Manuel Puerto i Ducet Profile picture
Economista. Prof. Mercantil. Vaig viure envoltat d'hereus del franquisme. Ho vaig explicar en un llibre presentat a "Singulars" (TV3). Més avall teniu el vídeo.
12 Jan
El meu objectiu ha estat sempre, especular el mínim i exposar les meves experiències: en tot cas afeixint-t'hi la informació que m'arriba de contactes que per part meva son d'inequívoca solvència. De no ser així, aquests enfillals tindrien escàs interés (ENFILLAL)
Cap projecte societari té sentit si no pots expressar-te amb correcció i alhora amb duresa si el cas ho requereix. És el que vaig fer a la Junta de Súmate quan la situació ho demandava. El tresorer del Reial Madrid de Sant Vicenç del Horts, s'aixecava i fugia.
No puc mentir perquè els presidents Chema Clavero i Eduardo Reyes estan per aquí i ho tenen fàcil per a desmentir-me. La gent de bona voluntat em va fer costat i la Junta es va dividir en dos: militants d'ERC sotmesos a les directrius del partit i els que no ho erem.
Read 12 tweets
1 Jan
Gairebé se m'oblida que avui és divendres i tinc un compromís. Ni més ni menys és primer d'any i toca fer balanç sobre el perquè de tot plegat (ENFILLAL)
De fa 3 segles Catalunya és el mal de cap d'Espanya. Els atacs sempre venien de fora però des que el 1716 el Fiscal de Castella va transmetre al Corregidor de CAT la consigna “que se consiga el efecto sin que se note el cuidado”, no han deixat d'intentar aquesta via..
Res més eficaç que el tascó de la pròpia fusta i aquest és un moment gloriós per a Castella perquè ha aconseguit que els seus astres estiguin alineats. Catalunya en mans d'uns mesells acovardits, el feixisme congènit a l’alça i un govern titella a la Moncloa.
Read 16 tweets
29 Dec 20
El meu compromís amb els que teniu la gentilesa de seguir-me, és la sinceritat. La vida m'ha ofert experiències que em fan innecessari emmascarar la veritat. Sent conseqüent amb la meva convicció democràtica, em decanto sempre per l'opció menys dolenta. (ENFILLAL)
La meva única incursió política va ser anar el darrer a la llista per TGNA a les eleccions de JxSí. Em va proposar ERC i em van fer creure en la unitat d'acció. M'ho vaig prendre tan a pit q vaig acabar tancant la campanya entremig de Mas, Marta Rovira i el meu admirat Germà Bel.
La nostra classe política no va saber avaluar l'odi ancestral q Espanya destil·la envers Catalunya. La resposta del junquerisme és l'amor fraternal als nostres botxins del 1er. d’Octubre. Trobo francament surrealista que segons les enquestes aquesta indignitat li proporcioni vots
Read 12 tweets
22 Dec 20
Mai abans d'entrar a Súmate havia trepitjat la seu de cap partit. ERC em va proposar anar a la llista de JxSí per TGNA i vaig acceptar anar l'últim. Crec que ho van fer perquè defensava la unitat d'acció indepe. No parlaria del junquerisme si no fos letal per a CAT. (ENFILLAL)
A l'inici d'aquesta minisèrie parlava de Forrest Gump: la vida és com una caixa de bombons en la qual xoquem els uns amb els altres. Hi ha vaticanistes “bones persones” com en Junqueras i hi analistes del junquerisme com un servidor, que no ho som tant.
Conec S.C. des dels 9 anys. No sé com s’ho va fer però als 13 ja el deixaven entrar a la biblioteca Central. Ho sap tot sobre Història i també sobre Junqueras. Va ser el seu preceptor, a més de rector de la UB. El seu diagnòstic sobre el mossèn: És el contrari del que presumeix.
Read 12 tweets
18 Dec 20
Divendres faves tendres … o potser no tant tendres (ENFILLAL)
Em sobren raons per a ser indepe: L'oncle patern va ser un dels comandans maquis que van ocupar la Vall d'Aran el mateix any q vaig néixer. Era extremeny i els seus homes li deien “el catalán”. Va ser fet presoner i camí de la presó varen executar-lo. Continuem buscant les restes
20 anys de vida professional percebent al meu clatell l'alè dels hereus espirituals dels seus executors, veient com controlaven tots els ressorts del poder -amb un clon d’en Bokassa I com a referent-, i emboscats darrere d’un règim, que han aconseguit fer passar per democràtic.
