Omar Mokhtar 🇲🇾 Profile picture
CTO @ HTSB • Passionate in UI/UX Design • Full Stack at Heart • Go, React/Native, JavaScript, Java, etc. Author #KitabFullStack → https://t.co/3NJupNO1XY
lili Profile picture 1 added to My Authors
Feb 3, 2022 41 tweets 8 min read
SELAMAT KE SIMPAN PASSWORD KAT CHROME?

Sebenarnya, simpan password kat browser adalah tidak disyorkan atas faktor-faktor keselamatan.

Bebenang 🧶 Dalam bebenang ni aku akan terangkan (secara ringkas):

1. Tak boleh ke guna password sama je, kan senang nak ingat?

2. Kenapa bahaya simpan password kat browser macam Google Chrome?

3. Bagaimana password manager berfungsi?

4. Apa password manager yg disyorkan?

5. Kesimpulan
Oct 28, 2021 10 tweets 2 min read
Untuk pelajar-pelajar Sains Komputer, aku cadangkan korang mula bina portfolio sejak tahun pertama korang.

Dalam industri IT ni, terutamanya programming, tak kisahlah korang fresh grad ke apa, kalau ada skills, inshaAllah kau akan cemerlang dalam game ni. Skills korang tu dipersembahkan melalui portfolio yang tiptop.

Portfolio yang tiptop makan masa untuk dibina. So harini jugak korang dah kena mulakan.
Jun 11, 2021 12 tweets 3 min read
Aku saja redesign balik app MySejahtera yang sedia ada tu. Dua screen je boleh buat (nak lebih bayar la hehe).

Mungkin tak fancy sangat; sebab aku cuba follow prinsip “familiarity” dalam UI design. Apa itu prinsip “familiarity”?

Prinsip ini bermaksud design yang kita buat tu mesti kena selari dengan pengetahuan sedia ada pengguna.

Manfaatnya sangat besar kalau kita guna prinsip ni, sebab pengguna tak perlu susah payah lagi dah nak belajar semula cara guna app kita.
May 10, 2021 40 tweets 11 min read
Adik-adik yang berminat nak jadi Software Developer, kos yang korang perlu ambil di universiti adalah Software Engineering.

Tapi sebelum buat keputusan untuk ambil kos ni, mohon baca bebenang ini sampai habis dulu. Ada beberapa benda yg aku rasa korang perlu tahu.

[Bebenang 🧶] Image Software Engineering (SE) adalah salah satu cabang daripada Computer Science. Korang akan grad sebagai Bachelor of Computer Science (Software Engineering).

Di kebanyakan uni, SE terletak di bawah Fakulti Sains Komputer & Teknologi Maklumat (FSKTM), bukan Fakulti Kejuruteraan ye.
Feb 24, 2021 42 tweets 10 min read
PERSONAL BRANDING @ LINKEDIN?

Dalam tweet aku sebelum ni, aku cakap buatlah LinkedIn dari awal, terutamanya kepada para pelajar. Janganlah bila dah grad baru nak buat; sebab nak bangunkan personal branding ni makan masa ya anak-anak.

Jom, aku kongsikan?

[Bebenang 🧶] Daripada tweet tu, ramai yang bertanya,

"Apa yang saya nak share di LinkedIn ni tuan?"

"Bila masa yang sesuai untuk saya buat LinkedIn ni?"

Dan macam-macam lagi soalan-soalan lain. Jadi aku rasa tak moleklah kalau aku biar saja tweet tu tergantung begitu tanpa berkongsi lebih.
Feb 22, 2021 4 tweets 1 min read
Wahai para pelajar, aku sarankan korang buatlah LinkedIn dari awal.

Situ lubuk recruiter aku rasa. Kau update je kerja-kerja kau and apa kau boleh buat, nanti ada la yang tanya “are you open for new opportunities?”.

Aku ni sampai ambik keputusan tak reply terus semuanya 🤣🤣 Image Tak tertakluk kepada pelajar saja, kepada sesiapa nak cari peluang baru terutama dalam bidang teknologi ni.
Jan 13, 2021 13 tweets 3 min read
#TipsProgramming

Kalau nak mendalami sesuatu programming language, cuba bangunkan sesuatu TANPA framework. Istilahnya adalah ‘vanilla codes’.

Cara ni akan membantu korang faham bahasa tu sendiri secara ‘native’ tanpa bergantung kepada ciri-ciri yang tersedia pada framework. Sebagai contoh, kat dalam framework mungkin sudah ada modul authentication yang dibuat oleh programmer lain.

