עמר דנק Profile picture
אסטרטגיה, ביטחון, דמוקרטיה, קבלת החלטות. מרתוניסט. נווט לשעבר. בעל הבלוג ״שאלה אסטרטגית״
Oct 28 9 tweets 3 min read
1/ עוקבי יודעים שכתבתי פעמים רבות למה ישראל *לא* צריכה חיל טילים (מלבד כיכולת משלימה ונישתית לחיל האוויר), למרות זאת, מאמר הדיעה של @arik3000 ראוי להתמודדות עניינית עם עיקר הטענות שלו, והוא גם הזדמנות להאיר זוויות נוספות על הסוגיה.
שרשור Image 2/ 1⃣ סיכון אנושי - ברור שטיסה מאויישת מסוכנת יותר. זה נכון גם לתקיפות בעזה, לבנון, תימן, סוריה וכל מקום אחר. הסיבה שאנחנו עושים את זה היא כי טיסה מאויישת מביאה מגוון יכולות מבצעיות שמצדיקות את הסיכונים המצטברים. Image
Oct 28 6 tweets 3 min read
1/ אני חושב שהתקיפה באיראן לא מקדמת את ערעור המשטר הנוכחי (אם כבר ההיפך, קשה יותר לפעול נגד משטר שמותקף מבחוץ), אבל זאת הזדמנות לשרשור קצר כיצד דיקטטורות נופלות, כדי שהדיון בעניין יהיה מבוסס על מידע
⬇️ 2/ הפיכה היא הדרך הנפוצה ביותר לנפילת דיקטטורות (קצת יותר מ-1/3 מהמקרים מאז מלה"ע ה-2), כיוון שהיא מחייבת הכי פחות התארגנות פוליטית. מנגד, הסיכון בניסיון הפיכה גבוה יותר.
רבע מהדיקטטורות הסתיימות בבחירות דמוקרטיות בהן הדיקטטור המכהן לא נבחר (תחשבו על ארדואן מפסיד בחירות).
⬇️ Image
Oct 17 8 tweets 3 min read
תמונת מצב אסטרטגית - 17/10/24
===
אחרי מהלך הפתיחה המרהיב של המוסד וצה״ל שפירק את חזבאללה היה צפוי שיקרו שני דברים: שלא ניתן יהיה להמשיך ברצף ההצלחות הזה, ושחיזבאללה יתארגן ויתאושש בהדרגה. זה טבע המלחמה, מי שמאשים בזה את ארה״ב לא מבין את העסק.
⬇️ Image נסראללה נתפס בהיבריס ושילם את המחיר, אבל המהלומות שספג חזבאללה מגדילות את הצורך שלו להתמיד במלחמת ההתשה, כפי שקרה.
בישראל במקום לנסות להבין מה אנחנו רוצים מהמלחמה בצפון, ערכנו חגיגות על הטעויות של נסראללה והיינו שיכורי הצלחה, למרות שהבעיה האסטרטגית שאנחנו נמצאים בה עדיין קשה.
⬇️
Oct 15 8 tweets 2 min read
1/ משמעויות אסטרטגיות מהצבת THAAD בישראל
==
הצבה של מערכות הגנה וחיילים אמריקאים שיגנו על ישראל (ועלולים להיפגע) היא פגיעה בעקרון שישראל מנסה להקפיד עליו שאנחנו נגן על עצמנו בעצמנו, עקרון שהוא אחת מאבני היסוד ביחסים עם ארה"ב.
יש לזה תקדימי עבר אבל בכל זאת אני חושב שזה משמעותי
⬇️ Image 2/ ב-56 הצרפתים הציבו טייסות לפני קדש
ב-91 ארה"ב הציבה פטריוט במטרה לעזור לישראל לא להגיב על הטילים העירקיים (צה"ל דחף לפגוע בטק"ק העירקי, טוב ששמיר החליט אחרת כי היינו נכשלים בזה)
באפריל ארה"ב גייסה קואליציה להגנת ישראל, ושוב סייעה להגן על ישראל במתקפה לפני 3 שבועות
⬇️ Image
Oct 6 6 tweets 3 min read
סוגרים שנת מלחמה:
===
זירה צפונית -
ישראל הוציאה את חזבאללה משיווי משקל וערערה מהיסוד את תפיסת ההפעלה שלו. המשמעות המיידית היא שמחיר המלחמה של העורף נמוך בהרבה מההערכות המוקדמות. זה מעניק לממשלה חופש פעולה רחב יותר ולכן ניתן היה לבחור בפשיטה קרקעית הדרגתית ואיטית יותר.

