Panos Kotsikis 🧑🏻‍🔬 Profile picture
Chemist Μ.Sc ✍️Immunoassay methods.Categories, principles,applications 📝 Chemistry , Secondary School teacher 🧑‍🏫
Aug 20 17 tweets 5 min read
⚠️Τα παρακάτω δεν είναι προφανώς ιατρική συμβουλή αλλά μια βιοχημική προσέγγιση….

➡️➡️Η φυσιολογία του πεπτιδίου GLP-1 στην παχυσαρκία περιλαμβάνει τη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού, καθώς το GLP-1 προάγει την απελευθέρωση ινσουλίνης και μειώνει την απελευθέρωση Image γλυκαγόνης. Η δράση του GLP-1 καθυστερεί επίσης τη γαστρική κένωση, συμβάλλοντας στη μείωση της πρόσληψης τροφής και στην αύξηση του κορεσμού.

Η ανάπτυξη φαρμάκων βασισμένων σε ισχυρους αγωνιστές του υποδοχέα ινκρετίνης, όπως η σεμαγλουτίδη, έχει οδηγήσει σε αποτελεσματικές
Jul 16 6 tweets 1 min read
Το 2023
➡️μόνο το 83% των παιδιών παγκοσμίως έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου ιλαράς
➡️ ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν τη δεύτερη δόση αυξήθηκε μέτρια από το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το 74% των παιδιών.
⁉️Αυτά τα στοιχεία υπολείπονται της κάλυψης 95% που απαιτείται για την πρόληψη επιδημιών, την αποφυγή περιττών ασθενειών και θανάτων και την εξάλειψης της ιλαράς.

Επίσης
📈αριθμός των παιδιών που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη το 2023 ,σταμάτησε στο 84% .
Jul 10 8 tweets 2 min read
Στις 10 Ιουλίου του 1976 έγινε το ατύχημα του Seveso, στην Ιταλία .
είναι ένα από τα πιο γνωστά βιομηχανικά δυστυχήματα με επικίνδυνη ρύπανση από διοξίνες.
Το ατύχημα συνέβη σε ένα μικρό χωριό κοντά στο Μιλάνο, όπου από μια χημική βιομηχανία γίνεται διαρροή τοξικών ουσιών στην Image ατμόσφαιρα ,συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά επικίνδυνης διοξίνης TCDD.(15 έως 30 kg σε μια περιοχή 18 km2)
⏹️➡️ο τοπικός πληθυσμός εκτέθηκε σε υψηλά επίπεδα διοξίνης, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
⏹️Τα τελευταία 40 χρόνια έχουν διεξαχθεί εκτενείς έρευνες για τη μελέτη Image
Jul 6 6 tweets 2 min read
Φρίντα Κάλο: “Πόδια τι σας χρειάζομαι, όταν έχω φτερά για να πετάξω;”
Η γυναίκα που άλλαξε την ημερομηνία γέννησης της από 6 Ιουλίου του 1907 σε 7 Ιουλίου 1910, για να συμπίπτει με την έναρξη της Μεξικανικής Επανάστασης.
Η ιστορία της έχει να μας μάθει πολλά !! Image ❗6 χρόνων αρρωσταίνει από πολιομυελίτιδα και το ένα πόδι της μένει μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο .Δυστυχώς η συνέχεια είναι και αυτή σκληρή,στα 18 της ένα τραμ συγκρούεται με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε . Επιβιώνει αλλά με πολλαπλά και σοβαρά τραύματα που Image
Jun 15 8 tweets 3 min read
✅Στις 6 Ιουνίου 2024, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής , ενέκρινε τον πρώτο αναστολέα τελομεράσης, για ενήλικες με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα .
➡️Ο αναστολέας της τελομεράσης ενισχύει τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια σε ασθενείς και μειώνει την ανάγκη για μετάγγιση. Image Είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί το φάρμακο έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 20 δοκιμές τα τελευταία 20 χρόνια και για διάφορους καρκίνους.
nature.com/articles/d4157…
Jun 11 4 tweets 2 min read
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη πιο συχνή ανδρική κακοήθεια παγκοσμίως. Μια νέα τεχνική δημοσιεύθηκε για να δώσει επιπλέον "μάτια " στους χειρουργούς ώστε να εντοπίσουν τυχών διαφυγόντα καρκινικά κύτταρα. Με τη χρήση ενός αντισώματος ,anti-PSMA minibody,για Image το Ειδικό Προστατικό Μεμβρανικό Αντιγόνο (PSMA), το οποίο έχει συνδεθεί με μια φθορίζουσα ουσία , θα μπορεί να συνδεθεί και να δείξει στους χειρουργούς που βρίσκονται τα καρκινικά κύτταρα και να τα αφαιρέσουν , χρησιμοποιώντας μοριακή απεικόνιση φθορισμού (FMI). Image
May 28 8 tweets 3 min read
Οι Anthony Epstein & η ιολόγος Yvonne Barr απομόνωσαν τον ιό Epstein-Barr το 1964 ,ενώ αργότερα απέδειξαν τη δυνατότητα πρόκλησης Καρκίνου.
Εντοπίστηκε ενώ ο Epstein έψαχνε για έναν ιό που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν καρκίνο, το λέμφωμα Burkitt (BL). Image Για 2 χρόνια προσπαθούσε να απομονώσει τον ιό από δείγματα λεμφώματος χωρίς επιτυχία. H υπόθεση του ήταν ότι" εάν τα καρκινικά κύτταρα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε καλλιέργεια μακριά από τις άμυνες του ξενιστή, θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί ένας λανθάνον ιος " Image
May 18 5 tweets 2 min read
Σαν χθες το 1749 γεννήθηκε ο Edward Jenner, ο γιατρός που με πολλές προσπάθειες και θυσίες να δημιουργήσε το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, που έσωσε τον πλανήτη !

