Murat Önderman Profile picture
Emektar öğretim üyesi İÜ SBF, ilgiler için kitaplara da bkz ⬇️, sosyohukuk, amatör fotoğrafçı, müzik ve baykuş sever, aktif içiricilerden hoşlanmaz. Academic
Ayşe Ö. Profile picture Seçkin GÜNDÜZ Profile picture . Profile picture Batu Profile picture murаt kgirgin Profile picture 6 subscribed
May 20, 2023 4 tweets 1 min read
Bu kez ve burada da sanatçılar, aydınlar, bilim insanları milletin yükselişinin önündeki engeller gibi yazılmış. Bu bakış açısı da kutuplaştırıcı. İtham etmeye ve küçümsemeye şimdi gelmeyelim ama toplum da gelenek de eleştirilebilir. Bunu da en başta başta sayılanlar yapar. Muhafazakar olmayan bir gelenek duyarlılığı ve geleneğe açıklık da mümkün. Ama geleneği dokunulmazlaştırırsanız, toplumu kapatırsınız.
May 20, 2023 6 tweets 1 min read
Bilindik biçimiyle politik seçimlerde seçmenlerin kime veya neye oy verdiğini anlayabiliriz ama niye verdiğini anlamak imkansıza yakın ölçüde zor. Bu seçmen de Türk lirasının değeri düşüyor diye Akp'ye oy veren ama muhtemelen listelere milliyetçi-muhafazakar diye geçecek birisi. Tr gayet amorf bir ülke. Anayasanın bırakın toplumu siyaseti bile kurma gücü yok. Siyasette de toplumsal yapıda olduğu gibi düzen içinde düzen var. "Düzenli anarşi" gündelik hayatı niteliyor. Kaç tane farklı hatta çelişik Akp gördük. Bu kadar çelişkiyi çözme gereksinimi bile yok.
May 19, 2023 8 tweets 2 min read
Bu kadar basit değil.

Toplumlarda gelir dağılımı akli kriterlere göre yapılmıyor.

Konuyu akademisyenlik üzerinden düşünelim. Öğretim üyeliğinin en profesyonel meslek olduğuna itiraz edenler az olur sanırım. Sorun sabit gelirli akademisyenlere yönelik popülist politikalar. Öğretim üyeleri hiç bir zaman üst düzey maaş geliri olan bir kesim olmadı. Statüyle gelir düzeyi örtüşmez ama bazen de gelirin düşmesi statüyü etkiler. Hadi statü de düşsün. Fakat ortada ciddi emek var. Bu emeğin karşılığı pekala istenebilir ama bu değil istenen. GEÇİNEMİYORUZ.
May 19, 2023 7 tweets 2 min read
Karikatürleştirecek denli kuşbakışıyla 3 ana benlik modelini ayırabiliriz. İlkine uçan balon modeli diyelim: Sınırları belli ve geçirmez, özerk, kendi bacağından asılan benlik. 2. ve Tr'de yaygın olduğunu düşündüğüm tipte benlik olimpiyat halkaları gibi diğerleriyle iç içe. Fakat bu bir benlik his ve algısının olmadığını göstermez. 3. tipi ise psikotik yani kimliğini Napolyon ile karıştıran bilindik figür örnekliyor. Tr'de kaynaşma bu derecede ileri değil. Yani insanlara psikotik diyemeyiz. Sembiyozda da bir ayrışma vardır, olmayan özerkliktir.
May 19, 2023 14 tweets 3 min read
Bu söylemin çalışmadığı aşikâr.
Aksine, Akp sert seçmeni koruyup kollandığını düşünüyor ve bunun karşılığında liderine sadakatini sürdürüyor. Bu ilişkiyi tek yönlü olarak hiyerarşik değil, karşılıklı ve tamamlayıcı görüyor. Veren eli üstün kabul ediyor. Demek ki bir şey alıyor. En başta, özdeğerinin desteklendiğini hissediyor. Yoksulluğunu da onur kırıcı kabul etmiyor. Gelirini toplumsal adalet değil geçim meselesi olarak değerlendiriyor. İşçiliğine bir sınıfa aidiyet üzerinden değil bir meslek olarak bakıyor.