⬇️ Image דרך הפעולה הזאת עשויה להביא לכך שהפעולה הקרקעית תהיה ארוכה ומתגלגלת, כל עוד המחירים הם נסבלים בעורף ועושה רושם שהציבור התרגל לאבידות (לפחות לעת עתה) ומצב המלחמה הפך לנורמה.
למרות כל זה, השאלה איך תסתיים המלחמה בצפון, החולשה האמריקאית מותירה ואקום שכרגע לא ברור מי יכול למלא

⬇️ Image
Image
Sep 29 5 tweets 2 min read
1/ ראיתי שזה נראה לרבים מוזר או לא אמין אז אני רוצה לנסות לעשות קצת סדר - שלא מבוסס על מידע בנוגע לתקיפה הזאת.
תקיפה של בונקרים עמוקים מאוד היא תקיפה מורכבת כיוון שבדרך כלל הפצצות צריכות לעבור לפחות את הדרך לבונקר בחיכוך או פגיעה בקרקע, לחדור את תקרת הבונקר ואז להתפוצץ בתוכו
⬇️ Image 2/ הדרך אל הבונקר לא בהכרח אחידה, לפעמים מדובר רק בשכבת אדמה מהודקת שבה הבונקר כוסה, ולפעמים יש בדרך שכבות של בטון.
אחרי שהפצצה עברה את כל הדרך, היא צריכה שתהיה לה מספיק מהירות כדי להצליח לחדור את הבטון שממנו התקרה של הבונקר עשויה.
לא תמיד ניתן לעשות את זה ע"י פצצה אחת...
⬇️
Sep 14 14 tweets 4 min read
10 עקרונות הפעולה של דיקטטורים רכים - שרשור לשבת ומבחן עד כמה אנחנו קרובים
===
(להרחבה מומלץ לקרוא בבלוג)
1️⃣ עיסוק מתמיד בפופולריות
לכל מנהיג חשובה מאוד הפופולריות כדי להישאר בשלטון. דיקטטורים רכים עוסקים בזה בצורה מוגזמת לעומת העשייה.
⬇️
omerdank-strategy.com/?p=4844 מחקר שבדק את הפופולריות של מנהיגים ב-120 לאורך שנים מראה שדיקטטורים חלקלקים זוכים לפופולריות של 55% בממוצע לעומת 41% של מנהיגי דמוקרטיות.

כלי מרכזי כדי להיות פופולרי זאת השליטה בתקשורת
Sep 12 10 tweets 2 min read
1/ תחקיר זמן אמת על חיל האוויר
===
לא מצאתי ״מחדל״. הסרט הציג אוסף נקודות עם הרבה ראיית בדיעבד ולא סיפור. בדיעבד כולם ידעו כבר ב-6:30 מה קורה, במציאות, היה כאוס של שעות רבות.
אנסה להתייחס לסוגיות שהתחקיר נגע בהן: כוננות; כשירות; הפעולות בזמן אמת; 2/ הכוננות
צה״ל החליט שמערך המסק״ר ייסגר. הדיון האם זאת היתה החלטה נכונה הוא נפרד. הסד״כ שהיה מאפשר רק זוג אחד בכוננות קצרה, ובגלל הערכת מצב הוא מוצב בצפון. יתר המסוקים היו חמושים, בגלל החג (זה נקרא חימוש שבת, זה היה חשוב ב-7/10), ולכן כשהגיעו טייסים מהבית הם המריאו מהר *יחסית*.
Sep 3 8 tweets 3 min read
נאום נתניהו שרשור:
===
1️⃣ ההופעה של נתניהו היתה טובה, אדם חדור מטרה. אני מניח שזה עשה רושם טוב על הבייס. ועכשיו לפרטים

