Panos Kotsikis 🧑🏻‍🔬 Profile picture
Chemist Μ.Sc ✍️Immunoassay methods.Categories, principles,applications 📝 Chemistry , Secondary School teacher 🧑‍🏫
Dec 27, 2023 9 tweets 3 min read
🧬Barbara McClintock Μια σημαντική γυναίκα επιστήμονας της γενετικής!!

Το 1929, έγινε το πρώτο άτομο που αναγνώρισε και τα δέκα χρωμοσώματα του αραβοσίτου.
Στη διάρκεια της καριέρας της, η Barbara McClintock μελέτησε την κυτταρογενετική του αραβοσίτου, κάνοντας ανακαλύψεις Image πολύ πέρα από την εποχή της ενω άλλοι επιστήμονες αγνόησαν το έργο της για περισσότερο από μια δεκαετία. Όμως επέμενε, εμπιστευόμενη τον εαυτό της και τα στοιχεία απο το μικροσκόπιό της.
Η μητέρα της πίστευε ότι ένα πτυχίο κολεγίου θα έβλαπτε τις πιθανότητες γάμου της Image
Oct 21, 2023 5 tweets 2 min read
Positron Emission Tomography.( Μια ερώτηση από φίλη ...)

Στην εξέταση αυτή ένα ραδιοεπισημασμενο φαρμακευτικό σκεύασμα, εισέρχεται στον οργανισμό .
Ο ιχνηθέτης που συνήθως χορηγείται ως ενδοφλέβια ένεση επισημαίνεται με οξυγόνο-15, φθόριο-18, άνθρακα-11 ή άζωτο-13. Image Η συσσώρευση του ραδιοσημασμένου αναλόγου γλυκόζης 18-fluorodeoxyglucose (FDG) επιτρέπει τη μέτρηση του ρυθμού κατανάλωσης γλυκόζης.
Τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν το ραδιοφάρμακο σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άλλοι ιστοί.Ετσι μπορούν να εντοπισθούν οι κακοήθεις όγκοι.
Sep 23, 2023 8 tweets 2 min read
🛑 Ερευνητές ανακάλυψαν μια πιθανή νέα αγωγή για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο.
Αυτός ο τύπος καρκίνου του μαστού είναι γνωστός για την επιθετικότητά του και τη δυσκολία στη θεραπεία λόγω της έλλειψης συγκεκριμένων ορμονικών υποδοχέων. ➡️ (ονομάζεται "τριπλά αρνητικός" επειδή στερείται υποδοχέα οιστρογόνων, υποδοχέα προγεστερόνης και υποδοχέα HER2 (ανθρώπινο επιδερμικό αυξητικό .Η απουσία οποιουδήποτε από αυτούς τους υποδοχείς , που όταν υπάρχουν σε άλλες μορφές καρκίνου του μαστού, μπορούν να στοχευθούν Image
Jul 12, 2023 5 tweets 1 min read
Όλοι των φυσικών επιστημών επιστημών ξέρουμε για την ιδιοφυία του pauli ,την απαγορευτική αρχή και τη συνεισφορά του στην κβαντική .
Αλλά οχι ότι είχε "κόλλημα" με τον αριθμό 137 (όπως και ο faynman) και ότι πέθανε στο δωμάτιο 137 νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού στη Ζυρίχη ..🤯 εσωτερικό ηλεκτρόνιο ενός ατόμου( σύμφωνα με το πρότυπο του Bohr), με ατομικό αριθμό 137 υπολογίζεται ότι θα προσεγγίζει την ταχύτητα του φωτός, ενώ είναι αδύνατο να υπάρξει άτομο με ατομικό αριθμό 138 ή μεγαλύτερο από το 137.

🤔O Feynman είχε πει "όλοι οι φυσικοί θα πρέπει
Jun 16, 2023 6 tweets 2 min read
Στην πρόσφατη μελέτη (Ιούνιος 2023) ➡️ερευνητική ομάδα εξέτασε την επίδραση του αερισμού των εσωτερικών χώρων στα ποσοστά απουσιών μαθητών σε δημοτικά σχολεία.

