har vi alltså ca 15 000 MW mer i elproduktion idag än år 2013. Men max effektuttag är fortfarande ca 25 000 MW. Förutom att vi har brist på effekt, dyrare och svårare att upprätthålla överföringskapaciteten
Mar 3 9 tweets 2 min read
@LorentzTovatt @MikaelToll @DanielSpiro1 @PEverhill Kan du inte hålla nivån så kan du låta bli att skriva. För allas skull på #energitwitter sluta dra på med alla dina långtgående påståenden om vad andra för fram i sak. Det är ok att du inte tycker att det är logiskt, men pådyvla inte mig påståenden. Det är oartigt och ovärdigt. @LorentzTovatt @MikaelToll @DanielSpiro1 @PEverhill Kan du inte sluta anklaga människor för att ljuga (bara för att stärka din världsbild antar jag?) - när det är helt uppenbart att ingen har beslutat eller agerat ens i närheten av det du påstår - så ber jag dig bara sluta skriva till mig.
En ursäkt till mig vore också lämplig.
Aug 29, 2023 9 tweets 2 min read
Igår var @rafaelmgrossi på besök hos @KlimatNaringdep och pratade kärnkraftens roll för att uppnå klimatmålen. 🇸🇪 är ett föregångsland där vi har en hög andel kärnkraft och förnybart - i ett nästan helt fossilfritt elsystem. Image @iaeaorg spelar en viktig roll i hur kärnkraftverk byggs då de bl.a tar fram och utvecklar safety standards för kärnkraftsäkerhet, men de jobbar även med nuclear energy och tar fram liknande standarder för hur kärnkraftverk drivs och integreras med elsystemet/energisystem.
Jul 10, 2023 16 tweets 4 min read
Jag är nyfiken på vilka forskningsrapporter man hänvisar till i denna artikel. Man får gärna beskriva hur ett 100 % förnybart elsystem kan köras utifrån samtliga fyra tekniska villkor i alla fem tillstånden. nyteknik.se/energi/experte… Hur ska tex vindkraften och solkraften idag kunna bidra med samtliga tekniska krav som en synkron planerbar producent kan bidra med för en säker och effektiv drift?
Hur ska de förnybara intermittenta produktionskällorna kunna bidra med mer kapacitet för elsystemets expansion?
Jan 14, 2023 26 tweets 6 min read
Jag har på senare tid (återigen) grävt i elsystemets historia om hur man utvecklar elsystem - framförallt hur nordens elsystem utvecklades och vilka incitament som givits avseende leveranssäkerhet och hur samkörning mellan länder var en naturlig del av elsystemets utveckling. Varför ska vi lära av historien? Ja för att det är viktigt att förstå varför vårt elsystem ser ut som det gör och vilka incitament som var drivande för att skapa ett av världens bästa elsystem.

Så här kommer en förenklad tråd från er elsystemnörd💡
Sep 20, 2022 24 tweets 5 min read
Jag tror att vi behöver djupdyka i det här med elmarknad, avkortning och vad som händer vid elbrist - igen. Är avkortning samma sak som förbrukningsfrånkoppling? Svaret är givetvis "it depends". Nedan följer mina personliga tankar om ämnet utifrån elmarknadens regleringar. Här finns det vad jag kan se två scenarier som är relevanta att diskutera:
1) det har sålts mer på DA och ID eller man ser via adequacy-analyserna att kommande dagar/timmar blir tuffa att klara. Men systemets alla delar är fortfarande intakt.
Aug 13, 2022 20 tweets 6 min read
Senaste tiden har jag fått en hel del frågor om åtgärder i svåra situationer i elsystemet.

Som jag har skrivit om tidigare finns det omfattande regleringar inom området. Dessa åtgärder/regleringar är något som inte riktigt beaktas i debatten vad jag kan se. Så här kommer ett försök till förtydligande (igen).

Först och främst, elförsörjningen får inte lämnas åt slumpen - elmarknaden och frivillighet att producera/konsumera får endast ske inom elsystemets ramar. Elsystemet ska kunna köras under alla möjliga och omöjliga förhållande.
Aug 5, 2022 14 tweets 3 min read
Jag har noterat att det finns en underton av att Norge inte skulle vara solidariska i och med att man går ut och varnar för att man inte kan exportera el som man brukar. Tex har det dykt upp kommentarer om denna artikel: montelnews.com/news/1340275/n… Det är dags att man tar en funderare över vad solidaritet egentligen är. För enligt min bedömning är det exakt så här ett land och en TSO ska göra, signalera tidigt om tecken finns för ändringar i ett lands elförsörjning. Se här från maj: statnett.no/en/about-statn…
Jul 21, 2022 7 tweets 2 min read
Viktigt att förstå att bara för att frekvensen återhämtade sig efter ett vanligt felfall i kombination med varma temperaturer så får det stor påverkan på resten av systemet för att fortsatt kunna köras på ett säkert sätt. Och det är helt klart att om konsekvenserna för ett vanligt felfall är dessa så blir slutsatsen att större felfall, eller en ännu mer pressad situation med ett vanligt felfall, kommer förmodligen få stor påverkan på fortsatt drift av systemet.
Jul 18, 2022 10 tweets 3 min read
Vill bara så här i sommartider påminna om innebörden av detta.

