Ορεινό Μέλι Profile picture
Το Ορεινό Μέλι συλλέγεται από τον μελισσοκόμο Στράτο Σαραντουλάκη στις βουνοπλαγιές της Πίνδου.
Dec 5, 2023 11 tweets 4 min read
«Το ποιοτικό μέλι διεθνώς είναι ταυτισμένο με το ελληνικό» δήλωσε ο Αυγενάκης. Εγώ πάλι, εδώ και μία δεκαετία διαβάζω στα ξένα μέσα πως σχεδόν ό,τι στέλνουμε, σε ΗΠΑ και Καναδά και ελέγχεται, βρίσκεται χωρίς ίχνος γυρεόκοκκου.
Image
Image
Ποιος μελισσοκόμος στην Ελλάδα αφαιρεί τη γύρη απ' το μέλι του και γιατί να το κάνει αυτό; Κανένας! Μόνο οι Κινέζοι την αφαιρούν για να αποκρύψουν τη χώρα προέλευσης και να αποφύγουν τους δασμούς που τους επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Nov 21, 2023 9 tweets 2 min read
Φέτος αντιμετωπίσαμε ένα πρωτοφανές πογκρόμ από δασαρχεία και αστυνομίες για την τοποθέτηση των μελισσιών στα δάση. Δεν γλίτωσε ούτε το πειραματικό μελισσοκομείο του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) που είχε στηθεί για επιστημονική έρευνα. Τι κι αν ο νόμος λέει ότι "οι δασικές υπηρεσίες δεν δύνανται να απαγορεύουν στους μελισσοκόμους την τοποθέτηση μελισσιών σε δημόσιο τόπο την εποχή της άνθισης" το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είχε την εξής φαεινή ιδέα:
Apr 21, 2023 9 tweets 2 min read
Πριν από 10 χρόνια ο μελισσοκόμος Αλέκος Σαμαράς από τη Νάουσα παρατήρησε ότι κάποια μελίσσια του συνέλεξαν και αποθήκευσαν πράσινο μέλι. Αφού έστειλε δείγμα στο εργαστήριο του ΑΠΘ βρέθηκε ότι το μέλι προέρχονταν από ακτινιδιές. Όμως το ακτινίδιο δίνει μόνο γύρη και καθόλου μέλι. Image Η χαλαζόπτωση της προηγούμενης χρονιάς είχε καταστρέψει τη σοδειά με αποτέλεσμα οι αγρότες να αφήσουν τους τραυματισμένους καρπούς στα δέντρα. Οι μέλισσες συνέλεξαν τον χυμό από τους καρπούς και τον μετέτρεψαν σε μέλι.
Feb 23, 2023 20 tweets 5 min read
Σήμερα πραγματοποιήθηκε μία πρωτοφανής κινητοποίηση μελισσοκόμων σε κάθε πόλη της Ελλάδας.
Σέρρες: Image Χαλκιδική: Image
Feb 21, 2023 14 tweets 3 min read
Την Πέμπτη στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας οι μελισσοκόμοι βγαίνουν στους δρόμους. Ένα αυθόρμητο κίνημα χωρίς την στήριξη και την καθοδήγηση της Ομοσπονδίας.
Οι μελισσοκόμοι απαιτούμε: Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο μέλι, είτε συσκευάζεται εδώ, είτε εισάγεται συσκευασμένο. Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο το κράτος το αρνείται πεισματικά εδώ και χρόνια. Ποιον συμφέρει αυτό; Τον καταναλωτή; Τον παραγωγό;
Jan 31, 2022 4 tweets 2 min read
Το μελισσοκέρι, με το οποίο χτίζουν οι μέλισσες τη φωλιά τους, παράγεται σε μορφή λεπιών από τους κηρογόνους αδένες που βρίσκονται στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους και είναι αποκλειστικό προνόμιο των νεαρών εργατριών (κηροπλάστριες). Για να παραχθεί 1 κιλό κερί πρέπει να καταναλωθούν κατά μέσο όρο 8 κιλά μέλι. Κρεμιούνται η μια από τα πόδια της άλλης, σχηματίζοντας αλυσίδα και χτίζουν από πάνω προς τα κάτω, πλάθοντας το κερί με τα πόδια και τις σιαγόνες τους.
Sep 28, 2021 8 tweets 2 min read
Είναι το μέλι πράγματι ο εμετός των μελισσών;
Η μέλισσα αφού συλλέξει το νέκταρ από το λουλούδι και μέχρι να το μεταφέρει στην κηρήθρα το αποθηκεύει στον προλοβό, ένα είδος ελαστικής κύστης, ο οποίος χρησιμοποιείται και για την τροφάλλαξη.
Ανάμεσα στον προλοβό και το στομάχι της μέλισσας υπάρχει ο προστόμαχος, ένα όργανο που έχει το ρόλο βαλβίδας, αποτρέποντας την επαναφορά τροφής από το στομάχι στον προλοβό.