2️⃣ ב-27/5 נתניהו אישר בקבינט המלחמה את מתווה נתניהו שכלל נסיגה מציר פילדלפי. בזמן הזה, צה״ל השתלט על 2/3 שלו. השתנה דבר שמסביר את השינוי הטוטלי של הערכת המצב
⬇️ Image 3️⃣ אני מעריך שהנאום אתמול נועד לסיכול מקדים של המאמץ האחרון של ביידן, והפגת הלחץ אחרי אסון ששת הנרצחים שהובאו לקבורה (הוא לא הפגין טיפת אמפטיה). לדעתי, נתניהו מהמר טראמפ, אולי יקרה משהו חיובי (ואולי לא, הזמן יעבור). כמו מהמר כפייתי, ככל שהוא מפסיד הוא מגדיל את ההימור
⬇️ Image
Jul 11 9 tweets 4 min read
1/ אתעלם מהשקר הגס האופייני שבכותרת, ולמרות שלל הקללות והתגובות הקבוע שצפוי, אנסה להתייחס ברצינות לטענות:
ב-7/10 נפתחה מלחמה בהפתעה מוחלטת, יותר מאשר במלחמת יום הכיפורים, שם חיל האוויר כבר היה בכוננות למלחמה במהלך הבוקר. הגנת הגבולות של צה"ל נכשלה (כפי שגם תחקיר בארי יראה) Image 2/ לכן, הסד"כ הזמין שהיה - כוננויות השגרה - לא יכול היה לתת מענה למתקפת אוגדה של חמאס.
בזמן קצר, אנשים הגיעו לטייסות ובהדרגה המריאו מטוסים לאוויר, בפרק זמן קצר מהכוננות של חה"א למלחמה.
התחקיר מובל ע"י צוות ייעודי ואני מניח שיפורסם אחרי שיוצג למח"א והרמטכ"ל (איני שותף) Image
Jul 10 13 tweets 5 min read
6 החלטות קובעות במלחמה ב-3 החודשים האחרונים
===
1. תגובה נקודתית למתקפה האיראנית
אחרי המתקפה האיראנית ב-14/4 ישראל (לפי דיווחים) תקפה נקודתית באיראן, באופן שאפשר לאיראן להכיל את התגובה וההסלמה נבלמה. בהנחה שישראל שאפה להוכיח יכולות לטובת הרתעה ולהימנע מהסלמה זה השיג את המטרה
⬇️ Image 2. ההחלטה לפלוש לרפיח
במאי התחילה הפלישה לרפיח "לחיסול" ארבעת גדודי חמאס שנותרו (הערכתי שזה לא יקרה). בפועל, למרות האזהרות רוב האוכלוסיה ששהתה במרחב רפיח התפנתה, ישראל הצליחה להימנע מאסון הומניטרי ואזרחי שיעצור את המלחמה, וגם בית הדין בהאג לא הוציא צו לעצירתה.
⬇️ Image
Jun 16 18 tweets 6 min read
9 נקודות על מלחמה בצפון (עכשיו השרשור)

1⃣ מלחמה בצפון תסתיים בהפסקת אש מוסכמת או החלטת מועבי"ט
מאז הנסיון להסדיר את לבנון ב-82 אין לישראל רעיון כיצד מלחמה בצפון משנה את המציאות האסטרטגית שחזבאללה הוא המליציה החמושה בלבנון ועושה בה כרצונו.
⬇️
omerdank-strategy.com/?p=5393
Image דין וחשבון, ענבי זעם, לבנון השניה הסתיימו בהפסקות אש עם הבנות מכובסות שהחזיקו מעמד כתלות בנסיבות אסטרטגיות. דעתי היא שישראל תתקשה להניע הגעתו של כוח בינלאומי תחת פרק 7 של מועצת הבטחון (ב-2006 היה סיכוי קטן כזה, היום רוסיה וסין יטילו וטו) שיילחם בחזבאללה בעבור ישראל.
⬇️ Image
May 31 21 tweets 8 min read
1/ שישה אתגרים אסטרטגיים שיש לישראל במלחמת ה-7/10 - שרשור ארוך מאוד

