Andreas Ericson Profile picture
Under 2021 poddredaktör på SvD Ledare.
Björn Ivarsson Profile picture 1 added to My Authors
4 Jul
nu kan vi sammanfatta skjutvapenvåldet under första halvåret. som ni kanske minns såg vi inledningsvis en positiv trend, efter rekordsiffrorna ifjol. så här ser halvåret ut som helhet, jmfrt med motsvarande period 2017-2020.
vi kan som ni ser alltså konstatera att den positiva trenden har fortsatt, även om den kanske inte har fortsatt så starkt som vi hoppades i våras. ffa gäller det antalet skottlossningar och antal skadade.
140 skjutningar. det är en minskning med 35 stycken jämfört med 2020. det är också knappt 10 procent färre än genomsnittet 2017-2020.
Read 9 tweets
3 Jul
lite svårbegriplig undersökning, men ändå intressant att c-väljarnas preferens bekräftas. dn.se/sverige/dn-ips…
partiledningens linje blir därmed (än) lite mindre logiskt, i synnerhet som det nu i praktiken handlar om en budget som skulle behöva göras med v. rent sakpolitiskt går det förstås att hitta kompromisser som både v och c kan leva med. större är inte skillnaderna.
(precis som c och sd skulle kunna stå bakom samma budget.)
Read 4 tweets
21 Jun
kanske en av de normalare dagarna för svensk politik på senare år.
förmodligen är dagens långsiktiga förlorare sd. långsamt börjar det drivhus som närt dem så länge att tappa värme och ljus.
över det kan bara trädgårdsmästarna känna sorg.
Read 4 tweets
21 Jun
i denna unika situation får vi gräva djupt i rikets lagrum och annaler för att hitta tillämplig praxis. ev kan skänninge rådmannabalk från 1419 vara relevant här.
där läser vi att "avsaht staatsminister bähre skamhuufa intill nesthe rådslaagh".
men det är inte bättre för oppositionen ty "de skola sätta föhlje till tinget, där mööthas de i fulle vapheen, utan klädnad, insmorde i svinfeeht".
Read 4 tweets
20 Jun
visade sig att mormor fortfarande betalar medlemsavgiften till mellansels if. (morfar spelade inner på 40-talet.)
nu är mormors lägenhet tömd och hon själv på myrtensgården. det gick väl efter omständigheterna bra.
till skillnad från resten av sverige var det kulet i bredbyn idag. mormor frös efter ett tag när vi rullat ut henne. men hon tyckte om att få vara ute lite.
Read 5 tweets
7 Oct 20
så, nu har jag också sett den. den var välgjord och det nya material som presenteras är helt klart värt att uppmärksammas. håller med dem som menar att ytterligare undersökningar krävs.
jag kom pga privata omständigheter - en av mina bästa vänners mamma vid den här tiden var med - att följa nyheterna om estonia ganska noggrant de första åren. dokumentären gör ett förtjänstfullt arbete i att påminna om det mycket tveksamma beslutet att inte bärga ens kroppar.
det var något som togs emot med stor bitterhet av anhörigkretsen. processen var delvis osaklig och beslutet var både svagt motiverat och okänsligt levererat. sammanfattningsvis illa skött av den tidens politiker.
Read 72 tweets
5 Oct 20
apropå detta minns jag en riktig holmgång i "diskutabelt" ngn gång på 90-talet. aschberg i vilt bråk med janne josefsson som då var på uppdrag gransknings föregångare striptease. dn.se/kultur/uppdrag…
jag minns faktiskt inte exakt vad saken gällde, men båda anklagade varandra vilt för det mesta man kan tänka sig. robert aschberg hade svårt att få sin bror att låta josefsson svara.
hittade nu ett spår, var tydligen i januari 1995. enligt expressen kallade aschberg (richard alltså) josefsson för "den största lögnaren i svensk media" och josefsson svarade med att kalla aschberg för "gangster".
Read 5 tweets
14 Sep 20
förra veckan fick jag frågan om vilka de bästa böckerna om palmemordet egentligen är, och insåg då att jag faktiskt aldrig twittrat om detta. (vad jag minns iaf.) så nu ska denna lucka fyllas!
det blir en lista med tio böcker utan inbördes ordning. det är inte en lista strikt efter kvalitet, utan istället den samling böcker jag tror man ska läsa för att bäst introduceras till denna märkliga episod i vår historia.
så i kronologisk ordning: 1) "mordet på olof palme - utredning på villospår" av thomas kanger från 1987. en av de första böckerna som skrevs om mordet och utredningen och den håller fortfarande. framför allt är den intressant att läsa av två skäl. för det första att den bra >
Read 76 tweets
2 Apr 20
nu börjar vi väl snart kunna bedöma överdödlighet i corona? det enklaste vägen borde väl vara via skatteverkets folkbokföring? hur snabbt kan man leverera siffror därifrån?
i snitt dör ungefär 250 personer varje dag i sverige. det varierar förstås från år till år och är inte jämnt fördelat över året, men det är en hygglig siffra att utgå ifrån.
så är det så att 43 (eller fler) personer dör av corona som inte skulle dött annars kommer det att märkas.
Read 7 tweets
27 Jan 20
om han ändå hade haft lite utrymme att i en stor tidning att diskutera rasism! expressen.se/kultur/hynek-p…
men för att dra ett litet strå till stacken. några utgångspunkter som jag tror kan vara en början: jag tror också att rasism behöver diskuteras mer, djupare och med större frimodighet. pga rasism är ett mer relevant samhällsfenomen idag än ngn period jag hittills upplevt.
för trots att det finns attitydundersökningar som över tid visar på vad som nog ska tolkas som minskad rasism är det ingen tvekan om att rasismen samtidigt - och det är inte paradoxalt utan snarast naturligt - gjort en motoffensiv.