Gas är en del av EU:s elförsörjning. Ffa den del som hanterar uppkomna situationer och som används som reserv om tex det slutar blåsa, ett vanligt fel sker - men framförallt så är det en lösning vid svåra fel. Jag skrev tidigare i vintras övergripande om vad som kommer hända i de läge som vi nu verkar ha klivit in:
Feb 25, 2022 17 tweets 4 min read
Så, time to ta upp tråden igen - vi kommer närmre och närmre enligt alla rapporter från Ukraina nedanstående situation.

När vi jobbar med svåra situationer så gäller det att ha sans och se det värsta som möjligt - men vi hoppas på det bästa.

Håll den tanken i huvudet nu! Så, om vi blickar bort från Ukraina en stund och tittar inåt. Vad händer med oss om läget eskalera? Kommer vi bli utfattiga pga höga elpriser? Kommer Sverige slockna?

What do we do?
Feb 24, 2022 21 tweets 4 min read
Vi fortsätter på gårdagens tråd om elmarknad och EUs elförsörjning.

Jag kan inte nog säga hur fruktansvärt situationen är i Ukraina. Ukraina verkar ha visat på en fantastisk förmåga enligt ⬇️.

Vad händer om vi får koppla bort Norden och Baltikum från Ryssland såsom Ukraina verkar ha gjort och om gasleveranserna till Europa upphör?

Om detta sker samtidigt, vad gör vi då?
Dec 5, 2021 13 tweets 3 min read
Effektreserv är alltså aktiverad inför imorgon, det borde vara första gången sedan 2009/2010 - vad säger situationen om kraftsystem här och nu? För att aktivera (alltså inte samma som varm beredskap!) en effektreserv ska det vara sannolikt att alla balansbud kommer användas för att inte avkortning ska ske. Sverige visar endast mFRR-bud för timmen vilket gör det svårt att bedöma utanför kontrollrummet om vi är där.
Oct 31, 2021 20 tweets 4 min read
Har på senaste tiden fått djupdyka i olika delar av konsekvenser av ändrade förutsättningar inom tekniska system som är viktiga för samhällets funktion - vad blir konsekvenserna och hur resonerar man kring dessa? Det är ett svårt ämne och jag tänkte resonera lite om vad systemkostnader och val av bästa möjliga teknik är ur mitt perspektiv.

När till exempel elförsörjningens risknivå ändras och marginalerna minskar så påverkas mkt - både direkt och indirekt
Oct 25, 2021 20 tweets 6 min read
Nu är det mkt debatt och prat om elområden, begränsningar till grannländer och risk för att elen i delar av landet inte räcker till. Som vanligt är det mkt bra att det diskuteras lösningsförslag - men återigen så måste dessa förslag utgå ifrån fysikens och rikets lagar Tex när var och hur man begränsar överföringskapaciteten inom landet och elexport till grannländer - självklart finns det reglerat i lag. Elområden och överföringskapacitet kopplar samman det fysiska elsystemet och marknaden.

Helt enkelt dags att ta upp begreppet solidaritet! 🧵
Oct 8, 2021 18 tweets 4 min read
Det är många diskussioner om elpriser och situationen i elsystemet i Sverige och i Europa - diskussioner är bra men det är förvånande att problembilden ifrågasätts - att höga elpriser ett problem?

Det är ett problem och självklart påverkar det de fysiska elsystemet. Jag saknar även inlägg om vad målbilden är och alternativ för att ta oss dit. Hur presterar, körs och beter sig ett elsystem som vi är nöjda med?

(mkt möjligt att jag har missat den delen av debatten, upplys mig gärna om ni hittar något bra 👍 ).
Aug 13, 2021 28 tweets 5 min read
Idag, den 13 augusti, är det ett år sedan jag gjorde min sista beredskapsvecka för Sveriges elberedskap. Jag hade precis kommit tillbaka från semestern och mitt första möte var överlämningen inför att jag skulle kliva på mitt skift. Efter att ha sagt hej till kontrollrummet, kollat igenom dagböcker och läst igenom vad som hänt under sommaren kunde jag ganska lättad konstatera att sommaren 2020 hade varit lugn med relativt god överföringskapacitet. Precis så som vi analyserat.
Aug 10, 2021 29 tweets 6 min read
Efter att ha läst Carl Berglöfs mkt bra tråd (läs) fick jag lite inspiration att göra en djupdykning i vad är ”förutsägbara oförutsägbara händelser” som det pratas så mkt om just nu? Eftersom detta är en mkt viktig komponent i vad som är ett tillräckligt säkert elsystem anser jag att det är viktigt att vi sprider lite kunskap om ämnet så då får även jag dra mitt strå till debatten.
Jun 27, 2021 21 tweets 6 min read
Nu när sommaren är här, temperaturerna stiger och överföringskapaciteten minskar så märks det i många sammanhang. Bla att elpriserna stiger, ffa i södra Sverige. Åtgärderna för att hantera detta handlar om just stödtjänster och avhjälpande åtgärder - så dags att gå in på mer i detalj vad dessa faktiskt är. För tro det eller ej - stödtjänster och åtgärder är en fysisk, tekniskt reglering som möjliggör ett driftsäkert elsystem.
Apr 18, 2021 24 tweets 6 min read
Senaste tiden har jag haft förmånen att få samtala med representanter från Sveriges industri, och även inom min egen organisation, om behovet av elförsörjningens systemsäkerhet och om konsekvenserna av dagens utveckling i elförsörjningen. Jag har reflekterat över att jag eller andra inte är så tydlig med vad konsekvenserna av ändringar i design av elsystemet blir och hur våra val här och nu spelar roll för nästa generation som också ska ha en trygg energiförsörjning.