🧪Κάθε φορά όμως που αναφέρομαι στην ευλογιά μου έρχονται στο μυαλό δύο Έλληνες γιατροί , που δεν είναι πολύ γνωστοί. Image 🔊Ο Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) , από τη Χίο και ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718) από την Κεφαλονιά.
Το 1714 δημοσιεύουν στο Αγγλικό περιοδικό Philosophical Transactions την πρώτη επιστημονική κλινική εφαρμογή του εμβολιασμού, τον «ευλογιασμό» . Image
May 2 4 tweets 2 min read
Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι ο εγκέφαλος παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα , αλλά όχι πώς το κάνει .
Το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί ένα χείμαρρο από προφλεγμονώδη ανοσοκύτταρα και ουσίες όταν ανιχνεύσει έναν εισβολέα. Αυτή η φλεγμονώδης απόκριση πρέπει να ρυθμιστεί επακριβώς, διότι αν είναι μικρή θα αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης ενώ αν είναι ενισχυμένη,θα βλάψει εσωτερικά όργανα και ιστούς.
Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσίευση(1η Μαΐου / Nature) , ο εγκέφαλος διατηρεί μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ των μοριακών
Dec 27, 2023 9 tweets 3 min read
🧬Barbara McClintock Μια σημαντική γυναίκα επιστήμονας της γενετικής!!

Το 1929, έγινε το πρώτο άτομο που αναγνώρισε και τα δέκα χρωμοσώματα του αραβοσίτου.
Στη διάρκεια της καριέρας της, η Barbara McClintock μελέτησε την κυτταρογενετική του αραβοσίτου, κάνοντας ανακαλύψεις Image πολύ πέρα από την εποχή της ενω άλλοι επιστήμονες αγνόησαν το έργο της για περισσότερο από μια δεκαετία. Όμως επέμενε, εμπιστευόμενη τον εαυτό της και τα στοιχεία απο το μικροσκόπιό της.
Η μητέρα της πίστευε ότι ένα πτυχίο κολεγίου θα έβλαπτε τις πιθανότητες γάμου της Image
Oct 21, 2023 5 tweets 2 min read
Positron Emission Tomography.( Μια ερώτηση από φίλη ...)