May 18, 2023 5 tweets 1 min read
"Chp zulmü" ibaresi dillerden düşmüyor ama sanki Abdülhamit dönemi Osmanlısında özgürlük topraktan fışkırıyordu. Mezkur ahali baskıya karşı çıkmıyor; kendine demokrat. Cumhuriyetle devlet, toplum ve insanların adı değişti ama bu üçlünün aralarındaki ilişkiler ne kadar değişti? Güç mesafesi Osmanlıda da çok yüksekti. Devlet kutsaldı; meşruiyeti kendinden kaynaklanıyordu. Cumhuriyete de ister istemez örtük olarak taşınan bu anlayış, devlet eliyle yapılan dönüşümlere rağmen isyan edilmesini önlemeye yetti. Yani bazı şeylerin elbisesi değişti, içi kaldı.
May 18, 2023 5 tweets 1 min read
Sadece 1 ay önce mi? Bu kadar erken davranılacağını beklemezdim; henüz yumurta kapıya gelmemiş, yolda!

Artık kaçı yapıyor bilmiyorum ama eskiden Batılı partilerde özellikle de sosyal demokrat olanlarında sıkça gölge kabineler kurulurdu. Gayri resmi bakanlar seçilirdi. Bu gölge bakanlar gölge sorumlusu oldukları bakanlıkları yakından izler ve olası iktidar değişikliklerinde zaten hazır olurlardı.

Bunlar ciddi kültürel eğilimler. Kültürün göreli özerkliğini ve onsuz olmazlığını savunmak ona ayrıcalık atamak yani bir kültüralist olmak değildir.
Oct 18, 2022 9 tweets 2 min read
Bir değil iki değil. Baktılar ki oluyor, sürdürüyorlar. Tr'de olanın olması gerekenle özdeşleştirilmesi gibi bir eğilim var. Trafiğe bakalım, buradaki "düzenli anarşi"yi sosyal özneler kurdu.DA bir kere kurulunca istense bile çıkılması çok zor. Düzenli anarşi bu anlamda normlaştı Sosyal öznelerin davranışlarını günlük hayatın rutinlerine, bu anlamda olana uyarak yönlendirmeleri ama eleştirilerini kendi ideal normlarına göre yapmaları ise onlar için bir sorun değil çünkü zaten günlük hayatın rutinleri büyük ölçüde bilinçsizce tekrarlanıyor.
Oct 17, 2022 6 tweets 1 min read
Sigara içmek yerine göre yasadışıdır.Aslında sigara içenler belirli bir haktan çok genel özgürlükten yararlanır.Ciklet çiğnemek ne kadar haksa sigara içmek de öyle.Hadi sigara içmeyi hak varsayalım. Bir hak aksiyle beraberdir. İnanç özgürlüğünün inanmama özgürlüğü de olması gibi. Sigara içmek haksa içmemek de haktır. Çünkü aksi olmayan hak, göreve dönüşür. Sigara içme özgürlüğü, içmeme hakkını da içerir ve aktif içiricilerin fiili olarak yaptığı da içmemek hakkını ihlaldir. Bunun dumandan rahatsız olmakla veya başka bir içmeme saikiyle hiçbir ilişkisi yok
Oct 16, 2022 4 tweets 2 min read
Eğer sağ kalabilirse, geleceğin opera sahnelerinin divalarından olacak bir soprano Patricia. Kansere yakalandı ki bunu yazmak bile içimi karartıyor. Handel'ın müthiş müziğini onun berrak ve pürüzsüz soprano sesinden dinlemek eşsiz bir deneyim.Çok yaşasın.