Read 20 tweets
15 Dec 20
Avui és dimarts i no sé vosaltres, però jo estic molt a prop de Bèlgica (ENFILLAL)
Aquí teniu el que varem emparaular. Prego em disculpeu si em cito sovint, atès que parlo d’experiències viscudes. Potser m'atreveixi a fer-les servir com a retrovisor, comparant-les amb realitats actuals força angoixants i que costen un munt de pair. Les conclusions son vostres.
Encara avui em veig com en Tom Hanks a Forrest Gump regirant una caixa de bombons després d'haver allotjat Elvis Presley i haver xerrat una estona amb el president dels EUA. Crec que en algun moment ho vaig passar força pitjor que en Forrest. Jo no podia arrencar a córrer.
Read 18 tweets
11 Dec 20
Ha arribat el moment de complir el compromís de parlar clar sense fer presoners. No ho hagués fet si la situació no amenacés greument el que per a mi és condició necessària per a la supervivència a mig termini de la CAT amb la qual somnio: Independent i doblement emprenedora.
Jubilat, mai em vaig imaginar jugant a la petanca ni anant a comentar obres en construcció, per la qual cosa, el 1er que vaig fer va ser escriure un llibre sobre les meves experiències professionals al gresol de totes les nostres desgràcies: L'elit econòmica i política madrilenya
El llibre li devia agradar a @jaumebarbera i em va convidar a "Singulars". Jo estava acolloni;, era el 1er cop que anava a una entrevista parlada en català. Ara em diuen que en Jaume s'ha fet mig comú. No patiu; vam anar a la mateixa escola i tinc esperances de recuperar-lo.
Read 12 tweets
9 Dec 20
Tinc el deure moral d'explicar el que ha passat amb l’enquesta que vaig plantejar i sobre la qual crec que tinc uns mínims drets de protecció a la lliure expressió sense que sigui envaïda de forma barruera per interessos partidistes que no están ubicats en llunyans deserts.
Coneixeu el meu contenciós amb Rufián al qual vaig emparar a Súmate fins que va arrencar-se la màscara deixant al descobert la doble missió d'agent encobert de Junqueras per controlar l'Entitat i la utilització descarada d'Eduardo Reyes com a trampolí per a viure de la política.
Sóc antifeixista, però si el pecat de FNC és estar en contra de l'amenaça cultural i demogràfica que representa per a Catalunya l'arribada i procreació descompensada de l'islamisme, respecte a la domèstica, estarien en la mateixa línia ideològica d'Heribert Barrera. Image
Read 7 tweets
5 Dec 20
No vaig ficar-me a twitter per fer amics, sinó per a defensar la independència d'una forma radical però també racional. A risc de perdre més amics faré una anàlisi sobre la polèmica sorgida amb @josepcosta, utilitzant el mètode científic, és a dir, partint de l'observació.
Prefereixo tenir seguidors, però en declarar-me obertament indepe, vaig perdre molts que ho eren per haver escrit un llibre que només parlava de l'oligarquia espanyola. En desemmascarar ERC després de la meva experiència a Súmate amb Rufián i cia. en vaig perdre un altre miler.
Em declaro radicalment antifeixista, però també partidari de separar el gra de la palla i més que parlar de Josep Costa (el delicte de la qual ha estat exercir de polític i reunir-se amb gent), crec que el que correspon és analitzar l'essència del FNC. No tinc un diagnòstic clar.
Read 8 tweets
30 Nov 20
Avui toca llengua. Un advocat lingüista m'acusa de propagar fake news, per dir que el futur de la llengua només el garanteix la independència de Catalunya. Anem a pams:
Segur que aquest senyor em supera en teoria lingüística i en moltes altres coses, excepte en trepitjar la realitat. Malgrat només sigui economista, vaig aprendre més d'això en 4 anys i escaig a Súmate que amb 4 màsters de sociologia lingüística aplicada.
I quina és la realitat? Doncs que amb tot a favor, els que ara ja podem anomenar gloriosos 80' -inclòs l’irrepetible suport del TC espanyol, ratificant la immersió lingüística-, el 2021 estem com estem.
Read 5 tweets
25 Nov 20
TERCER ENFILLAL. Súmate va ser una gran iniciativa, però també la talaia des de la qual vaig poder contemplar unes actuacions de les quals se’n deriven conseqüències avuí palpables i també nefastes per a les aspiracions dels independentistes de cor.
Un servidor es va enfrontar a ERC a Súmate perquè utilitzant males arts va posar al seu servei una entitat que per estatuts és APARTIDISTA. El més greu va ser que acollia a uns convidats que mica en mica anaven erosionant les arrels de l'independentisme.