Στην εξέταση αυτή ένα ραδιοεπισημασμενο φαρμακευτικό σκεύασμα, εισέρχεται στον οργανισμό .
Ο ιχνηθέτης που συνήθως χορηγείται ως ενδοφλέβια ένεση επισημαίνεται με οξυγόνο-15, φθόριο-18, άνθρακα-11 ή άζωτο-13. Image Η συσσώρευση του ραδιοσημασμένου αναλόγου γλυκόζης 18-fluorodeoxyglucose (FDG) επιτρέπει τη μέτρηση του ρυθμού κατανάλωσης γλυκόζης.
Τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν το ραδιοφάρμακο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άλλοι ιστοί.Ετσι μπορούν να εντοπισθούν οι κακοήθεις όγκοι.
Sep 23, 2023 8 tweets 2 min read
🛑 Ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή νέα αγωγή για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο.
Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού είναι γνωστός για την επιθετικότητά του και τη δυσκολία στη θεραπεία λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων ορμονικών υποδοχέων. ➡️ (ονομάζεται "τριπλά αρνητικός" επειδή στερείται υποδοχέα οιστρογόνων, υποδοχέα προγεστερόνης και υποδοχέα HER2 (ανθρώπινο επιδερμικό αυξητικό .Η απουσία οποιουδήποτε από αυτούς τους υποδοχείς , που όταν υπάρχουν σε άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, μπορούν να στοχευθούν Image
Jul 12, 2023 5 tweets 1 min read
Όλοι των φυσικών επιστημών επιστημών ξέρουμε για την ιδιοφυία του pauli ,την απαγορευτική αρχή και τη συνεισφορά του στην κβαντική .
Αλλά οχι ότι είχε "κόλλημα" με τον αριθμό 137 (όπως και ο faynman) και ότι πέθανε στο δωμάτιο 137 νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού στη Ζυρίχη ..🤯 εσωτερικό ηλεκτρόνιο ενός ατόμου( σύμφωνα με το πρότυπο του Bohr), με ατομικό αριθμό 137 υπολογίζεται ότι θα προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός, ενώ είναι αδύνατο να υπάρξει άτομο με ατομικό αριθμό 138 ή μεγαλύτερο από το 137.

🤔O Feynman είχε πει "όλοι οι φυσικοί θα πρέπει
Jun 16, 2023 6 tweets 2 min read
Στην πρόσφατη μελέτη (Ιούνιος 2023) ➡️ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση του αερισμού των εσωτερικών χώρων στα ποσοστά απουσιών μαθητών σε δημοτικά σχολεία.

❓Γιατί ❓ Image Μερικά προβλήματα υγείας που προκαλούν αυξημένα ποσοστά απουσιών, όπως αναπνευστικές ασθένειες και αλλεργική ρινίτιδα, έχουν συσχετιστεί με τις εσωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες στις τάξεις.
🔸Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις αντίξοες συνθήκες των εσωτερικών
Jun 13, 2023 8 tweets 3 min read
Με τον όρο Μεθυλίωση εννοούμε την ομοιοπολική προσθήκη μεθυλομάδων στο DNA .
Σε κάθε πολύπλοκο οργανισμό ,όπως ο ανθρώπινος, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που η δράση τους σχετίζεται με τη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων.Για παράδειγμα ,ενώ όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο γενετικό Image υλικό,εντούτοις μόνο στα Β κύτταρα του παγκρέατος παράγεται η ινσουλίνη ενώ σε αλλά όχι .
Ένας από τους τρόπους ελέγχου με τους οποίους μπορεί να γίνει ρύθμιση της έκφρασης είναι η προσθήκη μεθυλομάδας στην C του DNA . Δηλαδή τα γονίδια των οποίων η έκφραση δεν είναι απαραίτητη Image
Jun 11, 2023 4 tweets 2 min read
“The most intelligent photograph ever taken”
📸τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του πέμπτου διεθνούς συνεδρίου Solvay το 1927 στις Βρυξέλλες .
🤯Από τους 29 συμμετέχοντες στη συνάντηση, οι 17 είχαν ή θα κέρδιζαν Νόμπελ φυσικής ή χημείας. Ανάμεσά τους μοναδική γυναίκα η Μαρί Κιουρί Image που είχε ήδη κερδίσει και τα δύο(1903 φυσικής , 1911 Χημείας )
Το συνέδριο αυτό χαρακτηρίστηκε από τη διαμάχη μεταξύ 2 σχολών φυσικής, τη νέα κβαντική μηχανική του Heisenberg, & εκείνων που παρέμεναν στο αντικατασταθέν ντετερμινιστικό παράδειγμα.
Jun 2, 2023 4 tweets 1 min read
💡Το τεστ 🩸που περιγράφεται ⤵️ μπορεί να ανιχνεύσει "θραύσματα" DNA από καρκινικά κύτταρα (για περισσότερες από 50 μορφές καρκινου).Η δοκιμή έγινε με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 5.461 άτομα από την Αγγλία και την Ουαλία , για τα οποία υπήρχε η υποψία καρκίνου .
Η εξέταση αυτή αποκάλυψε σωστά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων καρκίνου.
➡️Μάλιστα στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, το τεστ αυτό μπορούσε να εντοπίσει την αρχική εστία του καρκίνου !!!

