Olaf Koens Profile picture
RTL-Nieuws. Correspondent Midden Oosten. Journalist. Schrijver. Wonderlust King. “When the going gets weird, the weird turn pro.”
Dec 12, 2022 4 tweets 1 min read
Zomaar een paar fragmenten van de afgelopen jaren; 📺👇

[1] ‘De Krim is geen betwist gebied, Rusland erkent de grenzen van Oekraïne’.
[2] ‘Waren dat Russische soldaten?’ ‘Het waren lokale groeperingen’.
[3] ‘Achter de lokale groeperingen op de Krim stonden onze soldaten’. [4] ‘Natuurlijk, het is een feit [...] ons leger heeft het Oekraïense leger op de Krim tegengehouden.’
[5] ‘Ik wil dat jullie mij goed begrijpen, vrienden. […] Geloof de mensen niet die zeggen dat er na de Krim nog andere regio’s volgen. Wij willen Oekraïne niet opsplitsen'.
Sep 30, 2022 4 tweets 1 min read
Nu al drie kwartier naar complottheorieën, verzinsels en belachelijke omdraaiing van deze man aan het luisteren. Een krankzinnige speech over de ondergang van het Westen met af en toe een nucleaire dreiging. Waanzin. En klaar. De dreiging naar Kiev klok zo: er moet rap een staakt-het-vuren komen en de Oekraïense troepen moeten zich direct terugtrekken van het grondgebied dat Rusland nu aan het annexeren is. 'Dan kunnen we onderhandelen over vrede', zei Poetin.
Feb 24, 2022 15 tweets 3 min read
Ik weet al de hele dag niet wat ik moet zeggen, laat staan hier schrijven. Ik kan alleen maar denken aan al die mensen, al die lieve, fantastische Oekraïners waar ik me nu zo verschrikkelijk veel zorgen over maak. Wie? Ik denk aan Joera, de oud-politieagent uit Marioepol die mijn leven wist te redden, waar ik hem iedere dag dankbaar voor ben. Maanden later moesten we in de auto daar zo hard om lachen dat we een greppel inreden.
Feb 22, 2022 8 tweets 2 min read
Jongens, ik snap de paniek - maar misschien, hear me out - is dit wel het minst-erge scenario, in ieder geval het minste bloedvergieten. Dat Russische tanks die rebellengebieden nu inrijden, dat is helaas al jaren zo. Als het hier bij blijft komt iedereen met de schrik vrij. Dat is geen gegeven. Het zou goed kunnen dat dit de opmaat is naar iets groters, dat Rusland de frontlinies gaat verleggen, dat het alsnog uitloopt op een herleving van de oorlog van 2014/2015 - met duizenden slachtoffers als gevolg.
Jan 4, 2022 10 tweets 3 min read
Grote protesten verschillende delen van Kazachstan. Het begon met een prijsstijging voor LPG (waar de meeste auto's op rijden) en is inmiddels omgeslagen tot een politiek protest. In de stad Atyrau is het matten op straat bij -10. In Alma-Ata, de grootste stad van het land, is ondertussen een halve veldslag gaande. Oproerpolitie, legereenheden. Betogers worden in grote aantallen opgepakt, maar er worden ook politieauto's in brand gestoken.
Aug 9, 2021 16 tweets 5 min read
De Taliban rukt op in Afghanistan. Dat gaat enorme gevolgen hebben, ook voor ons in Europa. Afgelopen week was ik in de Turkse stad Van, aan de Iraanse grens. Je weet niet wat je ziet. Reportage ⬇️ en een 🧵 Eerst de Taliban. Nu het Amerikaanse leger zich terugtrekt grijpen die de macht. Met gemak rollen ze steden als Kunduz binnen. Doet denken aan de snelle opmars van IS in Irak.
Jul 28, 2021 6 tweets 2 min read
Een van de beste onderzoeksjournalisten van Rusland is opgepakt. Waarom? Omdat de Nederlandse complotdenker en FSB-handlanger Max van der Werff een klacht over hem heeft ingediend bij de Russische autoriteiten. Wat een schoft.

themoscowtimes.com/2021/07/28/pol… Dobrochotov is, en dat zeg ik niet zomaar, een held. Met gevaar voor eigen leven haalt hij onderzoeken en documenten naar boven, ook in het MH17-dossier. Wat nekt hem? Een *Nederlander* die een zaak aanspant. In Rusland nog wel. Geen woorden voor.
Apr 16, 2020 7 tweets 2 min read
Hele uitzending @ZEMBLA over Baudet en Russische beinvloeding gezien. Alles ligt open en bloot op straat, iedereen ziet het. Er mist alleen één ding: hard bewijs

bnnvara.nl/zembla/artikel… Hele verhaal valt of staat met een WhatsApp-bericht waarin Baudet met een smiley schrijft dat ‘misschien Kornilov extra wil betalen’. Dat zou suggereren dat er al een financiële relatie is, maar bewijs daarvan is er niet.