Junqueras era Déu; els independentistes estàvem en ple mes de Maria plantant espelmes, cantant i llançant al vent globus estelats. Mentrestant el monstre anava creixent i si la Mare de Déu no fa un miracle, aviat es convertirà en un monstre de 3 caps (Tripartit).
Read 12 tweets
23 Nov 20
Tal com varem quedar aquesta setmana compliré amb el tercer lliurament de les experiències en una de les plataformes de llançament d'el junquerisme com va ser Súmate, però abans voldria fer unes consideracions amb total sinceritat perquè no hi hagi malentesos.
Dir en primer lloc que ningú s'ha atrevit a rebatre ni una sola coma del que he dit fins ara. Si per part d'algun dels que teniu la gentilesa de seguir-me s'ha plantejat algun dubte, m'ha faltat temps per aclarir-ho.
El dubte que se m'ha plantejat a mi des del primer moment és el següent: Sabent el que sé, he de callar o avisar fins on arribi la meva veu i fer tot el posible per tal d’evitar que el futur de Catalunya caigui en mans de gent poc recomanable?
Read 8 tweets
22 Nov 20
La setmana entrant seguirem amb el tercer enfillal de les págines viscudes amb els destralers de la política catalana. Avui toca un entremès dominical per anar fent boca. Podeu fer un tast. Sense cap compromís; com si estiguéssiu a casa vostra.
Estic envoltat (per videoconferència) d’indepes de tots colors que encara estan astorats pels successos del Primer d'Octubre i les seves derivades. Per molt tràgics que ens semblin els esdeveniments, només són una gota d'aigua al oceà de la història de Catalunya.
Per als empresonats ja ha passat l'època romàntica en la qual la gent llançava globus al vent i els desitjava presencialment bona nit. El XXI no és un segle d'herois i l'instint de conservació és justament això; un instint.
Read 10 tweets
20 Nov 20
Ha arribat el moment de complir la meva paraula. La quota que li pagava a Rufián no passaria de ser una anècdota, però davant l’amenaça que el futur de CAT depengui d'uns filibusters, m'obliga a fer aquest crit d’alerta fins allá on pugui arribar. (ENFILLAL)
Si hem de fer cas al CIS, sembla que les estomacades del Primer d'Octubre i la perversió d'un Estat venjatiu i sense separació de poders ha fet efecte en uns votants que manipulats per interessos partidistes, manifesten clars símptomes d'estar afectats per la síndrome d'Estocolm.
Fa temps vaig decidir que les rancúnies personals no em robarien la tranquil·litat d'esperit. Tinc raons però, per a témer que les ànsies de poder d'uns quants puguin acabar amb la Catalunya per la qual tanta gent de bona fe s’ha deixat la pell. I jo per aquesta Catalunya MATOOO!
Read 14 tweets
17 Nov 20
Ahir es va produir un petit enrenou amb les denúncies que va fer un exmembre de la Junta de Súmate, fins l'extrem que va intervenir la seva actual presidenta. Em sento en l'obligació moral d'aclarir conceptes essencials i de justícia. (ENFILLAL).
Una cosa és un projecte noble amb gent de bona fe dedicada en cos i ànima a fer apostolat per la independència i una altra són els interessos espuris d'un partit que va aconseguir desviar aquests esforços cap el seu sarró. Alguns vam intentar evitar-ho però ja era massa tard.
No sóc sospitós; mai havia trepitjat la seu de cap partit. Com molts coneixeu, la meva vida professional ha estat vinculada a una empresa amb seu a Madrid on vaig tastar la catalanofòbia d'un règim que segueix sense desprendre’s del seu cordó umbilical amb el franquisme.
Read 13 tweets
25 Sep 20
Crec que és el moment de fer un enfillal per alliberar-me d'un dubte que em fa pessigolles des de fa gairebé 3 anys i que ha marcat per a Catalunya tot aquest període: Perquè el vicepresident i altres consellers van refusar constituir-se en legítim govern a l'exili?
El primer que em ve al cap és que desconeixien força l'autèntica naturalesa de l'estat espanyol i això per a un polític català és una greu mancança. Feia tota la impressió que no aprofundien més enllà dels flirtejos de Junqueras amb Soraya o els de Santi Vila amb Ana Pastor.
Amb tota la modèstia del món faig palès que el 2012 vaig escriure el llibre "Oligarquía Financera i Poder Político". Tres dels empresonats el tenen perquè jo mateix els hi vaig lliurar en mà; el que no puc asegurar és que el llegissin. Potser a la presó quan ja era massa tard.