🔸Σύμφωνα με το άρθρο , χρειάζεται περισσότερη μελέτη πριν την
May 20, 2023 5 tweets 2 min read
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε 18 Μαϊου και έγινε σε 2 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία( κατά της διάρκεια της Όμικρον, Ιανουάριο - Μάρτιο 2022) , είχε στόχο να αναδείξει τη σχέση της χρήση μάσκας στα σχολεία με την μετάδοση του ιού κατά την διάρκεια της πανδημίας. Image Για 7 εβδομάδες έκαναν μοριακές αναλύσεις για τον ιό σε δείγματα σάλιου μαθητών και αερολύματα τάξεων .Οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα σε σχολείο ,που η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική , με άλλο σχολείο που δεν γινόταν χρήση μάσκας αλλά υπήρχαν συσκευές καθαρισμού αέρα στις τάξεις
May 18, 2023 4 tweets 2 min read
🗓️17 Μαϊου του 1749 γεννήθηκε ο Edward Jenner, ο γιατρός που κατάφερε με πολλές προσπάθειες και θυσίες να δημιουργήσει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, που έσωσε τον πλανήτη !
Κάθε φορά όμως που αναφέρομαι στην ευλογιά ,μου έρχονται στο μυαλό δύο Έλληνες γιατροί , Image που δεν είναι πολύ γνωστοί.
🔊Ο Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) , από τη Χίο και ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718) από την Κεφαλονιά.
Το 1714 δημοσιεύουν στο Αγγλικό περιοδικό Philosophical Transactions την πρώτη επιστημονική κλινική εφαρμογή του εμβολιασμού, τον «ευλογιασμό» . Image
Jan 16, 2023 4 tweets 2 min read
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πριν από δύο χρόνια,αποφάσισε να χαρακτηρίζει τις παραλλαγές του ιού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου .

Η "ήπια " Όμικρον έχει εξελιχθεί σε περισσότερες από 650 υποπαραλλαγές, καθεμία από τις οποίες
χαρακτηρίζεται με έναν ειδικό συνδιασμό γραμμάτων και αριθμών π.χ ΒΑ.2.75.2 , που είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην παρακολούθηση.
Για την εξομάλυνση της παρακολούθησης ξεκίνησε η χρήση των μυθολογικών ονομάτων από τον Καναδό εξελικτικό βιολόγο @TRyanGregory Ryan Gregory που άρχισε να ονομάζει τις παραλλαγές Omicron
Dec 29, 2022 13 tweets 5 min read
❓Πώς βρέθηκαν οι φυσαλίδες στα αφρώδη κρασιά? 🧵

Υπάρχουν πολλά αφρώδη κρασιά , τα οποία διαφέρουν στην μέθοδο παρασκευής και στις ποικιλίες των σταφυλιών !

🍇μόνο τα αφρώδη κρασιά που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή Champagne της Γαλλίας επιτρέπεται 1/ Image να ονομάζονται Champagne (σαμπάνια) 🥂.

Τα αφρώδη κρασιά παράγονται με δύο ζυμώσεις.
Στην πρώτη παράγεται το κρασί βάσης, υψηλής οξύτητας και χαμηλού αλκοολικού βαθμού.
Η δεύτερη ζύμωση θα δώσει τον εμπλουτισμό σε αρώματα , γεύση & φυσικά 🎆 φυσαλίδες! 2/ Image