Bakın bu kayıtta da Patricia tüm zamanların en güzel bestelerinden birini söylüyor. Bir Mozart. Bence tarihi bir kayıt. Daha ne diyeyim. Periodik olarak dinlediğim bir kayıt. Zamanı geldi hissi oluyor bende.
Oct 16, 2022 7 tweets 2 min read
Benlikleri egolarına yetmiyordur veya hayatı yaşama biçimlerini değiştiremiyorlardır. Kaldı ki bireysel ve toplumsal hayatın sürdürülmesi bazı kör noktaların bulunmasına bağlıdır. Niyesi sorulmayacak şeyler vardır,mesela verili olanlar.
Kitabi bilgi egoyu güçlendirir benliğideğil Egosu işleyen hatta 12'den vuran birçok insanın benliği egosunun arkasında kalır ve ona yük olur. Bu acı uyandırır çünkü kendi kendine çelme takmaktadır. Organize olamamakta, arkasını getirememekte ve bilincinin parlaklığı bir kuyruklu yıldız gibi geçip gitmektedir. Zora gelemez.
Oct 16, 2022 8 tweets 2 min read
Oysa otelin hukuken böyle bir yükümlülüğü (evliliğin ispatı) yok. Resmi olarak isteniyor olabilir ama hukuken zorunlu olsaydı lüks oteller de isterdi. Bence buradaki nihayetinde informel sosyal kontrol. Resmi şahısların inisiyatifi olsa bile öyle. Bu düzeni sosyal özneler kurmuş. Her kurumun kendi habitus ve kültürü var. Adliye, polis hatta TBMM bile bundan muaf değil. Resmi görevlilerin kendi toplumsal kökenlerindeki baskın normları mesailerine taşımaları da nadiren değil. Şiddet görmüş bir kadını aile kutsaldır diye evine dönmeye manipule etmekteki gibi
Jun 16, 2022 7 tweets 1 min read
Sonuç için eylersen, başarılı da olsan harcadığın hep bir şey olur.
Başarısız da olsan kazanacağın şekilde eyle. O da bir işi kendisi için yapmakla mümkün. Konfüçyus gibi yazmışım.
Jun 16, 2022 4 tweets 1 min read
Tr'de üniversite eğitiminde, genel kültür ve entellektüel becerilere yönelik, İngilizcede liberal arts denen alanda derslerin olmaması sebebiyle, seri halde, tek boyutlu yetişmiş mezunlar ve profesyonel meslek insanları yetişiyor. Bu muazzam bir eksiklik. Kimse bunu konuşmuyor. İster beğenelim ister beğenmeyelim, üniversiteler profesyonel meslek eğitimi de verir. Bence bunda bir sorun yok. Ama liberal arts eğitimi olmayınca kendi alanında iyi kötü yetişmiş ama alanı dışında ik laf edemeyen ve böylece kendilerine olan güveni de yaralayan mezunlar çıkıyor
Jun 15, 2022 5 tweets 1 min read
Buyrun size seçim hakkı nasıl kullanılıyor. Kendisinin tvitinden.
Hocamız artık "sen dili"ne geçmeye başladı (dizisinin ilk tvitinde maksadımı çözdü, amacımı belirledi). Ben de ne zaman geçer diyordum. Bir doktor olarak iyi dayandı yine de. Kendisini tebrik ederim.
Jun 15, 2022 10 tweets 2 min read
Efendim; biz meselenin ne olduğunu anlayamayız çünkü hekimler gibi farklı türden ve tüm yönleriyle üstün insanlar değiliz. Boşuna lütfedip anlatmaya uğraşmışsınız, eksik olmayın.
Hastanın yanlış bacağının kesildiği bir ülke burası hocam; siz ne diyorsunuz. ABD'de tıbbi hatalardan ötürü ölümler tüm ölümler arasında üçüncü sırada.