❓Γιατί ❓ Image Μερικά προβλήματα υγείας που προκαλούν αυξημένα ποσοστά απουσιών, όπως αναπνευστικές ασθένειες και αλλεργική ρινίτιδα, έχουν συσχετιστεί με τις εσωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες στις τάξεις.
🔸Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις αντίξοες συνθήκες των εσωτερικών
Jun 13, 2023 8 tweets 3 min read
Με τον όρο Μεθυλίωση εννοούμε την ομοιοπολική προσθήκη μεθυλομάδων στο DNA .
Σε κάθε πολύπλοκο οργανισμό ,όπως ο ανθρώπινος, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που η δράση τους σχετίζεται με τη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων.Για παράδειγμα ,ενώ όλα τα κύτταρα έχουν το ίδιο γενετικό Image υλικό,εντούτοις μόνο στα Β κύτταρα του παγκρέατος παράγεται η ινσουλίνη ενώ σε αλλά όχι .
Ένας από τους τρόπους ελέγχου με τους οποίους μπορεί να γίνει ρύθμιση της έκφρασης είναι η προσθήκη μεθυλομάδας στην C του DNA . Δηλαδή τα γονίδια των οποίων η έκφραση δεν είναι απαραίτητη Image
Jun 11, 2023 4 tweets 2 min read
“The most intelligent photograph ever taken”
📸τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του πέμπτου διεθνούς συνεδρίου Solvay το 1927 στις Βρυξέλλες .
🤯Από τους 29 συμμετέχοντες στη συνάντηση, οι 17 είχαν ή θα κέρδιζαν Νόμπελ φυσικής ή χημείας. Ανάμεσά τους μοναδική γυναίκα η Μαρί Κιουρί Image που είχε ήδη κερδίσει και τα δύο(1903 φυσικής , 1911 Χημείας )
Το συνέδριο αυτό χαρακτηρίστηκε από τη διαμάχη μεταξύ 2 σχολών φυσικής, τη νέα κβαντική μηχανική του Heisenberg, & εκείνων που παρέμεναν στο αντικατασταθέν ντετερμινιστικό παράδειγμα.
Jun 2, 2023 4 tweets 1 min read
💡Το τεστ 🩸που περιγράφεται ⤵️ μπορεί να ανιχνεύσει "θραύσματα" DNA από καρκινικά κύτταρα (για περισσότερες από 50 μορφές καρκινου).Η δοκιμή έγινε με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 5.461 άτομα από την Αγγλία και την Ουαλία , για τα οποία υπήρχε η υποψία καρκίνου .
Η εξέταση αυτή αποκάλυψε σωστά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων καρκίνου.
➡️Μάλιστα στο 85% αυτών των θετικών περιπτώσεων, το τεστ αυτό μπορούσε να εντοπίσει την αρχική εστία του καρκίνου !!!

🔸Σύμφωνα με το άρθρο , χρειάζεται περισσότερη μελέτη πριν την
May 20, 2023 5 tweets 2 min read
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε 18 Μαϊου και έγινε σε 2 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελβετία( κατά της διάρκεια της Όμικρον, Ιανουάριο - Μάρτιο 2022) , είχε στόχο να αναδείξει τη σχέση της χρήση μάσκας στα σχολεία με την μετάδοση του ιού κατά την διάρκεια της πανδημίας. Image Για 7 εβδομάδες έκαναν μοριακές αναλύσεις για τον ιό σε δείγματα σάλιου μαθητών και αερολύματα τάξεων .Οι συγκρίσεις έγιναν ανάμεσα σε σχολείο ,που η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική , με άλλο σχολείο που δεν γινόταν χρήση μάσκας αλλά υπήρχαν συσκευές καθαρισμού αέρα στις τάξεις
May 18, 2023 4 tweets 2 min read
🗓️17 Μαϊου του 1749 γεννήθηκε ο Edward Jenner, ο γιατρός που κατάφερε με πολλές προσπάθειες και θυσίες να δημιουργήσει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, που έσωσε τον πλανήτη !
Κάθε φορά όμως που αναφέρομαι στην ευλογιά ,μου έρχονται στο μυαλό δύο Έλληνες γιατροί , Image που δεν είναι πολύ γνωστοί.
🔊Ο Εμμανουήλ Τιμόνης (1669-1720) , από τη Χίο και ο Ιάκωβος Πυλαρινός (1659-1718) από την Κεφαλονιά.
Το 1714 δημοσιεύουν στο Αγγλικό περιοδικό Philosophical Transactions την πρώτη επιστημονική κλινική εφαρμογή του εμβολιασμού, τον «ευλογιασμό» . Image
Jan 16, 2023 4 tweets 2 min read
Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πριν από δύο χρόνια,αποφάσισε να χαρακτηρίζει τις παραλλαγές του ιού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου .

Η "ήπια " Όμικρον έχει εξελιχθεί σε περισσότερες από 650 υποπαραλλαγές, καθεμία από τις οποίες
χαρακτηρίζεται με έναν ειδικό συνδιασμό γραμμάτων και αριθμών π.χ ΒΑ.2.75.2 , που είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην παρακολούθηση.
Για την εξομάλυνση της παρακολούθησης ξεκίνησε η χρήση των μυθολογικών ονομάτων από τον Καναδό εξελικτικό βιολόγο @TRyanGregory Ryan Gregory που άρχισε να ονομάζει τις παραλλαγές Omicron
Dec 29, 2022 13 tweets 5 min read
❓Πώς βρέθηκαν οι φυσαλίδες στα αφρώδη κρασιά? 🧵

Υπάρχουν πολλά αφρώδη κρασιά , τα οποία διαφέρουν στην μέθοδο παρασκευής και στις ποικιλίες των σταφυλιών !

🍇μόνο τα αφρώδη κρασιά που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή Champagne της Γαλλίας επιτρέπεται 1/ Image να ονομάζονται Champagne (σαμπάνια) 🥂.

Τα αφρώδη κρασιά παράγονται με δύο ζυμώσεις.
Στην πρώτη παράγεται το κρασί βάσης, υψηλής οξύτητας και χαμηλού αλκοολικού βαθμού.
Η δεύτερη ζύμωση θα δώσει τον εμπλουτισμό σε αρώματα , γεύση & φυσικά 🎆 φυσαλίδες! 2/ Image
Aug 24, 2022 9 tweets 4 min read
🧵Μια ιστορία που φέτος για πρώτη φορά την αφηγήθηκα στους μαθητές μου , με αφορμή τους Νόμους του Medel για την κληρονομικότητα και φυσικά με αφορμή , μια παρατήρηση ενός μαθητή, βλέποντας την εικόνα του βιβλίου ⤵️
"Αυτός δεν μου μοιάζει να τα έχει καλά με τα θρησκευτικά " ➡️ 2. Γιατί? Ρωτάω
"Μοιάζει με φυσικός" απαντά
🔸Και εκεί αρχίζει το 🧶

Σε ηλικία 21 ετών γίνεται μοναχός στο Μοναστήρι του Αυγουστίνου στο σημερινό, Μπρνο.
Ως ιερέας δεν τα κατάφερνε αρκετά οπότε και ο πνευματικός του τον στέλνει να γίνει προσωρινά καθηγητής στο Ζναΐμ.
Aug 11, 2022 6 tweets 2 min read
🎓Η παρακάτω έρευνα έγινε επειδή τον Φεβρουάριος 2022, καταργήθηκε η χρήσης 😷 στα σχολεία σε όλη τη Μασαχουσέτη ενώ μόνο δύο πόλεις (Βοστώνη και γειτονική Τσέλσι) από τις 79 σχολικές περιφέρειες στην Βοστώνη , διατήρησαν την απαίτηση της μάσκας 1/ 2/ Τι έδειξε ?
❗Στις περιφέρειες που αφαίρεσαν τη 😷η αύξηση των κρουσμάτων COVID τόσο στους μαθητές όσο και στο προσωπικό ήταν άμεση
❗Τα σχολεία που αφαίρεσαν μάσκες είχαν 😷➡️περίπου 11.901 επιπλέον (χωρίς μάσκα) κρούσματα !
Jul 11, 2022 10 tweets 4 min read
☀️Το Καλοκαίρι , οι UV ακτινοβολίες & τα αντηλιακά μπήκαν για καλά στη ζωή μας.
🤔Πάντα είχα απορία τι δείχνουν οι δείκτες προστασίας SPF που γράφονται στα αντηλιακά.
Οκ, είναι γνωστό ότι όσο πιο υψηλός ο δείκτης τόσο πιο "αποτελεσματικό" είναι το έλαιο .
1/ Ναι αλλά πιο αποτελεσματικό σε τι ?

Το υπεριώδες φως 🏜️ είναι αόρατο σε εμάς ,και αποτελείται από τρεις τύποι ακτίνων , UVA,UVB , UVC .Η τελευταία λογικά δεν μας απασχολεί γιατί την μπλοκάρει η οζοντοσφαιρα στην ατμόσφαιρα. Οι αλλες δύο όμως είναι επικίνδυνες για το DNA 2/
Feb 25, 2022 6 tweets 2 min read
⚕️Κλινική βιοχημεία (Γ’ λυκείου)
Μου ζητήθηκε ένα παράδειγμα με κλινικό ενδιαφέρον ,που να δείχνει ,πώς το ενεργό κέντρο ενός ενζύμου μπορεί να εμποδιστεί από ένα χημικό μόριο .

Πήγα λοιπόν σε ένα φάρμακο για τον καρκίνο .