Read 8 tweets
14 Sep 20
No tinc el plaer de conèixer al tal @francescabad, que va pel món presumint de d’indepe des que va fer la primera comunió. S'hauria estalviat aquesta peroració a vessar de sofismes, si hagués estat com un servidor 4 anys a Súmate. (ENFILLAL).
racocatala.cat/opinio/article…
El debat per a mi és més vell que caminar a quatre grapes i es resumeix en una pregunta: Quant i fins on ha de cedir en la seva llengua i cultura Catalunya per a congraciar-se amb els castellanoparlants i aconseguir la seva complicitat en uns comicis?
A Esquerra ho tenen clar. Segons la facció liderada per Rufián i Trinitro, cal cedir-ho tot. A Súmate tenien preparades samarretes de la Selecció espanyola per a enfundar-se en cas que guanyés el mundial. Ja em veus anant a Montserrat a posar ciris, perquè eliminessin Espanya
Read 7 tweets
6 Sep 20
Si jo estigués al lloc del President @KRLS, faria exactament el mateix. 1er. postulat polític: “Si el teu rival a les urnes vol fer-se l’hara-kiri, no el distreguis”. (enfillal)
ara.cat/opinio/The-wal…
El vicepresident econòmic fent reverències en noces i batejos a Fainé mentre aquest lliura a Madrid les claus del símbol financer de Catalunya.
Un altre geni -alletat al Tripartit-, introduint l'islam a les aules per a recaptar el vot magrebí sense importar-li donar carnassa a l'extrema dreta. Una consellera de cultura que no sap ni contesta i una altra de Sanitat que no ha pogut gestionar pitjor una pandèmia.
Read 4 tweets
12 Aug 20
No sou del tot conscients que teniu davant un personatge de culte: @RogerVinton. He viscut i patit personalment bona part del que explica aquí. Sé m'havien oblidat la meitat dels detalls. Sembla que hàgim compartit les mateixes experiències, (SEGUEIX)
viaempresa.cat/empresa/aberti…
La casualitat va voler que coincidís en la carrera amb Salvador Alemany, president d'Abertis. Ens varem retrobar anys més tard quan era el CEO de SABA. També vaig estar implicat professionalment en la fusió i posterior absorció d'Urquijo-Bankunión per part del BHA.
Vaig lluitar sense resultat des de BANIF-CAT davant els meus negats caps madrilenys perquè el BHA es quedés la participació d'Acesa. Van decidir dedicar la partida a invertir a Lladró. Eren uns inútils per això Botín se'ls va cruspir.
Read 4 tweets
4 Aug 20
Si Junqueras fora un home qualsevol, no em molestaria a fer un enfillal sobre la seva personalitat, però a l'actual cruïlla política, podria tenir veu, vot i veto respecte a la suprema llibertat de Catalunya, i sobre aquesta qüestió, no faig concessions ni a mon pare.
Abans de apuntar-me a Súmate, mai havia posat els peus a la seu de cap partit, ni havia assistit mai a cap acte partidista. Ho vaig fer en 3 o 4 ocasions estant a l’Entitat, i va ser per a sol·licitar suport logístic a totes 3 formacions indepes representades al Parlament.
Als 9 anys ens van conèixer amb qui més tard seria el catedràtic que potser ha influït més en la carrera de l’historiador Junqueras; l'amistat del qual perdura i perdurarà en el temps. Entre d’altres coses ha estat degà de la facultat de Geografia i Història de la UB.
Read 11 tweets
1 Aug 20
Sento la imperiosa necessitat de fer un enfillal sobre la llengua. Sobretot perquè em digueu si considereu que estic mal fixat. Té a veure amb el castellà, el català, Súmate, el @GrupKoine, amb el meu admirat @Virgili7 i amb les “pàgines viscudes” per un servidor.
Súmate va ser un extraordinari instrument, dinamitat per espuris interessos partidistes. Els seus promotors (desconeguts gairebé per tothom), van sortir defraudats i amb el cap cot. Crec mantenir amb ells una bona relació, malgrat que tots varem equivocar-nos en algun moment.
Quan el Grup Koiné es va presentar en societat, la banda Rufián/Coque Garcia/trinitro, se'ls va llançar al coll visceralment enpastifats. Els seus encongits cervells, consideren que l'excel·lència és una amenaça per a mantenir el control sobre un teòric i heterogeni ramat.
Read 10 tweets