Kastı çıkaralım ama taksir veya ihmal ya da ilgisizlik sebebiyle meydana gelecek zararlardan ötürü idarenin vereceği tazminat bütçeden karşılanacak.Yani yanlış bacağı kesen cerrahın ödemesi gereken tazminat
Jun 14, 2022 13 tweets 2 min read
Kavramları tekile kör formalist bürokratik akıl, masalar arası mesafe 3-4 metre olan ve üstü tamamen açık, içi ağaç dolu büyük bahçe kafesini, o da bir kafedir, ruhsatta öyle yazıyor, gerisi sizin sorununuz diye kapatmıştı. Ama zaten bir dönem parklar da kapatılmıştı. Sağlığı “sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedence, ruhça ve sosyal yönden tam iyilik hali" şeklinde belirten WHO tanımı çöpe atılmıştı ki muhtemelen bu tanım zaten hiç içselleştirilmemişti; çünkü örneğin sosyal iyilik hali kaç kişinin bilgi ve ilgisi dahilindeydi ki!
Jun 8, 2022 14 tweets 2 min read
Zeka hakkında ben de azca yazayım:)
Zeka, geniş anlamıyla adaptasyonla (adapt) ilgili; lâkin adaptasyon ile konformizmdeki uyum biraz farklı. Bir muhalif de adapt olabilir.
Toplumlar karmaşıklaştıkça işler de karıştı; farklı faaliyetler için farklı adaptasyon biçimleri gerekti⬇️ Kitabi zeka ile pratik zeka ayrıştı mesela. Kitabi zeka, pratik zeka gerektiren faaliyet ortamlarda işinize pek yaramaz. Hatta belirli bir zeka biçiminde iyi olmanız total adaptasyonunuzu kötü etkileyebilir. Fazla liyakatin harcanmanıza yol açması gibi. Kimse sizi anlamaz.
Jun 7, 2022 4 tweets 1 min read
İlk öğretim liseye, lise üniversiteye araç, üniversite öğretimi üniversite diplomasına araç, üniversite diploması işe araç, iş hayatı genellikle emekliliğe araç. Kendisi için yapılan ne kaldı? Özgürlüğün demek ki özerkliğin koşulları pek yok.
Lise kendi başına değerli olmalı. Fransa'da, liselerde hocalık yapmış bazı isimler:

- Gilles Deleuze
- Simone De Beauvoir
- Maurice Merleau-Ponty
- Emmanuel Levinas
- Jean-Paul Sartre
- Henri Bergson
- Pierre Bourdieu
- Claude Levi-Strauss

Bu liste bize bir şey söylüyordur sanırım.
Jun 6, 2022 5 tweets 1 min read
Hey de hey hey!
Böyle biraz raw (ham) gibi duran ama aslında gayet eğitimli, teknik seslere bayılıyorum. Muharrem Ertaş etkisi sezdim. Çok beğendim bu icrayı. Son zamanlarda bu türde dinlediğim en değişik ve cesur yorum.
Müzik bana insanların dilsel ve soyut düşünce öncesi yaşamlarına dokunuyor ve ikame edilmesi mümkün olmayan etkisi buradan kaynaklanıyor gibi geliyor. Bu bir sezgi tabii. Edebiyat dilsel ifadeye bağımlı olduğundan müziğin yerini tutamaz.Müzik hüngür hüngür ağlamak, iç çekmek gibi
Jun 6, 2022 4 tweets 1 min read
Eşitlik, eşdeğerlilikle/akranlıkla aynı şey değil. Hatta eşitliğin, modern dünyada değerlerin meşru dağılımının bir ilkesi ve toplumsal eleştiri kriteri olarak liyakati öne çıkardığını söyleyabiliriz. Aslında liyakat bir sermayedir; çünkü toplumda eşit dağıtılmamıştır. Bu fikri şöyle de ifade edebiliriz. Eşitliğimiz birisinin (liyakatsizin) "büyüyünce" diğeri (liyakatli) ile akran olabileceği anlamına gelir. İkisi arasındaki ilişkinin hiyerarşik olması da şart değildir.