Ξεκινάμε με το ένζυμο .
Η αρωματάση 👇, 1/ είναι ένζυμο υπεύθυνο για τη βιοσύνθεση των οιστρογόνων στις ωοθήκες και τους μαστικούς αδένες, καθώς μετατρέπει κυρίως τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα με αρωματοποίηση( γιατί τι λένε αρωματάση ❓ (ένζυμο που η λειτουργία του είναι η αρωματοποιήση + άση 😉) 2/
Feb 8, 2022 14 tweets 4 min read
⚕️Λίγη Κλινική Χημεία Λυκείου , με αφορμή τα ρυθμιστικά διαλύματα και μια ερώτηση από μαθητή που είδε τον προπονητή του.
❓Το ερώτημα.Γιατί κατά τη διάρκεια μιας αγχώδους κρίσεως ένα άτομο αναπνέοντας μέσα από χάρτινη σακούλα μπορεί να ηρεμήσει & να αποφύγει μια λιποθυμία ?1⃣ Image Ένα ρυθμιστικό διάλυμα διατηρεί το pH ενός διαλύματος σχετικά σταθερό εξουδετερώνοντας τις μικρές ποσότητες ενός οξέος ή μιας βάσης που προσθέτονται
Στο ανθρώπινο σώμα,το πλάσμα του αίματος περιέχει ρυθμιστικά διαλύματα που διατηρούν σταθερό pH περίπου 7,4.Παρά το γεγονός ότι2⃣
Jan 26, 2022 6 tweets 3 min read
Οι Watson και Crick ανακάλυψαν(🧐) την δομή του Dna το 1953 και βραβεύονται με το Nobel ιατρικής το 1962 μαζί με τον Γουιλκινς.
❗5 εβδομάδες πριν την μεγάλης τους δημοσίευση , ο Crick στέλνει ένα γράμμα στον αγαπημένο του γιο .Σε αυτό το γράμμα περιγράφει με απλά λόγια 1/ ImageImage πώς μαζί με τον watson βρήκαν τη δομή που εξηγεί πως "η ζωή δίνει ζωή ". 2/ ImageImage
Dec 11, 2021 12 tweets 4 min read
Από μια τυχαία συνάντηση με 2 παλιές μαθήτριες , φοιτήτριες πια, που με ρώτησαν για κάτι που είδαν στο διαδίκτυο ,έχω να σημειώσω :
🧶Δυστυχώς στο παρελθόν έχουν κυκλοφορήσει αβάσιμες φήμες για εμβόλια που μπορεί να επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Στη Βόρεια Νιγηρία το 2003, 1/ν επικίνδυνες φήμες προκάλεσαν μποϊκοτάζ στην εμβολιαστική καμπάνια κατά της πολιομυελίτιδας ενώ αντίστοιχες φήμες προκάλεσαν δισταγμό για την αποδοχή του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Έτσι δυστηχώς και πάλι στα τέλη του 2020 με την εμφάνιση των εμβολίων mRNA 2/ν
Dec 2, 2021 5 tweets 2 min read
☑️οι τίτλοι αντισωμάτων αντισωμάτων 📈 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του BNT162b2 και⏬απότομα στους 4 μήνες

☑️Τα Β μνήμης συνεχίζουν 📈για 3-6 μήνες

☑️οι τίτλοι αντισωμάτων φαίνεται να είναι
υψηλότερες μεταξύ των γυναικών και των νεότερων ατόμων

bit.ly/2ZOAO8I Και γιατί 3 δόση 👇

☑️ο εμβολιασμός γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου
☑️η ⬇️ αποτελεσματικότητα οφείλεται πιθανότατα στον συνδυασμό της 📉 προστασίας με τον καιρό από 💉, & στη ⬆️ μολυσματικότητα της Δ
➡️Η πρόσφατη παραλλαγής Ο
☑️booster αύξησε την
Jul 27, 2021 9 tweets 5 min read
H τεχνική #PCR που έγινε γνωστή στο σύνολο του κόσμου λόγω της χρήσης της για την ανίχνευση του #SARSCoV2 , στηρίζεται στο γεγονός ότι το γενετικό υλικό μπορεί με κατάλληλα ένζυμα να αντιγραφεί και σε δοκιμαστικό σωλήνα όπως και στον οργανισμό μας. https://www.savemyexams.co.... H PCR μπορεί να ενισχύσει(πολλαπλασιάσει) και να ανιχνεύσει συγκεκριμένη αλληλουχία γενετικού υλικού. Αποτελεί μια εξαιρετικά ευαίσθητη τεχνική .Η #realtime #RTPCR είναι τεχνική που επιτρέπει τον ποσοτικό προσδιορισμό #mRNA sciencedirect.com/science/articl… Image