1⃣ זאת המלחמה הרב זירתית הראשונה בתולדות המדינה שבה הקשר בין הזירות מחייב התייחסות רחבה והחלטות מדיניות פוליטיות ולא רק שיקולי אסטרטגיה צבאית של סד"כ וקדימות כמו ב-48,67,73.
⬇️ Image 2/ הזירה הצפונית קשורה ללחימה בעזה, החות'ים משפיעים על הכלכלה המצרית (פגיעה של 40% בהכנסות השיט), הירי מאיראן לעבר ישראל הביא לקואליציה רחבה ליירוט המתקפה אבל חששות גוברים בירדן, מצרים וסעודיה מהעוצמה האיראנית והחולשה הישראלית אמריקאית. במקביל, מתחיל להתחמם גם בגדה המערבית
⬇️ Image
Apr 7 11 tweets 5 min read
מרתון השחרור (שרשור אישי)
==
ב-10/10 נחתתי מנפאל ורצתי למילואים. השבועות הראשונים היו מתישים, עשיתי 4-5 משמרות של 12 שעות בשבוע.
אבל מה שהיה באמת קשה, זה לצאת ממשמרות ולקבל עשרות הודעות נאצה ואיומים, אחרי שיוזרים מובילים במכונת הרעל פרסמו את תמונתי כבוגד סרבן שהוביל לאסון.
⬇️ Image לקללות והכפשות ברשתות כבר כמעט התרגלתי, אבל לגל האיומים הזה לא הייתי מוכן. הרגשתי שאני כמעט מתפרק. הדיסוננס אחרי 12 שעות משמרת שבה אתה אחראי לחיי אדם, ואז בום, הודעות פרטיות ושיחות של איומים.
היו שבועיים שהרגשתי פחד ללכת מהחניון לקריה כי אולי מישהו יזהה אותי וינסה לפגוע בי
⬇️ Image
Nov 12, 2023 9 tweets 3 min read
הדילמות האסטרטגיות של ישראל
===
מלחמה היא ממלכת חוסר ודאות, ויתרונה של דמוקרטיה הוא ביכולתה לקיים דיון גם בעיתות חירום. זה מאפשר לציבור רחב להעמיק בשאלות מהות, למקבלי ההחלטות ללמוד דברים עליהם לא חשבו בזמן מלחמה ולעיתים גם מאלץ אותם לחשוב על בעיות שהם לא רצו לחשוב עליהן.
⬇️ בהנחה שפרסומי האוסינט נכונים, ויש מספיק הצלבות לזה, הפשיטה הקרקעית של ישראל מכוונת לעיר עזה בצפון הרצועה, בשטח שהוא פחות משליש משטח הרצועה. מרבית התושבים מהשטח הזה התפנו והתוצאות של צה״ל טובות ממה שרבים ציפו. (ליבי עם משפחות הנפגעים אין לי כוונה להוריד במשהו מהמחיר של הפעולה)
⬇️ Image
Sep 17, 2023 18 tweets 6 min read
1/ סיכום שנה אזורי – עוצמה איראנית (השרשור)
===
שנה חיובית לאיראן: המעמד העולמי משתפר; הבידוד מתפוגג; השפעת הסנקציות נחלשת, וייצוא הנפט עולה; ובאזור, ניתן לזהות את זה בשינוי החד במדיניות של ערב הסעודית כלפיה, שבא לביטוי גם בסימנים להסכם של סעודיה עם ישראל. Image 2/ סעודיה השלימה עם היתרון של איראן וחותרת להוריד את המתחים, כדי להיערך מחדש לעימות עתידי. "הכניעה" הסעודית היא כל כך משמעותית, שאתמול המריאה משלחת של החות'ים לריאד להשתתף בשיחות השלום על עתידה של תימן. בחודשים האחרונים גם חודשו היחסים והשיחות בין השתיים בחסות סינית. Image
Aug 20, 2023 16 tweets 5 min read
1/ טנטרום חיל האוויר - שרשור ארוך
==
אחרי שהתברר שהאזהרות שניתנו מראש התממשו, ויש פגיעה בפועל בכשירות חה"א וצה"ל, פגיעה שרק תלך ותחמיר התחילו לעלות הצעות מהשרוול כיצד לפתור את הבעיה כהרף עין.
אנסה להסביר ברצינות למה ההצעות שנזרקות חסרות שחר

ynet.co.il/news/article/r… 2/ עיקר ההצעות שעלו:
1. נעבור לחיל טילים *במקום* חיל האוויר
2. נעבור לכטב"מים
3. נעביר תקנים לצבא היבשה
4. פתיחת קורסים נוספים בבית ספר לטיסה

