Sanat Tarihçi Dr. @NisantasiEdu Güncel: İstanbul Rehberler Odası Başkanı; Kitap: "Boğaziçi'nin Tarih Atlası" & "Ayasofya" Faal: Bazen Boğaz Turları @UniBogazici
May 2, 2021 • 9 tweets • 8 min read
Bugün Ortodokslar Hristiyanlar için Paskalya. Kısmen Ramazana denk düşen oruç (Büyük Perhiz) mevsimi bitti. Bayramı ve 1321'de açılan Kariye'deki benzersiz güzelliklerin 700. yılını kutlayalım.
Bu iki görsel (eski foto ve Bedri Rahmi) @izzetumutelik1 sonrakiler @ByzantineLegacy
1315-1321 yılları arasında Theodoros Metokhites'in entelektüel ve maddi birikimi bir araya gelince mozaik ve freskler hem sayı hem de nitelik açısından dünyada benzeri olmayan bir sanat eserini ortaya çıkartmış.
Jul 16, 2020 • 8 tweets • 5 min read
Ayasofya'da, Fatih Sultan Mehmet'in, mihrabın üzerindekiler dahil mozaikleri örttürmediğini, tahrip edilmelerine asla müsaade etmediğini biliyoruz. 1710'a tarihlenen bu detaylar 250 yılı aşkın süre geçtiğinde bile durumun değişmediğini gösteriyor. Bu mozaikleri biraz tanıyalım.
Altın katmanlı şeffaf cam, renkli camlar ve farklı kökenli ufak taşların sıvaya daha ıslakken yerleştirilmesiyle sabitlenerek binlerce metrekare süsleme meydana getiren bu sanat eserleri dünya çapındaki en zengin koleksiyonu oluşturuyor. Bahadır Taşkın'ın fotolarından detaylar.
May 11, 2019 • 6 tweets • 3 min read
“Boğaziçi’nin Tarih Atlası” kitabını derlerken Boğaz’ın köprülerinin de peşine düşmüştüm. Zincir olsun. Tabii bazılarından hiç iz yok. Leonardo da Vinci çizdiyse henüz elimize geçmedi. Darius ve Heraklius yapmış ve kaldırmışlar. Hayali çizimler var: Bu Darius köprüsü 1904’ten.
Bibliothèque Nationale De France’ta 1855 Dünya Sergisi vesilesiyle hazırlanmış bu Boğaziçi köprüsü var. Sultan Abdülmecid döneminde Sarayburnu Üsküdar arasına 100’er metrelik kocaman 18 kemer yapacaklarmış. Sergi için maketi de hazırlanmış. Niyet üzerinden demiryolu geçirmekmiş.