Jul 29, 2021 25 tweets 6 min read
Η δημοσιογράφος των NYTimes, Μπρουκ Τζάρβις, λαμβάνει ένα email από έναν γνωστό της εντομολόγο, με το ψυχραιμότατο τίτλο στο θέμα «Holy Fuck!» και ένα συνημμένο. Μέσα υπήρχε μια μελέτη του βιολόγου Μπραντ Λίστερ, σύμφωνα με την οποία διαπιστώνονταν τρομακτική μείωση του αριθμού των εντόμων στο προστατευόμενο τροπικό δάσος Λουκίλιο, στο Πουέρτο Ρίκο. Για την ακρίβεια 10 έως 60 φορές λιγότερη βιομάζα αρθρόποδων!
Apr 20, 2021 12 tweets 2 min read
Με την δημοσίευση του κατάπτυστου και χυδαίου ΦΕΚ Τεύχος B’ 1560/17.04.2021 θεσπίζεται το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, το οποίο αν εφαρμοστεί στην πράξη θα αποτελέσει την ταφόπλακα της Ελληνικής μελισσοκομίας.
odigostoupoliti.eu/ethniko-ilektr… Τα κατοχυρωμένα δικαιώματα του μελισσοκόμου, ορίζονται και αντιμετωπίζονται πλέον ως προνόμια, τα οποία μπορεί να χάσει αν δεν είναι "καλό παιδί".
Apr 16, 2021 8 tweets 2 min read
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε ένα ακόμα μέλι στο οποίο βρέθηκε καραμελόχρωμα (είχαν βρεθεί αρκετά και το περασμένο φθινόπωρο). Γιατί όμως κάποιος να προσθέσει καραμελόχρωμα στο μέλι; efet.gr/index.php/el/e… Κατά καιρούς έχουν εντοπιστεί πραγματικά επικίνδυνες ουσίες σε μέλια που κυκλοφορούσαν στην Ευρωπαϊκή αγορά, όπως αντιβιοτικά ή βαρέα μέταλλα. Το καραμελόχρωμα μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο αποτελεί ένδειξη όμως ότι κάτι κρύβεται από πίσω.
Jul 17, 2020 20 tweets 4 min read
Με μια πρωτοφανή απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, απαγορεύτηκαν οι μέλισσες για τα επόμενα 20 χρόνια (!) στο δασικό σύμπλεγμα Φαρμακά Δήμου Άργους Μυκηνών. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, αλλά και για το περίφημο μέλι ελάτης βανίλια. Το μέλι αυτό, το οποίο είναι ΠΟΠ, δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο σε τρία όρη της Πελοποννήσου (Φαρμακάς, Μαίναλο και Πάρνωνας).
May 11, 2020 9 tweets 2 min read
Ισχύει αυτό; Δηλαδή κάποιος με 100 μελίσσια θα πάρει 3000€; Παίζουν πράγματι τόσα λεφτά στη μελισσοκομία; Φυσικά και όχι! Ο τίτλος είναι παραπλανητικός και επειδή έχουν μπερδευτεί ακόμα και μελισσοκόμοι, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει: agronews.gr/thesmika/amese… Η σωστή διατύπωση είναι: Επιδοτείται, ΜΕΧΡΙ του ποσού των 30€, η αλλαγή του 10% των κατεχομένων κυψελών. Ολόκληρη η κυψέλη; Όχι μόνο ο εμβρυοθαλάμος. Από οποιοδήποτε υλικό κατασκευής; Όχι μόνο οι ξύλινες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Dec 17, 2019 6 tweets 3 min read
Μερικά από τα απολεπίσματα (κεριά) του τελευταίου τρύγου. Θα πάνε για ανακύκλωση, δηλαδή λιώσιμο ώστε να φτιάξουμε νέα φύλλα κηρήθρας και θα επιστρέψουν πίσω στα μελίσσια την άνοιξη για χτίσιμο απ' την αρχή. Για τους αμύητους να πούμε ότι τα απολεπίσματα είναι το κερί με το οποίο σφραγίζουν το μέλι οι μέλισσες και το οποίο αφαιρούμε με ένα μαχαίρι ή πηρούνα κατά τον τρύγο. Φυσικά το κερί αυτό δεν το πετάμε. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κεραλοιφές.
Nov 28, 2018 12 tweets 3 min read
Μετά το thread για το Κινέζικο μέλι κάποιοι μου την έπεσαν λέγοντας ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται στην ΕΕ και όσα έγραψα είναι υπερβολές και παραπλανητικά. Πάμε να δούμε λοιπόν τι γίνεται στην ΕΕ Οι συσκευαστές που ελέγχουν τη βιομηχανία μελιού, έχουν πετύχει να πάρουν χαλαρά ποιοτικά κριτήρια ώστε να αγοράζουν και να διακινούν μεγάλες ποσότητες υποβαθμισμένου μελιού από Κίνα, Ινδία, Αργεντινή, Βιετνάμ και άλλες τρίτες χώρες.
Nov 27, 2018 18 tweets 4 min read
Τέτοια εποχή το 2001 οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές Κινεζικού μελιού. Οι Κινέζοι απαντούν με μια τεχνική με την οποία αποκρύπτουν την χώρα προέλευσης και ένας πόλεμος, που υποβάθμισε το μέλι παγκοσμίως, ξεκινά. Η Κίνα είναι ο No1 παραγωγός μελιού στον κόσμο. Το μισό μέλι που παράγεται παγκοσμίως είναι Κινέζικο. Οι ΗΠΑ είναι ο No1 καταναλωτής μελιού στον κόσμο. Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των ΗΠΑ ελέγχεται από την Κίνα.