ברשותכם אתייחס בהרחבה רק לשני הראשונים

Jul 23, 2023 15 tweets 5 min read
1/ שרשור תגובה לאדם גולד. @Mujakura ביקש שאגיב ברצינות, והנה הזדמנות ללמוד על צה״ל המקצועי במגבלות אבטחת מידע.
בשנת 2001 מוניתי להיות רמ״ד טק״ק בחיל האוויר - מי שאחראי למענה ההתקפי של מדינת ישראל (לא ציני) מפני טק״ק מסוריה ועיראק. אחראי למנוע את זה 👇 Image 2/ אחראי פירושו להיות זה שכותב את התכניות לצמצם/להסיר את האיום, לקיים מודלים ותרגילים, להכשיר את חה״א, לתכנן איך לתקוף מטרות, הכל בתיאום מלא עם קמ״ן מקביל שאחראי על המשימה.
אני איש המקצוע שבקיא בפרטים, המפקדים שמעל הם מנהלים שמגדירים מדיניות, ולא פקודות לביצוע.
Jul 11, 2023 4 tweets 1 min read
צה״ל - רות, סוף!

דודי אמסלם שסיים במקום הרביעי בפריימריס בליכוד והוא שר בממשלת ישראל עמד אתמול על במת הכנסת ולעג לאזרח שנפצע בצורה לא פשוטה בעינו.
כמו שפרשת אלאור אזריה היתה דרמטית ואחריה הרבה דברים נראים אחרת, הכשרת האלימות של אמסלם היא סמל לכיוון אליו אנחנו צועדים
⬇️ מרגע שמתחילים להצדיק אלימות, יצדיקו אלימות קשה יותר בהמשך, כי בגלל שהמטרה חשובה מספיק צריך להסיר בכוח את כל ההפרעות בדרך.

אין לי מושג האם העברת פסקת הסבירות תביא להפסקת התנדבות רחבה של אנשי מילואים את צה״ל, אני חושב שזה לא חשוב. המגמה בעיני ברורה - זה תחילתו של הסוף.
⬇️
Jul 10, 2023 13 tweets 4 min read
1/ פעמון אזהרה אסטרטגי - שרשור
===
טענתי העיקרית היא שנסראללה החליט לעבור שלב, ליצור חיכוך מתמיד מול מדינת ישראל, על מנת להגביל את חופש הפעולה שלה במישור המעשי (בלבנון, במב״מ ובמזרח התיכון), ועל מנת להחליש את תדמית העוצמה שלה ככל יכולה.

omerdank-strategy.com/?p=4754 2/ נתחיל בהרגעה - אני לא חושב שחזבאללה מעוניין במלחמה למעט במקרה של תקיפה ישראלית באיראן. מלחמה בצפון תהיה כי ישראל פתחה בה, או כי מהלומות יצאו משליטה. נסראללה לא חושב שהוא יכול להכריע את ישראל או לכבוש ולהחזיק שטח, ואני מניח שהוא רציונלי לצורך הניתוח, כפי שהיה ב-30 שנותיו בראש
Jun 15, 2023 8 tweets 2 min read
1/ הסכם ארה״ב-איראן
===
מתרבות השמועות על הסכם ואני רוצה להצביע על השינוי העמוק שחל מאז 2013, שכדאי לישראל לשים לב אליו טוב טוב.
ב-2013 ארה״ב ניהלה מו״מ עם איראן מעמדת כוח, לכן איראן סירבה להגיע לשולחן המו״מ, מחשש שזה נתפס כחולשה, עד להסרת האיום של תקיפה

nytimes.com/2023/06/14/us/… 2. ב-2013 ארה״ב היתה המעצבת של הסדר האזורי, מה שהוביל לציפיה של ישראל, סעודיה והאמירויות (בנות בריתה באזור), שהיא זאת שתנטרל את האיום האיראני הגובר. ארה״ב בחרה לעשות את זה בדרך של הסכם משתי סיבות עיקריות: לקחי המשבר בקוריאה וחוסר הנכונות למלחמה נוספת

omerdank-strategy.com/?p=3433