Read 20 tweets
27 Dec 19
det verkar svårt att sammanfatta ett decennium. särskilt när man själv fortfarande befinner sig i det.
den stora grejen vi kommer minnas tror jag - oops nu är jag själv där! - är "reaktion". och att en fördunklande faktor är att väldigt många av oss reaktionen riktats mot fortfarande är de som berättar, analyserar och tolkar händelserna.
ungefär som den gamla nomenklaturan i ddr år 1995 skulle skriva historien om de senaste åren. hur förstående hade de varit inför förloppet?
Read 59 tweets
5 Aug 19
jag har ju tidigare föreslagit att vi skulle behöva en högtid i augusti för att fira hur naturens havandeskap gått fullgånget, hur månen blir rödgul och hur grönskan sloknar och höstmörkret bjuder sina första vassa bett.
ngn slags kombinerad kräftpremiär och kungsankravaller, bara med organiserat. typ tredje torsdagen i augusti firar vi sommarfest med så mycket sprit och nakenbad och skördemat att mobilfilmerna fyller pornhub i månader framåt.
vi badar badtunna i kantarellstuvning, bränner upp sommarens alla misslyckade renoveringsprojekt i jättelika bål som förvillar sjöfarten och sjunger uråldriga och trollska sånger under eviga stjärnor!
Read 6 tweets
17 Jul 19
nej, ska vi köra lite palmemordstwittrande?
en sak jag tidigare varit inne på och som jag återigen skulle behöva er hjälp med - hur osäkra vi faktiskt är på exakt mordet gick till.
vi har ingen film och vi har mkt få tekniska kvarlevor. det vi har är vittnesuppgifter, några av dem från personer som idag är döda. dessa vittnesmål är dokumenterade i olika grad och allt är förmodligen inte offentligt för oss utanför utredningen.
Read 55 tweets
6 Apr 19
helt bisarrt att skolan tvingar barn att ha vissa kläder på sig. aftonbladet.se/nyheter/a/dO42…
och återigen möts sd och pk genom att vilja styra över barns kläder. kan inte barn bara få bestämma det själva om de ska ha slöja eller inte, långa ärmar eller inte osv?
just nu: sjuåringar ska på studiebesök till ställe som på sin hemsida kräver speciell klädsel för flickorna. föräldrarna protesterar. twitter: "jävla islamofober! har de aldrig hört talas om klädkod?"
Read 22 tweets
31 Mar 19
ibland får jag för mig att ebbe carlsson-affären inte är för fem öre utredd.
tänk om den handlade om någonting helt annat? något som fortfarande är okänt och så känsligt att dess hemligheter fortfarande vaktas av mäktiga intressen?
det slog mig när jag läste gw:s memoarer i helgen. återigen fick vi samma gamla version serverad. ebbe och holmér var tokiga, de trodde out of the blue att pkk hade mördat palme och de lurade alla. men går det verkligen till så?
Read 56 tweets
15 Feb 19
efterfrågan har varit stor och enorm, så nu är det dags!
välkommen till @neo_andreas twitterpodd om liberalernas nästa partiledare. avsnitt ett: "vill hon så blir hon, men hon vill (nästan helt säkert) inte."
jag talar förstås om cecilia malmström. liberalernas exildrottning som gömt sig långt borta medans rikshovsmästarna avlöst varandra här hemma. ska hon foga samman svärdet som varit brutet, återväda till sin tron och "become who she was born to be"?
Read 77 tweets
12 Feb 19
jag och anna gjorde upp planer om att ses. vi lovade faktiskt varandra. det skulle bli en nystart. vi hade öppnat oss för varandra. visat något av det där inne.
vi bytte telefonnummer och lovade varandra att det här inte bara skulle bli en sådan där grej man bara säger. vi skulle verkligen försöka ses. prata mer. återknyta. minnas.
redan när jag efter lång tvekan ringde henne veckan insåg jag efter bara några minuters samtal att det inte skulle bli så.
Read 37 tweets
8 Feb 19
det hade kunnat vara biff med lök.
august beställde in mat och öl. utanför skymtade dalagatan i snödiset. grått och mörkt och halt. här inne var det varmt och luktade så också.
Read 56 tweets
2 Feb 19
13 år senare. väntsalen utanför pressbyrån på ropstens tunnelbanestation i milleniets sista höst.
idag finns den inte kvar. pressbyrån har utökat. annars är det mesta sig likt. röda bussar kommer och går. ettan mot kottla, fyran/tolvan mot rudboda, femman mot sticklinge. trean och tretton som ingen jävel håller reda på hur de går.
291:an och 293:an på nätterna.
Read 32 tweets
21 Jan 19
självklart skulle jag själv brottas med just de frågorna. redan då och alla år som följde.
vad var det jag hade sett? och vad menade jag egentligen med att pojken på filmen "förstördes"? visste jag inte om att människor inte kan "förstöras"? de kan inte "spricka" eller "rämna". mycket kan de, men inte det.
det är flera bra frågor och man får nästan försöka beta av dem en och en.
Read 51 tweets
19 Jan 19
polismästaren tog emot i skjortärmarna.
det var till och med uppkavlade till armbågarna. på benen hade han ett par ljusa chinos. hans handslag var fast och markerade åt august att sätta sig i stolen framför det nästan helt tomma skrivbordet.
polismästaren rundade ivrigt det egna bordet och slog sig ner i stolen bakom det. lutade sig fram med de kraftiga, bara underarmarna mot det ljusa björkträet under. nickade åt august.
Read 39 tweets