Kita sebagai pengguna kepada framework tu, tinggal nak pakai je modul tu kat dalam aplikasi yang kita bangunkan.

Ini lebih mudah dan menjimatkan masa.
Nov 11, 2020 4 tweets 2 min read
Talked about this many times. HTTP and HTTPS protocols are not necessarily trusted/authentic.

Please look for the domain name first, the protocol second. I see 18K+ retweets, apparently many people don't acknowledge it yet.

but it's crucial for everyone to know that ANYONE – including scammers – can obtain the SSL certificate (to establish HTTPS connection) for FREE today.
Oct 6, 2020 35 tweets 10 min read
Ada yang tanya aku, apa yang depa perlu tahu kalau nak ceburi bidang Cyber Security (CyberSec)? Nampaknya ramai yang berminat nak masuk bidang ni 😄

Kalau nak terjun bidang CyberSec, ini benda asas yang korang kena tahu..

Bebenang 🧵 Image ⚠️ Disclaimer: niche aku bukan CyberSec, tapi software. Walaubagaimanapun, SE pun ada pertembungan dengan CyberSec, jadi aku tahu serba sedikit lah pasal ni.

Disebabkan ramai orang tanya, jadi aku tulis apa yang aku tahu ok?
Jul 6, 2020 65 tweets 17 min read
"Omar, boleh tak suggest language untuk saya belajar?"

Aku tak boleh bagi jawapan untuk soalan macamni sebab aku taktau apa objektif korang.

Jadi, ini senarai programming languages secara detail (nama, kegunaan, demand, etc.) supaya korang boleh buat penilaian sendiri: Amaran: bebenang ini panjang. Kalau nak jadi seorang developer atau software engineer, korang tak semestinya kena belajar kesemuanya – memang tak perlu pun.

Belajarlah ikut objektif sendiri dan jangan ikut-ikut orang. Tanpa berlengah lagi, jom kita mula.
Jul 4, 2020 18 tweets 4 min read
Anda nak tukar kerjaya kepada bidang teknologi atau developer, tapi anda takde degree dalam Computer Science dan/atau IT.

Possible? Mestilah. Tapi anda kena buat extra homework sikit untuk buktikan diri anda dan 'tailor' resumé/cv anda secara spesifik untuk bidang ini.

Caranya: 1. Belajar programming language.

Anda perlu jelas apa language yang anda dah belajar/kuasai. Lebih bagus kalau belajar language yang paling dekat dengan kerjaya impian anda.

Contoh: mobile app developer – Java/Kotlin (Android), Swift (iOS), React Native, Flutter, etc.
Jun 21, 2020 44 tweets 12 min read
"Hacker boleh ke embed code dalam gambar?" – ya, boleh.

Kebiasaannya, file media seperti gambar, video, PDF dan sebagainya digunakan sebagai "loader" (atau dropper) untuk download program backdoor di sebalik tabir tanpa mangsa sedari.

Macamana diorang buat?

Ini bebenang 🦠 Kita akan bincangkan bagaimana virus gambar dibuat.

Tapi sebelum kita pergi ke perbincangan tu, aku perlu perkemaskan beberapa istilah dulu (𝙸1-𝙸4).

Aku percaya ramai antara korang dah tahu dah pun semua istilah ni, cuma nak recall balik je terutamanya kepada yg belum tahu.
Apr 29, 2020 53 tweets 15 min read
Sebelum ada orang buat cerita mitos pasal deep & dark web, aku rasa lebih baik aku tulis dulu perkara yang sebenar.

Banyak sangat mitos pasal deep & dark web ni yang digemari oleh para sarjana conspiracy theorists. Daripada UFO, kepada lokasi Atlantis. Hahaha 😆

Bebenang. Surface, deep & dark web adalah tiga klasifikasi kandungan yang terdapat di dalam Internet.

Bila bercakap pasal deep & dark web, ramai orang akan gambarkan tempat ni sebagai tempat yang menakutkan, tempat para hackers bersemayam, tempat tengok live streaming torture dan murder.
Apr 4, 2020 56 tweets 15 min read
Dalam web security, ada satu 'hack' ni di mana dengan hanya melawati/membuka malicious email/web, boleh berlaku benda bahaya seperti transfer duit dari akaun anda ke akaun orang lain TANPA SEDAR.

But fret not, peluang berlaku kat korang agak tipis sekarang. Learn why👇🏻

[THREAD] Lompong sekuriti ini dipanggil sebagai Cross-Site Request Forgery (CSRF).

Suatu masa dulu, CSRF disenaraikan dalam OWASP Top 10 di tangga ke-5 & ke-8 (A5:2007 & A7:2013).

Namun kini CSRF tidak lagi menjadi "main threat" dan dah dibuang dari OWASP Top 10 sejak tahun 2017.
Feb 24, 2020 34 tweets 7 min read
Antara CGPA dan kemahiran, dalam industri teknologi. Mana yang perlu diutamakan?

Pada pendapat aku la kan, dalam dunia IT ni, aku lebih suka utamakan kemahiran.

Mungkin ada yang tak setuju dengan aku bila baca first tweet ni, tapi jemput baca bebenang ni sampai habis. Rasanya isu ini agak sensitif, kalau salah tulis ni boleh jadi kena backlashes 😂

Mungkin dah ramai kupas isu ni secara umum – graduan takde kerja sebab takde skills lah, apa lah, memacam.

Tapi dalam bebenang ni aku khususkan untuk bidang teknologi.
Jan 23, 2020 8 tweets 2 min read
Saya minat coding, kat mana nak mula? Macamana nak faham coding?

Banyak jugak dapat soalan-soalan ni kemarin, tak larat nak jawab satu-satu 🤣

So ini quick guide untuk korang: 1. Fikir nak belajar language apa?

Buat research sikit nak belajar language apa. Setiap language ada tujuan tersendiri. Pepandai la korang decide goal korang apa.

Ini top languages yang popular kat Malaysia
Jan 22, 2020 51 tweets 12 min read
Waktu awal degree dulu, laptop aku rosak. Mak ayah aku tak mampu nak beli baru. Aku pun segan lah nak minta.

Kemudian aku nekad untuk cari duit sendiri. Akhirnya, laptop dapat beli dan berjaya buat beberapa puluh ribu ringgit dengan benda aku suka, coding.

[THREAD] Tujuan aku tulis ni bukanlah untuk bangga diri atau apa. Dan bukan pula untuk kata aku berjaya. Aku tulis ni mungkin boleh beri manfaat sedikit sebanyak kepada yg membaca.

Mungkin ada antara korang yg masih belajar. Takde duit? Kita semua mungkin pernah sesama merasa 😢
Nov 12, 2019 65 tweets 21 min read
"Jangan masuk la bidang IT ni, takdak masa depan. Keluaq nanti takdak kerja," kata Maklong kepada anaknya.

Aku kerap dengar ni 8-10 tahun lepas. Tapi harini pun nampaknya masih ada sebilangan masyarakat kita yang berfikiran hampir serupa.

Jadi, ini bebenang dari masa depan! 🧐 Ada beberapa orang jugak la yang dm/cc aku situasi yang hampir serupa, tapi kebanyakan diorang ni baru nak masuk universiti.

Situasinya, parents tak bagi sambung bidang sains komputer (walaupun minat) sebab bagi diorang bidang ni tak ada masa depan.
Aug 27, 2019 25 tweets 8 min read
Ramai tanya soalan sama, "kat mana saya boleh belajar coding?"

Sebab asyik jawab soalan sama, so aku tulis bebenang baru je lah. Sonang.

Ni list website/tempat korang boleh belajar coding, susunan harga dari murah ke mahal. 🔥 Kalau tanya aku, aku personally prefer online course berbanding kelas fizikal. Bagi aku online course ni lebih cepat, lebih murah dan lebih fleksibel.

Aku rasa kalau bab ni, lain orang lain preference kot. Ada yang perlu face-to-face dengan guru, ada yang boleh pickup sendiri..
Aug 21, 2019 40 tweets 10 min read
Terbaca kat satu website, dalam Malaysia, sebanyak 70% scam berlaku antaranya adalah sebab phishing.

Bukti ramai rakyat Malaysia belum sedar security threat yang satu ni. Walaupun anda bukan orang IT, tapi anda perlu ambil tahu!

Ini bebenang tentang phishing, baca sampai habis. ⚠️ Disclaimer: screenshot di atas hanya contoh sahaja. Saya skrinshot web sebenar dan edit sikit supaya nampak seperti phishing website untuk beri gambaran tentang macamana rupa bentuk phishing. Namun, website dan URL yang tertera tu tak wujud.
Jul 19, 2019 28 tweets 5 min read
FYP adalah benda yang penting untuk setiap pelajar, bukan saja untuk lulus degree, tapi juga untuk cari kerja.

Since ramai yang tanya tips tentang FYP and while I am waiting for my flight,

so why not kita share tentang tips FYP khusus untuk student Computer Science kan? Kenapa aku cakap FYP penting untuk cari kerja?

Untuk kebanyakan pelajar, tak ramai yang sudah ada portfolio sebaik bergelar graduan dalam bidang sains komputer.